Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Goliat

#1
Off-topic / SV: Frågeleken
23 november 2023 kl. 07:21:02
Citat från: MOA skrivet 22 november 2023 kl. 13:05:05Skulle säga samma sak men jag kan inte säga så mycket om Kommissarie Gadget
Favoritroll av Kenneth Milldoff?
Astro i Jetsson

Kommer ni fira jul samt pyntar ni mycket inför julen?
#2
Off-topic / SV: Det svenska språket
22 november 2023 kl. 06:25:00
Citat från: Sabelöga skrivet 22 november 2023 kl. 01:50:39Om man ska vända på resonemanget: varför ska vi säja något annat än dom som bor där? Trots allt skulle vi ju kunna kalla Norge för Nordvägen, Tröndelag, eller Hejalopp. Men det gör vi inte. Varför skulle just Peking eller Belarus vara annorlunda?
Vi förenklar uttal. Göteborg heter Gothenburg och Sverige Sweden i vissa länder. Suede heter Sverige på franska. Kan förstås, Sverige är svårt att uttala i andra språk.

Vi har svårt att uttala vissa länder som de uttalar det. Vissa ord utvecklas olika och en del förenklas med tiden också. Så flera länder och huvudstäder han bara vara försvenskade i taket.

London är ju lätt, men i Frankrike säger de Londres. 
#4
Citat från: Adam Larsson skrivet 18 november 2023 kl. 12:07:47Förlåt om jag tjatar men hur går det med Pippi?
Ni får avvakta lite, men den är inte färdig före jul. 
#5
Jag tror nog man inte ska ta något upp från Disney på archive. Man riskerar ju problem då.
#6
Off-topic / SV: Frågeleken
17 november 2023 kl. 20:05:14
Citat från: Disneyfantasten skrivet 17 november 2023 kl. 19:22:11Uppföljare, utan tvekan.

Magi eller superstyrka?
Magi

Hård eller mjuk madrass?
#7
Citat från: Gustav Jonsson skrivet 22 oktober 2023 kl. 14:51:22Men den är ju gjord i 4:3 så hur då bara lite i höjdled?
Den är gjord för att funka i widescreen (16:10) och 4:3.

Så för 16:9 behöver de måla till lite på sidorna.
#8
Citat från: Anders M Olsson skrivet 11 november 2023 kl. 18:41:09press.sfstudios.se står

11 dec. 2023 DVD EST
27 dec. 2023 TVOD

Vad innebär förkortningarna EST respektive TVOD ?

Jag kan gissa att ST står för "streaming", men vad står i så fall E:et för?
TVOD ska väl antagligen utläsas som "TV On Demand", men vad innebär det, och vad är i så fall skillnaden mellan EST och TVOD?
TVOD är samma som Pay-Per-View som jag förstått det.

EST är Download-to-Own
#9
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 november 2023 kl. 08:32:07Ja, jag håller med att det känns en smula diskriminerande... Det är väl troligt att tanken var att bara släppa filmen fysiskt i Finland, men att de lagt till Sverige efter att omslaget redan designats - för om tanken var att bara släppa den i Finland känns det mer logiskt med finsk framsida och en vit cirkel med den svenska titeln (för den begränsade skara finlandssvenskar som inte talar finska).
Jag har ingen insyn, men tror som du skriver att det säkert är för den skulle ges i så i Finland.

Däremot tycker jag det är märkligt att den inte ges ut på bluray, dock ska den rulla ut på streaming senare och då förhoppningsvis dyker den upp i HD, så enda sättet att se den i det formatet, annars är det SD på DVD.

Edit: den har sparats i flera format för streaming.
#10
Det kan hända att det är pga att det är billigare att tillverka en dvd än bluray.

Sedan vet jag inte om med avgifter och rättigheterna kostnader kan bli högre med bluray också?

#11
Off-topic / SV: Det svenska språket
10 november 2023 kl. 06:49:05
Citat från: Sabelöga skrivet 10 november 2023 kl. 00:10:46Ah, tänkte väll, det finns ju som sagt inte tre o i ordet. Jag tror att svenska språket länge har hållit på principen att det inte ska få förekomma fler än två likadana bokstäver efter varandra på det här sättet, dessutom så var det inte så länge sedan tyska språkvårdare började acceptera trippelstavning. Det var nog bara några år sen.

En intressant fotnot är ju att när vikingarna skrev med sina runor så skrev dom aldrig ens ut två likadana runor efter varandra och kunde alltså slå ihop ord som började och slutade på samma bokstav.

