Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Varning - medan du läste inläggen, hann 2 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv ordet "film" i rutan (utan citattecken).:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Elios
 - 12 oktober 2019 kl. 09:37:17
Citat från: moviefan skrivet  4 oktober 2019 kl. 19:49:31
Kommer alla Disney klassikerna, Barbie filmerna mfl att släppas på 4k tro ?  Barbie finns inte än på Bluray, och inte heller Svanprinsessan filmerna.

Även Pixar filmerna bör ju släppas där tycker jag.  ::)
Skrivet av moviefan
 -  4 oktober 2019 kl. 19:49:31
Kommer alla Disney klassikerna, Barbie filmerna mfl att släppas på 4k tro ?  Barbie finns inte än på Bluray, och inte heller Svanprinsessan filmerna.
Skrivet av Anders M Olsson
 -  6 april 2018 kl. 02:28:12
Citat från: Alexander skrivet  3 april 2018 kl. 14:51:31
Är jag den enda här som inte förstår varför filmbolagen (främst Disney i mitt exempel här) inte tar med svensk text till filmerna som släpps här i Sverige på 4K Ultra HD Blu-ray?  ???

Titlar som
Thor: Ragnarök
Star wars: The last jedi

Hur kan de förvänta sig att folk vill köpa det?

Det är väl ett sätt för bolagen att göra det enkelt och billigt för sig. Marknaden för 4K Ultra HD i ett litet land som Sverige är inte så stor ännu, så då kör de en rövare och släpper en utgåva som egentligen är producerad för en annan marknad.

Det var likadant när Blu-ray först dök upp och formatet ännu inte var ordentligt etablerat. En del tidiga Blu-ray-utgåvor saknar svensk text trots svenska omslag.

Förhoppningsvis rättar sånt här till sig efter hand som marknaden växer. Det finns dock en del pessimister när det gäller framtiden för skivbaserade filmformat. Den enda makt vi som konsumenter har är naturligtvis att låta bli att köpa skräpet.
Skrivet av Alexander
 -  3 april 2018 kl. 14:51:31
Är jag den enda här som inte förstår varför filmbolagen (främst Disney i mitt exempel här) inte tar med svensk text till filmerna som släpps här i Sverige på 4K Ultra HD Blu-ray?  ???

Titlar som
Thor: Ragnarök
Star wars: The last jedi

Hur kan de förvänta sig att folk vill köpa det?
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  6 maj 2017 kl. 07:42:04
Citat från: TonyTonka skrivet  5 maj 2017 kl. 13:49:04
Från de större filmbolagen också?  :o
Hittills är det vanligast att SF enbart släppt filmer som köpfilm via digital nedladdning, utan att släppa på DVD eller Blu-Ray, men det har förekommit från flera andra filmbolag också. I undantagsfall vet jag att det har hänt med filmer från 20th Century Fox/Paramount (de två företagen har samordnad distribution i Sverige), men jag har inget minne av att det i Sverige förekommit från Disney, Universal eller Sony Pictures; åtminstone inte av filmer jag känner till. Däremot har det även därifrån hänt då och då att filmer släpps i HD-upplösning via digital nedladdning, medan de fysiskt bara släppts på DVD och inte Blu-Ray.
Skrivet av Alexander
 -  5 maj 2017 kl. 22:04:07
Citat från: TonyTonka skrivet  5 maj 2017 kl. 20:58:35
Jag vet att Discshop har sålt alla Simpsons-säsonger åtminstonde upp till säsong 20, så jag vet inte riktigt om säsong 17 stämmer?  ???

Jo det med till Säsong 17 stämmer. De säsongerna av Simpsons som finns på DVD är 1-17 och 20, säsong 18 och 19 finns inte på DVD någonstans i världen. Säsong 20 släppte de tidigare för att snabbt kunna fira Simpsons 20 års jubileum, vilket märks eftersom DVD boxen inte har något bonusmaterial som boxarna 1 -17 har.
Skrivet av Anders M Olsson
 -  5 maj 2017 kl. 21:56:17
Citat från: TBT_STR_QR skrivet  5 maj 2017 kl. 18:37:14
Kan man inte bara spela in filmen med program såsom Bandicam, och så har man ljudet och bilden för privat bruk. Det är ett väldigt bra program och krånglar i princip aldrig när man ser på film med Windows Movie Player eller VLC. Jag bör dock påpeka att jag aldrig att laddat ner en film från distributörer, så jag vet inte om det går att spela in där. Sedan kan man bränna filmen på en skiva, och så har man den där, för privat bruk.

