Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Ligger Finland eller Australien närmare Sverige?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Anders M Olsson
 - 21 juni 2016 kl. 14:25:59
Ja, det skulle vara kul om SVT även kunde sända Peter Pan Live! och The Wiz Live!. Ingen av dem har såvitt jag vet sänts på någon svensk TV-kanal.

Tyvärr håller Peter Pan Live! inte riktigt samma kvalité som The Sound of Music Live! och Grease Live. Ambitionen var det nog inget fel på, men man nådde inte riktigt ända fram. Det är något som saknas för att det ska bli en riktig fullträff.

The Wiz Live! har jag (ännu) inte sett, så den kan jag inte uttala mig om.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 21 juni 2016 kl. 08:39:34
Jag håller med att Grease live! var en fantastiskt välordnad föreställning, och väl värd att se. Förutom exemplet du nämner är det också många andra scener som måste ha varit en mardröm att få till i direktsändning - precis allt måste ju klaffa, och vid minsta lilla felsteg kunde allt ha slutat i katastrof. Bland annat då öppningsnumret där en ensam kamera följer sångerskan i flera minuter både utom- och inomhus.

En sak är klar; jag hade inte velat vara bildproducent för en sådan här tillställning...

Precis som med liveversionen av Sound of Music, så märks det ju att producenterna utnyttjat reklampauserna i USA (det blir reklam i USA när bilden tonas ned till svart) så att skådespelarna då ska hinna byta kläder och förflytta sig till andra platser. Till skillnad från Sound of Music Live! så kunde jag för övrigt den här gången i TV-sändningen på SVT inte höra något nämnvärt brus i ljudet eller liknande, utan allt lät väldigt bra.

Grease live! sändes ju förra söndagen, och den här gången lär det väl förhoppningsvis ha varit fler som upptäckt evenemanget än med Sound of Music Live! som ju fick en så väldigt vilseledande titel i Sverige.

Jag hoppas dock att SVT också tids nog sänder liveföreställningen av Peter Pan, som du nämnde för ett och ett halvt år sedan - den har väl såvitt jag vet inte sänts i Sverige alls.
Skrivet av Anders M Olsson
 - 21 juni 2016 kl. 05:49:46
Missa inte Grease Live! medan den fortfarande går att se på SVT Play! Den här gången har SVT behållit titeln inklusive ordet "Live" som skiljer föreställningen från den ofta sedda långfilmen. Det här måste vara den mest ambitiösa direktsända musikalen hittills.

Kolla speciellt in förvandlingsnumret när Marty Maraschino (Keke Palmer) sjunger låten Freddy My Love, c:a 30 minuter in i programmet! I Frenchys sovrum har Marty på sig ett blågrönt nattlinne, men så öppnar sig väggen och hon förflyttar sig till en USO-föreställning med amerikanska fältartister. Plötsligt har hon på sig en lång röd klänning. Efter sången går hon tillbaka till sovrummet och har återigen på sig nattlinnet.

På film skulle det här vara enkelt att göra med några klipp. Men här görs det i direktsänding utan att kameran släpper Marty med blicken! Hur gick det till? Ledtrådar finns både i bild och i ljudspåret! Vilken logistik - allt måste klaffa, och gör det också.
Skrivet av Anders M Olsson
 - 12 december 2014 kl. 10:49:13
Citat från: Christer skrivet  9 december 2014 kl. 10:30:54
Saturday Night Live gör ju samma sak varje vecka... Men det är så klart lite större skala på en 2-3 timmars musikal.


Även 30 Rock gjorde några specialavsnitt som framfördes live.

Självklart kan man hitta många exempel på direktsända program. Men jag känner inte till några andra exempel på senare år där man har producerat stora musikaler enbart för direktsändning i TV, något som var ganska vanligt på femtiotalet. På den tiden var det tekniska orsaker. Man hade väldigt begränsade möjligheter att spela in TV-program för senare sändning. När tekniken med videoinspelning blev mera mogen hittade man andra sätt att arbeta.

Att man nu har återupptagit den gamla traditionen beror väl på att det ger en extra dimension till föreställningen och lockar en större publik än att bara spela in och sända senare. Det blir en stor mediahändelse, inte bara en "film" vilken som helst.
Skrivet av Christer
 -  9 december 2014 kl. 10:30:54
Saturday Night Live gör ju samma sak varje vecka... Men det är så klart lite större skala på en 2-3 timmars musikal.


Även 30 Rock gjorde några specialavsnitt som framfördes live.
Skrivet av Anders M Olsson
 -  8 december 2014 kl. 10:06:48
Ytterligare en musikal enligt samma recept visades i amerikansk TV i torsdags den 4 december: Peter Pan Live!

