Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Scoobydoofan1

#61
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 mars 2024 kl. 04:28:21Till min stora chock upptäckte jag just att actionkomedin Freelance från 2023, som i Sverige släpptes direkt på Amazon Prime Video i februari i år, faktiskt har dubbats till både svenska, norska, danska och finska - detta trots att filmen såvitt jag kan bedöma är en renodlad vuxenfilm, och har en av Amazon rekommenderad åldersgräns på 16 år...! :o
https://www.primevideo.com/-/sv/region/eu/detail/0FG9RDA7V06TQLYAY7HF9MAR74/

Jag har visserligen inte sett hela filmen än, utan bara några småbitar här och var, men den känns verkligen inte som någon typisk ungdomsfilm/tonårsfilm av samma slag som nuförtiden ofta brukar dubbas till svenska, utan känns verkligen som en renodlad vuxenfilm. Den handlar heller inte om tonåringar i huvudrollerna, så att man därigenom skulle kunna motivera att det kan klassas som en ungdomsfilm.

Det rör sig alltså om den här filmen: https://en.wikipedia.org/wiki/Freelance_(2023_film)


Hur har egentligen Amazon tänkt här...? I synnerhet som ju Prime Video är en av de tjänster som satsar minst på dubbning i Norden, och som ofta har hoppat över svensk dubbning även vid rena barnfilmer (och där det inte ens är givet att alla program har svensk text; det är inte så sällan som filmer och serier på tjänsten har varken svenskt tal eller text).

Missförstå mig inte nu: Givetvis är det alltid bra med valmöjlighet, och för dyslektiker, personer med nedsatt syn och andra som av en eller annan anledning har svårt att läsa textremsor är det förstås utmärkt att få möjlighet att tillgodogöra sig innehållet i en film; så att vuxna personer med funktionsnedsättningar faktiskt kan se vuxenfilmer och inte behöver begränsa sig till barn- och ungdomsfilmer. Men när ju Netflix relativt nyliga satsning/experiment på dubbade vuxenfilmer inte verkar ha blivit någon succé är det lite svårt att se att det skulle vara ekonomiskt försvarbart, och vill man satsa på dubbning vore det väl bättre att börja med att se till att faktiskt dubba rena barnprogram...?


Så är det här en engångsföreteelse, eller en del av något experiment med satsning på dubbning av vuxenfilmer som nu även Prime Video vill försöka sig på...? Vore väldigt intressant att få veta anledningen bakom, och om det här är en engångsföreteelse eller inte. Tyvärr finns det mig veterligen inget sätt på Prime Video att filtrera eller söka på ljudspår, så därför är det svårt att avgöra om det här är den enda svenskdubbade vuxenfilmen de har i sitt utbud eller inte...

För ovanlighetens skull för Prime Video finns faktiskt utsatta svenska, norska, danska och finska dubbcredits efter sluttexterna. Dubben är gjord av Iyuno, med Björn Lundqvist som regisserande tekniker och Angela Åkerblom som översättare. Huvudrollerna spelas av Daniel Sjöberg och Josefina Hylén. Att döma av en första snabbtitt verkar dubbningen vara välgjord. :)

Att sen filmen som sådan inte direkt ser ut att vara någon Oscarsvinnare är väl en annan femma...
Det här kanske betyder att Amazon Prime är beredd på att satsa dubbningar till andra språk, som sagt så har dom mycket att dubba till andra språk om dom är på gång att försöka hinna ikapp andra mediaföretag med utländska dubbningar.
#62
Citat från: Anders M Olsson skrivet  2 mars 2024 kl. 07:32:58Som sagt - strömkablar går inte sönder om man inte brukar väldigt mycket våld. Så det är inget du behöver oroa dig över. Möjligen om du har möss som springer omkring inomhus och tuggar på sladdarna. I så fall har du nog större problem än vilken DVD-spelare du ska välja... :)
Förstår att strömkablar inte går sönder men det finns DVD spelare där strömkabeln är som Playstation 5, där man kan lägga strömkabeln i DVD spelaren på baksidan där HDMI kabeln kan också läggas osv. Frågan är dock vilken DVD spelare det är.
#63
Citat från: Anders M Olsson skrivet  2 mars 2024 kl. 07:45:58De arbetar tydligen hårt på att slå sista spiken i kistan för fysiska format... :(
Dom är inte det enda som gör det, det är hela industrin som är på samma nivå, dom vill alla göra sig av med fysisk media vilket är dåligt.
#64
Citat från: Anders M Olsson skrivet  1 mars 2024 kl. 13:57:37Menar du verkligen strömkabeln? Kablar går nästan aldrig sönder om man inte hanterar dem väldigt ovarsamt, t.ex. böjer dem fram och tillbaka många, många gånger.

