Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Anders M Olsson

#1
Citat från: Sabelöga skrivet Igår kl. 03:28:29Draken Film finns inte i Stockholm vill jag minnas tyvär :(
Vad spelar det för roll? Draken Film är en streamingtjänst som visserligen är baserad i Göteborg, men det går lika bra att abonnera, oavsett var i landet man bor.
#2
Off-topic / SV: Gammal Elektronik
14 juli 2024 kl. 18:24:04
Citat från: DingoPictures2005 skrivet 14 juli 2024 kl. 16:23:19Något råd om jag vill använda denna? @Anders M Olsson
Zenith Stereo 8 spelare troligtvis från 70 talet.
Något konstigt märke jag aldrig sett.
Iallafall så känns inte denna stickproppen säker att stoppa i ett vägguttag.
Jag håller med om att stickkontakten inte ser bra ut och bör bytas ut. I övrigt vet jag inte så mycket. Jag har aldrig själv ägt någon stereo 8-spelare.

Zenith var ett väldigt välkänt märke på radio, tv och hifi i USA, men jag tror inte att deras produkter såldes i Sverige. Numera ägs varumärket av LG.
#3
Citat från: gstone skrivet 12 juli 2024 kl. 22:46:58Kan jag posta dom här i filmens egen tråd ?
För mig får du gärna göra det, men vi ska kanske först höra med Daniel hur hans planering ser ut. Det bästa vore väl att få upp listorna på sina rätta ställen under svenska respektive norska röster och credits.

Eftersom det här är en långfilm finns det bara en uppsättning credits på varje språk, till skillnad från TV-serier där det kan vara mycket jobb att sammanställa sidorna om varje avsnitt har olika medverkande.
#4
Citat från: gstone skrivet 12 juli 2024 kl. 14:48:14Tror ni det saknas en sida skansa en sida med svenska röster ?

Danmark och Norge har ju en med
Det stämmer att det är en sida mindre i den svenska röstlistan än i de danska och norska. Det saknas säkert inga sidor, men det är fler som har "buntats ihop" under rubriken Övriga Röster i den svenska listan.
#5
Citat från: gstone skrivet 12 juli 2024 kl. 11:59:18Danska och norska credits
Jag vill inte vara elak, men du har missat några sidor.

#6
Off-topic / SV: Gnälltråden
11 juli 2024 kl. 11:23:14
Citat från: BPS skrivet 11 juli 2024 kl. 09:36:11Fast att kablar går sönder kan väl inte ses som lurendrejeri man får ju vara försiktig med grejerna.
Det går inte att avgöra av inlägget om laddaren har gått sönder p.g.a. ovarsamhet, eller om den bara har slutat fungera utan någon åverkan.

Om den bara har gått sönder utan orsak bör väl säljstället byta ut eller reparera den gratis om det faller inom garantin. Har garantin gått ut får man alltid räkna med att själv stå för eventuella reparationer eller utbyten, liksom om man har varit ovarsam med prylarna.

Telia brukar vara seriösa, så jag har svårt att tro att de skulle vägra stå för ett normalt garantiärende.
#7
Citat från: gstone skrivet  4 juli 2024 kl. 13:49:42Han säljer ju också porr och det är omoraliskt
Det får du väl tycka om du vill. Men man kan inte döma en verksamhet som oseriös bara för att det säljs porr, såvida det inte gäller barnporr. Både kvarnvideo.se och ginza.se har avdelningar för "erotik", och på den tiden det fanns fysiska videobutiker var det många som hade ett speciellt rum eller avdelning i något mörkt hörn av butiken där man kunde hitta porrfilmer.
#8
Citat från: DingoPictures2005 skrivet  4 juli 2024 kl. 15:20:33Yes det är han tror jag.
Det tror jag också. När jag går igenom mina gamla mail ser jag att jag har skickat ett par mail till som "studsade" efter att automatiskt ha vidaresänts till . Det borde väl vara bevis nog.
#9
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 juli 2024 kl. 23:41:20Konsumentverket har bara hand om anmälningar mot näringsidkare (företag), så om inte personen som sålde filmen till dig driver eget företag så kan och kommer de inte göra någonting alls. :(
Förmodligen är Ennios Movie Cave ett företag, kanske enskild firma. Det framgår inte så tydligt av hemsidan, men det ser inte ut som något en privatperson skulle lägga upp:
https://enniosmoviecave.com/

Jag försökte beställa en film därifrån i fjol våras. Det såg ut som beställningen gick igenom, men jag kom aldrig till någon sida för betalning. Jag förväntade mig att beställningsbekräftelse och betalningsinstruktioner skulle komma i mail, men det kom aldrig något sånt. Efter några dagar mailade jag dit och frågade/påminde, men fick aldrig något svar. Så jag gav upp och köpte filmen i en annan webbutik.

