Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Charlie Chaplin

Startat av Elios, 26 november 2019 kl. 20:38:13

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Elios

Funderar lite på att se en film med den roligaste skådespelaren igenom tiderna.
Men vet inte vilken jag ska se. Vilken rekommenderar ni här på forumet!?  ;D

Lilla My

Oh don't get me started, I'll be here all week.

Är du ute efter långfilmer eller kortfilmer? Med tal eller stumfilm? I början av hans karriär eller i slutet? Mer politiska eller mer romantiska?

Elios

Först och främst långfilmer.  ;D
Helst tal men finns det bra stuntfilmer så går det med bra.  :D

Lilla My

Citat från: Elios skrivet 26 november 2019 kl. 22:29:15
Först och främst långfilmer.  ;D
Helst tal men finns det bra stuntfilmer så går det med bra.  :D

Du menar stumfilmer hoppas jag ;)

Ja då blir det mycket lättare. Chaplin var ju stumfilmsskådis, vilket jag hoppas du visste? 90% av hans filmer är just stumfilmer.

Men då skulle jag varmt rekomendera The Great Dictator från 1940, en av mina absoluta favoritfilmer. Gjord under andra världskriget när Hitler precis fått makten. Han driver med nazityskland och Hitler och det är underbart att se. De första två minuterna:
https://youtu.be/pyl1KelR-gc

Annars har vi Limelight (1952). Den är väldigt psykologisk och handlar om en f.d. känd clown som blivit nobbad av den moderna världen och genom att hjälpa en ung ballerina försöker finna glädje igen. I grund och botten handlar den mycket om Chaplin själv och hans karriär. Trailer:
https://youtu.be/I7KZbxd-_3k

Båda filmerna är väldigt känslosamma och dystra i grund och botten, med mycket humor som klister. Chaplin jobbade med slapstick och humor, men framför allt i hans talfilmer ville han alltid förmedla något vikigt och filmerna blev ofta filosofiska och djupa. Någon sade en gång att Chaplin var en talangful stum komiker, och när han väl öppnade munnen var det för att han hade något viktigt att säga.

Med andra ord; vill du ha ren slapstick-humor att garva åt är ingen av hans långfilmer att rekomendera ::)

Elios

Ja lite strunt i filmen var det nog. Hehe.  ;D
Faktum är att jag är inte ute så mycket i just humorn. Utan dem blir nog perfekt faktiskt.
Såg faktiskt den The Great Dictator på en historielektion i nian. Kommer ihåg att vi diskuterade då hur togs den egentligen emot då mitt i ett krig!?

Lilla My

Citat från: Elios skrivet 27 november 2019 kl. 16:13:20
Ja lite strunt i filmen var det nog. Hehe.  ;D
Faktum är att jag är inte ute så mycket i just humorn. Utan dem blir nog perfekt faktiskt.
Såg faktiskt den The Great Dictator på en historielektion i nian. Kommer ihåg att vi diskuterade då hur togs den egentligen emot då mitt i ett krig!?

Ja det är en superintressant film! I USA blev det ju oförskämt hyllad. Den var inte bara en film för att få folk att skratta mitt i en kris, utan Chaplins tal i slutet var också direkt riktat till folket och soldater om att aldrig ge upp hoppet och aldrig sluta kämpa för rättvisa och fred. Filmen skulle innehålla humor, hopp, mod, styrka och få folk att både gråta och skratta.

I Europa var filmen bannad i alla länder där Nazisterna hade makten, inte föga förvånande. Det finns dock uppgifter om att Hitler själv i hemlighet har sett filmen (Hitler var ett stort fan av Chaplin långt innan han gick in i politiken). Allt vi vet dock är att han skrattade ett par gånger, men vad han egentligen tyckte är fortfarande en hemlighet, något Chaplin gick och funderade på i resten av sitt liv ;D När filmen blev laglig i Europa efter kriget har den blivit hyllad även här, och generellt är det en av Chaplins mest framgångsrika filmer.

Detta har inget med filmen att göra, utan med kul curiosa; Chaplin blev mer ödmjuk efter det att kriget brutit ut. Både han och Hitler vad födda samma år bara några dagar emellan och båda var uppväxta i extremt fattiga hushåll. Båda två var experter på att få folk att se dem och hade strålande karisma som skådespelare bara kan drömma om. Chaplin greps av fasa att det lika gärna kunde varit ombytta roller, ( "Just think", he would say uneasily, "he's the madman, I'm the comic. But it could have been the other way around." )

Will Siv

Kan tipsa att flera av hans filmer nu finns på SVT Play under veckan.  :)

dom enda som fattas är "The Circus" ( 1928 ), "Monsieur Verdoux" ( 1947 ), "A King in New York" ( 1957 ), samt dom två filmer han bara regisserade: "A woman of Paris" ( 1925 ) och "A Countess from Hong Kong" ( 1967 )


Notera att "The Guld Rush" är den kortare versionen från 1942 med tillagd berättarröst och lektor dubbning.

Will Siv