Dubbningshemsidan

Recensioner

Sök bland recensioner på sidan (enkel och avancerad sökning)


Välkommen till den nya och förbättrade recensionsavdelningen, som innehåller ett stort antal recensioner av långfilmer och TV-serier, samt dess ev. svenska versioner (dubbningar).

Recensioner i det nya recensionssystemet sorteras som standard efter datumet då recensionerna senast uppdaterades (inte när de ursprungligen skrevs, som tidigare varit fallet). Du kan dock ändra sorteringsordning genom att klicka på kolumnrubrikerna här nedan. Klicka en gång till på samma rubrik för att ändra mellan stigande (ex. bokstavsordning eller datumordning) och fallande ordning (ex. omvänd bokstavsordning eller omvänd datumordning).

OBS! Vid recensioner skrivna före januari 2004 finns det tyvärr inte bevarat dokumentation om vilka datum recensionerna skrevs. För att sortering och alla funktioner fortfarande ska fungera, har dessa recensioner vid överföringen till den nya recensionsdatabasen försetts med uppskattade eller i vissa fall påhittade datum. I de fall där tillräcklig dokumentation funnits att tillgå för att kunna gissa sig till ungefär när recensionerna skrevs har jag valt ungefärliga uppskattade datum. I övriga fall är datumen grova gissningar eller i vissa fall helt påhittade, men för de flesta stämmer troligen åtminstone årtalet.

Sajten innehåller i dagsläget 2072 recensioner, fördelade på fem avdelningar.

Statistik om Bechdel-testet

TV-serier:
Ja, klarar alla tre steg 60%
Nej, klarar inte alla tre steg 40%
Filmer:
Ej tillämpbart 2%
Nej, klarar inte ens första steget 5%
Nej, klarar bara steg 1 32%
Nej, klarar bara steg 1 och 2 15%
Ja, klarar alla tre steg 46%

