Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Melodifestivalen

Startat av TonyTonka, 25 februari 2012 kl. 20:34:56

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

E

Citat från: Fred skrivet  3 mars 2024 kl. 00:56:04Finalen har väl samma upplägg som tidigare så det är det minsta problemet
Nu får du ta o läsa igen🤦🏻�♂️ Har inte nämnt finalens upplägg, sa bara att jag inte kommer titta. Vad har det med upplägget o göra?🤦🏻�♂️

TonyTonka

Citat från: E skrivet  3 mars 2024 kl. 01:06:26Nu får du ta o läsa igen🤦🏻�♂️ Har inte nämnt finalens upplägg, sa bara att jag inte kommer titta. Vad har det med upplägget o göra?🤦🏻�♂️
Jag tror att han menar att du sa att du inte skulle kolla på finalen, därav sa han att det inte var finalen det var fel på.
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

Daniel Hofverberg

I den femte deltävlingen tyckte jag bäst om Annika Wickihalder, som hade en stark och minnesvärd låt. Som tvåa placerar jag Chelsea Muco och Jay Smith, som jag tyckte hade ganska jämförbara låtar. Marcus & Martinus hade också en helt okej låt - lite tjatig, men istället ett snyggt nummer. Och det var ju givet att de skulle gå till final; det hade de väl nästan gjort hur urusel låten än hade varit...

Den enda riktigt dåliga ikväll var Elecktra, vars låt var oerhört tjatig och mest kändes som ett stort skämt. Medina hade bra musik, men texten var under all kritik.

Men jag är hyfsat nöjd överlag, och det kommer bli ett riktigt starkt startfält i finalen i år - nu när man fick höra snabbrepriserna av alla som gått vidare till final, så insåg jag att det är ganska många riktigt bra låtar i final. :)

Citat från: Jonas9881 skrivet  2 mars 2024 kl. 23:07:56Visst sa dom att Fröken snusk behövs lika många poäng för att hon skulle gå vidare?

Kollade nu och hon behövs 125 poäng för att gå vidare men fick "bara" 124 poäng.

Men det jag tycker är märkligt är varför han gick vidare när dom hade exakt samma poäng på 235 poäng, någon som vet? Beror det på att han fick en 12:a? Tycker inte dte är rättvist vilka poäng man får utan hur många sammanlagt i slutändan. Känns som att många inte vill att Fröken Snusk ska gå vidare bara för att hon är hon. Själv har jag inga problem med henne som person.
Det beror på att vid lika många poäng så prioriteras den som får fler röster under finalkvalet; jämfört med poängen de hade sedan tidigare (från sin ursprungliga deltävling). Och där hade Jay Smith några poäng mer.

Exakt vari logiken ligger med den regeln låter jag vara osagt, men de förklarade i alla fall under tävlingen att det låg till så.

Citat från: TonyTonka skrivet  2 mars 2024 kl. 22:25:26Helt fel vidare från finalkvalet, jag börjar nästan tro att programmet är riggat

I alla deltävlingarna utom den femte fick alla treor exakt tre poäng mer än fyrorna, är det ens möjligt?

Och om jag inte hörde fel så fick Fröken Snusk lika många poäng som CB sa att hon behövde för att gå vidare, men ändå gick Jay Smith vidare.

De i femte deltävlingen fick definitivt fördel.  >:(
Citat från: Will Siv skrivet  2 mars 2024 kl. 22:47:10Men......


Vems idé var det att ha andra chansen direkt efter sista deltävlingen?
Ja, det var helt klart ingen särskilt smart idé att ha finalkvalet/Andra Chansen direkt efter den sista deltävlingen - det känns uppenbart att låtarna från den sista deltävlingen hade en fördel, då det knappast kan vara en tillfällighet att båda numren som gick vidare från finalkvalet kom just från kvällens deltävling...