Förmodligen menar du kraftaggregatet eller nätadaptern. D.v.s. du vill ha den som en separat "burk" som inte sitter inne i spelaren.

Jag skulle nog vilja påstå att det är så sällan kraftaggregatet går sönder att det inte är någon större fördel att ha det som en separat enhet. Snarare tycker jag att det är en nackdel att ha det separat eftersom det är en "burk" till att hålla reda på.

Sen skulle jag aldrig köpa en DVD-spelare i dagens läge, utan minst en Blu-rayspelare eller t.o.m. en med Ultra HD.

Du får helt enkelt besöka en butik i din närhet och se om det finns någon spelare som faller dig i smaken. Det framgår väldigt sällan av specifikationerna på nätet om en viss spelare har nätaggregatet externt eller internt. Man måste se spelaren i verkligheten för att veta säkert.
Tackar för svaret Anders, men menade alltså att strömkabeln där man lägger den in i väggen kan bli borttagen från DVD spelaren för att den har porten inbyggd i DVD spelaren när det gäller strömkabeln, tänk som en Playstation 4 eller en telefonladdare, där man kan ta bort den från baksidan av Playstation 4 osv.
#65
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 24 april 2023 kl. 20:35:06Själv har jag en Blu-Ray-spelare av märket Philips, som fungerar bra. Kommer inte ihåg modellbeteckningen just nu, men då den har några år på nacken finns exakt samma modell förmodligen inte längre att tillgå i handeln.

Min spelare är regionsfri för DVD, men tyvärr inte för Blu-Ray.
Hej Daniel känner du igen en DVD spelare med strömkabel som kan bli bortkopplad och som har HDMI port på baksidan? Frågar bara för att det finns en viss riska att DVD spelare med strömkabel kan gå sönder när det gäller strömkabeln osv, vill också ha tillgång för att byta ut kabeln om kabeln går sönder så att man behåller DVD spelaren utan problem osv.
#66
Citat från: Lillefot skrivet 10 januari 2024 kl. 09:02:29Det har då inte jag märkt, men om så skulle hända är chansen att det går att flasha enheten med firmware som gör det möjligt att använda "LibreDrive" (som är ett läge där den blankt struntar i alla spärrar). Det är för långt att förklara här på forumet, men du kan läsa vidare om det själv om det finns intresse:

https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=19634
Det är väldigt klurigt och svårt att gå igenom.
#67
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 23 februari 2024 kl. 11:31:12Jag hoppas verkligen att det stämmer det som Blockbuster säger (*), och att detsamma även gäller övriga betaltjänster. Men Lillefots exempel i den här tråden, där flera hundra filmer försvann över en natt för betalande kunder utan ersättning, visar ju att det finns risker; så det ska man inte bortse från.

(*): Jag menar givetvis inte att Blockbuster avsiktligt skulle ljuga för dig, men på de flesta företag är kundtjänstpersonal inte tekniskt utbildade eller inblandade i själva de tekniska lösningarna, varför besked från kundtjänst inte alltid överensstämmer med verkligheten till 100%.

Men anser du att de riskerna är acceptabla för dig, och att du föredrar digitala köp, så kommer jag självklart inte att försöka övertala dig - det är helt upp till dig att väga fördelarna mot nackdelarna och ta hänsyn till de risker som bevisligen finns.