TV-serier

Långfilmer på bio

Långfilmer på VHS/DVD/TV

Titel: Skrivet: Senast uppdaterat: Betyg: Snitt: Klarar Bechdel-testet:
Bambi 1999-01-31 1999-01-31 8 9 Nej, klarar bara steg 1
Den lilla sjöjungfrun 1999-10-24 1999-10-24 8 8,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Balto 1998-12-13 1998-12-13 8 8,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Antz 1999-08-08 1999-08-08 8 8,5 Uppgift saknas
Den lilla pandan 1999-09-23 1999-09-23 7 8,5 Uppgift saknas
Det magiska svärdet - Kampen om Camelot 1999-03-21 1999-03-21 7 8,5 Uppgift saknas
Rugrats - filmen 1999-04-11 1999-04-11 7 8,5 Ja, klarar alla tre steg
Järnjätten 2000-01-09 2000-01-09 8 8 Nej, klarar inte ens första steget
Lassie
1994 års film
1998-09-23 1998-09-23 7 8 Ja, klarar alla tre steg
Råttatouille 2008-03-12 2008-03-12 8 8 Nej, klarar inte ens första steget
Anastasia 1999-03-14 1999-03-14 8 8 Ja, klarar alla tre steg
Djungelboken 2007-10-25 2007-10-25 9 8 Nej, klarar inte ens första steget
Hajar som hajar 2005-01-11 2005-01-11 7 8 Uppgift saknas
Hjälp! Jag är en fisk 2000-10-29 2000-10-29 8 8 Uppgift saknas
Paulie 2000-09-23 2000-09-23 7 8 Nej, klarar bara steg 1
Peter Pan (spelfilm)
Spelfilm
2004-08-18 2004-08-18 7 8 Ja, klarar alla tre steg
Superhjältarna 2004-11-22 2004-11-22 8 8 Ja, klarar alla tre steg
Änglahund 2 1998-11-27 1998-11-27 7 8 Uppgift saknas
Familjen Robinson 2008-01-22 2008-01-22 7 8 Nej, klarar bara steg 1
Flickan och räven 2009-06-02 2009-06-02 6 8 Ej tillämpbart
Ice Age 2 2006-04-12 2006-04-12 7 8 Nej, klarar bara steg 1
Lassie
2005 års film
2006-11-07 2006-11-07 7 8 Nej, klarar bara steg 1
Babe - En gris kommer till stan 1999-04-04 1999-04-04 7 8 Uppgift saknas
Bambi 2 2006-03-14 2006-03-14 7 8 Nej, klarar bara steg 1
Boog & Elliot - Vilda vänner 2006-11-12 2006-11-12 7 8 Nej, klarar bara steg 1
Ett småkryps liv 1999-02-12 1999-02-12 8 8 Ja, klarar alla tre steg
Flykten från hönsgården 2000-10-08 2000-10-08 7 8 Ja, klarar alla tre steg
Herbie - Fulltankad 2005-09-22 2006-08-15 7 8 Uppgift saknas
Lilo & Stitch 2002-09-08 2002-09-08 7 8 Ja, klarar alla tre steg
Mulàn 1998-12-06 1998-12-06 7 8 Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
Pokémon - Filmen 2000-05-07 2000-05-07 6 8 Nej, klarar bara steg 1
Snow Dogs 2002-11-23 2002-11-23 6 8 Nej, klarar bara steg 1
Snödrottningen 1999-01-16 1999-01-16 6 8 Uppgift saknas
Hitta Nemo 2003-12-02 2003-12-02 9 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Skönheten och odjuret
Disneys tecknade långfilm
2010-11-30 2010-11-30 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Törnrosa 2008-11-18 2008-11-18 7 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Atlantis - En försvunnen värld 2001-11-18 2001-11-18 8 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Björnbröder 2004-02-16 2004-04-04 7 7,5 Uppgift saknas
Dinosaurier 2000-12-03 2000-12-03 7 7,5 Uppgift saknas
E.T. 2003-04-14 2003-04-14 8 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Familjen Flinta i Viva Rock Vegas 2002-01-22 2002-01-22 5 7,5 Uppgift saknas
Ice Age 2002-03-17 2002-03-17 8 7,5 Nej, klarar inte ens första steget
Min vän Charlotte 2007-02-11 2007-11-24 7 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Monsters, Inc. 2002-02-17 2002-02-17 8 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Shrek 2001-09-16 2001-09-16 8 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Spirited Away 2004-04-12 2004-04-12 8 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Stuart Little 2000-03-26 2000-03-26 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Tarzan 1999-11-28 1999-11-28 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Toy Story 2 2000-02-13 2000-02-13 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1
