Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Daniel Hofverberg

#1
Citat från: Steffan Rudvall skrivet Igår kl. 16:21:49Jag upplever det inte varje gång men det händer ibland på olika tider av dygnet faktiskt. Något mönster har jag tyvärr inte märkt då det händer väldigt slumpmässigt.
Hmm, skumt... Jag ska undersöka och se om det finns något cronjob på servern som körs, som skulle kunna förklara det.
(cronjob innebär alltså Linux motsvarighet till "Schemaläggaren" i Windows)
#2
Citat från: Steffan Rudvall skrivet Igår kl. 14:24:17Jag har råkat ut för detta både på forumet och på själva hemsidan det tar alltså överdrivet lång tid att ladda jämfört med andra webbsidor.

Till och med när jag ska redigera inlägg så tar det någon minut att komma in till redigeraren.
Det lät inte helt bra, och det har jag inte själv råkat ut för.

Händer det jämt eller bara ibland? Har du tänkt på om det är någon viss tid på dygnet som det händer, eller om du kan se något annat mönster när det händer och när det fungerar normalt?

Just nu är det i alla fall relativt lite CPU-kraft som används. Jag har kollat på servern, och den senaste halvtimmen har den i snitt använt 29% CPU-kraft av en kärna, och Dubbningshemsidans server har två processorkärnor till förfogande. Det borde alltså innebära 14,5% av tillgänglig processorkraft som används, vilket inte låter alltför mycket (om än kanske fortfarande lite mer än det borde ligga på då det inte är så jättemånga användare online, och när jag kollat förut har den ofta inte gått över 5%).

Däremot är det inte så mycket RAM-minne till övers, men det beror på att jag bara har 2 GB RAM på servern vilket ibland kan vara lite gränsfall - egentligen hade jag nog behövt 4 GB RAM, men eftersom det innebär en markant högre månadskostnad så avvaktar jag så länge som möjligt med att uppgradera minnet...
#3
Citat från: Anders M Olsson skrivet Igår kl. 11:19:12Jag har märkt att det tidvis kan vara väldigt långa svarstider här på forumet, senast nu i natt eller tidigt i morse vid fyratiden. Det tog en halv till en minut att ladda varje ny sida.

Det skulle kunna tyda på att det är någon process som kör på servern och som använder all maskintiden till att skicka ut spam, om det inte är forumet självt som har någon sorts cleanup-process som kör på vissa tider.
Har du tänkt på om det bara är forumet eller hela Dubbningshemsidan som påverkas när det händer? D.v.s. påverkas även andra delar av sajten (startsidan, Svenska röster och credits, Recensioner, Sångtextsregister, o.s.v.), eller är det bara forumet som blir långsamt?

Om hela Dubbningshemsidan påverkas så tyder det på att det antingen är spamutskick eller att det finns något cronjob (schemalagd aktivitet) som körs på servern och slukar mycket processorkraft - medan om det bara är forumet som påverkas så är det troligare att det rör sig om någon slags process som forumprogramvaran kör på vissa tider.
(För spamutskick eller annat CPU-intensivt kommer förstås påverka hela servern, och inte bara forumet)
#4
Citat från: Disneyfantasten skrivet Igår kl. 11:18:18Så, det kommer alltså att dröja till en bit efter nyår?
Nej, definitivt inte. Om inget förutsett inträffar hoppas jag att Norske stemmer og credits ska kunna tas i bruk under oktober månad, men det beror på allt annat som händer så jag kan inte lova något - men definitivt före december månad i alla fall. :)
(Driften av servern och att stoppa spam har förstås alltid högst prio)
#5
Trots att Google själva utlovar att blockeringen kommer hävdas inom två veckor efter att spamutskick upphör, så blockerar Gmail fortfarande all e-post från Dubbningshemsidan; fastän det nu alltså gått närmare fem veckor. Dessutom ser jag att Dubbningshemsidans IP-adress precis har blivit svartlistad från e-postkontrollistan UCEPROTECTL2. Inget gott tecken... :(

Så jag börjar undra om problemen kanske inte är lösta trots allt, utan att det fortfarande pågår spamutskick men från någon annan e-postadress...? Jag får nog göra en noggrannare sökning och se om jag kan hitta åt fler spamutskick från mailservern...
#6
Citat från: Disneyfantasten skrivet 26 september 2022 kl. 08:15:15Okej, så hur långt har du kommit?
Jag är på jobbet och har inga siffror i huvudet här och nu, men jag har kommit en liten bit på väg; men tyvärr inte så långt som jag hade önskat då det varit mycket annat med e-poststrul, mitt ordinarie arbete, strul med min dator hemma, andra åtaganden i livet, o.s.v.

