Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Varning - medan du läste inläggen, hann 2 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vad heter skådespelaren Andreas Nilsson i förnamn?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av salle
 - 30 april 2020 kl. 08:26:20
Jag hittade svaret på annat håll och löste ändringen av tonhöjden genom att sänka den med en halv ton, dvs -0,5 i Adobe Audition.
Utan att justera ned tonen skär det i öronen när det kommer filmmusik på både svenska och engelska ur datorn i olika tonarter.

Tack igen för guiden. Har synkat in svenskt ljud till väldigt många filmer nu. Har ett par kvar att göra :).
Skrivet av Salle
 - 17 april 2020 kl. 17:56:09
Hej

Tack för en grym guide. Har provat att synka om svensk ljudkälla från DVD-film till Engelsk BlueRay-Film.
Jag upplevde som du sa i punkt nr 5 nedan att tonen i ljudet blev lägre för det svenska 2.0 ljudet från DVD-filmen (i jämförelse med det engelska 5.1 ljudet) efter att ha stretchat ut ljudet med 4,27%.
Jag måste erkänna att jag inte riktigt vet hur jag ska ändra tonhöjden till rätt nivå. Är det Automatic Pitch Correction som jag ska utnyttja i programmet?

Tack på förhand.
Salle
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  5 september 2017 kl. 13:24:31
Det här är den guide jag skrev ihop för ett par år sedan, till andra personer som frågade om samma sak. Det är samma metod som jag fortfarande använder mig av, och är vanligtvis det smidigaste sättet.


I 9 fall av 10 är det enklaste och mest tillförlitliga sättet att synka enbart med hjälp av ljudet, och alltså bortse från bilden helt och hållet. Det är därför denna metod som jag beskriver här nedan. I ett fåtal fall kan M&E-spår tänkas vara skadade eller opålitliga, och då fungerar det inte att göra på det här sättet. Jag har dock bara stött på några få sådana fall genom alla år; däribland Krambjörnarna.

Det här behöver du:

  • Valfritt ljudredigeringsprogram med stöd för multitrack-funktion; förslagsvis Adobe Audition. Ska du inte synka 5.1-ljud rekommenderar jag version 3.0, som var den sista versionen som byggde på det klassiska sharewareprogrammet Cool Edit Pro. Enligt uppgift ska även gratisprogrammet Audacity fungera numera, men det kan jag inte själv bekräfta. Vanligtvis är olika program tillräckligt lika så man förstår vad jag syftar på, även fast min beskrivning gäller Audition. Huvudsaken är att det finns multitrack-stöd, så att man själv kan lägga ut flera ljud på varann på en tidslinje.
  • Ljudfil tillhörande bildkällan som du vill synka mot, vanligtvis originalljudet i de fall det finns att tillgå (hädanefter kallat originalljudet)
  • Ljudfil som du vill synka, exempelvis svenskt eller skandinaviskt ljud (hädanefter kallat svenskt ljud av enkelhetsskäl, men det behöver förstås inte vara just svenskt)

Så här gör du:

1. Öppna Adobe Audition (eller annat motsvarande program), och klicka på ikonen uppe i vänstra hörnet för att gå till Multitrack.

2. Öppna originalljudet och det svenska ljudet. Om programmet inte accepterar filtypen som ni har ljudet i, så konvertera det till okomprimerad WAV innan ni öppnar.

3. Placera originalljudet på spår 1 i multitrackvyn och det svenska ljudet på spår 2. Se till att placera båda längst till vänster, så att de alltså ligger exakt på varandra. För att lättare kunna höra vad som hör till vilket spår rekommenderar jag att justera balansen, så att spår 1 ligger längst till vänster (enbart spelas från vänster kanal) och spår 2 längst till höger. Det fungerar bäst om du har externa högtalare på var sin sida av bildskärmen, så att man tydligare hör stereoeffekten.

4. Spela upp multitracksessionen, så att båda ljuden spelas samtidigt. Lyssna noga om ljudeffekter och bakgrundsmusik ligger samtidigt i båda spåren. Från början gör det mest troligt inte det, så kolla hur mycket som skiljer sig åt och lägg till eller ta bort tystnad i det svenska ljudet efter behov; tills dess att de ligger samtidigt. För ljudeffekter och kraftigare musik kan man ofta få stor hjälp av vågformen, och markera avståndet mellan motsvarade ljud i båda ljudfilerna för att få veta exakt hur många millisekunder som ska läggas till eller tas bort. Tänk på att inte röra originalljudet - det är bara till som referens, och ska förbli 100% orört!