High School Musical 2 2007-12-04 2008-11-12 8 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Aladdin 2010-02-19 2010-02-19 8 7,5 Nej, klarar inte ens första steget
Det levande slottet 2005-11-30 2005-11-30 8 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Fullt hus 2004-08-17 2004-08-17 7 7,5 Ja, klarar alla tre steg
High School Musical 3 - Sista året 2008-10-22 2008-10-22 9 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Kalle och chokladfabriken 2006-03-27 2006-03-27 7 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Lilla kycklingen 2006-02-13 2007-06-27 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Bortspolad 2006-12-03 2006-12-03 6 7,5 Nej, klarar inte ens första steget
Harry Potter och hemligheternas kammare 2003-05-18 2003-05-18 7 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Myrmobbaren 2006-10-29 2006-10-29 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Scooby-Doo 2002-08-25 2002-08-25 8 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Tarzan & Jane 2003-05-04 2003-05-05 6 7,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Tigers film 2000-09-10 2000-09-10 8 7,5 Uppgift saknas
High School Musical 2006-09-13 2007-09-25 9 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Jump In! 2007-11-06 2007-11-06 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Micke och Molle 2008-02-19 2008-02-19 8 7,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Rugrats i vildmarken 2004-05-28 2004-06-02 6 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Herkules 1999-03-14 1999-03-14 8 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr 2001-10-22 2001-10-22 6 7,5 Uppgift saknas
Pank och fågelfri 2004-01-20 2004-01-20 8 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Pocahontas II - Resan till en annan värld 1999-08-07 1999-08-07 6 7,5 Uppgift saknas
Prinsen av Egypten 1999-01-10 1999-01-10 6 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Skattkammarplaneten 2002-12-27 2002-12-27 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Som hund och katt 2001-10-12 2001-10-12 6 7,5 Uppgift saknas
Spirit - Hästen från vildmarken 2003-04-19 2003-04-19 6 7,5 Nej, klarar inte ens första steget
Spy Kids 2003-04-18 2003-04-18 6 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Vilddjuren 2006-10-22 2006-10-22 6 7,5 Nej, klarar inte ens första steget
Aristocats 2008-09-26 2008-09-26 7 7,5 Ja, klarar alla tre steg
Jimmy Neutron - Underbarnet 2005-08-08 2005-08-08 6 7,5 Nej, klarar bara steg 1
Lejonkungen 3 - Hakuna Matata 2004-02-16 2004-02-16 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1
På andra sidan häcken 2007-05-06 2007-05-06 7 7,5 Uppgift saknas
Robin Hood 2009-02-09 2009-02-09 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Robotar 2005-04-16 2005-04-16 6 7,5 Nej, klarar bara steg 1
SvampBob Fyrkant - Filmen 2005-11-16 2005-11-16 6 7,5 Uppgift saknas
Svärdet i stenen 2009-04-22 2009-04-22 7 7,5 Nej, klarar inte ens första steget
Oliver & gänget 2009-09-02 2013-02-01 7 7,5 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Harry Potter och de vises sten 2002-06-02 2002-06-02 7 7 Uppgift saknas
Kejsarens nya stil 2001-02-18 2001-02-18 7 7 Uppgift saknas
Lejonkungen II - Simbas skatt 1999-04-25 1999-04-25 7 7 Uppgift saknas
Scooby-Doo 2: Monstren är lösa 2004-04-04 2004-04-04 7 7 Uppgift saknas
Space Jam 1998-11-29 1998-11-29 7 7 Nej, klarar bara steg 1
Stuart Little 2 2002-10-20 2002-10-20 6 7 Uppgift saknas
Svanprinsessan och den förtrollade skatten 1999-02-07 1999-02-07 6 7 Uppgift saknas
Vägen till El Dorado 2001-03-18 2001-03-18 7 7 Nej, klarar inte ens första steget
Askungen 3 - Det magiska trollspöet 2007-10-09 2007-10-09 7 7 Uppgift saknas
Fantasia 2000 2011-02-16 2011-02-16 7 7 Ej tillämpbart
Kalle Anka 75-års jubileumsutgåva 2009-05-27 2009-05-27 7 7 Nej, klarar bara steg 1
