Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Pilotavsnitt

Startat av moviefan, 4 maj 2016 kl. 19:57:19

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

moviefan


Daniel Hofverberg

Pilotavsnitt innebär helt enkelt det första avsnittet av en TV-serie - ursprungligen menat som ett avsnitt inspelade långt tidigare än övriga avsnitt, men i folkmun kan det vara vilket första avsnitt som helst.

Begreppet pilotavsnitt kommer från att man vanligtvis först spelar in ett enda avsnitt av en ny serie (en "pilot") som ett test för att försöka sälja in serien till TV-bolag, och först om någon köper upp rättigheterna börjar man spela in fler avsnitt. När man sedan gör det används antingen det befintliga pilotavsnittet som första avsnitt till serien, eller så spelar man in ett nytt pilotavsnitt avsedd att sändas (exempelvis för att byta ut en eller flera skådespelare gentemot testavsnittet, vilket är ganska vanligt).

Särskilt i USA finns det så många TV-bolag och så hård konkurrens att det vanligtvis spelas in flera dussin pilotavsnitt varje år, varav bara en bråkdel faktiskt köps upp och spelas in fler avsnitt av. De pilotavsnitt som ingen köper upp sänds vanligtvis aldrig någonstans i världen, men i en del fall läcker de ut ändå genom så kallade tittkopior från produktionsbolagen.