Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Lady och Lufsen bildformat

Startat av Marcusen, 23 december 2021 kl. 02:34:48

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Marcusen

Lady och Lufsen var den första av Disneys filmer som gjordes i widescreen men istället för att beskära den filmade man in filmen i 4:3 också. Men det har faktiskt förekommit versioner som bara är beskurna för att bli 4:3.

Jag undrar om någon vet vad alla de olika svenska utgåvorna har för bildformat.

Daniel Hofverberg

Ja, Lady och Lufsen är ett lite udda fall, då filmen tecknades och producerades i två olika format 1955 - en version i Cinemascope och en version i normalbild (4:3, 1,37:1), för att kunna visas på biografer som inte var ombyggda för att klara av Cinemascope. När filmen började spelas in var det nämligen inte många biografer som klarade av det då helt nya Cinemascope, men när filmen väl var färdigproducerad och fick premiär hade de flesta biografer hunnit byggas om för den nya tekniken; varför den äkta normalbildsversionen bara kom till begränsad användning.

I normalbildsversionen har man alltså bl.a. flyttat rollfigurer närmare varandra i bild för att kunna synas samtidigt, ibland animerat extra yta upp- och nedtill jämfört med Cinemascope-versionen, o.s.v.

Men såvitt jag vet finns det ingen VHS- eller DVD-utgåva världen över som har den äkta normalbildsversionen, utan alla VHS- och DVD-utgåvor i 4:3 är istället en Pan & Scan-version beskuren från Cinemascope-versionen. Det innefattar alltså tyvärr också alla svenska utgåvor som inte är i 2,55:1. :(

Såvitt jag förstår är det bara en amerikansk Laserdisc-utgåva från 1990-talet som innehåller den äkta normalbildsversionen från 1955, medan alla andra förekomster av 4:3-versioner på hemmaformat världen över är i Pan & Scan.

Varför kan man verkligen fråga sig, då ju den äkta normalbildsversionen definitivt är att föredra framför beskuren bild; så varför inte använda den versionen istället för att lägga ner tid på att framställa en "konstgjord" 4:3-version...?

Det innebär alltså att alla svenska VHS-utgåvor (mig veterligen en utgiven 1990 och en från 1997) samt 2000 års DVD-utgåva (DVD-utgåvan som Warner Home Video gav ut och som helt saknade bonusmaterial) är i Pan & Scan, d.v.s. beskuren till 4:3 från Cinemascope-versionen. Alla senare DVD-utgåvor från 2006 och framåt samt alla Blu-Ray-utgåvor har den äkta och fullständiga Cinemascope-versionen, d.v.s. Widescreen med proportionerna 2,55:1.

Adam Larsson


Anders M Olsson

#3
Citat från: Adam Larsson skrivet 23 december 2021 kl. 14:24:06
Är den här Pan & Scan eller den som animerades i 4:3.


https://youtu.be/JenVaVPKLoU

Eftersom det i kommentaren står 'Taken from 1987 VHS of "Lady and the Tramp"' måste det vara pan & scan. Den enda hemvideoutgåvan som har använt den äkta normalbildsversionen är 1998 års laserdisc.

Goliat

En bekant har laserdisken och påstår den är cinescope. Eller finns det många olika utgåvor av den?

Anders M Olsson

Citat från: Tecknad Film skrivet 23 december 2021 kl. 18:24:23
En bekant har laserdisken och påstår den är cinescope. Eller finns det många olika utgåvor av den?

Det gavs ut två olika utgåvor på laserdisc 1998, både en letterboxad cinemascope-version och den äkta normalbildsversionen.

Om någon är intresserad finns här en jämförelse mellan de olika bildformaten:

https://youtu.be/Tnq3Kw2ptxs

Steffan Rudvall

Finns det en riktig normalbilds version av Törnrosa eller finns den bara i Pan & Scan?

Anders M Olsson

Citat från: Steffan Rudvall skrivet 23 december 2021 kl. 22:34:01
Finns det en riktig normalbilds version av Törnrosa eller finns den bara i Pan & Scan?

Nej, när Törnrosa gjordes var bredbild så etablerat att det aldrig var tal om att göra någon normalbildsversion för bio.