Magi på Waverly Place - The Movie 2010-05-30 2010-05-30 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Nicke Nyfiken 2006-12-15 2006-12-15 7 7 Uppgift saknas
Projekt Prinsessa 2009-09-23 2009-09-23 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Wallace & Gromit - Varulvskaninens förbannelse 2007-01-09 2007-01-09 6 7 Uppgift saknas
Taran och den magiska kitteln 2011-05-11 2011-05-11 7 7 Ja, klarar alla tre steg
102 Dalmatiner 2001-01-14 2001-01-14 6 7 Uppgift saknas
Barbie i Fairytopia - Den magiska regnbågen 2007-09-05 2007-09-05 6 7 Ja, klarar alla tre steg
Berättelsen om Narnia: Prins Caspian 2008-07-02 2008-07-02 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Camp Rock 2008-12-30 2008-12-30 8 7 Ja, klarar alla tre steg
Chihuahuan från Beverly Hills 2008-12-23 2009-08-05 6 7 Ja, klarar alla tre steg
Den lilla sjöjungfrun - Sagan om Ariel 2008-10-16 2008-10-16 6 7 Uppgift saknas
Fantasia 2011-01-11 2011-01-11 7 7 Ej tillämpbart
Flubber 1998-10-17 1998-10-17 6 7 Nej, klarar bara steg 1 och 2
Musses klubbhus - Musse i Underlandet 2009-10-06 2009-10-06 6 7 Uppgift saknas
Musses klubbhus - Musses stora klubbhusjakt 2008-04-03 2008-04-03 4 7 Uppgift saknas
Nim och den hemliga ön 2008-12-11 2009-02-24 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Puhs film om heffaklumpen 2005-04-19 2005-06-08 7 7 Uppgift saknas
Röjar-Ralf 2013-02-11 2013-08-08 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Skönheten och odjuret - Den förtrollade julen 1998-12-18 1998-12-18 6 7 Uppgift saknas
Tingeling - Vingarnas hemlighet 2012-10-28 2013-04-18 8 7 Ja, klarar alla tre steg
Peter Pan (Disney) 2007-09-25 2007-09-25 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Atlantis - Milos återkomst 2003-06-18 2003-06-18 7 7 Uppgift saknas
Barbie och diamantslottet 2008-11-18 2008-11-18 6 7 Ja, klarar alla tre steg
Camp Rock 2: The Final Jam 2010-10-22 2010-10-22 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Cheetah Girls - En värld 2009-07-31 2009-07-31 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Chihuahuan från Beverly Hills 2 2011-04-12 2011-04-12 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Gustaf 2006-08-15 2006-08-15 5 7 Uppgift saknas
Hannah Montana - The Movie 2009-11-17 2009-11-17 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Mina vänner Tiger och Nalle Puh - Tiger & Nalle Puh i vänskapens melodi 2009-06-24 2009-06-24 6 7 Uppgift saknas
Pinocchio 2009-03-24 2009-03-24 8 7 Nej, klarar bara steg 1
Polarexpressen 2006-02-07 2006-02-07 6 7 Nej, klarar bara steg 1
Scooby-Doo möter Harlem Globetrotters 2003-12-02 2004-01-28 7 7 Uppgift saknas
Tingeling 2008-10-28 2008-10-28 7 7 Ja, klarar alla tre steg
Tingeling och den förlorade skatten 2009-11-11 2009-11-11 6 7 Ja, klarar alla tre steg
Tingeling och älvornas hemlighet 2010-10-16 2010-10-16 6 7 Ja, klarar alla tre steg
Belles magiska värld 1999-02-28 1999-02-28 5 7 Uppgift saknas
Bondgården 2007-03-16 2007-03-16 5 7 Uppgift saknas
Joe - jättegorillan 1999-11-14 1999-11-14 6 7 Nej, klarar inte ens första steget
Musse Pigg och hans vänner firar jul 1999-12-05 1999-12-05 6 7 Uppgift saknas
Spy Kids 3D: Game Over 2004-11-17 2004-11-17 7 Ja, klarar alla tre steg
Descendants 2015-12-03 2015-12-03 7 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Djungelboken 2 2003-02-09 2003-02-09 6 6,5 Nej, klarar inte ens första steget
Fullt hus igen 2006-08-16 2006-08-16 7 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Madagaskar 2005-09-21 2005-09-21 6 6,5 Nej, klarar inte ens första steget
Sagan om My Little Pony 2004-06-16 2004-06-16 6 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Scooby-Doo möter Batman 2010-01-20 2010-01-20 7 6,5 Uppgift saknas
Scooby-Doo och legenden om vampyren 2003-07-14 2003-07-14 7 6,5 Uppgift saknas
