Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning - medan du läste inläggen, hann 121 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vad heter sångerskan Pernilla Wahlgren i förnamn?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Goliat
 -  7 februari 2024 kl. 20:19:22
Citat från: Jonas9881 skrivet  7 februari 2024 kl. 12:14:21ok. Men vadå "som ligger bakom" Har en privatperson gjort mumin bilden som är thumbnail till videon?
Som Steffan skrev så är det en privatperson som gjort denna själv. Kan inte ge ut så mycket mer information mer. (Hänger med "mumingänget" så man känner lite personer.) 😉
Skrivet av Steffan Rudvall
 -  7 februari 2024 kl. 12:32:33
Citat från: Jonas9881 skrivet  7 februari 2024 kl. 12:14:21ok. Men vadå "som ligger bakom" Har en privatperson gjort mumin bilden som är thumbnail till videon?
Ja, personen har synkat ljudet till "restaurerad" bild och hen har försökt återställa det svenska förtexterna...
Skrivet av Jonas9881
 -  7 februari 2024 kl. 12:14:21
Citat från: Goliat skrivet  7 februari 2024 kl. 10:30:11Censurerade hans namn. Vet inte hur öppen han är med sitt projekt.
ok. Men vadå "som ligger bakom" Har en privatperson gjort mumin bilden som är thumbnail till videon?
Skrivet av Goliat
 -  7 februari 2024 kl. 10:30:11
Citat från: Jonas9881 skrivet  7 februari 2024 kl. 10:07:57Vad menar du med "S***i"?
Censurerade hans namn. Vet inte hur öppen han är med sitt projekt.
Skrivet av Jonas9881
 -  7 februari 2024 kl. 10:07:57
Citat från: Goliat skrivet 30 januari 2024 kl. 20:06:52Nej det är inte officiell bild, det är ett remastringsprojekt där de klippt ihop från serien avsnitten till introt och gjort om, det är från dvd-utgåvan och de har sparat i fel fps också. S***i som ligger bakom.
Vad menar du med "S***i"?
Skrivet av Goliat
 - 30 januari 2024 kl. 20:06:52
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 30 januari 2024 kl. 18:07:52Är det här en officiell bildversion som gått någonstans? Jag antar inte det eftersom att det är ett helt annat typsnitt än vad som gick på TV och finns på DVD... men samtidigt hur har man fått tag på den neutrala videon?

Nej det är inte officiell bild, det är ett remastringsprojekt där de klippt ihop från serien avsnitten till introt och gjort om, det är från dvd-utgåvan och de har sparat i fel fps också. S***i som ligger bakom.
Skrivet av Steffan Rudvall
 - 30 januari 2024 kl. 18:07:52
Är det här en officiell bildversion som gått någonstans? Jag antar inte det eftersom att det är ett helt annat typsnitt än vad som gick på TV och finns på DVD... men samtidigt hur har man fått tag på den neutrala videon?

Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 20 oktober 2022 kl. 20:53:36
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 20 oktober 2022 kl. 13:17:09Mumin är ju dessutom skapad av den finlandsvenska Tove Jansson så då borde den ju i alla fall gynna kultur på svenska.
Precis, plus att finska är ett av de officiella minoritetsspråken i Sverige som SVT måste sända ett visst antal timmar på - vilket indirekt gör att finländsk kultur är ett av public service uppdrag.

Citat från: Sabelöga skrivet 20 oktober 2022 kl. 13:02:48Och av den orsaken lär vi knappast få se fler avsnitt av Masha och björnen, Space Dogs eller Fixarna den kommande tiden..
Nej, precis - det vore nog inte politiskt accepterat. Och det är nog tveksamt om SVT överhuvudtaget hade kunnat köpa in filmer och serier från Ryssland ens om de hade velat, utan att bryta mot EUs sanktioner mot landet. Möjligtvis att det kan gå om någon distributör utanför Ryssland distribuerar serierna, men knappast annars.
Skrivet av Steffan Rudvall
 - 20 oktober 2022 kl. 13:17:09
Mumin är ju dessutom skapad av den finlandsvenska Tove Jansson så då borde den ju i alla fall gynna kultur på svenska.
Skrivet av Goliat
 - 20 oktober 2022 kl. 13:12:47
Citat från: Anders M Olsson skrivet 20 oktober 2022 kl. 10:34:44De två säsongerna som finns på C More har visserligen fyra nordiska språk, men såvitt jag kan se ingen textning. Varför ska det vara så svårt att låta textspåren följa med avsnitten?

SVTs svar om att serien inte gynnar svensk kultur ter sig högst obegripligt. Om SVT har krav på att alla deras program måste gynna svensk kultur skulle de nog inte ha mycket kvar att sända.

Nog får man väl säga att Mumindalen gynnar nordisk kultur och stärker det nordiska samarbetet, vilket kanske är väl så viktigt i dessa osäkra tider...
Jo, jag blev faktiskt rätt irriterad på svaret. Om det nu inte kom av en inkompetent sommarjobbare på svt.

Tycker precis som du och det är en nordisk serie även om den är arbetad i sammarbete. Dessutom dubbas den till Svenska. För mig är detta en del av Svensk kultur. O skulle finsk kultur nekas? Isf borde de väl inte visa något annat än svenskt o jag tycker de visar extremt mycket "icke svenskt" och utanför norden-innehåll.

