Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Dubbning - verkligen kulturskatter?

Startat av Richardo, 3 oktober 2017 kl. 10:25:20

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Richardo

Är dubbning och dess röstskådespelere verkligen kulturskatter som Christian Hedlund hävdar? Är det allmänt erkänt, eller är det något som bara Hedlund själv hävdar utan något erkännande eller evidens från kulturhistoriker?

Daniel Hofverberg

Såvitt jag vet finns det väl ingen vedertagen definition på ordet kulturskatt, och vad man läser in i det - frågar du 10 personer lär du sannolikt få 10 olika svar.

Således blir det omöjligt att dra någon slutsats om vad som faller inom det begreppet, utan det handlar i mångt och mycket om tycke och smak. Jag tror knappast att någon kulturhistoriker ens har tagit upp konceptet dubbning i någon avhandling eller dylikt, men huruvida det betyder att de inte anser dubbning som kulturskatter eller bara inte har tänkt tanken får du nog fråga kulturhistorikerna själva om...

Följaktligen blir det här en omöjlig fråga att besvara, då man kan läsa in lite vad man vill i begreppet och det mestadels handlar om eget tyckande vad man klassar som kulturskatter.