Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anders M Olsson

Sidor: [1] 2 3 ... 178
1
Filmer och TV-serier / SV: Julkalendern
« skrivet: Igår kl. 14:32:30 »
DR TV har lagt upp fem julkalendrar från tidigare år på sin play-tjänst:
https://www.dr.dk/drtv/julekalendere
  • Pagten (2009)
  • Jul på slottet (1986)
  • Jul i Gammelby (1979)
  • Jullerup Færgeby (1974)
  • Vinterbyøster (1973)
Ytterligare några ska tillkomma den 1 december:
  • Tidsrejsen (2014)
  • Nissebanden i Grønland (1989)
  • Bamses julerejse (1996)
Vad jag kan se är de fem som har lagts upp hittills inte geoblockerade, så det går bra att se dem även här i Sverige utan VPN. Samtliga utom Vinterbyøster har danska undertexter.

2
Off-topic / SV: Coronaviruset
« skrivet: 26 november 2021 kl. 20:48:24 »
Du skriver att alla får tycka som dom vill, och göra dom ingrepp som dom själva anser vara "rätt". Men sedan skriver du att man baserat på sin tro skall få en bestraffning, jag får inte riktigt det till att bli helt logiskt faktiskt är jag rädd.

Nej, det skriver jag absolut inte. "Bestraffning" är ditt ord, inte mitt. Man behåller fortfarande sin anställning och sin lön. Det kan finnas många andra orsaker till att man blir omplacerad än bestraffning, t.ex. att det saknas arbetsuppgifter eller att ens kompetens behövs bättre på en annan plats.

Har du över huvudtaget varit i en storstad dom senaste månaderna?  Eller varit i en större stad på ett sjukhus och besökt och sett hur det ser ut i dagsläget. Jag misstänker att så inte är fallet nämligen baserat på hur du skriver.  ??? ::)

Jag skulle kunna fråga dig detsamma. Själv har jag jobbat 13 år på sjukhuset i Lund och är pensionerad nu. Men jag har täta kontakter med mina gamla kollegor som håller mig uppdaterad om hur det ser ut. Jag vet inte om du räknar Malmö och Lund som storstäder, men jag bor i Lund och besöker Malmö minst en gång i veckan.

3
Off-topic / SV: Coronaviruset
« skrivet: 26 november 2021 kl. 18:32:34 »
Man ska inte bara se sin egen lösning som den bästa.

Nej,  precis. Lösningen är inte bara att hålla avstånd, bara att vaccinera sig eller bara använda munskydd. Det behövs en kombination av flera åtgärder.

Respektera grundlagen eller åk till Nordkorea Anders.

På vilket sätt menar du att jag inte respekterar grundlagen? Men det kanske är en god idé att åka till Nordkorea, för där har de ju ingen eller väldigt låg smittspridning enligt dem själva. Så de måste vara väldigt duktiga på att hålla avstånd! :)

Vi som inte vill vaccinera oss vi väljer att inte göra det, man skall inte stå och gapa öppet högt dag ut och dag in att lösningen är vaccinering.

Nej så klart. Om du väljer att inte vaccinera dig är det ditt eget beslut. Jag varken vill eller kan tvinga någon. Däremot måste jag ju kunna få framföra min egen åsikt att det är bra om så många som möjligt vaccinerar sig. Jag kommer för övrigt själv att ta min tredje dos i morgon. Om jag hade haft den allra minsta misstanke om att det skulle kunna vara farligt hade jag inte gjort det.

De som envist tror på konspirationer, misstror media, tror politiker och läkemedelsbolag om onda avsikter o.s.v. lär varken jag eller någon annan kunna övertyga, och jag har ingen ambition att göra det heller.

Däremot finns det förmodligen en ganska stor grupp kvar som egentligen vill vaccinera sig, men som av olika anledningar inte har kommit till skott. Där finns en outnyttjad möjlighet att få upp vaccinationsgraden och få ner smittspridningen.

Sen anser jag att det är självklart att de som jobbar i yrken där de oundvikligen måste ha nära kontakt med andra människor bör och ska vara vaccinerade. Det kan vara läkare, sjuksköterskor, taxichaufförer, personal i äldrevården m.m. Inte heller där kan man tvinga någon att vaccinera sig, men de som väljer att inte göra det får finna sig i att bli omplacerade till andra arbetsuppgifter.

