Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv ordet "dubbning" (utan citattecken) i textfältet:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 29 december 2017 kl. 03:09:38
Vilken tur man kan ha! Jag såg just att just det saknade avsnittet av SuperTed på norska har lagts upp på YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=VjycZkmAbHM

Det märkliga är att YouTube-klippet antyder att SuperTed faktiskt har släppts på DVD i Norge, vilket den inte har i Sverige...

Då har vi alltså i alla fall hela säsong 1 med norskt tal. :) Då jag ändå behöver göra om mitt tidigare DVD-synkningsprojekt, då jag där saknade ett avsnitt på svenska, så passar det bra att i samband med det passa på att synka in även norskt tal till de brittiska DVD-utgåvorna.

Återstår dock frågan om även säsong 2 och/eller 3 har dubbats till norska? Jag hittar i alla fall inget från de säsongerna på YouTube.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 29 december 2017 kl. 02:28:05
Nu har jag gått igenom SuperTed i NRK TVs gamla kopior av Frukost-TV (eller Frokost-tv eller FrokosTV som det kallas på en del håll; namnet verkar variera på NRK TV) från våren 1985. Där finns avsnitt 2 - 12 av den första säsongen, i blandad ordning, men avsnitt 1: SuperTed and the Inca Treasure lyser tyvärr med sin frånvaro. :(

Det finns 12 avsnitt av Frukost-TV med på NRK TV från vårsäsongen 1985, men i den sista sändningen från den 30 mars 1985 säger programledaren att "det har inte gjorts fler avsnitt av SuperTed i det här landet". Den dagen sändes istället en kortfilm av Tex Avery (på engelska med norsk text). Det låter rimligt att säsong 2 av SuperTed, som producerades i Wales med start hösten 1984, ännu inte hade dubbats till norska; men rimligtvis måste ju det första avsnittet av serien ha dubbats. Sändes det fler avsnitt av Frukost-TV våren 1985, som inte finns med på NRK TV...? Det som gör mig misstänksam är det faktum att det finns ett lite märkligt hopp i sändningsdatumen - serien verkar ha sänts en gång i veckan, men på NRK TV finns inget mellan den 12 januari 1985 och den 26 januari 1985. Sändes det inget avsnitt den 19 januari det året, eller har NRK inte publicerat just det avsnittet på nätet?

Kanske någon har tillgång till gamla tidningar från januari 1985, och kan se om det faktiskt sändes något avsnitt den 19 januari eller inte...?

Intressant att notera att det i NRKs interna arkivbeskrivning för Frukost-TV står att SuperTed köpts in från Trefa Video. Jag visste inte om att de var verksamma även i Norge...? Det måste ju innebära att samma avsnitt av SuperTed även släppts på VHS i Norge, men hur många VHS-filmer släpptes det och med vilka avsnitt?
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 27 december 2017 kl. 10:54:15
Jag tror inte att upphovsrättslagar skiljer sig alltför mycket mellan Sverige och Norge, och det finns inga rättigheter eller licenser som varar för all framtid.

Så det mest sannolika är alltså att NRK väljer att förnya rättigheterna kontinuerligt, och betalar för nya licenser till produktionsbolaget i Storbritannien för SuperTed. Man bör nog ändå inte lita på att det aldrig kommer att försvinna, utan bör nog försöka ladda hem det som är intressant.

Trevligt att se att norska dubbningen av SuperTed finns tillgänglig. Till skillnad från svensk TV hade sändningarna på norska Frukost-TV också kvar sluttexterna (som var bortklippta när serien sändes i Sköna söndag på SVT), och satte av någon märklig anledning ut norska dubbcredits under sluttexterna "över" originalets sluttexter; minst sagt svårläst...

Någon koll på vilka avsnitt som finns tillgänglig på NRK TV? Det vore ju önskvärt om alla avsnitt fanns där, eller åtminstone hela den första säsongen; så kunde man synka även den norska dubben till de brittiska DVD-utgåvorna...

Några fler äldre norskdubbade guldkorn som finns på NRK TV...?
Skrivet av TecknatÄlskare
 - 26 december 2017 kl. 21:52:43
Vet inte om det kan bero på om det är andra lagar i Sverige.
Skrivet av Jabberjaw
 - 26 december 2017 kl. 18:51:10
Hur kommer det sig att Sverige alltid klipper bort tecknade inslag från gamla programblock medan NRK-Norge kan behålla bland annat Super-Ted i sina ursprungssändningar. Dom lägger även ut Frukost-TV arkivet från 1983-1993 intakta.

https://tv.nrk.no/serie/frokost-tv/frep52000685/05-01-1985
Super-Ted från tid 44:51 >

CitatKategorier: Underholdning og NRK-arkivet
Tilgjengelig til:
    Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i:
    Verden

Vad har dom köpt för superlicenser som räcker "föralltid". Sverige borde verkligen lära sig av Norge..