Där fanns det dock om jag förstår det rätt en vidskeplig föreställning att dubblerade runor skulle kalla till sig gudamakterna..
I vissa ord men inte alltid. Ska lyssna på sr-programmet och se vad de säger. För det förekommer som sagt i äldre böcker.

Dock runskrift är ju något helt annat. Det går inte jämföra med dagens stavning och den har inte ens samma regler utan det kan vara olika beroende på vilken tid den skrev m.m. hur saker stavades. Däremot inte två runor av samma på raken, det stämmer dock.
#12
Off-topic / SV: Det svenska språket
9 november 2023 kl. 21:47:19
Citat från: MOA skrivet  9 november 2023 kl. 21:35:50De finns inte ens i svenska stavningen,man stavar inte Perssson med 3 s
Absolut finns det, dock mer vanligt i en del böcker. Margit Sandemo är ett exempel jag nämnde tidigare.

Dock är väl inte Perssson korrekt, pers son är två s. Alltså Persson.

Citat från: Sabelöga skrivet  9 november 2023 kl. 20:33:28Det jag klurar på är mest biooorganism. Varför skulle det vara tre o där?
Det var mer ett skämt, men bio-oorganism, alltså löjligt sätt att skriva att det inte är en organism.

Läste faktiskt ett ord hatttillverkning häromdagen.

Ett exempel är ägggula, men stavas ju äggula, men skulle kunna stavas ägg-gula också.

Idag finns ju lite skrivregler att man ska stryka en bokstav så det blir två. Men hittar inget om hur det var tidigare. För jag uppmärksammar att det stavas så lite här o var i böcker. Kan dock inte säga till vilket årtal men tror Margits böcker är de senaste jag läst dem i.

Ett ord som skulle kunna användas på zoo är zoooordning. 🤣
https://frageladan.isof.se/visasvar.py?svar=79838

Edit:
https://sverigesradio.se/artikel/6870714

Inte lyssnat men tror nog idag det är ovanligt men finns ju texter i böcker som innehåller och är ändå störd på det. Finns ju alternativ på stavningar. 🤦🏼�♀️
#13
Off-topic / SV: Det svenska språket
9 november 2023 kl. 19:25:33
Citat från: Sabelöga skrivet  9 november 2023 kl. 13:26:51För all del. Men det finns ju ord där det skulle kunna missförstås som glasstopp (som kan läsas ut som glas-stopp, glass-topp, glass-stopp) eller liknande. Det är inte så vanligt men förekommer här och var och tillåts trots allt på bland annat tyska.
Precis. Bindelstreck är ju alternativ lösning också.
#14
Off-topic / SV: Det svenska språket
9 november 2023 kl. 13:19:01
Så länge man gör sig förstådd och inte använder allt förlegade ord och liknande så är väl egentligen inte det något problem.

Gillar inte de som kallar sig språkpolis och ska peka finger och klaga. För skrift kan även vara ett sätt för en person att yttra sig på sitt sätt.

Dock är jag kluven över trippelbokstäver som tratttrumma, bussstation, dörrrekognosera biooorganism, tvätttrumma, inte vanliga ord men kommer inte på fler, läser man Margit Sandemo så bör man känna igen ord som har tre av samma bokstav på följd. Förekommer titt som tätt. 
#15
Off-topic / SV: Det svenska språket
8 november 2023 kl. 19:30:01
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 november 2023 kl. 13:02:28Det beror väl på vad du skriver för och i vilket sammanhang. Åtminstone jag skulle inte rekommendera att använda samma språkbruk till en doktorsavhandling jämfört med ett SMS till en kompis... ;)

Okej, sannolikheten att du ska skriva en doktorsavhandling den närmaste veckan är förmodligen inte jättestor, men bara som något tillspetsat exempel på att man bör anpassa språket utifrån målgrupp och sammanhang...

Citat från: Gustav Jonsson skrivet  3 november 2023 kl. 10:41:47Bra då vet jag att jag kan börja meningar på men eller och för jag bryr mig inte om det ser fint ut det är språk så de behöver inte se fint ut

Ja det är ett av de fallen jag också skulle vara extra noga med hur jag skriver, om det gäller jobbansökan och liknande. Det visar lite mer på ordentlighet.

Men för övrigt så bryt så mycket som möjligt. Dock kan jag personligen tycka att, om man använder ett ord flera gånger och i varje mening är lite jobbigt att läsa. Ord som "jag" är ett ord som överanvänds en hel del "jag var ute när jag stötte på en räv som jag tyckte var lite lustig. Jag skulle gärna velat se den men jag såg den inte mer än några sekunder för jag stod bakom ett träd.", det va lite tjatigt. Men för övrigt bryt och börja en mening med och, helt okey.