Dessutom vill jag inte överge svenska creditlistor eller recensioner, utan arbetar med sådant parallellt och lägger bara ner en del av tiden till de norska creditlistorna - det gör förstås att Norske stemmer og credits tar längre tid, men annars skulle det bli en oöverstiglig uppförsbacke att komma igång med att skriva recensioner och sammanställa svenska creditlistor när den nya avdelningen ligger ute skarpt...

Jag är dessutom övertygad att de flesta här (utom möjligen norrmännen) tycker det är att föredra att jag arbetar parallellt även med Dubbningshemsidan i övrigt (svenska creditlistor, recensioner och annat) istället för att inte uppdatera eller göra någonting alls med Dubbningshemsidan under flera veckors tid (så att det skulle se ut som att sajten är övergiven)...

Citat från: Zebastian skrivet  2 oktober 2022 kl. 20:20:52https://www.dubbningshemsidan.se/credits/no/

Finns ingenting på den här adressen länken funkar inte
Det beror på att Norske stemmer og credits faktiskt inte kommer att ha den adressen, så att den där adressen alltid kommer vara icke-existerande (såvida det inte dyker upp en creditlista till en film som heter "no")... ;)
#7
Off-topic / SV: NATO
Igår kl. 08:57:10
Citat från: Elios skrivet Igår kl. 04:34:40Menar du att han triggade igång det då men började inte attackera förrän iår!?  :o ???
Nej, vi menar att det började med Rysslands olagliga annektering av Krim i Ukraina - så sedan dess har det pågått ett lågintensivt krig begränsat till just Krim-halvön, medan resten av Ukraina har lämnats orört fram tills februari i år.
#8
Om Dubbningshemsidan / SV: Bidra med creditlistor
3 oktober 2022 kl. 22:06:09
Citat från: Oscar Isaksson skrivet  3 oktober 2022 kl. 18:03:37Här är de dubbningscredits som finns bevarade för filmen Djuren gör revolt (Animal Farm) från 1954 och som distribuerades av Svenska AB Nordisk Tonefilm, den hade premiär den 13 februari 1956 i Sverige.

Tyvärr så har denna dubbning troligtvis gått förlorad.
Det var tråkigt att höra, det hade varit väldigt intressant att se (höra) den dubbningen... :'(

Tack för uppgifterna i alla fall. Ska man tolka de här uppgifterna som att Stig Järrel var berättare (och möjligtvis även spelade de mänskliga rollfigurerna), medan Olof Thunberg spelade alla djuren...? Det var väldigt länge sedan jag såg filmen, så jag minns faktiskt inte om människorna hade konkreta repliker eller inte...

För övrigt blir jag förvånad över att Djuren gör revolt faktiskt dubbats till svenska - jag trodde faktiskt att den visades på bio i textad originalversion, med tanke på att den ju fick 15-årsgräns av den svenska filmcensuren...? Dessutom var filmen i textad originalversion när den sändes på SVT 1986-01-09 - det var en repris från 1963-09-12, så mest troligt lär den väl ha sänts i samma skick då.

Jag blir för övrigt lite konfunderad över den svenska titeln, för enligt Statens Medieråds databas (vilket för den här tidsperioden alltså bör innebära dåvarande Statens Biografbyrås register) hette filmen Kamrat Napoleon när den lämnades in för censurgranskning i Sverige:

Kamrat Napoleon.png

Enligt Svensk Filmdatabas var titeln också Kamrat Napoleon när filmen sändes på SVT 1963, men när den sändes igen på SVT 1986 hette den plötsligt Djurfarmen (gissningsvis för att tydliggöra kopplingen till den litterära förlagan).

Har du koll på hur det förhåller sig med de svenska titlarna? Var tanken att filmen skulle heta Kamrat Napoleon på bio (varför den lämnades in till Statens Biografbyrå under den titeln), men att den döptes om i sista minuten; eller vari ligger egentligen logiken...? För man får väl förmoda att Statens Medieråd måste ha fått uppgifterna någonstans ifrån...

Det verkar alltså som att filmen gått under tre olika svenska titlar i Sverige, trots att den mig veterligen aldrig släppts på vare sig VHS eller DVD här; vare sig i dubbad eller textad form...
#9
Intressant att notera är att även fast SVT var först i världen med att faktiskt sända Robinson, så ägs formatet av ett brittiskt företag - detta då det när formatet skapades inte fanns något brittiskt eller amerikanskt TV-bolag som faktiskt ville satsa på det, vilket som bekant har förändrats sedan dess.

Wild Kids däremot är ett svenskt originalformat, men där valde SVT för ett par år sedan att avstå från det efter bristfälliga tittarsiffror; varpå TV4-gruppen tog över.
#10
Citat från: Will Stewart skrivet  2 oktober 2022 kl. 22:49:12Fast jag läste här på forumet att han spelade Iago igen i serien.
Jag har inget minne av att Jago syntes till i Bonkers... I vilket avsnitt är han med?
#11
Off-topic / SV: NATO
2 oktober 2022 kl. 20:19:10
Citat från: Anders M Olsson skrivet  2 oktober 2022 kl. 07:26:51Om man ska teckna försäkring är det mest fördelaktigt att göra det innan man befinner sig i en situation där försäkringen är nödvändig. När skadan väl har inträffat är det för sent...

Helst skulle jag önska att våra politiker hade förutsett dagens situation för tio år sen, och sökt medlemskap i NATO redan då.
10 år sedan var kanske lite väl optimistiskt, men väl 8 år sedan. Närmare bestämt kan man tycka att Rysslands illegala annektering av Krim-halvön 2014 var en tydlig varningssignal på att Ryssland faktiskt är kapabla till vad som helst och att det kan tänkas bli krig i vårt närområde...
(Trots allt har det ju ända sedan 2014 pågått ett väldigt lågintensivt krig vid Krim i Ukraina, men det verkar i stort sett hela världen ha blundat för - där politiker över hela Europa i stort sett bara markerat att det inte är okej, men sen inte gjort något mer alls...)

Citat från: Zebastian skrivet  2 oktober 2022 kl. 20:15:26Fast Ukraina ska väl också gå med i Nato så då blir vi visst indragna.
Ukraina ska ansöka om medlemskap, men i dagsläget uppfyller de nog inte medlemskraven för Nato så att det inte lär bli aktuellt riktigt än i alla fall.
#12
Dubbningar och röster / SV: Tomtetass
2 oktober 2022 kl. 03:17:03
Citat från: Elios skrivet  1 oktober 2022 kl. 23:47:20Trodde från början att Air Bud fanns på Disney Plus. Blev jävligt besviken när det inte gjorde det. Men får väl se om man provar på Amazon Prime någon gång så kan man ju se den då om man har någon månad på sig.  ;D ;D ;D ;D
Det kan väl inte vara förvånande att Air Bud inte finns på Disney+, med tanke på att Disney inte hade någonting produktionsmässigt med de ursprungliga filmerna att göra. Alla fem filmerna producerades av Keystone Pictures i Kanada, utan någon koppling till Disney. Visserligen distribuerades de fem filmerna i USA av Disney, men inte i resten av världen - och Disney var likväl inte inblandade i själva produktionen.

Med tanke på att Amazon Prime är en av de absolut billigaste streamingtjänsterna i Sverige tycker jag inte det är något att tveka på att abonnera. Inte minst då Prime inte bara är en streamingtjänst, utan medlemskapet dessutom innebär gratis frakt (och hemleverans) på nästan allt som finns på Amazon.se - då måste 59 kr per månad ses som ett väldigt bra pris, och betalar man för ett helt år på en gång så kommer man undan med bara 44 kr per månad. :)

Sen är utbudet förvisso lite hit and miss, och Amazon Prime har ett väldigt brokigt utbud av det mest skilda slag; och där långt ifrån allt ens har vare sig svenskt tal eller svensk text. Men utbudet är å andra sidan väldigt stort, och det finns absolut en hel del guldkorn där (om än blandat med många filmer och serier av mer tveksam kvalitet).
#13
Off-topic / SV: NATO
1 oktober 2022 kl. 20:50:20
Citat från: Elios skrivet  1 oktober 2022 kl. 13:05:53Hellre det än att det blir krig.  ::)
Absolut, om det verkligen avskräcker Putin. De flesta tror ju att medlemskap i Nato är tillräckligt avskräckande så att han inte ska ämna till det, men några säkra belägg har vi ju inte. Det går liksom inte att fråga Putin om saken...

Citat från: Steffan Rudvall skrivet  1 oktober 2022 kl. 13:40:55Det kan ju dock också leda till krig. Jag är också kluven som de tidigare medlemmarna, om vi inte befunnit oss i denna situation hade jag föredragit att Sverige behållit sin neutralitet men nu är det nästan nödvändigt.
Jag instämmer. Om inte Ryssland hade invaderat Ukraina, så hade det i min värld varit solklart för Sverige att behålla sin neutralitet och inte gå med i Nato. Men som läget är nu kan det vara ett nödvändigt ont, då Putin som sagt är väldigt svårberäknelig så att det är svårt att veta vad han kommer hitta på härnäst.

Nu tror jag ju att det finns flera grannländer som är mer sannolika att Ryssland ska invadera än just Sverige, exempelvis Georgien, men det är svårt att vara säker...
#14
Off-topic / SV: NATO
1 oktober 2022 kl. 08:56:47
Jag är också väldigt kluven till Nato, måste jag medge - jag kan ärligt talat inte avgöra om det är bra eller dåligt att gå med i Nato.

Om Sverige skulle bli anfallet, vare sig av Ryssland eller någon annan, är det ju helt klart en fördel att vara med i Nato - jag tror uppriktigt sagt inte att Putin hade vågat invadera Ukraina om de hade varit medlem i Nato.

Just nu är det väl ganska osannolikt att Ryssland skulle ha vare sig tid, ork eller vilja att ge sig på Sverige, i synnerhet så länge kriget i Ukraina inte går så bra som Putin hade önskat. Men Ryssland är ju oförutsägbara, i synnerhet under nuvarande ledning, och ingen kan ju vara säker på vad Putin ämnar till härnäst. Och om vi ska hårdra saken: Om Ryssland skulle vinna kriget, så finns det inte en chans att de kommer nöja sig med "bara" Ukraina, utan då kommer Ryssland att invadera fler länder. Om så är fallet är ju risken helt klart större att Putin hittar på någon anledning att invadera något land som inte är medlem i Nato.

Men som sagt, smakar det så kostar det...

Citat från: Lillefot skrivet 30 september 2022 kl. 22:43:17Det fungerar dock även åt det andra hållet, om ett annat medlemsland blir attackerat måste vi hjälpa till. Och det kan ta resurser som skulle behövas här.
Ja, plus då det faktum att vi blir tvingade att hjälpa till även om det är ett krig vi inte själva tror på - exempelvis om det blir krig i länder med mer tveksam syn på demokrati, såsom Turkiet eller liknande. Jag tror inte att särskilt många svenskar är så sugna på att riskera sina liv för att hjälpa Turkiet eller andra länder som inte har samma demokrati som oss, utan som steg för steg börjar närma sig diktaturer...

Dessutom vet vi ju ärligt talat inte hur bra Natos klausul om ömsesidig försvarsgaranti fungerar i praktiken, då den faktiskt aldrig har testats fullt ut i verkligheten - hittills är det ju inget medlemsland som har angripits på ett sådant sätt att Nato blandat sig i, så därför är det ju mest teoretiskt hur bra det faktiskt fungerar än så länge.
#15
Oj, jag såg just att Ovanliga dubbningar någon gång under dagen har lagt upp den danska kortfilmen Ska vi bli ihop? från 1997, som var nominerad till en Oscar för bästa live-actionkortfilm under Oscarsgalan 1998. Mycket trevligt! :)
https://archive.org/details/ska-vi-bli-ihop

Mycket värdefullt att få en chans att se den här filmen - för tio månader sedan hade jag inte ens hört talats om den, men sedan dess att Oscar Isaksson publicerade creditlista till filmen här på forumet i januari i år har jag blivit väldigt nyfiken på den och velat se den; och har letat men inte funnit några spår av någon VHS- eller DVD-release i Sverige - och jag är osäker om den ens har släppts på DVD i Danmark...

Så väldigt trevligt att äntligen få en chans att se filmen, det tackar jag så mycket för. :)

Vågar vi förutsätta att det här var den mer ovanliga av de två kortfilmerna som Josefin skulle arbeta med...?


På videon på Archive anges för övrigt heller ingen översättare, utan det verkar vara ungefär samma dubbcredits som Oscar Isaksson postat - betyder det att mer än så här inte fanns utsatt på bio heller...?