Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Daniel Hofverberg

#1
Citat från: gstone skrivet Igår kl. 23:26:00När ungefär kan vi vänta oss att credits för denna filmen läggs upp ?
Vid nästa uppdatering av sajten. Förhoppningsvis blir det i veckan, då jag ska försöka få tag i credits till Spider-Man: Across the Spider-Verse innan premiären. :)
(Och som du vet försöker jag ju alltid att få upp creditlistor till biofilmer innan premiären, när så är möjligt)
#2
Citat från: gstone skrivet Igår kl. 23:32:22Varför är alla så emot det här ? :'(

Jag tycker det är kul att han gjord dubbningen på det sätt.

Jag säker på att till och med Williams själv skulle sammatycka.
Vi är inte emot det, vi är bara skeptiska på om det verkligen skulle stämma, eftersom det verkar orealistiskt för en dubbning. Jag undrar om det inte blivit något missförstånd någonstans, eller om det är rykten som har tagits för att vara sant...?

Citat från: gstone skrivet Igår kl. 23:28:46Jag kannha missförstått.

Vill ha källan ?
Ja, det vore uppskattat. :)
#3
Citat från: Simon Axelsson skrivet Igår kl. 23:10:32Tvåan är ju betydligt grövre dock (om jag inte misstar mig).
Ja, lite grövre är den helt klart; även fast den första filmen var tillräckligt "grov".

Jag tycker ju dock att även 7-årsgränsen för American Pie 2 är lågt tilltaget, och i många andra länder i världen vore det förstås helt otänkbart - men i Sverige går vi som sagt inte efter en lämplig ålder för att se en film, utan från vilken ålder som ens välbefinnande inte anses skadas.
#4
Off-topic / SV: Diverse frågor
Igår kl. 22:59:40
Citat från: Disneyfantasten skrivet Igår kl. 22:51:361990 menar du, det var nämligen då som filmen hade Sverigepremiär.
Ja, jag orkade inte kolla upp exakta datum utan skrev bara från skallen.
#5
Citat från: Steffan Rudvall skrivet Igår kl. 22:12:21Hur är det ens möjligt? Han borde ju följa manus det är ju trots allt en dubbning och inte röstskådespeleri i originalversion.
Jag förstår inte heller hur det kan vara möjligt. Visst kan man improvisera fram bearbetningar av manus i realtid, men rimligtvis måste man ändå ha ett manus översatt från originalet att utgå ifrån. Det är ju trots allt ingen originalversion, så man måste ju utgå ifrån originalet om inte resultatet ska bli helt obegripligt och helt utan likhet med originaldialogen...

Citat från: gstone skrivet Igår kl. 22:28:02Robin Willams dialog var tydligen inte färdig inspelade.

Han hade bara animation att gå på.
Men vid originalversioner brukar ju dialogen spelas in före animationen, så att man bör ha haft Robin Williams dialog som utgångspunkt när man animerade filmen...?
#6
Off-topic / SV: Diverse frågor
Igår kl. 22:21:44
Citat från: Steffan Rudvall skrivet Igår kl. 22:11:26Ja det gör hon, men på vissa ställen säger hon lite konstiga saker som antagligen är felsägningar från hennes sida som "Va e orden nu"
Ja, det låter helt klart som att Sissel säger det. I 2023 års film säger Ariel istället "Vad är ordet nu", som jag förmodar är som det skulle ha varit 1989.
#7
Citat från: Simon Axelsson skrivet Igår kl. 16:07:01Exempelvis Air som har åldersgränsen R i USA för genomgående ovårdat språk, men som i Sverige är helt och hållet barntillåten då vi inte tar lika hårt på svordomar som amerikanerna.
Eller ett ännu mer extremt fall: första American Pie, som i USA och även många andra länder fick 17-årsgräns, men som här i Sverige blev helt barntillåten - trots att det inte går ut på mycket annat än naket och sexskämt...
(Fast tvåan fick faktiskt 7-årsgräns i Sverige, med motiveringen "sexuella problem").
#8
Citat från: Disneyfantasten skrivet Igår kl. 13:19:29Lite underligt förresten att filmen fått censuren 7 år, man kan ju tycka att den precis som Djungelboken, Skönheten och Odjuret, Aladdin och Lejonkungen borde ha fått 11-årsgräns eftersom den liksom dessa är betydligt mörkare än den tecknade...
Jag tycker nog att 7-årsgränsen känns rättvis och rimlig i det här fallet. Visst finns det några spännande scener som lär vara läskig för barn, men det är långt mellan gångerna och det är nog inte mer än 2 - 3 otäcka scener i hela filmen. Annars är det mest ett ganska stillsamt och berörande drama. Den är mer djupsint än den tecknade, och riktar sig överlag till en äldre målgrupp, men jag skulle nog överlag inte beskriva den som särskilt mycket mörkare. Det går inte alls att jämföra med Djungelboken, som har en helt annan mörkare stämning och en helt annan stil.

Statens Medieråd bedömer ju hårdare om det är ihållande spänning, än om det är lugnare partier emellan så man får chans att återhämta sig, och i det här fallet finns det nog nästan två timmar med lugna partier och max 10 minuter med mer otäcka scener. Det är med andra ord en liten procentuell andel som vore otäck för barn, så det vore orimligt att ge filmen 11-årsgräns för det.

Man får komma ihåg att åldersgränser enligt svensk lagstiftning sätts utifrån den ålder där filmen inte vållar skada för barns välbefinnande; inte utifrån någon rekommenderad åldersgräns för vilken ålder man bör vara för att se filmen - därav att ganska många renodlade vuxenfilmer blir helt barntillåtna i Sverige. Så fastän filmen definitivt vänder sig till personer äldre än 7 år i första hand, så finns det i mina ögon inte tillräckligt med läskiga/spännande scener för att motivera en högre åldersgräns än så.

Citat från: Disneyfantasten skrivet Igår kl. 13:38:10Men jag har sett bilder och trailers till den och läst om den och tycker redan nu att den verkar hemsk och en av de mest överskattade filmerna från 2023 hittills, dessutom så är den över 2 timmar lång...
Trailerna gör verkligen inte filmen rättvisa, i mina ögon. Du väljer förstås själv om du vill se den, men inbilla dig inte att filmen är jämförbar med trailern, för det vore missvisande.

Jag tyckte själv att trailern var ganska dålig, medan filmen i sig är mycket bra. Därav förstås inte sagt att alla kommer att hålla med mig, men man ska inte förlita sig på trailers vad gäller att bedöma en film som helhet.
#9
Citat från: Disneyfantasten skrivet Igår kl. 13:17:29Att hoppa över en Disney-nyinspelning på bio är aldrig en förlust för mig.  ;)
Men det kan du ju faktiskt inte veta innan du har sett den - du är väl inte synsk, så att du kan se in i framtiden vad du kommer att tycka om filmen...?

Jag var som sagt också lite skeptisk innan, men det här är med god marginal den bästa spelfilms-nyfilmatiseringen från Disney och i mina ögon ännu bättre än originalfilmen. :)

Faktiskt så bra att jag lär vilja se om filmen flera gånger, så den här kommer jag inte nöja mig med att se på Disney+ i framtiden, utan kommer att köpa på Blu-Ray så fort den släpps.

Citat från: Disneyfantasten skrivet Igår kl. 13:19:29Förresten när tror ni filmen släpps på DVD & Bluray?
Före jul känns väl i alla fall som ett rimligt antagande, då Disney lär vilja utnyttja julhandeln för att tjäna mer pengar.

Vanligtvis brukar ju mycket släppas inom 3 - 4 månader, men ser man på framgången i andra länder är det nog troligt att Den lilla sjöjungfrun kommer gå ganska bra på bio i Sverige också - och då brukar det ju dröja längre. Avatar: The Way of Water (som Disney distribuerar) hade ju exempelvis biopremiär i december, och kommer släppas på DVD/Blu-Ray först den 29 juni (och släpps på Disney+ den 7 juni). Men riktigt så framgångsrik tror jag inte att Den lilla sjöjungfrun kommer bli...

Så min bästa gissning är runt början/mitten av november, för att utnyttja den stundande julhandeln. Känner jag Disney rätt lär den förmodligen släppas på Disney+ några veckor före den släpps på DVD/Blu-Ray.
#10
Citat från: gstone skrivet Igår kl. 13:09:02Dom borde alla fal ha en sida för saker som försvinner snart som visa andra streamingtjänster har( i alla  fall i USA) ;)
Ja, precis. På den punkten är C More ett föredöme, som har en separat rubrik väl synlig på startsidan med "Sista chansen", där allt som försvinner inom den närmaste månaden finns listade. Plus att det dessutom finns en notis när man går in på en sida för en viss film/serie, där det står att den är tillgänglig i X dagar till.
(Nackdelen med C More är att de envisas med att skriva ut "Tillgänglig 30+ dagar" för allt som inte kommer försvinna den närmaste månaden, även om det kommer finnas i flera år...)

Netflix lösning är inte optimal, men ändå betydligt bättre än Disney+ hanterande. Där finns väl såvitt jag vet ingen särskild rubrik/avdelning, men klickar man sig in på en film eller serie står det en tydlig varning om den kommer försvinna inom de närmaste 4 - 8 veckorna. Nackdelen då är förstås att om man inte klickar sig in på en film/serie ser man inte varningen, men det är betydligt bättre än ingenting i alla fall - åtminstone vid TV-serier som man påbörjat är ju chansen god att man hinner se varningen i tid för att hinna se klart serien (okej, är det en väldigt lång serie på 5 - 6 säsonger kanske man ändå inte hinner även om man har en månads förvarning, men i normala fall har man i alla fall en rimlig chans).
#11
Citat från: gstone skrivet Igår kl. 12:55:10Trist :-\  Men själv har inte så mycket intrsse i varken  Hollywood Stargirl eller Better Nate Than Ever.

Men som en princip sak är det ju fel.
Jag kan för all del leva utan Better Nate Than Ever, men jag hade velat se Hollywood Stargirl då jag ju såg den första filmen förra veckan...

Och som sagt principen är väldigt fel - inte mycket för borttagningen i sig, utan för att det är så dåligt skött då Disney själva inte har gått ut med ett enda ord om det och inte varnat på webbsidan/appen innan någonting togs bort. Har Disney bara tänkt sig att alla ska få sig en otrevlig överraskning när man plötsligt inte längre kan se klart filmen/serien man börjat på...?
#12
Citat från: moviefan skrivet Igår kl. 08:14:08Räknas The Rock och Armageddon som disneyfilmer ? 
Det är väl en definitionsfråga, men formellt sett ja. The Rock producerades av Hollywood Pictures, som var ett helägt dotterbolag till Disney. Armageddon producerades av Walt Disney Pictures, men släpptes under namnet Touchstone Pictures - men Touchstone har aldrig formellt sett varit ett dotterbolag, då inget företag har hetat så, utan bara ett namn på papperet för filmer Disney på grund av målgruppen inte velat släppa under namnet Walt Disney Pictures.
#13
Citat från: Zach66 skrivet Igår kl. 03:21:45Jo, både Hollywood Stargirl och Better Nate Than Ever har funnits med på de listor jag läst.
Men inte på de listor jag sett - då måste det ha cirkulerat flera olika listor/uppgifter... :(
#14
Jag upptäckte just att även Hollywood Stargirl och Better Nate Than Ever har tagits bort, som inte ens har stått med på någon lista jag sett - och de hann jag inte ens se... :'(

Citat från: Samlaren skrivet 28 maj 2023 kl. 15:47:29Viaplay har ju öppnar sina portar nu i USA och tror Kanada så kanske de kan köpa det.
Hoppas kan man alltid, men frågan är ju hur många som egentligen vill köpa något som de vet att väldigt få har velat se...? Men det beror väl förstås, som alltid, på priset...

Citat från: gstone skrivet 27 maj 2023 kl. 11:53:09Ska man boycotta Disney för det häe ? :-\
Det är förstås upp till dig, men personligen tycker jag att Disney+ fortfarande har så pass många bra filmer och serier att jag inte är beredd att säga upp abonnemanget.

Men jag vidhåller fortfarande att det var fruktansvärt dåligt skött, och jag hoppas verkligen att något liknande inte händer igen. Att filmer och serier försvinner från streamingtjänster är som sagt inget nytt, och lär fortsätta hända, men att Disney inte ens själva har gått ut och förvarnat om det - utan bara plötsligt tar bort ett femtiotal titlar helt utan minsta lilla notis inne i appen är oacceptabelt... :(

Hade det gällt nästan vilken annan streamingtjänst som helst (undantaget HBO Max), så hade borttagning av så här många titlar dragits ut i ungefär ett år, medan några få titlar som försvunnit varje månad - och där de på respektive sida och i samband med uppspelning hade varnat 4 - 5 veckor i förväg att titeln är på väg att försvinna. Även det är inte optimalt, då man kanske inte går in på respektive sida tillräckligt ofta för att hinna se allt, men då hade man åtminstone haft en rimlig chans att hinna se klart påbörjade serier eller filmer.
#15
Dubbningar och röster / SV: Bokare
Igår kl. 01:17:10
Citat från: TonyTonka skrivet Igår kl. 00:58:40Förlåt om denna frågan är korkad, men vad innebär "bokare" som börjat dyka upp på moderna credits listor?  ???
Det innebär precis som det låter: Personen som håller kontakt med skådespelarna och bokar in dem på dubbningspassen. D.v.s. som tar kontakt med skådespelarna, kollar när båda parter har tid och bokar in timmarna i studion.

Så ett viktigt jobb, men inget som gör någon kreativ skillnad på slutresultatet. Det är förmodligen därför det bara är ibland som det läggs till på creditlistor, och det är väl nästan bara hos Disney som det har lagts med - och då huvudsakligen på biovisade filmer.
(Majoriteten av filmer och serier dubbade för Disney+ är betydligt mer sparsmakade med detaljer, där det är vanligt att inte ens inspelningsteknikern crediteras... :()