Framförallt var problemet att man inte fick höra hela låtarna vid finalkvalet/Andra Chansen, utan bara snabbrepriser på 40 - 45 sekunder. Alldeles för kort tid för att bilda sig en uppfattning av låtarna för de som inte såg respektive deltävling (och man kan knappast förutsätta att exakt samma personer sett varenda deltävling), och även om man såg respektive deltävling kanske man inte minns exakt hur hela låtarna lät - då ter det sig ju ganska logiskt att de enda låtar man fått höra i sin helhet ikväll får en fördel i finalkvalet jämfört med de som man bara får höra en liten snutt ur.

De som röstade på Annika Wickihalder och Jay Smith i deltävlingen röstade förmodligen också mer än de hade gjort annars i finalkvalet, just för att kompensera för att de inte gick till final; så att de även därför kan ha fått en viss fördel.

Dessutom gick det orimligt snabbt, där röstningen till finalkvalet avslutades väldigt snabbt efter snabbreprisen - det gör också att det blir orättvist beroende på vilken startordning låtarna hade. Det kan inte ha varit mer än 30 - 40 sekunder efter snabbreprisen som röstningen avslutades, vilket innebär ännu kortare tid än så för de som tittar via SVT Play (som har en eftersläpning på flertalet sekunder gentemot den linjära sändningen via antenn). Jag hann själv nätt och jämnt rösta via appen, men när jag tänkte ringa in och rösta så hann jag inte då röstningen precis avslutades... :(

Det minsta man kan begära är väl ändå att få 2 - 3 minuter på sig att rösta efter snabbreprisens slut...?

Jag tyckte också det var ett lite märkligt upplägg att låta numren i finalkvalet börja med poäng utifrån hur många röster de fick i sin respektive deltävling - att jämföra dessa mot varann från helt olika veckor känns inte helt rättvist, då ju antalet röster kan påverkas av konkurrensen den veckan, hur många som såg just den deltävlingen (då tittarsiffrorna varierat en del vecka för vecka), o.s.v...

Till nästa år behöver de nog ändra upplägget, så att inte låtarna från samma deltävling som finalkvalet ska få en uppenbar fördel.

Citat från: E skrivet  2 mars 2024 kl. 22:58:54Och DÄR gick vi miste om ett bra resultat i Europa, Scarlet är på ESC-nivå men hälften av folket är så tondöva. Orättvist att dom som gick till Kvalet idag får så höga poäng.
Nackdelen för Scarlet var nog den märkliga indelningen i åldersgrupper, då det knappast är alla åldrar som uppskattar den låten (jag förutsätter att de hade samma viktning även i finalkvalet, även fast det inte redovisades så). Som exempel har jag svårt att tro att småttingar på 3 - 9 år uppskattar Scarlet, och förmodligen inte 75-plussare heller...

Och oavsett hur det hade gått för just Scarlet annars (då vi ju vet att svenska folket prioriterar kändisar), så känns det orättvist att varje åldersgrupp ska få lika mycket makt även om det är nästan ingen som röstat från åldersgruppen ifråga. Tanken är ju god, för att kompensera för att vissa åldrar är mer benägna att rösta många gånger än andra, men det blir i slutändan lite märkligt och orättvist.

Jag menar: hur många 3-åringar är egentligen vakna och ser på TV klockan 21:30, och dessutom har egen mobiltelefon eller surfplatta med appen installerad...? Innan man kommer upp i 9 års ålder är det säkert ett antal som har mobiltelefon i dagens läge, men det kan sammantaget knappast röra sig om något enormt antal tittare som röstar i den lägsta åldersgruppen. De som röstar i åldern 16 - 29 år lär garanterat vara mångdubbelt fler.

Det minsta man kan begära är väl att SVT slår ihop åldersgrupperna 3 - 9 år och 10 - 16 år, så blir det mer jämnfördelat jämfört med övriga åldersgrupper.

Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet  2 mars 2024 kl. 22:56:40Varför var det en deltävling idag? ???
Grundorsaken är att tittarsiffrorna brukar sjunka i Andra Chansen/semifinalen varje år, så att SVT därför hittade på något för att inte färre skulle titta än på deltävlingarna.

