Dubbningshemsidans forum

Dubbningar => Dubbningar och röster => Ämnet startat av: Christer skrivet 25 februari 2005 kl. 07:02:28

Titel: Sifferkod?
Skrivet av: Christer skrivet 25 februari 2005 kl. 07:02:28
Såg ett program på ettan eller tvåan med Robert Gustafsson då han nämnde att en del som dubbar bara tittar på "sifferkoden". Nån som kan utveckla?
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: Torbjörn skrivet 25 februari 2005 kl. 09:21:41
Det handlar om det som kallas för tidskoden, dvs varje film har en tidskod som markerar  var i filmen man befinner sig. Den rälnar varje ruta i filmen (24 rutor för film och 25 rutor för video/TV). Efter 25 rutors räkning så har det gått en sekund, efter 60 sekunder har det gått en minut, etc.

Varje dubbningsmanus innehåller tidskoder, man ser alltså i manuset exakt på vilken ruta (25 dels sekund) man ska börja prata.

Denna tidskod ligger på själva filmen så när skådespelarna siter i studionser de filmen på en TV med tidskoden liggandes på filmen.

Efter inspelningen tar ljudteknikern ut den inlästa replik som var bäst, flyttar den så at den ligger rätt, dvs startar där den ska. Lkudteknikern kan även förkorta och förlänga repliken om skådespelaren talar för fort eller för långsamt, han kan även klippa i den och dela upp den.

Vad Robert menade var säkert att när man väl ska spela in själva repliken så sitter skådespelarna och tittar på tidskoden mer än att de titar på filmen. Men, innan inspelningen av repliken så har skådespelaren tillsammans med regisören själjvklart tittat igenom scenen och diskuterat handlingen och vad som förväntas av skådisen.

Hoppas detta var svar på din fråga.
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: Christer skrivet 25 februari 2005 kl. 09:23:53
Absolut, tackar tackar.
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 25 februari 2005 kl. 15:03:20
Eller, för att förenkla Torbjörns beskrivning, tidskoder är i praktiken det vi vanliga dödliga i normala fall kallar för räkneverk.
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: Torbjörn skrivet 25 februari 2005 kl. 15:35:31
Räkneverk ???

Har aldrig hört att man kallar tidskoden på film eller videoband (Digibeta mm) för det.

Det är helt enkelt en tidskod som som säger exakt var i filmen man är, det markerar timmar, minuter, sekunder och frames (rutor).
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 25 februari 2005 kl. 15:39:40
I vardagligt tal, d.v.s. utanför branschen, så brukar det ofta benämnas räkneverk. De flesta jag pratat med förstår ingenting av ordet tidskoder, men förstår vad man menar om man säger räkneverk...

Visserligen är det ju egentligen inte samma sak, eftersom det här handlar om inpräntad information på videoband, men det brukar i alla fall kallas det (fastän det är fel).

De flesta tittkopior och recensionsexemplar som skickas ut på VHS har ju också tidskoder inpräntade längst upp i bilden, vilket är måttligt roligt då vi inte har någon som helst användning för det...
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: Torbjörn skrivet 25 februari 2005 kl. 16:55:17
När man förbereder arbetsmaterialet, ex tittkopior åt skådisar, översättare och andra som arbetar med produktionen tar man fram ett gäng VHS el DVD med tidskod i bild då denna kategori tittare har mycket stort behov av dessa tidskoder. Då är det enkelt att göra några ex extra som kan användas som ref ex och tittkopior åt andra samtidigt, när maskinerna ändå rullar. Då är det enkelt att sända en sådan kopia då de redan är klara.

Ett annat skäl är att man just vill att tittex som går utanför produktionshuset inte ska vara kopieringsbara eller kodningsbara för nätet. Ett annat sät att "förstöra" en tittkopia är att lägga in en logga i bilden.
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 25 februari 2005 kl. 18:06:16
Citat från: Torbjörn skrivet 25 februari 2005 kl. 16:55:17
Ett annat sät att "förstöra" en tittkopia är att lägga in en logga i bilden.
Jo, jag har märkt det... I synnerhet Buena Vista/Disney är väldigt förtjusta i skyltar med "Property of Buena Vista Home Entertainment" i bild under hela filmerna (ofta tillsammans med tidskoder), vilket är oerhört irriterande och gör det svårt att koncentrera sig på själva handlingen...

Gudskelov gäller allt sånt här bara VHS. På DVD är det nästan alltid "rena" filmer utan vare sig tidskoder eller loggor, oavsett vilket bolag det kommer från. Förmodligen är väl mastringskostnaden för hög vid DVD, så att det blir mest lönsamt för bolagen att skicka ut rena DVD-exemplar, d.v.s. samma mastring som de färdiga köp- och hyrfilmerna - inte alltid med omslag och liknande, men åtminstone samma mastring/authoring vid skivorna.
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: PAAATE skrivet 25 februari 2005 kl. 18:40:58
Låter störigt! Men det hade jag nog kunnat stå ut med, om jag fått filmerna gratis.  ::)
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: chribbe skrivet 16 september 2005 kl. 01:34:57
Citat från: Patrik skrivet 25 februari 2005 kl. 18:40:58
Låter störigt! Men det hade jag nog kunnat stå ut med, om jag fått filmerna gratis.  ::)

NÄÄ fy. Sånt är ju enormt störande. Stor del av att glo på film handlar ju om känslan. Det är ju konst. Den förstörs ju när saker som inte hör hemma där finns med!
Titel: SV: Sifferkod?
Skrivet av: Elios skrivet 1 december 2019 kl. 14:13:32
Hade aldrig pallat med att ha någonting framför på skärmen när jag ser en film. Fy!
Tidskod är väl precis son man säger när man tar fram vart i själva filmen eller vad det nu är i ett klipp typ, vart man är så kommer man direkt dit om man blir tvungen att avbryta. Undrar om det är samma sak med siffror!?

Som 7:38 här så är det tidskoden i det här klippet där dem presenterar varmrätten:

https://youtu.be/trvtXpph_v0