Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Söka jobb som dubbare.

Startat av Joppe, 15 oktober 2008 kl. 19:53:03

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Joppe

Hejsan!

Jag ringde en agentur idag och kollade om jag kunde få komma dit och lägga in mig i deras röst arkiv.

Men fick nej!

Skall det vara så svårt att få prova på yrket som röstskådespelare bara för att man varken gick teaterlinjen i gymnasiet eller har erfarenheter som skådespelare.

Är det verkligen rätt att man skall få sitta och ruttna i den 2a som jag började hyra för 6år sen bara för att man varken inte orkar plugga till skådespelare? eller har betyg som ger en rättigheter till att göra det heller?

Det enda jag vill är att få nåt att göra i det här landet.

Hälsn:
Joppe

Daniel Hofverberg

Jag föreslår att du tar kontakt med de olika dubbningsbolagen direkt, istället för att gå via någon agentur. De flesta dubbningsbolag har egna röstarkiv, och använder sig av personer som de känner till.

På sidan Adresser här på sajten hittar du telefonnummer till alla dubbningsbolag i Sverige, så det är bara att börja ringa runt - med lite tur så borde någon av dem visa någon form av intresse. De flesta bolag som står angivna där är fortfarande mer eller mindre verksamma. Det enda undantaget jag vet är Videobolaget, som inte dubbat någonting på åtskilliga år. Så dem kan du hoppa över.

Men det är inte lätt att få dubbningsjobb - i synnerhet inte utan någon utbildning - då det är många intresserade. Men skam den som ger sig...

Robin

Hej :D

Om du ringer till Sun Studio, Eurotroll och KM Studio så kommer du säkert få ett ja :D
jag ringde till dem och fick ett ja direkt :D

Daniel Hofverberg

Fast Sun Studio är nog inte så lätta att ringa till, då de tekniskt sett inte finns längre...  ::) De gick som bekant ihop med SDI Media vid årsskiftet och heter numera SDI Media fastän de håller till i Sun Studios gamla studior.

wurren

#4
hmm, kollade på lyxfällan häromveckna, och då var det en kille som fick komma på dejt casting och i princip fick jobb sådär utan vidare. han var i ochförsig musiker/ljudtekniker och hade skön röst, så han var väl ingen gröngöling direkt...

(och ja, det var i tv etc...  :D)

Yasmine hagberg

Hej jag har velat vara dubbare sen jag var 5 år jag är 11 nu och nu vill jag verkligen börja finns det några företag som söker dubbare. Jag älskar att härma röser och vill börja att jobba med det :)

Experten

Jag är 13 och vill också börja dubba, men det är ganska långt till Stockholm för mig.
Ungefär 2 timmar...
Vad skall jag göra :(?

Daniel Hofverberg

Experten: Det är tyvärr svårt att göra något åt... Alla dubbningsbolag utom ett ligger i Stockholm i dagens läge, så det är tyvärr svårt att undvika. Om du bor närmare Karlskoga än Stockholm, så ligger ju KM Studio där och dubbar en del fortfarande.

Men andra dubbningsbolag som har funnits i andra städer finns inte längre kvar; även om det möjligtvis kan finnas någon allmän ljudstudio i andra städer som eventuellt fortfarande gör någon enstaka dubbning (i så fall är väl Göteborg eller Malmö mest sannolikt).

Jag tycker själv det är väldigt tråkigt att dubbningsbranschen ska vara så väldigt Stockholmscentrerad, men tills dess att någon startar något nytt dubbningsbolag i någon annan stad finns det tyvärr inte mycket att göra åt saken...

SwedishKuriboh

Ett tips jag vill ge er båda (och i princip alla som vill börja dubba, men av olika anledningar inte kan söka sig till bolagen) är att börja dubba som hobby! På så sätt kan ni öva er på att bli bättre* utan det tar tid från de bolag som överväger att ge er jobb... och om ni säger till dem att ni har hållit på med det som hobby ett tag så kan det säkert locka dem lite mer, vad vet jag?  ;)


*Jag har själv dubbat som hobby i över tre år, och jag var INTE särskilt bra när jag började

Daniel Hofverberg

Ja, det kan säkert vara en merit att ha dubbat på egen hand; och inte minst bra som erfarenhet.

Ska man göra det som hobby blir det ju dock betydligt mer omständligt, då man knappast själv har tillgång till separerade masterband och proffsutrustning, och därmed inte enkelt kan ta bort dialogspåret och bara få M&E-spåret kvar. Om man nu inte håller sig till att dubba någon av de väldigt fåtal filmer där det finns M&E-spår som bonusmaterial på DVD-utgåvorna vill säga - det förekommer, men det är tyvärr väldigt sällsynt...

Experten

Jag bor faktiskt tre mil ungefär utanför Uppsala, så jag förtydligar det hela.
Jag har faktiskt åkt tåg mellan Barkaby och Stockholm väldigt många gånger.

Anders M Olsson

Jag skulle nog vilja påstå att chansen att få jobb ökar dramatiskt med lämplig utbildning som grund, vare sig det gäller dubbning eller helt andra branscher.

Satsa på utbildning inom TV, teater, film, radio, musik, press, språk m.m. Vad som helst är bättre än att säga att man vill jobba med dubbning för att man "inte orkar plugga".

Daniel Hofverberg

Det är helt sant. När jag pratade med Lasse Svensson om det här för några år sedan rekommenderade han någon form av sångutbildning, då det är en stor fördel vid dubbning om man har någon form av utbildning eller erfarenhet inom sång/musik eller som musikalartist. Skådespelarutbildningar är förstås heller inte fel, men Lasse tyckte faktiskt det var bättre med sångutbildningar än skådespelarutbildning om man måste välja.

Är man väldigt ung (d.v.s. tonåren eller ännu yngre) lär man ju dock sannolikt inte ha någon lämplig utbildning, men då kan man istället ha chansen att komma in i branschen just p.g.a. att det finns ett ganska stort behov av just unga röster i och med de många dubbade ungdomsserier som bl.a. Disney Channel och Nickelodeon sänder i mängder.

Men går man fortfarande i grundskolan finns väl på de flesta håll någon form av musikutbildningar inom skolans regi (exempelvis Musikskolan), som kan vara en bra merit. Sådant gick jag när jag gick mellanstadiet med inriktning på sång.

Anders M Olsson

Ganska många av de unga dubbningsrösterna tycks vara söner och döttrar till redan etablerade skådespelare, eller andra som på något sätt redan jobbar i branschen. Tyvärr är det inget man själv råder över, men har man inte kontakter får man försöka skaffa sig.

Därför är utbildning bra, inte bara för de formella kunskaperna, utan även för de kontakter man kan knyta. På en teaterutbildning kanske man blir kompis med någon som redan är inne i branschen och kan hjälpa dig få in en fot.

(För övrigt är barnröster i verkliga livet ofta lite äldre än deras rollfigurer ska föreställa i respektive film eller tv-avsnitt.)