Så tanken var god, men det fungerade tyvärr inte lika bra i praktiken... Där behöver de nog hitta på något nytt till nästa år, men Andra Chansen är ju helt klart ett problembarn som sällan fungerat riktigt bra och som sällan haft jättemånga tittare...

Citat från: E skrivet  2 mars 2024 kl. 23:45:49Appen kraschar en gång varje gång så det vore ju smartast att slopa det
För mig har appen fungerat klockrent i varenda deltävling i år, vilket nog är nästan första gången det har hänt. Har inte kraschat en enda gång, utan har fungerat bra.
(Förutom att man blir tokig över de en miljon aviseringarna som poppar upp i mobilen hela veckan, för att upplysa om de mest banala detaljerna...)

Jonas9881

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 mars 2024 kl. 03:18:14Ja, det var helt klart ingen särskilt smart idé att ha finalkvalet/Andra Chansen direkt efter den sista deltävlingen - det känns uppenbart att låtarna från den sista deltävlingen hade en fördel, då det knappast kan vara en tillfällighet att båda numren som gick vidare från finalkvalet kom just från kvällens deltävling...
Om finalkvalet är plats 1 och 2 då man går direkt till final, så menar du att det inte är en tillfällighet att 2 av låtarna från deltävling 5 (igår) gick vidare till final?

Men det är väl alltid 2 låtar som går till final, så förstod inte riktigt hur du menade?
"Vissa anser att dom har någon typ av ensamrätt till material och att det ej ska spridas. Men vi anser annorlunda. Detta är väl vad fildelning handlar om att kunna spela in material alla är uppväxta under olika tidsperioder och har inte haft samma möjligheter"
Förkortat citat från en annan användare

Daniel Hofverberg

Citat från: Jonas9881 skrivet  3 mars 2024 kl. 07:07:07Om finalkvalet är plats 1 och 2 då man går direkt till final, så menar du att det inte är en tillfällighet att 2 av låtarna från deltävling 5 (igår) gick vidare till final?

Men det är väl alltid 2 låtar som går till final, så förstod inte riktigt hur du menade?
Finalkvalet är alltså det nya namnet på det som tidigare hetat Andra Chansen, semifinal, med fler namn; så det är alltså den nya chansen för de som kommit på plats 3 och 4 i respektive deltävling.

Så det jag menade var alltså att det knappast är en tillfällighet att det i finalkvalet/Andra Chansen/semifinalen, som nu låg i samma sändning som den femte deltävlingen, gick vidare till nästa veckas final precis de två personer som också tävlade i den femte deltävlingen några minuter tidigare och som då alltså kom 3:a och 4:a.

De två får liksom en naturlig fördel, när alla precis har hört hela deras låtar, medan de övriga i finalkvalet bara visades upp som förbandade snabbrepriser i 40 - 45 sekunder (taget från respektive deltävling); så man bara får höra en fjärdedel av deras låtar.

(Nu menar jag på intet sätt att förringa Annika Wickihalders och Jay Smiths fina insatser, och jag tyckte ju själv att i synnerhet Annika var bäst av de som gått vidare till finalkvalet - men det går ändå inte att komma ifrån det statistiskt osannolika att båda de två personerna som kom från gårdagskvällens deltävling också vann finalkvalet några minuter senare)

Fred

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 mars 2024 kl. 12:00:05Finalkvalet är alltså det nya namnet på det som tidigare hetat Andra Chansen, semifinal, med fler namn; så det är alltså den nya chansen för de som kommit på plats 3 och 4 i respektive deltävling.

Så det jag menade var alltså att det knappast är en tillfällighet att det i finalkvalet/Andra Chansen/semifinalen, som nu låg i samma sändning som den femte deltävlingen, gick vidare till nästa veckas final precis de två personer som också tävlade i den femte deltävlingen några minuter tidigare och som då alltså kom 3:a och 4:a.