Just Bandicam har jag inte testat, däremot några andra liknande program, bl.a. PlayOn och Audials. Rent generellt är det ingen bra lösning att spela in video från bildskärmen. Det är något som jag bara gör om jag absolut måste, när inget annat fungerar.

Man behöver en mycket kraftfull dator eftersom videon ska kodas om i realtid medan programmet spelas upp. Ändå kommer man aldrig upp i samma kvalité som "riktig" inkodning där datorn kan behöva stå och "tugga" två-tre gånger så länge som det tar att spela upp samma film.

Och det är väldigt känsligt för störningar. Det är nästan omöjligt att undvika att bilden hackar till. Bildrutor kan tappas bort eller dubbleras. Helst ska man inte röra datorn alls medan den håller på att spela in, men det är ändå ingen garanti för att det inte kan hända något som får inspelningen att hacka till.
Skrivet av TonyTonka
 -  5 maj 2017 kl. 20:58:35
Citat från: TrondM skrivet  5 maj 2017 kl. 15:09:34
Det største eksempelet er vel Fox, som sluttet å gi ut Simpsons på DVD/Blu-ray etter sesong 17, da de lanserte en streamingtjeneste som inneholdt alle eepisodene fra serien.

Jag vet att Discshop har sålt alla Simpsons-säsonger åtminstonde upp till säsong 20, så jag vet inte riktigt om säsong 17 stämmer?  ???
Skrivet av TBT_STR_QR
 -  5 maj 2017 kl. 18:37:14
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  5 maj 2017 kl. 11:41:06
Jag håller fullständigt med. Tyvärr verkar de flesta filmbolag vara på väg att fasa ut fysiska medier, och redan nu finns det ju tyvärr en del filmer som aldrig ens släpps på Blu-Ray eller ens DVD utan bara digitalt. Därför förefaller det osannolikt att det kommer att komma något mer fysiskt format efter Ultra-HD Blu-Ray.

Det finns heller knappast något behov av högre upplösning än så inom överskådlig framtid, då 4K är väldigt hög upplösning och det krävs en ganska stor skärm för att ens se skillnad mot "vanlig" Full-HD (1920x1080 pixels). Som Anders påpekar är det ju långt ifrån alla biofilmer som ens visas med 4K-upplösning.

Jag föredrar också att äga filmerna i fysisk form, så jag tycker också det här är en oroväckande utveckling. Streamingtjänster är absolut ett utmärkt initiativ, och ingen kan väl förneka att i synnerhet Netflix och Viaplay är bra och praktiska tjänster. Men med streamingtjänster finns det aldrig någon garanti att filmerna ens finns kvar när man vill se dem - inga licensavtal i världen gäller för all framtid...

Och även om filmerna finns kvar kan de som TrondM påpekar ha förändrats (på samma sätt som exempelvis de äldre Star Wars gjorts om genom åren), plus att eventuell dubbning kan bytas ut eller försvinna. Det finns exempelvis fall på Netflix där filmer tidigare erbjudits med svenskt tal, men där det ljudspåret senare försvunnits och enbart textad originalversion finns kvar.

Vid de många tjänster där man kan köpa filmer och ladda ned (iTunes, m.fl.) är problemet framförallt de många besvärliga DRM-skydden, som begränsar användningen avsevärt och gör att uppspelningen oftast blir mer krånglig än njutbar. Med de hårda begränsningar som finns är det helt enkelt mycket som kan gå fel. Bl.a. kan man inte ens köpa en film i HD-upplösning om inte både datorns grafikkort och bildskärm stödjer HDCP (vilket det är många bildskärmar som inte gör); även fast jag förstås oftast hellre vill spela upp filmen på en TV och inte på datorskärmen. I och med DRM-skydden lär filmerna också i många fall inte alls gå att spela upp om filmbolaget eller tjänsteleverantören skulle gå i konkurs. Så risken finns att man lägger ner pengar på något man inte alls kan använda.