Snow Buddies - Valpgänget i Alaska 2009-02-13 2009-02-13 6 6,5 Nej, klarar bara steg 1
Zuper Zebran 2005-12-31 2005-12-31 7 6,5 Nej, klarar bara steg 1
Den lilla sjöjungfrun 2 - Havets hemlighet 2001-01-28 2001-01-28 7 6,5 Uppgift saknas
Gadget (spelfilm) 2000-02-13 2000-02-13 6 6,5 Uppgift saknas
Lånarna 1999-08-15 1999-08-15 7 6,5 Uppgift saknas
Pingvinresan 2006-10-25 2006-10-25 7 6,5 Ej tillämpbart
Air Buddies - Valpgänget på äventyr 2008-06-24 2008-06-24 5 6,5 Nej, klarar bara steg 1
Dagispapporna 2004-06-01 2004-06-01 6 6,5 Ja, klarar alla tre steg
De 101 dalmatinerna 2 - Tuffs äventyr i London 2003-05-03 2008-09-02 6 6,5 Uppgift saknas
G-Force 2010-02-09 2010-02-09 6 6,5 Nej, klarar bara steg 1
My Little Pony - God jul med Minty 2005-12-15 2005-12-15 5 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Peter Pan II - Tillbaka till landet Ingenstans 2003-04-21 2008-06-24 6 6,5 Uppgift saknas
Pongo och de 101 dalmatinerna 2008-04-08 2008-04-08 7 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Puhs Heffaklump Halloween 2005-11-06 2005-11-06 5 6,5 Uppgift saknas
Scooby-Doo - Nu börjar mysteriet! 2009-12-11 2009-12-11 6 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Scooby-Doo och mysteriet med Samurajsvärdet 2010-11-10 2010-11-10 6 6,5 Uppgift saknas
StarStruck 2010-10-08 2010-10-08 7 6,5 Uppgift saknas
Nasses stora film 2003-09-20 2004-01-28 6 6,5 Uppgift saknas
Mina vänner Tiger och Nalle Puh - Superdeckarnas julfilm 2007-11-29 2007-11-29 5 6,5 Uppgift saknas
Barbie i En julsaga 2008-12-03 2008-12-03 6 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Den vilda familjen Thornberry - Filmen 2004-05-27 2004-05-27 6 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Mary Poppins 1999-03-21 1999-03-21 7 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Scooby-Doo och Kleopatras förbannelse 2006-12-23 2006-12-23 5 6,5 Uppgift saknas
Space Buddies - Valpgänget på rymdäventyr 2010-03-24 2010-03-24 6 6,5 Uppgift saknas
Härliga vintertid 2004-03-27 2004-04-12 6 6,5 Nej, klarar bara steg 1
Askungen II - Drömmen slår in 2003-04-20 2003-04-20 5 6,5 Uppgift saknas
Äpplet & Masken 2011-06-02 2011-06-02 6 6,5 Uppgift saknas
Dr. Dolittle 3 2006-09-04 2006-09-04 6 6,5 Uppgift saknas
My Little Pony - Prinsessan 2006-04-24 2006-04-24 5 6,5 Ja, klarar alla tre steg
Zathura - Ett rymdäventyr 2006-12-14 2006-12-14 5 6,5 Nej, klarar inte ens första steget
My Little Pony - Regnbåge på rymmen 2006-12-14 2006-12-14 5 6 Ja, klarar alla tre steg
Scooby-Doo och cyberjakten 2002-06-07 2002-06-07 5 6 Uppgift saknas
Aloha Scooby-Doo 2006-01-25 2006-11-22 6 6 Ja, klarar alla tre steg
Den magiska leksaksaffären 2008-08-15 2008-11-11 6 6 Uppgift saknas
Trubbel i sagoland 2009-01-16 2009-01-16 5 6 Uppgift saknas
Asterix och hans tappra galler 2004-03-27 2004-03-27 5 6 Nej, klarar inte ens första steget
Gustaf - Livs levande 2008-03-07 2008-03-07 4 6 Nej, klarar bara steg 1
Om du lyssnar noga - Whisper of the Heart 2009-11-25 2009-11-25 6 6 Ja, klarar alla tre steg
Musses jul i Ankeborg 2005-01-10 2005-01-10 5 6 Ja, klarar alla tre steg
Santa Buddies - Julkul med valpgänget 2009-12-31 2009-12-31 5 6 Nej, klarar bara steg 1
Nalle Puh och jakten på Christoffer Robin 1998-11-01 1998-11-01 6 6 Uppgift saknas
De magiska skorna kommer tillbaka 2006-10-11 2006-10-11 4 5,5 Nej, klarar bara steg 1
Dragons: Fire and Ice 2006-09-21 2006-09-21 4 5,5 Nej, klarar inte ens första steget
Fem barn och ett sandtroll 2006-05-12 2006-05-12 5 5,5 Ja, klarar alla tre steg
Nalle Puh - Vårkul med Ru 2004-04-21 2004-04-21 5 5,5 Ja, klarar alla tre steg
Mamman och den vilda bebin 2014-01-09 2014-01-09 6 5,5 Nej, klarar bara steg 1
Tomtar och troll - Den hemliga kammaren 2010-01-15 2010-01-15 6 5,5 Uppgift saknas
Nalle Puhs magiska värld - Små viktiga saker 2004-04-20 2004-04-20 6 5,5 Uppgift saknas