5. Lyssna nu en kortare stund på båda ljuden, för att höra om hastigheten är samma mellan de båda filerna. Synkar du från PAL till NTSC eller tvärtom är det mer regel än undantag att man måste öka eller sänka hastigheten på det svenska ljudet för att matcha, men det hör man snabbt om man lyssnar i en halv minut och hör om det svenska ljudet verkar gå för fort eller för långsamt. Går det svenska ljudet för snabbt, öka hastigheten med 4,096%. Går det för långsamt, öka hastigheten med 4,27%. Vid synkning från svensk VHS/DVD till Blu-Ray eller diverse specialfall kan andra hastighetsändringar gälla. Vid TV-serier bör du vanligtvis välja att bibehålla tonhöjd/pitch vid hastighetsändring, och likaså vid filmer som dubbats för VHS/DVD/TV. Vid filmer som visats på bio i Sverige bör du välja att INTE bibehålla tonhöjd, utan ändra tonhöjden i samband med hastighetsändringen - detta då de allra flesta biovisade filmer på VHS och DVD har fel tonhöjd i Sverige.
(Vid TV-serier behöver du förstås bara kolla allt detta vid det första avsnittet - till senare avsnitt vet du ju om du måste ändra hastigheten eller inte.)

5. Fortsätt spela upp hela multitracksessionen med båda ljudfilerna, och lyssna om bakgrundsmusik och effektljud håller sig samtidigt i båda ljudfilerna. Om så inte är fallet, lägg till eller ta bort ljud från det svenska ljudspåret tills de överensstämmer. Är det en långfilm eller ett längre avsnitt som ska synkas kan man spara tid genom att inte lyssna på hela ljudfilerna, utan bara göra stickprovskontroller var femte minut eller liknande och höra om de fortfarande är rättsynkade. Om så inte är fallet behöver man bara backa tillbaka till föregående stickprovskontroll och fortsätta lyssna därifrån, istället för att lyssna igenom hela filerna.

6. Vid TV-serier kan man i vissa fall spara tid på att i förväg kolla upp med bilden när de så kallade "naturliga pauserna" inträffar på bildkällan man vill synka till - d.v.s. när bilden tonas helt till svart och både bild och ljud svartnar en kort stund innan bilden tonar upp och nästa scen fortsätter. Vid de tillfällena är det avsett för reklamavbrott, och då varje sådan del vanligtvis sparas separat på TV-bolagens masterband måste man nästan alltid synka om vid de ställena (då det helt enkelt inte är lika långa pauser på olika källor). Har man tur räcker det att bara synka om vid de tillfällena (vanligtvis 3 - 4 stycken per avsnitt), och man kanske inte behöver röra ljudfilen i övriga fall.

7. Vid live-actionserier (och filmer) och likaså dockserier av typen Fragglarna (som ju tekniskt sett är live-action) är det ganska vanligt att en del ljudeffekter spelas in på inspelningsplatsen tillsammans med dialogen, och därmed försvinner vid dubbning. Så var nästan alltid fallet förr i tiden, men har blivit mer ovanligt på senare år då de flesta ljud ofta läggs på i efterhand. Vid sådana fall, där effektljud ligger som del av dialogspåret, måste alltså dubbningsbolagen spela in nya ljudeffekter i samband med röstinspelningen. Därför kan man vid sådana filmer och serier inte alltid lita på att ljudeffekterna ligger exakt samtidigt eller låter exakt lika i det svenska ljudet och originalljudet. Om det uppstår situationer när musik och effektljud inte ligger helt lika bör man därför i sådana fall synka utifrån musiken i första hand, då musiken så gott som alltid läggs på separat och nästan aldrig spelas på inspelningsplatsen. Musiken är därför vanligtvis mer tillförlitlig att synka mot i dessa fall.

Endast om det förekommer långa partier utan vare sig musik eller effektljud bör man lyssna på dialogen och synka utifrån den, då det är vanligt förekommande att dialog inte börjar eller slutar på exakt samma ställe på olika språk. Skulle sådana långa partier förekomma bör man dubbelkolla resultatet i efterhand tillsammans med bilden, så skriv upp positionerna för dessa partier.

8. Under tiden du synkar, spara alltid det svenska ljudet i okomprimerat format; vanligtvis WAV. Spara aldrig i något förlustformat (format där kvaliteten försämras, såsom exempelvis Dolby Digital, MP2, MP3 eller AAC) förrän det absolut sista du gör, då kvaliteten försämras varje gång man sparar. När du gått igenom en hel fil och allting är rättsynkat kan du använda den redigerade svenska ljudfilen rakt av vid DVD- eller Blu-Ray-authoring (då man vid sådana fall arbetar med bild och ljud separat). Ska du använda ljudet i annat sammanhang får du muxa ihop med bildkällan, eller göra vad du vill med det.

TIPS: Var inte för noggrann när du synkar. Det ska givetvis vara rätt synkat mot originalljudet, men alltför små avvikelser på runt 20 millisekunder eller mindre kan du bortse från. Det motsvarar mindre än en bildruta, och blir därför helt omöjligt att se någon skillnad på i slutändan. Samtidigt får man förstås heller inte vara så oförsiktig att stora avvikelser förekommer, utan runt 20 millisekunder är en rimlig avvägning.
Skrivet av farenk
 -  5 september 2017 kl. 12:00:25
Tja

Har VHS-inspelningar med svenskt tal, funderar lite på detta med att ta ut ljudet och lägga in på DVD-kvalite video.
Tips och förslag hur man ska gå tillväga undrar jag om någon kan ge ?