De två får liksom en naturlig fördel, när alla precis har hört hela deras låtar, medan de övriga i finalkvalet bara visades upp som förbandade snabbrepriser i 40 - 45 sekunder (taget från respektive deltävling); så man bara får höra en fjärdedel av deras låtar.

(Nu menar jag på intet sätt att förringa Annika Wickihalders och Jay Smiths fina insatser, och jag tyckte ju själv att i synnerhet Annika var bäst av de som gått vidare till finalkvalet - men det går ändå inte att komma ifrån det statistiskt osannolika att båda de två personerna som kom från gårdagskvällens deltävling också vann finalkvalet några minuter senare)
Så särskilt osannolikt är det inte, både 2004 och 2008 gick båda bidragen i andra chansen som kom från den sista deltävlingen till final.

Daniel Hofverberg

Citat från: Fred skrivet  5 mars 2024 kl. 03:02:02Så särskilt osannolikt är det inte, både 2004 och 2008 gick båda bidragen i andra chansen som kom från den sista deltävlingen till final.
Det må så vara, men bara för att det har hänt förut i enstaka fall betyder det ju inte att det är sannolikt.

Jag menar som sagt absolut inte att förringa Annikas och Jays fina insatser, och i synnerhet Annika Wickihalder har en väldigt bra låt som jag tyckte var bäst i lördags. Men samtidigt är det svårt att inte tänka tanken att de fick en fördel gentemot alla andra bidrag, när det var de enda låtar som man fick höra i sin helhet samma kväll - det måste rimligtvis vara en fördel att få höra en hel låt, istället för 40 sekunder av en låt; annars hade liksom ingen skrivit låtar längre än 40 sekunder... ;)

Visst, för de som redan hört på alla låtarna femtioelva gånger via Spotify gör det säkert ingen stor skillnad, men för de som i likhet med undertecknad inte hört på låtarna alls efter respektive deltävling så gör det nog ganska stor skillnad - några veckor kan göra skillnad mellan om man kommer ihåg en låt ingående eller inte, och så är det ju heller inte säkert att det är exakt samma tittare som tittar alla fem veckor; och har man inte sett på respektive tidigare deltävling så lär 40 sekunder vara på tok för lite för att bilda sig en uppfattning om en låt...

Dessutom kan det göra skillnad vilka partier som man valt ut vid dessa 40-sekunderssnabbrepriser, då de flesta låtar ju inte är lika igenom alla tre minuter. Det var väl kanske mest påtagligt med Scarlet, som upplevdes nästan som en helt annan låt av dessa 40 sekunder att döma gentemot hela låten; på gott eller ont.

Nu kommer vi som sagt aldrig få veta om dessa potentiella fördelar gjorde någon skillnad för resultatet eller inte, men i synnerhet i Jay Smiths fall - som kom på exakt samma poäng som Fröken Snusk - är det väl inte alls otroligt att även en liten tänkbar fördel kan ha tippat över vågskålen till hans favör.

För att ta ett konkret exempel: Jag minns att jag var väldigt förtjust i Albin Tingwalls låt efter den fjärde deltävlingen, men han försvann helt i mängden i kvalfinalen i lördags och jag röstade inte ens på honom. Om det beror på att det var så många bättre bidrag nu i lördags jämfört med lördagen dessförinnan, om snabbreprisen var missvisande i hans fall eller om det gjorde så stor skillnad att höra hela låten låter jag vara osagt; men faktum kvarstår att en låt som jag trodde skulle ligga bra till försvann helt i lördags...

Då SVT i övrigt verkar vara så noggranna med reglerna och att ingen ska få fördel när det gäller Melodifestivalen, så är det lite märkligt hur de egentligen resonerat med finalkvalet/Andra Chansen i år. Även om vi inte vet om det gjorde praktisk skillnad att få uppträda live samma kväll som finalkvalet, så borde ju även en potentiell teoretisk fördel vara tillräckligt för att tänka om när det gäller upplägget, så att man får höra hela låtarna...

