Forumnyheter:

På grund av missbruk den senaste tiden går det inte längre för oregistrerade gäster att skriva nya inlägg. Det är en tillfällig åtgärd för att få bukt på problem med skräpinlägg, och genomförs högst motvilligt. Jag vill därför be alla som brukar skriva inlägg som gäst att registrera er som medlem - det går på 30 sekunder, och är givetvis gratis.

Huvudmeny

Kassettskatten igen

Startat av Anders M Olsson, 20 december 2018 kl. 09:15:08

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Anders M Olsson

Nu är Copyswede ute och klampar igen! Copyswede tycker att man ska betala privatkopieringsavgift på telefoner och har vunnit en dom över Telia.

https://www.sydsvenskan.se/2018-12-18/dom-kan-ge-dyrare-telefon

Personligen tycker jag att det är hög tid att skrota den otidsenliga kassettskatten. Om upphovsmännen tycker att de får för lite betalt får de väl i så fall ta höjd för det från början när de säljer sina verk, inte komma i efterhand med konstruerade krav som inte har täckning i verkligheten.

Dagens teknikutveckling går allt mer mot strömning och [legal] nerladdning. I strömningsfallet sker ju ingen lagring alls på slutanvändarens utrustning, så varför ska man då betala skatt för lagringsmedia?

I nerladdningsfallet är det ju inbyggt i själva affärsmodellen att man måste ha någonstans att spara det man laddar ner, så då borde man ju snarare få betalt för att man tillhandahåller diskutrymme än att betala extra för det.

Man kan ju hoppas att Telia överklagar och vinner i en högre instans. Vi gräsrötter har tyvärr inget att säga till om.

Daniel Hofverberg

Jag instämmer fullständigt, och jag hoppas verkligen att Telia överklagar den här minst sagt märkliga domen. Och hur stor chans är det ens att man lagrar kopior av lagligt köpt musik och film i en telefon...?

Det vore verkligen hög tid att helt skrota kassettersättningen, som blir oerhört missvisande i dagens läge. Inte minst i och med att kassettersättningen ju är tänkt att kompensera upphovsmännen för laglig kopiering, och enligt svensk lag får man ju inte kringgå kopieringsskydd. Då i stort sett alla DVD/Blu-Ray-filmer, i stort sett alla filmer man kan köpa digitalt och dessutom en del musik-CD-skivor innehåller någon form av kopieringsskydd eller DRM-skydd, så vad återstår egentligen...? Möjligen digital musik som man köper på legal väg (vanligtvis MP3-filer), eftersom sådana nuförtiden inte har DRM-skydd; men det lär inte vara jättemånga som köper sådan musik i och med Spotify...

Behöver man kompensation för laglig kopiering vore väl det mest logiska att i sådana fall ta ut någon/några kronor extra när man köper filmer/musik, vare sig det är fysiskt eller digitalt, och i sådana fall förstås enbart för sådana media som inte har någon form av kopieringsskydd/DRM-skydd. Det vore ju det enda sättet att säkerställa att rätt personer får ersättningen, istället för någon schablonersättning som kanske går till helt andra upphovsmän än de som man faktiskt har köpt filmer/musik av.

Jabberjaw

 :( Det är en riktigt sjuk värld som vi lever i tyvärr. Där brott mot upphovsrätten ger tyngre och högre straff samt miljonbelopp i betalningsskyldighet medan annat såsom våldtäkt och rån ger 50 dagsböter och 2 - 6 månader i fängelse som man överklaga  :D

Heja Copyswede. Googlar man på deras VD så ser man ju det klart och tydligt att detta är just det som vill. Han ser ut som en girig verklighetsfrånvarande guldgris som mutat domaren. Förstår inte varför företagen vill vara kvar här i Sverige ens när lagarna utnyttjas och man klappar folk på ryggen.

Det lär väl bli så att dom gör en telefon med lagringsutrymme 2GB och resten i sitt eget moln. Vill slutkonsumenten sedan köpa mer får denne gå och köpa ett dyrt saftigt minneskort och swisha till guldgrisen och tacka för att allting blivit dyrare än det var förr.  ::)  Med sådana här metoder lär Sveriges utveckling inom teknik och elektronik stanna upp tyvärr eftersom det alltid sitter någon som vill utnyttja något halvtydligt patent eller liknande och stämma den som kommit på detta med 100 miljoner