Det jag försöker säga är att alla skall få tycka och tänka olika utan att någon skall uppmana denna att tänka om.

Absolut. Det håller jag med om till 100%, så länge du menar att det även gäller dem som har andra åsikter än du själv.

4
Filmer och TV-serier / SV: Star Trek
« skrivet: 26 november 2021 kl. 05:42:22 »
Vet inte riktigt vad du frågar.

TOS och TAS har sålts på både DVD och Bluray. Filmerna också.
TOS och TAS finns på Netflix också fortfarande för oss i Sverige.

Ja, The Original Series, The Animated Series och alla långfilmerna finns - eller har funnits - på både DVD och Blu-ray.

Men jag undrar om det någonsin har getts ut någon svensk** utgåva av The Animated Series på Blu-ray? Att den finns på DVD med svensk text vet jag. Den här utgåvan påstås enligt produktinformationen vara dubbad till en lång rad språk, bl.a. svenska:
https://www.amazon.se/dp/B01MEGTYVN

Men jag har svårt att tro att det stämmer. Förutom att produkten inte finns till försäljning avslöjar censuretiketten att det är en australiensisk utgåva. Enligt den här sajten i Australien finns bara engelskt, tyskt, franskt och italienskt tal och text på samma språk plus nederländska - samma som den brittiska utgåvan:
https://www.ezydvd.com.au/blu-ray/Star-Trek-The-Animated-Series/dp/6186887

** När jag säger "svensk utgåva" menar jag även utländska utgåvor som är textade och/eller dubbade till svenska även om omslaget är på något annat språk.

5
Filmer och TV-serier / SV: Star Trek
« skrivet: 25 november 2021 kl. 18:54:40 »
Jag noterar att Star Trek: Discovery säsong 3 och Star Trek: Lower Decks säsong 1 har släppts på DVD och Blu-ray alldeles i dagarna.

6
Off-topic / SV: Coronaviruset
« skrivet: 25 november 2021 kl. 10:21:06 »
Ser inte poängen med att man måste vara vaccinerad för att gå på exempelvis VIP-bio, där du uteslutande har en hel fotölj och massa avstånd mellan dig och dom andra i biosalongen.

Det är väl inte regeringens bestämmelser som hindrar ovaccinerade från att gå på "VIP-bio" om det är färre än 100 personer i salongen, utan biografägarna som för enkelhets skull har valt att kräva covidbevis på alla föreställningar. Det skulle antagligen bli väldigt rörigt med olika regler beroende på salongens storlek och antal besökare.

Sen ligger det naturligtvis en stor poäng i att många tveksamma eller slöa äntligen får tummarna loss och väljer att vaccinera sig om det krävs för att gå på bio eller andra publikarrangemang.

Bussarna med skolungdomar är dessutom knökade eftersom alla naturligtvis skall börja exakt sammtidigt varje morgon. Hade varit betydligt mycket effektivare både för trängseln men även för alla inblandade i kollektivtrafiken om man valde att sprida ut så att vissa klasser börjar 8:15 och några 8:30 och några 8:05 etc. Men så långt har väl inte skol ledningen tänkt uppenbarligen.  ??? ::)

Det är långt mera komplicerat än du tycks tro att lägga schema. Redan med enhetliga lektionstider för alla klasser är det ett svårt pussel att få lokaler och lärare att passa till alla elever på rätt tid. Jag vet, eftersom en av mina närmaste vänner har jobbat hela sitt liv som studierektor/biträdande rektor och har slitit sitt hår under sommarmånaderna för att få nästa läsårs schema att gå ihop.

Visst skulle det teoretiskt gå att jobba med förskjutna lektionstider, men det skulle kräva mycket större resurser i form av fler lärare och fler lokaler. Samma lärare eller samma klassrum kan ju inte användas till olika klasser om lektionstiderna överlappar med 15 minuter. Och omvänt, om det blir 15 minuters extra gap mellan olika klasser blir det spilltid för lärarna och outnyttjade skolsalar. Jag tror inte våra politiker skulle skjuta till mera pengar till skolor som vill jobba på det viset.