TonyTonka

För första gången i år är jag faktiskt 100% nöjd med resultatet, min favorit Cazzi Opeia 4:a och de bidragen jag tyckte sämst om (Annika Wikihalder, Jay Smith, Lisa Ajax, Dotter) i botten.

Och självklart motiverar jag varför jag tyckte de var sämst

Annika Wikihalder: Här ogillar jag bara låten och gospelkören, tycker den här låten har varit med tusen gånger redan i Mello, likaså gospelkören, men jag gillar Annika, så jag hoppas hon kommer tillbaka nästa år med en bättre låt.

Jay Smith: Egentligen gillar jag låten, är bara sur att han gick vidare och inte Fröken Snusk eller Scarlet. xD

Lisa Ajax: Bra röst, men för alldeles för tråkig låt. Vill se Lisa med en lite mer upptempo-låt, och då helst utan Niello. xD

Dotter: Alldeles för svag låt i min bok, även om Dotter är awesome som vanligt.

Kan bjuda på omdömen på de andra låtarna också:


Marcus & Martinus: Bra låt, skönt gung, värdig vinnare. Är dock inte helt säker på om jag föredrar denna eller Air.

Medina: Bra låt, skulle säga att den är bättre än In i dimman, även om jag inte tror många håller med mig där. Skönt drag i låten.

Smash Into Pieces: Nja, lite för lik förra årets låt, men fortfarande bra. 

Cazzi Opeia: Min favorit av alla kvällens bidrag, älskar glada låtar, för de motverkar ångesten som jag ibland drabbas av. :D

LIAMOO: Också bra låt, men kanske lite väl lik Cyperns bidrag från förra året, fast med eld i stället för vattnet. Min mammas favorit.

Danny: Lite för tjatig för min smak, men den var lite bättre i finalen än var den var i deltävlingen. Som tur är är den tusen gånger bättre än anuslåten In the Club.

Maria Sur: Bättre än förra årets låt, men tyvärr ingenting jag kommer lyssna på i framtiden. 

Jacqline: Bra låt, tycker den kom lite väl långt ner på resultatlistan. Var mycket bättre än jag kom ihåg.
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

Daniel Hofverberg

Själv är jag helt klart besviken, då jag tycker att Marcus & Martinus var bland de sämsta i finalen. Medina är visserligen ännu sämre, som förvisso hade bra musik men en löjeväckande usel text av sällan skådat slag - men i övrigt tycker jag nog att vinnarlåten var bland de sämsta ikväll. Den känns helt enkelt som en blek kopia av flertalet andra låtar, och inte det minsta originellt... :(

Efter att ha hört om alla låtar ikväll var min favorit Cazzi Opeia, men Lisa Ajax, Maria Sur och Jacqline var också riktigt bra. Dotter är också bra, men jag störde mig över att själva numret (d.v.s. inte låten i sig) påminde lite för mycket om Loreens vinnarlåt ifjol. Danny Saucedo hade också en bra låt, även om den var lite väl tjatig för min smak. Inget direkt fel på Annika Wickihalder heller, men jag tyckte hon tappade lite jämfört med förra veckan och upplevdes inte alls lika märkvärdig ikväll.

Men alla dessa sex var avsevärt bättre än Marcus & Martinus, som sjunger bra men där låten inte håller måttet i mina ögon. Jag har lite svårt att förstå hur de kunde vinna. Att de skulle få mycket röster av folket förstod jag hela tiden, då svenska folket verkar vara så besatta av kändisar - men jag begriper mig inte på att låten kunde få så pass många 12-poängare av jurygrupperna...

En sak är säker: Sverige är helt chanslösa att vinna Eurovision Song Contest i år. Men ärligt talat vill nog inte SVT att vi ska vinna heller, då de sannolikt inte har råd att arrangera ESC två år på raken...

MOA

Måste erkänna att Gunilla Persson inte var så dålig. Bakgrunden var fin & dansarna dansade bra till en catchy melodi. Om någon med bättre sångröst hade gjort den hade den nog blivit mycket mer populär. Gunilla Persson har aldrig varit känd för att ha en bra sångröst