Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vad heter dubbningsbolaget Eurotroll?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Richardo
 - 12 februari 2018 kl. 11:05:07
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 12 februari 2018 kl. 11:01:55
Kort sagt lär det nästan aldrig gå att offentliggöra public domain-filmer utan att det kostar streamingtjänsterna någonting, utan som regel är det alltid någon form av utgift inblandad. Frågan är bara hur mycket det kostar, och om de anser det vara värt den kostnaden.

Kan man inte bara lägga upp en public domain- film på Youtube (förutsatt att allt innehåll är public domain)? Youtube är också streaming.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 12 februari 2018 kl. 11:01:55
Det är heller inte säkert att alla aspekter av en film är fri även om filmen i sig finns i Public Domain. Exempelvis kan det finnas musik i filmerna som fortfarande skyddas av upphovsrätt även om upphovsrätten för själva filmen har gått ut.

Så måste ju även filmen ifråga finnas digitaliserad, och då är ju som sagt frågan om det finns någon källa som är digitaliserad där ingen äger rättigheter till eventuell restaurering eller av annan anledning vill ta betalt för något.

Till sist kostar det ju även en del att ta fram skandinavisk textning eller dubbning, om det nu inte redan finns befintlig och lättillgänglig sådan som även den är fri från copyright (ganska osannolikt).

Kort sagt lär det nästan aldrig gå att offentliggöra public domain-filmer utan att det kostar streamingtjänsterna någonting, utan som regel är det alltid någon form av utgift inblandad. Frågan är bara hur mycket det kostar, och om de anser det vara värt den kostnaden.
Skrivet av TrondM
 - 11 februari 2018 kl. 16:00:12
Det er litt komplisert.

Selv om filmen er i public domain, så kan en utgivelse ha copyright. Dette gjelder spesielt når noen har restaurert filmen og gitt den ut på nytt. De som har streamingtjenestene kan derfor ikke bare hente filmen fra en tilfeldig DVD eller blu-ray og legge denne ut for streaming. De må bruke en kilde som ikke har vært restaurert, og ofte vil denne ha veldig dårlig bilde. Hvis de synes bildet er for dårlig til å brukes, og de ikke selv vil bruke penger på å restaurere filmen, så velger de heller å ikke tilby filmen.

Skrivet av TBT_STR_QR
 - 10 februari 2018 kl. 20:27:09
Vet någon varför inte alla (eller majoriteten) av public domain-filmerna inte finns på streamingtjänster?

Jag tycker att public domain-filmer bör finnas med som standard för alla streamingtjänster, då ingen har monopol eller rättigheter till public-domain filmer.