7
Dubbningar och röster / SV: Herkules (Disney)
« skrivet: 24 november 2021 kl. 09:58:13 »
Åja, jag som är mest van vid En stjärna född under eftertexterna tycker att den passar bra där, och för ovanlighetens skull är det ju en eftertextsång som faktiskt är dubbad till svenska. Det är inte ofta, det!

Man blir ju nyfiken på hur det är på DVD-utgåvan från år 2000.

2000 års DVD-utgåva har
- Shooting Star
- I Won't Say
- Go the Distance
Alla tre med sång på engelska både på det svenska och engelska ljudspåret.

2003 års DVD-utgåva, 2014 års Blu-rayutgåva och Disney+ har
- A Star is Born / En stjärna född
- Go the Distance
Den förstnämnda med svensk sång på det svenska ljudspåret. Övrigt på engelska.

8
Dubbningar och röster / SV: Penny på M.A.R.S.
« skrivet: 23 november 2021 kl. 13:17:24 »
Säsong 2, avsnitt 9 och 10 - inga klipp!

9
Filmer och TV-serier / SV: Julkalendern
« skrivet: 23 november 2021 kl. 07:27:44 »
Hmm, text-TV har jag ärligt talat faktiskt inte ens haft en tanke på... :-[ Jag får ta och kolla om det finns hos Sappa.

Jag kollade bara på tillgängliga ljudspår och textspår, och där hade TV2 Danmark hos Sappa inga valbara DVB-subtitles med textning för hörselskadade, på samma sätt som exempelvis SVT och TV4.

Har kanalen inga valbara textspår hos Telenor heller?

De valbara textspåren hos SVT och TV4 är väl egentligen bara pekare till bestämda text-tv-sidor. Om man väljer textning för hörselskadade på SVT får man såvitt jag kan se exakt samma texter som om man går in på text-tv och väljer sidan 199.

Några sådana "pekare" tycks inte finnas på danska TV2. Menyn för undertexter är tom, så man måste gå in på text-tv och välja sidan 399.

"Riktiga" DVB-Subtitles verkar inte förekomma på SVT eller TV4. Det skulle i så fall vara grafiska undertexter som kan jämföras med textningen på DVD eller Blu-ray eller den inbrända textningen i utländska program. Jag vill minnas att SVT körde med det under något år när de började med digitala försökssändningar.

10
Filmer och TV-serier / SV: Julkalendern
« skrivet: 22 november 2021 kl. 22:37:45 »
Det går ju som sagt alltid att komma runt, men det blir betydligt bökigare om Kristiania magiske tivolitheater blir geoblockerad - framförallt om man använder Chromecast, för med VPN kan man inte casta till Chromecast. Då måste man ladda hem avsnitten med exempelvis youtube-dl och sen använda lämpligt program för att casta lokala videor till Chromecast. Om man i likhet med undertecknad vanligtvis inte har datorn i samma rum som TV:n blir det ännu besvärligare, och då måste man antingen flytta datorn till TV-rummet (i och för sig inte speciellt svårt om det är en laptop) eller flytta över de nedladdade filerna till mobiltelefonen för att kunna casta därifrån... :(

Det låter som du skulle behöva den senaste generationen Chromecast, Google Chromecast med Google TV ! Den stödjer VPN, och jag har testat den med både Express VPN och Surfshark.

Man kan köpa den av säljare på CDON för 799 kronor, och jag tror knappast att den kommer att bli mycket billigare än så. Det är förstås dyrare än tidigare generationers Chromecast, men så är den här också väldigt mycket bättre. Priset ligger i paritet med vad den kostar utomlands. Själv gav jag 899 kronor för min i somras.

Har kanalen dansk textning för hörselskadade hos Telenor?

Ja, förutsatt att TV2 textar programmen får man in texten på Text TV sidan 399.

11
I kväll klockan 19:15 är det säsongspremiär (säsong 2) av De magiska tingens byrå på Nickelodeon. Det går även att se en repris kl. 22:10.

Det skulle vara intressant om någon som abonnerar på kanalen skulle kunna rapportera om Nickelodeon sin vana trogen har kapat av sluttexterna eller ej.