Icke-dubbade filmer

Icke-dubbade TV-serier

Sök bland recensioner på sidan


Statistik för Långfilmer på VHS/DVD/TV:

Totalt antal recensioner i denna avdelning: 191
Medelbetyg för filmerna: 6,57
Medianbetyg för filmerna: 7
Snittbetyg för samtliga bedömningskriterier: 7,12


Observera att det inte alltid är rättvist att jämföra betyg mellan olika filmer som recenseras på denna sida, då recensionerna skrivits under en längre tidsperiod (från 1998 och fram tills idag) och inte alla äldre recensioner uppdateras med tiden. Jag kan heller inte garantera att äldre recensioner fortfarande överensstämmer med mina åsikter. Om du vill att jag ska göra en ny granskning av någon film eller serie som recenserats för en längre tid sedan (om du anser att den verkar orättvist kritisk eller generös), var vänlig kontakta mig. Om skådespelare, personal inblandad i någon dubbning eller distributonsbolag/filmbolag anser jag att varit orättvis i något fall (antingen vid filmen/serien, dess dubbning eller kritik om någon enskild person), hör av er med noggrann motivering, så lovar jag att försöka göra en ny granskning. Så långt tiden räcker till, försöker jag att tillgodose alla önskemål. Observera också att alla recensioner skrivs utifrån de slutliga tittarnas perspektiv. Ingen hänsyn tas därför till försvårande omständigheter för dubbningsbolagen eller distributörerna; såsom ekonomiska begränsningar, tidspress, krav från uppdragsgivare, o.s.v.

Betygskriterier:

Samtliga betyg är på en skala mellan 1 och 10 (där 1 innebär uruselt och 10 innebär utmärkt, inom respektive betygskriterie). Avdelningen för icke-dubbade filmer använder bara de två första betygskriterierna.

Film/serie:
Totalbetyg för serien/filmen i sig, utan hänsyn till eventuell dubbning.

DVD-produktion/BD-produktion:
Totalbetyg för DVD-utgåvan (främst svenska/skandinaviska utgåvor), om det finns någon sådan. Betyget innefattar bild- och ljudkvalitet, menyupplägg, menyspråk, tillgängliga ljud- och textningsspår (inkl. förekomst av textning för hörselskadade), eventuella mastringsfel, påtvingade långa varningstexter, trailers och/eller anti-piratpropaganda, extramaterial, användande av korrekt svensk bildversion (i förekommande fall) och utsättande av svenska credits (vid dubbade filmer/serier). Vid de fall som det finns mer än en DVD-release av filmen/serien, åsyftar betyget och texten den vid recensionstillfället senaste svenska region 2-utgåvan, om ej annat framgår av texten. Vid de titlar där jag inte lyckats få tillgång till DVD-utgåvan för recension (vid äldre recensioner eller nyare recensioner från SF), eller i de fall filmerna ännu inte släppts på DVD, skrivs detta betyg som --. En del nyare filmer/serier är istället recenserade på Blu-Ray, vilket är det format jag föredrar sedan sommaren 2012 - i dessa fall heter rubriken istället BD-produktion, men är i övrigt likvärdig med ovanstående information.

Röster:
Vilka skådespelare som gör de svenska rösterna, hur många de är och hur lika originalrösterna de är. Hur bra passar skådisarna in i respektive roll, och bibehålls rätt röstkaraktär och röstcharm? Vid uppföljare eller TV-serier som bygger på långfilmer (eller vice versa) jämförs också likhet med de tidigare svenska rösterna, och jag tar i dessa fall som regel hårdare på det än likhet med rösterna i originalversionen.

Inlevelse:
Talar skådespelarna med tillräcklig inlevelse, eller hörs det att de läser innantill?

Översättning:
Låter dialog och sånger naturliga? Förekommer översättningsfel eller andra problem med den svenska översättningen? Har specialuttryck, karaktärsnamn och andra kännetecken översatts likadant som i eventuella tidigare dubbningar (vid ex. uppföljare samt filmer som bygger på TV-serier eller vice versa)?

Munrörelser:
Hur väl dialogerna stämmer mot munrörelserna. Munrörelserna under eventuella sånger räknas dock inte med i betyget, utan nämns enbart i recensionstexten. Vid betygsättningen tas också hänsyn till typen av film (tecknat, spelfilm, etc.) och ursprungsspråk, och därmed hur svårt det kan tänkas vara att få till munrörelserna (självklart är det betydligt svårare att få munrörelser att klaffa vid spelfilmer än tecknad film). Betygen är därför inte direkt jämförbara mellan olika recensioner av vitt skilda typer av filmer.

Helhetsintryck dubbning:
Totalbetyg över hur bra dubbningen är. Detta är inte ett snittbetyg över ovanstående betyg, utan är ett nytt betyg med hänsyn till samtliga aspekter vid en dubbning - Inte bara betygskriterierna ovan.

Snittbetyg:
Genomsnittet av samtliga ovanstående betyg.

Du kan även sätta dina egna betyg på filmerna och dess dubbningar. Den möjligheten hittar du längst ned på respektive recensionssida, där du även kan kommentera filmerna och recensionerna.

© 2017 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna