Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vad är 2 + 2? Skriv svaret med BOKSTÄVER.:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  1 maj 2018 kl. 21:32:36
Citat från: moviefan skrivet  1 maj 2018 kl. 21:23:39
Även Den Lilla Sjöjungfrun klipptes ner för att den skulle få åldersgränsen barntillåten på bio.
Och likaså Bernard och Bianca. Där var ju problemet att filmen dubbats utifrån den klippta versionen, så när den fulla filmen återinsattes på DVD fick man nydubba ett par scener med andra röster.
Skrivet av Disneyfantasten
 -  1 maj 2018 kl. 21:30:42
Citat från: moviefan skrivet  1 maj 2018 kl. 21:23:39
Även Den Lilla Sjöjungfrun klipptes ner för att den skulle få åldersgränsen barntillåten på bio. DVD/Bluray utgåvorna har filmen med alla scener. Bara vhs utgåvorna innehöll den klippta versionen. Håller med om att det är upp till var och en vad som är läskigt för barn. Det är väl oftast föräldrarna som avgör vilka barnfilmer de visar för barnen.

Ja, men personligen tycker jag att det är lite väl strikt, tur att man själv kan bestämma vilka filmer man vill se!

PS: Jag kom på en sak till; Disneyfilmer och andra tecknade filmer (såsom DreamWorks, osv) är ju faktiskt familjefilmer och INTE barnfilmer, det är en väldig skillnad!
Skrivet av moviefan
 -  1 maj 2018 kl. 21:23:39
Även Den Lilla Sjöjungfrun klipptes ner för att den skulle få åldersgränsen barntillåten på bio. DVD/Bluray utgåvorna har filmen med alla scener. Bara vhs utgåvorna innehöll den klippta versionen. Håller med om att det är upp till var och en vad som är läskigt för barn. Det är väl oftast föräldrarna som avgör vilka barnfilmer de visar för barnen.
Skrivet av TrondM
 -  1 maj 2018 kl. 17:56:26
Citat från: Samlaren skrivet  1 maj 2018 kl. 15:07:02
Harry Potter däremot är gjord för 12+ och inte 7+

Jeg vil påstå at Harry Potter-bøkene er skrevet for å passe for de som er like gamle som Harry Potter i hver bok.
Skrivet av Disneyfantasten
 -  1 maj 2018 kl. 16:47:13
De Disney-filmer som rubrikeras under "Touchstone" brukar väl oftast ha en mörkare ton?

Både "Vem Satte Dit Roger Rabbit" och "The Nightmare Before Christmas" hade tidigare Touchstone-loggan för att de var mer riktade till äldre publik och har mörkare ton, men har på senare tid fått Disney-loggan för sin popularitet hos familjerna.

Något som jag tycker är märkligast är att de nya spelfilms-remake-filmerna (såsom Maleficent, Djungelboken och Skönheten och Odjuret, samt andra kommande som Aladdin, Lejonkungen och Mulan) har Disney-loggan, trots att de inte alls är riktade till barn, utan har betydligt mörkare ton än de tecknade filmerna, då tycker jag att de istället borde ha Touchstone-loggan! De har ju trots allt 11-års gräns!
Skrivet av Samlaren
 -  1 maj 2018 kl. 15:07:02
Harry Potter är för det första inga barn filmer.


då menar jag lämpligt för barn mellan 0-10år att se.


Och i just de filmerna varför ska man klippa bort de hemska scenerna de flesta av dem tillför ju filmerna mkt.

Då kan man göra det i alla filmer bara för att anpassa det till barn.

Jag tyckte också det var fel att de första filmerna dubbades - om man jämför Harry Potter och Magi på Weverly Place som har en likhet men många olikheter då Disney Channel gjorde Magi på Weverly Place så alla ska kunna se den.

Harry Potter däremot är gjord för 12+ och inte 7+
Skrivet av TBT_STR_QR
 -  1 maj 2018 kl. 13:46:47
Jag vill bara förtydliga att när jag skriver "klippa bort" menar jag INTE att filmen i ursprungsform ska klippas bort. Då menar jag att man kan använda ett video redigerings program, såsom Windows Live Movie Maker när man har filmen på datorn endast för privat bruk, och klippa bort de läskiga scenera så barnet inte blir alltför skrämt.

Vill också förtydliga att jag inte hävdade att Resan till Amerika som helhet är läskig, utan det finns vissa element i scenerna som barn kan uppfatta som läskig. Ett sådant element är när Fievel håller på att bli slukad in i gapet på en monster-liknande katt (en katt som porträtteras som ett monster från Fievels perspektiv), men resten av scenen är okej att se.   

Men som sagt, varje person får göra sin egen bedömning angående vad som är lämpligt för barnen att se.

Man kan i och för sig ta reda på om barnen hos gemene man blir skrämda av särskilda inslag genom att ha en enkät, där man frågor en föräldrar om barnet skulle blir skrämt av vissa inslag. Sedan jämför man hur många som svarade ja och hur många som svarade nej.

Det är dock lite ironisk att när barnen blir tåligare och tåligare för läskiga inslag, så tonar dagens bolag ner och ner inslag som KAN uppfattas som skrämmande i jämförelse med filmerma på släpptes 80- och 90-talet.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  1 maj 2018 kl. 13:45:03
Jag är inte heller så förtjust i sådana här diskussioner, då det är så väldigt individuellt vad olika barn reagerar på och vad var och en tycker är läskigt. Dessutom är "barn" ett väldigt brett begrepp, och det är ju liksom en väldig skillnad mellan 3-åringar och 12-åringar...

Taran och den magiska kitteln var ju nedklippt när den visades på bio i Sverige, då Disney på eget bevåg klippt bort 3 - 4 minuter av de läskigaste scenerna. Efter den nedklippningen fick filmen 7-årsgräns i Sverige, så förmodligen var Disney (med all rätt) oroliga att den i sin fulla längd skulle få 11-årsgräns. Filmen har inte genomgått någon ny censurgranskning efter att den på VHS (och senare DVD) fick sin fulla längd återinsatt tillsammans med ny dubbning. Filmen är ju dock helt klart inte avsedd för de yngsta barnen.

Jag minns för övrigt att Taran och den magiska kitteln är den enda filmen som jag inte vågat se klart på bio, utan när jag såg filmen på bio 1985 (då bör jag ha varit 8 år gammal) tvingades jag avbryta och gå ur biosalongen när det blev som läskigast. När jag såg om filmen på VHS 1998 kunde jag inte ens se vad det var jag tyckte var så läskigt 1985...

Jag kan dock inte se att Resan till Amerika skulle vara särskilt läskig, även fast den i och för sig fick 7-årsgräns på bio av den svenska filmcensuren. Den såg jag på bio i samband med premiären 1986, och tyckte inte den var minsta lilla otäck; och det var ju trots allt bara ungefär ett år efter att jag gick ur under Taran.

Min erfarenhet är dock att dagens barn nog är betydligt tåligare än tidigare generationers, i takt med att mer och mer visas på barnkanalerna på TV (kanaler som förstås inte fanns tillgängliga när min generation växte upp). Mina syskonbarn har vid 5 års ålder sett mycket hemskare och våldsammare saker dagligen än vad jag ens kunde drömma om på min tid.
Skrivet av Disneyfantasten
 -  1 maj 2018 kl. 10:50:44
Egentligen gillar jag inte sådana diskussioner, men jag kan iallafall nämna att första Landet För Längesedan är mörkare och läskigare än sina uppföljare... Den kunde dock ha varit värre, för mot Don Bluth's vilja klipptes 20 minuter ner, då de ansågs alldeles för skrämmande.

Annars har jag för mig att både Brisby och NIMHs Hemlighet och Taran och Den Magiska Kitteln nog fungerar bättre för ungdomar än för rena barn.
Skrivet av TBT_STR_QR
 -  1 maj 2018 kl. 07:09:50
Det här är en lista med filmer och tv-serier riktade åt barn som kan ha allt för läskiga inslag åt dem, därför bör man överväga att klippa bort de läskiga delarna eller inte visa materialiet för barnet alls.

Vill dock påpeka att om man känner att barnet kan tåla läskiga inslag, får man naturligtvis visa dem. Jag utgår bara från hur gemene barn kan reagera i relation till läskiga inslag. 

• Harry Potter-filmerna: Alla Harry Potter-filmerna har läskiga inslag för barn. Om man vill visa dem för barn, bör man klippa bort de scenerna.
• Babar (tv-serien) avsnitt 4: Avsnitt 4 innehåller en scen där Babar har en mardröm om Olyckan. Visst är det meningen att en mardröm ska ha dystra motiv, men jag anser att de ska inte vara genuint läskig. Därför bör man överväga att klippa bort scenen med mardrömmen.
• Yu-Gi-Oh! (tv-serie): Tv-serien är proppad med monster kan se genuint läskiga ut för barn. Därför, bör man överväga att inte visa den för barnet alls.
• Den magiska kitteln: Filmen är visuellt mörk med flera vidunder, därför kan den ses som läskig för barn. Överväg att klippa bort vissa scener eller inte visa den alls.
• An American Tail: I vissa fall förekommer det kusliga och i vissa fall rent av läskiga inslag. Därför, bör man överväga att klippa bort de elementen.

Det här är bara ett urval och listan uppdateras kontinuerligt.
Om ni känner till fler inslag i barnfilmer som är läskiga, skriv de i kommentars fältet.