12
Filmer och TV-serier / SV: Julkalendern
« skrivet: 22 november 2021 kl. 12:20:25 »
De flesta av de svenska julkalendrarna finns utgivna på DVD, med undantag för de allra tidigaste från 60- och 70-talet.

Av senare års saknade kalendrar är den kanske mest anmärkningsvärda Tusen år till julafton. Tydligen får den varken visas i repris i TV eller ges ut på DVD p.g.a. en rättighetstvist. Sony/Fremantle påstår sig äga rättigheterna eftersom de varit med att utveckla formatet till Historieätarna som visserligen är ett helt annat program, men som ändå har vissa likheter med julkalendern.

Men man kan faktiskt hitta alla 24 avsnitten av Tusen år till julafton på Dailymotion. Kanske ska man passa på att tanka ner dem medan de ännu finns kvar? Man vet aldrig när de kan försvinna.

Följande kommando till youtube-dl tankar ner alla 24 avsnitten:
Kodstycke: [Välj]
youtube-dl "https://www.dailymotion.com/playlist/x4l30w"
Det brukar ta ganska lång tid att ladda ner från Dailymotion, så man kan med fördel starta datorn och låta den jobba på egen hand, t.ex. över natten.

En annan julkalender som såvitt jag vet aldrig har getts ut på DVD är Jakten på tidskristallen. Varför vet jag inte, för det verkar i alla fall som NRK kommer att lägga upp den på sin play-tjänst i december. Man kan hoppas att SVT gör likadant.

Skägget i brevlådan från 2008 har getts ut på DVD men finns av någon anledning inte längre i distribution. Men med lite tur går det att hitta begagnade exemplar eller kanske t.o.m. nya exemplar från något restlager.

13
Streamingtjänster, TV-kanaler och VHS/DVD/Blu-Ray / SV: HBO Nordic/HBO Max
« skrivet: 20 november 2021 kl. 12:41:28 »
Varför har HBO ändrat från när det var Nordic kring möjligheten att se vad som finns i deras utbud utan att vara medlem?  >:( :( Tycker det är väldigt trevligt att scrolla runt på en tjänst och se vilket utbud som finns innan man prenumererar. Annars skulle man ju behöva ha femtioelva olika abonnemang för att en viss serie inte finns här, men finns där osv...

Det går fortfarande att se utbudet utan att vara medlem. Klicka bara på LOGGA IN längst upp till höger. Efter att ha godkänt deras cookie-inställningar kommer du rakt in och kan bläddra eller söka i utbudet.

Man kan tycka att det är lite ologiskt. Medlemmar måste klicka på Logga in en gång till för att komma till den riktiga inloggningsdialogen.

Annars kan jag även tipsa om sidan playpilot.com där man kan leta upp på vilken streamingtjänst en viss titel finns. De har inte 100% täckning av allt, men är ändå en väldigt god hjälp.

14
Dubbningar och röster / SV: Penny på M.A.R.S.
« skrivet: 20 november 2021 kl. 12:29:07 »
Säsong 2, avsnitt 5, 6, 7 och 8 - inga klipp!

15
Filmer och TV-serier / SV: Julkalendern
« skrivet: 19 november 2021 kl. 19:22:01 »
Hoppas att även SVT kommer att lägga upp några av de senare årens julkalendrar på SVT Play. De flesta finns i.o.f.s. på DVD, men inte riktigt alla. Dessutom kan DVD aldrig göra full rättvisa åt de nyare julkalendrarna som är filmade i HD.

Tusen år till julafton och Jakten på tidskristallen har nog aldrig getts ut på DVD.

Märkligt nog finns några av SVTs julkalendrar på C More:

2010: Hotell Gyllene Knorren
https://www.cmore.se/serie/128021-hotell-gyllene-knorren

2011: Tjuvarnas jul
https://www.cmore.se/serie/136220-tjuvarnas-jul

2013: Barna Hedenhös uppfinner julen
https://www.cmore.se/serie/127972-barna-hedenhos-uppfinner-julen

2014: Piratskattens hemlighet
https://www.cmore.se/serie/95702-piratskattens-hemlighet

Sidor: [1] 2 3 ... 178