Jag blev i alla fall inte av med några pengar.
#10
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 juli 2024 kl. 12:01:02IMDb har inga källor alls, utan förlitar sig på att användare skickar in uppdateringar till tjänsten - så inte helt olikt Wikipedia, fast med aningen mer kontroll då själva uppdateringen sker manuellt.
Jag har skickat in en del uppdateringar till IMDb, och för de första uppdateringarna jag skickade in tog det några dagar innan de publicerades. Men efter att jag hade skickat in ett tiotal uppdateringar (som förmodligen granskades manuellt) verkar det som jag har blivit "betrodd", för när jag numera skickar in uppdateringar publiceras de praktiskt taget omedelbart.
#11
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 18 maj 2024 kl. 18:06:19Är det någon förvrängning eller är Bluray fodralet tjockare än vanligt?
Jag har nu fått hem Past Lives på nordisk Blu-ray, och den kom i ett slimfodral (10-11 mm tjockt) som dessutom var ett dubbelfodral med plats för två skivor, fast det bara fanns en enda skiva i förpackningen.

Ljudspåret är DTS-HD MA 5.1 och det finns undertexter på svenska, danska, norska och finska.

Värt att notera är att AnyDVD inte lyckades avkryptera skivan, utan försökte hämta nyckeln från Redfox server. Det misslyckades naturligtvis eftersom Redfox försvann "ut i tomma intet" för några veckor sen. Det är första gången som deras nedläggning(?) har påverkat min uppspelning av DVD eller Blu-ray. Annars har AnyDVD fortsatt fungera som tidigare med hjälp av den lokalt installerade nyckeldatabasen.

Som tur är finns det andra sätt att avkryptera skivor så att VLC eller MPC-HC kan spela dem. MakeMKV har en funktion som man kan aktivera så att den fungerar som avkrypteringsmotor till andra program. Det är också många som tycks ha övergett AnyDVD till förmån för Xreveal och Xreveal Pro:
https://www.xreveal.com/
https://www.xreveal.com/pro.html

Daniel, kan du inte flytta alla inlägg som gäller Past Lives till en egen tråd?
#12
Citat från: Will Siv skrivet 30 juni 2024 kl. 12:24:09Om jag förstått rätt är problemet att svartvita (eller monokroma) bilder är för mörka och obalanserade för att färgerna ska passa, men en del är tillräckligt ljusa och ser bra ut med färg, som den här bilden av Olympic eller Titanic:

TITANIC (1912) - Page 2 - NitrateVille.com
Jag tycker egentligen inte att bilden på Titanic ser ut som något riktigt färgfoto.

När det gäller Doctor Who är väl säsongerna 1-6 inspelade i svartvitt, så i den mån sådana avsnitt dyker upp i färg måste de vara konstgjort färglagda. Men fr.o.m. säsong 7 är de inspelade i färg, så då handlar det i de flesta fallen om att försöka återskapa de riktiga färgerna.

Ett problem med konstgjord färgläggning (det finns säkert flera) tror jag har att göra med att man använder en för liten palett och lägger stora ytor i samma färg trots att den i verkligheten skulle ha varierat över ytan. T.ex. är det inte ovanligt att man ger alla ansikten samma färg, trots att hudfärgen kan variera ganska mycket från person till person, och t.o.m. inom samma ansikte (rosiga kinder, röda öron etc.).
#13
Citat från: Will Siv skrivet 29 juni 2024 kl. 20:55:43

Hoppa till 54:10
Väldigt intressant dokumentär, men kanske lite väl detaljerad när det gäller hur vartenda saknat avsnitt kom till rätta. Det blir så mycket information att det är svårt att hänga med i alla turerna.

När det gäller färgläggningen handlar det dock inte till största delen om det som Steffan initialt tar upp i den här tråden, nämligen färgläggning av äldre svartvita filmer. Det här är avsnitt av Doctor Who som faktiskt är inspelade i färg, men där problemet gäller att restaurera avsnitten med de rätta och ursprungliga färgerna. Det bästa materialet kanske bara finns bevarat på svartvit 16mm film, och så får man utvinna färgerna från andra källor. Inget enkelt uppdrag, men när det lyckas förmodar jag att resultatet blir väldigt mycket bättre än att färglägga gamla svartvita filmer, där man bara kan gissa sig till hur färgerna ska vara.

Annars tror jag aldrig att jag har sett en färglagd svartvit film där resultatet ens har påmint om riktig färgfilm. Det blir liksom platt och livlöst. De svartvita originalversionerna känns mycket mera livfulla. I Steffans exempel på en Porky Pig-film tycker jag att den svartvita ser oerhört mycket bättre ut än de färglagda. Men så är den förstås betydligt skarpare än de suddiga färgversionerna. Möjligen hade de färglagda kommit bättre till sin rätt om de hade varit lika skarpa som den svartvita.
#14
Citat från: gstone skrivet 28 juni 2024 kl. 19:03:07tack för att du klargjord :D
Här kommer även svenska credits till serien Ariel: Mermaid Tales, förmodligen det som du kallar "kortfilmerna".
#15
Citat från: gstone skrivet 28 juni 2024 kl. 18:36:04Är det här själva serien eller kortfilmerna ?
Jag ser nu att det finns två olika serier. Det hade jag missat. Det finns dels en som bara heter Ariel (eller Disney Junior Ariel) och en som heter Ariel: Mermaid Tales. Den senare har tio extremt korta avsnitt som bara är c:a två minuter vardera, och sen följer dubbningscredits som pågår nästan lika länge som själva avsnittet.

Det är credits till den förstnämnda (Disney Junior Ariel) som jag har plockat ut ovan.