Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Arkivering av digitala filmer

Startat av Kust, 11 mars 2018 kl. 22:34:24

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Kust

Hur gör man när man arkiverar digitala filmer? lägger man filmerna på analogisk format eller har man filmen sparad på en dator?. De äldre filmerna sparades på rulle. Eller sparar man på något annat sätt?.

Anders M Olsson

I första hand arkiverar man på hårddiskar och/eller magnetband. Problemet med det är förstås att mediat kan bli oläsligt efter ett antal år, eller så finns det kanske inte längre utrustning som kan läsa gamla format. Därför måste man ha ett schema för hur arkiven ska kopieras över på nya media med regelbundna intervall.

Genom att lagra flera kopior på olika ställen kan man minska risken för att något går förlorat.

För den händelse att ingen av de digitala kopiorna skulle gå att använda någon gång i framtiden gör man dessutom analoga kopior på vanlig 35mm film. Man gör tre svartvita filmer med rött, grönt och blått filter respektive. Av dessa tre kan man sen återskapa färgfilmen, dock med något sämre kvalité än den ursprungliga digitala mastern. Svartvit film som förvaras kallt kan hålla i minst 100 år.