Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Giraffens cykel
(Giraffens cykel)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Biostaden Aveny i Skellefteå för pressvisningen
Sök efter Giraffens cykel på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Kortfilm
Målgrupp: Barn / Familj  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 42 minuter
Genre: Tecknad kortfilmssamling
Produktionsland/år: Sverige, 2002 - 2019
Produktionsbolag: Swedish Ecstasy Film, Filmlance International & PennFilm Studio, i samarbete med Film i SkåneSvensk distributör: Folkets Bio
Klarar av Bechdel-testet: Ej tillämpbart
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Film - Giraffens cykel:
Producent: Lasse Persson
Regi: Lasse Persson
Manusförfattare: Lasse Persson
Film - Lilla spöket Laban:
Producent: Lars Blomgren
Regi: Lasse Persson
Manusförfattare: Lena Ollmark, Jan Vierth & Anders Sparring
Film - Karla Kanin på stranden:
Producent: Per Åhlin & Clas Cederholm
Regi: Lasse Persson
Manusförfattare: Lasse Persson & Søren Kloch
Film - Lilla Anna och långa Farbrorn:
Producent: Lars Blomgren
Regi: Lasse Persson
Manusförfattare: Lena Ollmark, Jan Vierth & Anders Sparring
Medverkande:
Giraffens cykel - Pytte Havn / Hans Hägerström Lilla spöket Laban - Maria Lundqvist
Karla Kanin på stranden - Maude Cantoreggi Lilla Anna och långa Farbrorn - Anna Opitz / Tomas von Brömssen / Harald Leander

Det här är egentligen inte en långfilm, utan en paketfilm bestående av sex olika kortfilmer för de mindre barnen - den enda gemensamma nämnaren är att animatören och regissören Lasse Persson (ibland kallad Lisa Tulin) regisserat alla sex - och trots att det alltså egentligen är samma person introduceras samlingsfilmen med "Lasse & Lisa presenterar"). Det är den första kortfilmen som fått ge namn åt hela "paketet", och där får vi lära känna en giraff som har svårt att lära sig cykla. I slottet Gomorronsol kan därefter lilla spöket Laban inte motstå mammas goda kokosbollar i skafferiet, och det kan väl inte skada att tjuvta en innan lunch; eller ett dussin. Och lilla Anna och långa Farbrorn beger sig ut på skidutflykt, medan en kanin får problem med kraftig vind på stranden.

Det är lite märkligt att det är just Giraffens cykel som fått ge namn åt hela "filmen", då det är den i särklass sämsta kortfilmen i samlingen och som heller inte har så värst mycket gemensamt med övriga. Men det beror nog på att det är den enda nyproducerade kortfilmen, och att alla andra är befintliga kortfilmer som redan visats i andra sammanhang; bl.a. förstås "långfilmerna" med Lilla spöket Laban och Lilla Anna och långa Farbrorn.

Giraffens cykel: En tråkig och ganska poänglös kortfilm, som i stort sett bara går ut på att en (påstås det) giraff ska lära sig cykla. Här finns ingen konkret dialog, bara en enerverande röst av Pytte Ravn som gör en massa läten/påhittat språk (ungefär i samma stil som Linus på linjen), och både tunn och tråkig handling. Dessutom är animationen och framförallt karaktärsdesignen under all kritik - den här varelsen påstås vara en giraff, men inte sjutton ser det ut som en giraff i alla fall; snarare som en märklig blandning mellan Barbapappa och Mumintrollen. Eller om vi säger så här - det säger en del när en speakerröst måste inleda kortfilmen med att säga "Giraff", då ingen annars hade kunnat gissa sig till att det ska föreställa en giraff... Det här är tydligen en pilotfilm för en kommande långfilm med de här karaktärerna, och i så fall är det allt bäst att den färdiga filmen är väldigt mycket bättre än den här episoden...
Betyg: 3

Lilla spöket Laban - Bara en till & Lilla spöket Laban - Skuggan: Visst är det barnsligt och avsett för de yngre barnen, men kortfilmerna med spöket Laban, Labolina och de andra i slottet Gomorronsol kan för all del ändå vara ganska charmiga och trevliga. Det finns en del humor och en del charm, och mycket mer än så behövs väl inte för att fylla ut de 5 - 6 minuterna som kortfilmerna pågår. Animationen är enkel, men bibehåller snyggt Lasse Sandbergs illustrationsstil från barnböckerna. Maria Lundqvist är berättare och gör alla röster - hon är en utmärkt skådis och jag betvivlar inte att hon gör sitt bästa, men när hon börjar göra alla figurernas röster så känns det ändå lite livlöst.
Betyg: 6 respektive 5

Karla kanin på stranden: Handlingen är tunnare än i Lilla spöket Laban, och det händer inte speciellt mycket. Men det finns ändå en viss charm, och trots simpel animation är det ändå hyfsat trivsam underhållning. Med lite god vilja finns också ett visst budskap. Här finns ingen dialog, men dubbningsskådespelerskan Maude Cantoreggi gör en rad mer eller mindre malplacerade läten till kaninen.
Betyg: 5

Lilla Anna och Långa Farbrorn - Skidturen & Lilla Anna och Långa Farbrorn - Tårtan: Här finns ingen som helst spänning och heller inga direkta konflikter, och de problem som uppstår löser sig lite för snabbt och enkelt; till och med för barnen. Men det finns ändå en viss charm och en gnutta humor, och i alla fall individuella röster vilket gör att de gamla barnböckerna får liv på ett fint sätt. Animationsstilen är enkel och bibehåller Lasse Sandbergs enkla illustrationsstil, men det fungerar överlag ganska bra - fast jag hade verkligen velat slippa triangelformade hönor... Tomas von Brömssen är riktigt bra som Långa Farbrorn. Anna Opitz är dock inte riktigt lika imponerande som lilla Anna, utan talar bitvis med ganska bristfällig inlevelse. De båda kortfilmerna inleds dessutom med ett alldeles för långt avsnitt, där titthålsbilder med ledtrådar på avsnittet visas mot en svart bakgrund, tillsammans med en enerverande berättarröst som försöker gissa vad bilderna föreställer. Har man inte väldigt gott tålamod lär de flesta barn tröttna på de inslagen...
Betyg: 6

Det känns en aning snålt att nyproducera en enda kortfilm, och i övrigt till största delen återanvända kortfilmer som redan visats på bio - Karla kanin på stranden hade i alla fall inte jag sett innan, men avsnitten med Lilla spöket Laban och Lilla Anna och långa Farbrorn har visats på bio förut och ingått i långfilmer. Det är alltså inte så mycket nytt under solen, men för de minsta barnen kan det kanske ändå vara trevligt att se på. Men målgruppen är smal, och redan när man kommit upp i 6-årsåldern lär man nog finna inslagen barnsliga; och jag har svårt att tänka mig att någon skulle tycka om Giraffens cykel... Tyvärr hade jag dock inget barn i släkten som hade möjlighet att vara med på den pressvisning där jag såg filmen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 mars 2019
Senast uppdaterad: 15 mars 2019

Recensionen har lästs 1980 gånger av 1130 personer, sedan den 15 mars 2019

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FEMMA - ÅTTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern