Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Varsågod

#1
Om Dubbningshemsidan / SV: Gilla!
4 december 2020 kl. 17:02:53
Jag kan tala om varför jag hellre ser att den inte införs.
Jag skrev nedanstående på ett annat forum för många år sedan när någon tog upp möjligheten till en Gilla-knapp. Det känns fortfarande relevant:

Jag tycker det ger inflation i att motivera sig. Snart kan folk inte längre verbalisera vad de tycker är bra, utan bara slentrianmässigt trycka på "Gilla" och skriva <3, eller (Y).

Massor av jämförelsevis onyanserade "likes" som inte tillför ämnet någonting.

Om något verkligen förtjänar lovord hoppas jag istället innerligt att folk bemödar sig att sätta detta på pränt bäst de kan, och uttrycka vad de gillar. Det ger superlativen lyftkraft, lyskraft och en mer konkret innebörd och dignitet. Därjämte är åtminstone för mig en "like" ganska blek och intetsägande.

--

Det finns risk för att möjligheten mest bara urholkar diskussionspotentialen och mervärdesfaktorn. Vad får en ny läsare ut av att ett tidigare inlägg inom ett diskussionsämne har exempelvis 37 likes, jämfört med, säg 20 inlägg därtill, där vart och ett åtminstone potentiellt kan tillföra något ytterligare genom att beröra något relaterat eller lämna ytterligare upplysningar/kuriosa? Det blir alltför opersonligt, är min åsikt. Det känns bättre att bana väg för att premiera diskussioner i ett diskussionsforum.
#2
Han var en av de allra bästa, inte "kanske".
"Kanske" används framför allt i formuleringar där någon är/var en av de allra bästa, och kanske den allra bästa/främsta, etc.

Nu är jag själv ingen fotbollsfantast, så jag har inte följt hans karriär på det viset. Jag vet att han haft problem med hälsan de senaste åren, men att det var så pass illa ställt visste jag inte. Mycket sorgligt.
#3
Det stavas "koncept" på svenska (liksom det, om något, heter "en take"). 
#4
Off-topic / SV: Översättarföretag
16 november 2020 kl. 21:07:46
Textningen skiljer sig ofta från talade repliker av utrymmesskäl, eller för att texten behöver konciseras i syfte att lyfta fram det väsentliga, så att man enkelt får med sig informationen. Att behärska den sortens "effektiva" översättning så att allt känns naturligt i sitt sammanhang är också en konst.
#5
Off-topic / SV: Skiljetecknets dag
23 oktober 2020 kl. 21:10:43
Trots att det är så viktigt utelämnade du skiljetecken i din första mening, som hade behövt det.
#6
Dubbningar och röster / SV: HAR Artemis Fowl ???
23 oktober 2020 kl. 19:43:15
Jag tror en rubrikjustering kan vara på sin plats ...
#7
Dubbningar och röster / SV: Super Mario Super Show
23 oktober 2020 kl. 16:31:27
Det var ju bättre. "Definitely" är dock fortfarande felstavat.

Sätt gärna in "was/were" på diverse ställen där det passar, i stället för att använda "got" mest hela tiden. Jag skulle också se till att använda kommatecken, och försöka skriva texten som en helhet snarare än att spalta upp intrycken. Nu blir det hela lite väl styltigt, som en regelrätt punktlista; jag tror att du har tillräckligt med material och inspiration för att skriva recensionen i ett fylligare format.

En annan bra tumregel att ta fasta på, är att (oftast) inte använda siffror i brödtext för så låga tal.

Men det blir lätt off-topic. Om du vill får du gärna kontakta mig via PM för mer handfasta råd beträffande ettdera språket.

#8
Dubbningar och röster / SV: Super Mario Super Show
23 oktober 2020 kl. 10:22:50
Citat från: MOA skrivet 22 oktober 2020 kl. 20:20:00
Detta har jag skrivit


Kul!

En bra sak att hålla koll på grammatiskt, är ordformerna som skiljer sig åt vid singular och plural.