Som exempel var det för något år sedan som ett distributionsbolag erbjöd mig och andra recensenter en gratiskod på iTunes för att få ladda ned en film för recension, istället för att de skickade ut recensionsex på fysisk Blu-Ray-skiva. Men ingenting fungerade som det ville, och jag tvingades ge upp och lyckades aldrig att se filmen... Och tydligen var jag inte ensam om det... :(

Äger man en film fysiskt på Blu-Ray eller DVD är det å andra sidan idiotsäkert, och man vet att filmen finns kvar i exakt samma form när man än vill se den; och utan idiotiska begränsningar. Och så länge man är försiktig med skivorna kommer de att hålla väldigt länge.

Ska nedladdningsbara köpfilmer verkligen slå igenom i större skala krävs det att filmerna erbjuds i okrypterad form utan DRM-skydd, på samma sätt som leverantörerna på senare år "tvingats" göra när man köper musik digitalt (där DRM-skydd i dagens läge är sällsynt, och vanligt MP3-format är vanligast) - och inom överskådlig framtid tror jag knappast att något filmbolag är intresserad av att erbjuda det; åtminstone inte de större filmbolagen.

Och ärligt talat vill åtminstone jag också gärna ha ett fysiskt exemplar med omslag - det blir inte alls samma känsla att spela upp en datorfil från hårddisken... Dessutom tar ju hårddiskutrymmet alltid slut förr eller senare, varför man då i praktiken måste börja bränna ut på skivor.

Kan man inte bara spela in filmen med program såsom Bandicam, och så har man ljudet och bilden för privat bruk. Det är ett väldigt bra program och krånglar i princip aldrig när man ser på film med Windows Movie Player eller VLC. Jag bör dock påpeka att jag aldrig att laddat ner en film från distributörer, så jag vet inte om det går att spela in där. Sedan kan man bränna filmen på en skiva, och så har man den där, för privat bruk.
Skrivet av TrondM
 -  5 maj 2017 kl. 15:09:34
Det største eksempelet er vel Fox, som sluttet å gi ut Simpsons på DVD/Blu-ray etter sesong 17, da de lanserte en streamingtjeneste som inneholdt alle eepisodene fra serien.
Skrivet av TonyTonka
 -  5 maj 2017 kl. 13:49:04
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  5 maj 2017 kl. 11:41:06
och redan nu finns det ju tyvärr en del filmer som aldrig ens släpps på Blu-Ray eller ens DVD utan bara digitalt. Därför förefaller det osannolikt att det kommer att komma något mer fysiskt format efter Ultra-HD Blu-Ray.

Från de större filmbolagen också?  :o
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  5 maj 2017 kl. 11:41:06
Jag håller fullständigt med. Tyvärr verkar de flesta filmbolag vara på väg att fasa ut fysiska medier, och redan nu finns det ju tyvärr en del filmer som aldrig ens släpps på Blu-Ray eller ens DVD utan bara digitalt. Därför förefaller det osannolikt att det kommer att komma något mer fysiskt format efter Ultra-HD Blu-Ray.

Det finns heller knappast något behov av högre upplösning än så inom överskådlig framtid, då 4K är väldigt hög upplösning och det krävs en ganska stor skärm för att ens se skillnad mot "vanlig" Full-HD (1920x1080 pixels). Som Anders påpekar är det ju långt ifrån alla biofilmer som ens visas med 4K-upplösning.

Jag föredrar också att äga filmerna i fysisk form, så jag tycker också det här är en oroväckande utveckling. Streamingtjänster är absolut ett utmärkt initiativ, och ingen kan väl förneka att i synnerhet Netflix och Viaplay är bra och praktiska tjänster. Men med streamingtjänster finns det aldrig någon garanti att filmerna ens finns kvar när man vill se dem - inga licensavtal i världen gäller för all framtid...

Och även om filmerna finns kvar kan de som TrondM påpekar ha förändrats (på samma sätt som exempelvis de äldre Star Wars gjorts om genom åren), plus att eventuell dubbning kan bytas ut eller försvinna. Det finns exempelvis fall på Netflix där filmer tidigare erbjudits med svenskt tal, men där det ljudspåret senare försvunnits och enbart textad originalversion finns kvar.

