Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Har tv slutat med barnprogram?

Startat av Igthorn, 31 oktober 2015 kl. 06:57:26

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Igthorn

Vet att Barnkanalen och de vanliga Nickelodeon, Cartoon, etc finns men de andra kanalerna, typ TV3, TV4, Kanal 5... som förr brukade visa massa tecknat på morgonen, har inte sett ett skvatt sånt i tablåerna på länge.

I somras tror jag Pokemon och Batman bl.a. visades på fyran men såg inget av det imorse på tvn...

Har de gett upp hoppet till fördel för barnkanalen eller är det bara nått tillfälligt?

Är väl skollov nu också vill jag minnas så borde ju finnas något mer än bara nyhetsmorgon, Nanny och desperata hemmafruar på tvn...

Daniel Hofverberg

TV4 har sänt barnprogram på lördag- och söndagmorgnar i flera års tid; dock inte mer än de måste göra enligt avtalet med staten. Jag har svårt att tro att det plötsligt har förändrats, så avsaknaden av barnprogram de senaste veckorna är gissningsvis bara tillfällig.

TV3 och Kanal 5 har tyvärr helt slutat med barnprogram sedan närmare 10 år tillbaka. Som nämnts på annat håll här beror det med allra största säkerhet på den nuvarande svenska lagstiftningen att TV-kanaler inte får sända reklam riktat till barn - och varför skulle någon kommersiell kanal lägga ner en massa pengar på något de är 100% säkra på att de aldrig kan få tillbaka, och därmed garanterat gå med förlust...? Trots allt är deras enda inkomstkälla just reklamen. Den svenska lagen är förstås välmenad på alla sätt och vis, men som vanligt har politikerna inte tänkt hela varvet...

Tidigare har TV3 och Kanal 5 kommit runt den svenska lagen genom att sända från London, vilket de i och för sig fortfarande gör, men i och med att de numera är marksända och därmed till viss del måste följa svensk lag uppstår en moment 22-situation.

När TV3 var ny i marknätet (runt slutet av 1990-talet och början av 2000-talet) gjorde de så att de sände reklam i Barntrean för kabel- och satellitkunder, medan de i marknätet bara sände en testbild i flera minuter i mitten av alla barnprogram (för att undvika att faktiskt visa reklam för barn i marknätet). Förmodligen blev det väl ohållbart i längden, då det inte kan vara lätt att administrera en sån sak (och till råga på allt hände det då och då på den tiden att TV3 missade att ta bort testbilden när reklamen tog slut, så att kunder i marknätet missade lite grand av serierna); och nuförtiden när Boxer blivit så stort skulle man nog förlora för mycket pengar på att undanta deras kunder.

Igthorn

Måste vara dålig tajming från min sida, är jetlaggad efter en resa så har vaknat ca 3-4 varje morgon sen mitten på veckan.  Så försökte passa på att titta på tv4 för en gångs skull för att i besvikelse upptäcka att de bara körde Nyhetsmorgon från typ 5.50. Suck... Får hålla mig jetlaggad ett par veckor till haha...

Tack för ditt svar förresten Daniel.

Fred

Verkar bli mer och mer så att barnprogram enbart visas på kanaler speciellt inriktade mot barn istället för de vanliga kanalerna på TV3, TV4 och Kanal 5. Finns väl både för- och nackdelar med det men visst saknar man den tiden då man kunde gå upp tidigt på morgonen för att kolla på Digimon på Barntrean.

Elios

Vet inte men sänds det fortfarande barnprogram på TV nuförtiden?
Var längesen jag såg nåt. Har ingen aning ens om Bolibompa finns kvar!? 

Steffan Rudvall

Citat från: Elios skrivet 17 februari 2024 kl. 16:48:58Vet inte men sänds det fortfarande barnprogram på TV nuförtiden?
Var längesen jag såg nåt. Har ingen aning ens om Bolibompa finns kvar!?
Bolibompa finns inte kvar som programblock men som olika serier på SVT Play. Barnkanalen eller SVT Barn som det numera heter finns ju fortfarande och visar barnprogram hela tiden tills SVT24 tar över på kvällen.