Det finns ganska många klipp och bakgrundsprogram att se på Youtube. Det här verkar vara ännu mer avancerat än Sound of Music eftersom skådespelarna "flög" i direktsändning.

En DVD släpps i USA den 16 december och går att förboka på amazon.com. Låt oss hoppas att SVT köper in och sänder även den här föreställningen!
Skrivet av Anders M Olsson
 - 13 januari 2014 kl. 06:53:41
Något brummande kan jag inte höra på SVT Play-versionen, däremot ett visst brus som jag kan tänka mig har att göra med mikrofontekniken.

Ytterligare ett (kanske ännu tydligare) exempel på mikrofonsladd som är tejpad i nacken:

Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 12 januari 2014 kl. 19:11:00
Mycket intressant - jag funderade också över ljudupptagningen.

Något jag reagerade över vid SVTs sändning var dock att ljudet hela tiden hade ett svagt lågfrekvent brus (brummande) i bakgrunden, som jag inte visste om det var problem vid SVTs utsändning eller om det var så även i USA. Ljudet hade i övrigt mycket bra kvalitet, men man hörde hela tiden av ett visst brus i bakgrunden. Kanske berodde det bruset på mikrofontekniken, om de exempelvis använt ganska rundupptagande mikrofoner eller liknande...?
Skrivet av Anders M Olsson
 - 12 januari 2014 kl. 16:28:08
Precis min tanke. Jag hade inte tänkt se programmet alls förrän en arbetskamrat tipsade mig om det. När jag började läsa lite om det och förstod hur det var gjort insåg jag att det var något som måste ses... :)

En sak som jag har funderat lite på är hur de tog upp ljudet. Man ser inga mikrofoner någonstans, och ändå går rösterna fram väldigt bra.

En liten ledtråd hittade jag dock i bild:



Titta i nacken på Max Detweiler så ser ni mikrofonsladden. Han måste alltså ha mikrofonen i håret!
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 12 januari 2014 kl. 09:21:16
Jag såg The Sound of Music Live på TV när SVT sände den i tisdags, och jag blev också väldigt imponerad. Det var riktigt bra, och jag rekommenderar också alla att ta en titt på den.

Jag var lite skeptisk innan mot Carrie Underwood, men hon gjorde faktiskt en riktigt bra insats som Maria. Och barnskådisarna imponerade rejält.

Det måste ha varit en oerhörd utmaning att få till det här i direktsändning, då scenen uppenbarligen var väldigt stor med ett flertal olika kulisser/miljöer som ibland även klipptes mellan utan reklampaus. Sen användes reklampauserna uppenbarligen främst för att ge skådespelarna tid att byta kläder och flytta sig mellan de olika kulisserna/platserna. Men jag tycker att resultatet var mycket imponerande, och i slutändan kändes det som en slags mellanting precis mitt emellan film och teater. Men det var med all säkerhet en ännu mer speciell känsla att se framförandet i amerikansk TV, då det faktiskt var direktsänt.

Dock tycker jag att SVT gjorde showen en björntjänst genom att bara kalla det för The Sound of Music i programtablån, vilket kan ha lett till en del missförstånd.
Skrivet av Anders M Olsson
 - 12 januari 2014 kl. 05:28:47
Jag skulle vilja tipsa om ett program som sändes på SVT i förra veckan och som kan ses på SVT Play, men bara i ett par dagar till. Titta under "Veckans föreställning" så hittar ni den där. Missar ni den på SVT Play kan man beställa programmet på DVD från USA, t.ex. på amazon.com.

The Sound of Music Live!

Ho hum. Ja, gamla Sound of Music har man ju sett till leda tänkte jag. Så fel man kan ha. Den här versionen är helt unik!

Varför? Det här är något som inte har gjorts sen Rodgers och Hammersteins Askungen sändes i amerikansk tv på femtiotalet.

Musikalen uppfördes nämligen LIVE och sändes i amerikansk tv den 5 december i fjol i samma ögonblick som skådespelarna agerade i studion! Levande teater, fast med en publik på 18 miljoner hemma i sina egna soffor.

Allt måste klaffa, både tekniskt och vad gäller skådespelarnas insatser. Det fanns ingen möjlighet till några omtagningar. Framför allt imponeras man av barnskådespelarnas insatser.

Skillnaden att se den i svensk tv mot originalversionen är bara att reklampauserna som gav skådespelarna andrum och tid att byta om inte finns med här. I amerikansk tv varade pjäsen tre timmar, utan reklampauser avverkas den på två timmar och en kvart.