Vid de många tjänster där man kan köpa filmer och ladda ned (iTunes, m.fl.) är problemet framförallt de många besvärliga DRM-skydden, som begränsar användningen avsevärt och gör att uppspelningen oftast blir mer krånglig än njutbar. Med de hårda begränsningar som finns är det helt enkelt mycket som kan gå fel. Bl.a. kan man inte ens köpa en film i HD-upplösning om inte både datorns grafikkort och bildskärm stödjer HDCP (vilket det är många bildskärmar som inte gör); även fast jag förstås oftast hellre vill spela upp filmen på en TV och inte på datorskärmen. I och med DRM-skydden lär filmerna också i många fall inte alls gå att spela upp om filmbolaget eller tjänsteleverantören skulle gå i konkurs. Så risken finns att man lägger ner pengar på något man inte alls kan använda.

Som exempel var det för något år sedan som ett distributionsbolag erbjöd mig och andra recensenter en gratiskod på iTunes för att få ladda ned en film för recension, istället för att de skickade ut recensionsex på fysisk Blu-Ray-skiva. Men ingenting fungerade som det ville, och jag tvingades ge upp och lyckades aldrig att se filmen... Och tydligen var jag inte ensam om det... :(

Äger man en film fysiskt på Blu-Ray eller DVD är det å andra sidan idiotsäkert, och man vet att filmen finns kvar i exakt samma form när man än vill se den; och utan idiotiska begränsningar. Och så länge man är försiktig med skivorna kommer de att hålla väldigt länge.

Ska nedladdningsbara köpfilmer verkligen slå igenom i större skala krävs det att filmerna erbjuds i okrypterad form utan DRM-skydd, på samma sätt som leverantörerna på senare år "tvingats" göra när man köper musik digitalt (där DRM-skydd i dagens läge är sällsynt, och vanligt MP3-format är vanligast) - och inom överskådlig framtid tror jag knappast att något filmbolag är intresserad av att erbjuda det; åtminstone inte de större filmbolagen.

Och ärligt talat vill åtminstone jag också gärna ha ett fysiskt exemplar med omslag - det blir inte alls samma känsla att spela upp en datorfil från hårddisken... Dessutom tar ju hårddiskutrymmet alltid slut förr eller senare, varför man då i praktiken måste börja bränna ut på skivor.
Skrivet av TrondM
 - 17 april 2017 kl. 14:54:02
Ja, jeg vil vel si det samme. Fysiske medier er på vei ut, og jeg har liten tro på at det vil komme noe nytt fysisk media for film etter UHD Blu-ray.

Jeg vil synes det er synd om jeg får rett, for jeg liker å eie filmene jeg kjøper. For meg er streaming et Pay-per-view format, og selv om det selvfølgelig er teknisk mulig å la kundene betale en engangssum for å se en film så mange ganger de vil, så blir ikke det det samme som å kjøpe et fysisk medie. Det er mange eksempler på filmer som har blitt endret til det dårligere, noen ganger bevisste endringer, andre ganger feilproduksjon, i nyere DVD eller blu-ray utgivelser. Har man kjøpt et fysisk medie, så kan du beholde den gamle versjonen. Med streaming kan du riskere at utgiveren bytter ut filmen du har "kjøpt", med den nye versjonen, uten at du får mulighet til å beholde den gamle versjonen.

I tillegg risikerer du å miste tilgangen til alle filmene du har kjøpt, om selgeren går konkurs.

Om man får muligheten til å laste ned kjøpefilmene, er det et bedre alternativ. Men, filmene bør helst være ukrypterte, og jeg tror ikke Hollywood er veldig interessert i å tilby dette med det første.



Skrivet av Anders M Olsson
 - 16 april 2017 kl. 11:21:29
Citat från: Richardo skrivet 16 april 2017 kl. 09:58:48
Någon som vet vilken medium kommer komma efter Blu-Ray och 4K Blu-Ray?

Det är nog för tidigt att säga. Försäljningssiffrorna för skivor pekar neråt och utvecklingen tycks gå mot andra lösningar - t.ex. streaming över internet.

Dessutom anser nog de flesta att 4K är mer än tillräckligt för alla praktiska behov för mycket lång tid framöver. Inte ens på bio använder man speciellt mycket 4K. De flesta biofilmerna är bara i 2K.

Så det finns just nu inget större incitament att utveckla någon efterföljare till Ultra HD Blu-ray.
Skrivet av Richardo
 - 16 april 2017 kl. 09:58:48
Någon som vet vilken medium kommer komma efter Blu-Ray och 4K Blu-Ray?