Vad gäller molntjänster är de vanligtvis tillförlitliga, då de flesta molnleverantörer gör backuper regelbundet. Men det förutsätter ju förstås att molnleverantören faktiskt finns kvar och fortfarande tillhandahåller molntjänsterna. Skulle företaget försvinna eller byta inriktning, försvinner förstås även dina data... Nu är det väl knappast troligt att exempelvis Google skulle gå i konkurs den närmaste tiden, men man kan ju aldrig sia om framtiden...
Därför bör man inte förlita sig på enbart molntjänster, utan använda det som komplement till fysisk lagring. Om du sen väljer hårddiskar, USB-minnen och/eller DVD-skivor är vanligtvis mindre viktigt, men helst ett par olika exemplar på lagringsmedia av kända fabrikat.
Det är också klokt att ett av exemplaren ligger på flyttbara medier (externa hårddiskar, USB-minnen eller DVD-skivor) som du sparar rent fysiskt någon annanstans än din primära bostad; så att du skyddar dig om exempelvis din bostad skulle börja brinna eller dylikt.
Vill man vara någorlunda säker på att allt går att läsa i framtiden bör man som sagt även, som Anders skriver, göra nya kopior med 5 - 10 års mellanrum. Det är så som exempelvis Kungliga Biblioteket och andra organisationer som behöver bevara data för framtiden gör.
Men allt det här är som sagt hur man
bör göra. Beroende på hur mycket data det rör sig om och storleken, plus exakt
hur viktigt alla data är, är det ju inte säkert att det är ekonomiskt realistiskt att följa alla riktlinjer. Det är ju liksom lite skillnad mellan om det är några viktiga dokument på 2 MB du vill spara, eller om det är en massa viktiga videofiler på 4 TB...