Edit: men första gången jag kontaktade dem så kände de inte ens till serien eller hört talas om den. Och blev hänvisad till öppna arkivet som hänvisade mig tillbaka. Detta är nu ett par år sedan, då jag var i kontakt med dem då den lanserades på yle.
Skrivet av Sabelöga
 - 20 oktober 2022 kl. 13:02:48
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 20 oktober 2022 kl. 10:51:59(Däremot förstår jag om SVT i dessa tider vill undvika ryska serier, men Mumindalen har ju ingen koppling till Ryssland utan har producerats i Storbritannien, Finland och Malaysia)
Och av den orsaken lär vi knappast få se fler avsnitt av Masha och björnen, Space Dogs eller Fixarna den kommande tiden..
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 20 oktober 2022 kl. 10:51:59
Citat från: Anders M Olsson skrivet 20 oktober 2022 kl. 10:34:44De två säsongerna som finns på C More har visserligen fyra nordiska språk, men såvitt jag kan se ingen textning. Varför ska det vara så svårt att låta textspåren följa med avsnitten?
Ja, det är väldigt tråkigt att serien saknar textning på C More.

Till råga på allt finns ju faktiskt två olika uppsättningar textning - dels textning för hörselskadade (på svenska och finska) som YLE tagit fram, och dels översättningstext utifrån den engelskspråkiga originalversionen som används på DVD-utgåvorna (som inte följer dubbningens dialog). Helst hade jag velat se båda varianterna användas överallt, då de ju används till olika ändamål och inte ersätter varandra - tillsammans med den svenska dubbningen duger ju inte översättningstexten, samtidigt som översättningstext är bra tillsammans med originalversionen.

Citat från: Anders M Olsson skrivet 20 oktober 2022 kl. 10:34:44SVTs svar om att serien inte gynnar svensk kultur ter sig högst obegripligt. Om SVT har krav på att alla deras program måste gynna svensk kultur skulle de nog inte ha mycket kvar att sända.
Nej, det var ett minst sagt märkligt och absurt svar. Enligt den logiken skulle ju i stort sett ingenting som inte producerats i Sverige kunna sändas, så på SVT Barn skulle det innebära max en timme sändning per dag...

På SVT1 och SVT2 blir det väl aningen mer över, men i stort sett bara nyheter, samhälls- och reportageprogram och ett och annat underhållningsprogram - och ett par gånger i veckan någon serie eller film. Och alla amerikanska och brittiska TV-serier vore ju definitivt helt uteslutet att sända, som på intet sätt "gynnar svensk kultur".

(Däremot förstår jag om SVT i dessa tider vill undvika ryska serier, men Mumindalen har ju ingen koppling till Ryssland utan har producerats i Storbritannien, Finland och Malaysia)
Skrivet av Anders M Olsson
 - 20 oktober 2022 kl. 10:34:44
Citat från: Goliat skrivet 20 oktober 2022 kl. 09:04:11Edit: däremot kommer den släppas på streaming i Sverige (C More). Dock inte SVT, då de anser den inte gynnar svensk kultur (enligt svar för flertal år sedan)
De två säsongerna som finns på C More har visserligen fyra nordiska språk, men såvitt jag kan se ingen textning. Varför ska det vara så svårt att låta textspåren följa med avsnitten?

SVTs svar om att serien inte gynnar svensk kultur ter sig högst obegripligt. Om SVT har krav på att alla deras program måste gynna svensk kultur skulle de nog inte ha mycket kvar att sända.

Nog får man väl säga att Mumindalen gynnar nordisk kultur och stärker det nordiska samarbetet, vilket kanske är väl så viktigt i dessa osäkra tider...
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 20 oktober 2022 kl. 09:32:02
Citat från: Anders M Olsson skrivet 20 oktober 2022 kl. 09:14:48Märkligt nog tycks YLE ha släppt en del på geoblockeringen. Det går faktiskt att tanka hem programmen med yle-dl utan VPN! (Men däremot kan man inte se dem online utan VPN, såvida man inte befinner sig i Finland eller kan logga på som finsk medborgare.)
Det beror förmodligen på det här:
https://github.com/aajanki/yle-dl/issues/267

Nyare versioner av yle-dl kommer alltså att lägga på headern X-Forwarded-For med en finsk IP-adress vid anropen till YLEs servrar, vilket i en del fall kan räcka för att komma runt geoblockering. X-Forwarded-For ska egentligen användas av väluppfostrade proxyservrar för att tala om vilken kundens riktiga IP-adress är - så genom att lägga till den headern talar man alltså om för YLE att användaren ansluter till en proxyserver utomlands (i vårt fall Sverige) men att kunden egentligen befinner sig i Finland.

Youtube-dl gör likadant som standard, vilket för vissa sajter räcker för att ta sig förbi geoblockering; medan andra är smartare än så och ser igenom försöken...
Skrivet av Goliat
 - 20 oktober 2022 kl. 09:17:28
Citat från: Anders M Olsson skrivet 20 oktober 2022 kl. 09:14:48Märkligt nog tycks YLE ha släppt en del på geoblockeringen. Det går faktiskt att tanka hem programmen med yle-dl utan VPN! (Men däremot kan man inte se dem online utan VPN, såvida man inte befinner sig i Finland eller kan logga på som finsk medborgare.)

En annan märklig detalj är att säsong 3 avsnitt 1 bara blev 720p, medan avsnitten 2 och 3 blev 1080p. (Jag har ännu inte hunnit tanka hem fler avsnitt än så.)
Det kan hända att de gjort så pga att filen blir mindre och om många når den samtidigt att den inte belastar servrarna lika hårt? (En teori)