Eftersom "voice actors" är plural ska verbet följa samma form som för "they". Det ska alltså stå "voice actors sound" respektive "their voices don't".
Du skriver ju inte "parts is" längre ner i dokumentet, exempelvis.  :)
#9
Off-topic / SV: Dåliga namn på filmer eller serier
15 oktober 2020 kl. 16:05:02
Citat från: Adam Larsson skrivet  6 september 2020 kl. 19:54:47
H2O tillsätt bara vatten varför ska man tillsätta vatten till vatten?

Det är inte så titeln ska utläsas.
Just denna är allt annat än en märklig och illa vald undertitel - originalseriens dito är "Just add water", en anspelning på att många produkter uppmanar konsumenten till detta, i kombination med att serien har ett tydligt vattentema.

Undertiteln underlättar dessutom för den yngsta publiken.
#10
Dubbningar och röster / SV: Svingelskogen
13 oktober 2020 kl. 22:30:59
Sent svar, men lodjuret heter Love Lofot. Jag upptäckte samma fel i Wikipedia-artikeln för en stund sedan.

Lennart Olsson medverkar även i musiksagan Svarta Hingstens återkomst (både som tekniker och röst), som finns upplagd på YouTube.
#11
Off-topic / SV: Musiksagor
9 oktober 2020 kl. 23:03:01
Citat från: gstone skrivet  9 oktober 2020 kl. 16:29:14
Har någon nåt mer info om ALADDIN - DET MAGISKA HALSBANDET !

Hur kommer det sig att Kenneth Milldoff , Meta Velander  och Mikael Roupé var med ?

Och varför åter kom Samuelsson här men inte i Jafars Återkommest !!???

1) Kanske för att ovanstående var billigare/enklare att anlita än andra röstskådespelare som kunde gjort rollen.

2) Han kanske inte var tillgänglig när den skulle spelas in.
#12
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 29 september 2020 kl. 08:07:10
Om man ser mer på sidorna i den beskurna versionen betyder det antagligen att filmen är gjord för att funka som 4:3 och 16:9 som vissa av Disneys filmer från 70-talet

Du kunde gott ha utelämnat de tio bilderna i citatet, så man slipper skrolla en halv sida bara för att ta sig igenom ditt inlägg som innehåller en enda mening.
#13
Off-topic / SV: Skiljetecknets dag
1 oktober 2020 kl. 23:45:12
Har man lärt sig stavningen av respektive ord blir det med tiden mest en vanesak vid skrivning och läsning. Det är ju mycket därför man (tids nog) reagerar på stavfel ganska intuitivt.
#14
Off-topic / SV: Skiljetecknets dag
1 oktober 2020 kl. 22:49:45
Saken är ju den att man inte ska behöva dra fram en felaktig stavning ur rockärmen för att uttrycka budskapet.
Man får skriva meningen på ett sådant vis att betydelsen framgår naturligt. Ord som "banan","kör", "anden", "tomten", etc missuppfattas sällan utifrån sammanhanget. då man utläser vilket ord som avses genom övergripande kontext; kan man inte göra distinktionen bör nog meningen omformuleras.

Ordet "väl" kan mycket riktigt komma att uttalas på olika sätt beroende på betydelse, men varför tillämpa och introducera en annan, för syftet felaktig stavning som bär en helt annan betydelse än den man avser förmedla med "väl", är då frågan.
#15
Off-topic / SV: Skiljetecknets dag
1 oktober 2020 kl. 18:17:13
Det var väldigt vad du hänger upp dig på jämförelsen. Jag försöker såklart inte hävda att felstavningar är att likställa med att äventyra andras liv i trafiken, ej heller att språkliga förseelser ska rendera straff av likvärdig magnitud.

Flera av de former du tar upp är etablerade sedan länge, och fullt gångbara. Däremot poängterar SAOL ibland att dylika ord har något lägre stilvärde, vilket är helt i sin ordning - det är en del av språkutvecklingen.

Jag vet inte om du känner till det, men "väll", är det ett separat ord med en enskild betydelse som inte har något med "väl" att göra.  I sådana fall gör man bäst i att hålla sig till den vedertagna stavningen av ordet oavsett sammanhang.