Själv skulle jag aldrig ämna till att köpa en film digitalt så länge man har alternativ, utan bara om den inte släpps fysiskt (vilket ju tyvärr händer relativt ofta nuförtiden); men det är helt upp till var och en att ta ställning till om man anser att riskerna är acceptabla.

Att Apple skulle gå i konkurs den närmaste tiden förefaller som sagt osannolikt, men SF Anytime och framförallt Viaplay känns inte riktigt lika säkert - i synnerhet Viaplay har ju haft enorma ekonomiska problem, och hade kanske redan gått i konkurs om inte franska Canal+ nyligen hade gått in som ny majoritetsägare. De akuta kortsiktiga riskerna är kanske över nu, men att höja priserna och samtidigt försämra utbudet är knappast något vinnande koncept, så man kan inte vara säker på att det kommer förbli så...
(Viaplay känns ju mer riskabel än övriga tjänster, i och med att samma tjänst både innehåller en abonnemangsbaserad streamingtjänst och en butik för digitala hyr- och köpfilmer - så går företaget i konkurs kommer förstås båda delarna att försvinna)
Ja, jag håller fullständigt med dig.

Och du tar upp en viktig poäng med att man vid digitala köp heller inte kan vara 100% säker på att en film man köpt kommer förbli likadan som när man köper den - även om det förmodligen är sällsynt, så är det ju möjligt att en dubbning kommer bytas ut eller att scener censureras/redigeras om efter klagomål eller stämningar. Det har ju hänt att exempelvis Netflix har redigerat om serier efter klagomål, så detsamma kan åtminstone teoretiskt sett hända även vid digitala köp; då det ju för merparten av tjänsterna fungerar likadant med att filmen man köpt streamas över nätet.

Men minst lika viktigt tycker jag är att digitala köp inte har något som helst andrahandsvärde - om du tröttnar på en film kan du aldrig ge bort eller sälja den till någon annan, utan är fast med den för evigt. Så de pengarna du lagt ut kan du aldrig få igen. Om du äger filmen fysiskt kan du sälja eller ge bort den om du inte vill se den mer, så kan du kanske få in en del av pengarna du lagt på filmen; eller åtminstone låta någon annan glädjas åt den om du inte tänker se filmen mer.
Daniel har du koll på om det har blivit en ökning av försäljning av DVD och Blu-Ray från affärer, andrahandsaffärer osv? Frågar bara för att Disney verkar tydligen inte bara lämnat Region 4 av marknaden för fysisk media utan dom är på väg att lämna alla andra regioner förutom Region 1 vilket är USA/Canada osv.
#68
Dubbningar och röster / SV: Avatar - Zuko ny röst?
28 februari 2024 kl. 07:18:38
Citat från: Nyfiken skrivet 27 februari 2024 kl. 13:52:03Det var det jag hoppades på att någon annan visste😅 Jag kan inte släppa att rösterna låter olika, det måste vara någon annan i säsong 1.

Vilket avsnitt från säsong 1 är det?
#69
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 23 februari 2024 kl. 11:31:12Jag hoppas verkligen att det stämmer det som Blockbuster säger (*), och att detsamma även gäller övriga betaltjänster. Men Lillefots exempel i den här tråden, där flera hundra filmer försvann över en natt för betalande kunder utan ersättning, visar ju att det finns risker; så det ska man inte bortse från.

(*): Jag menar givetvis inte att Blockbuster avsiktligt skulle ljuga för dig, men på de flesta företag är kundtjänstpersonal inte tekniskt utbildade eller inblandade i själva de tekniska lösningarna, varför besked från kundtjänst inte alltid överensstämmer med verkligheten till 100%.

Men anser du att de riskerna är acceptabla för dig, och att du föredrar digitala köp, så kommer jag självklart inte att försöka övertala dig - det är helt upp till dig att väga fördelarna mot nackdelarna och ta hänsyn till de risker som bevisligen finns.

Själv skulle jag aldrig ämna till att köpa en film digitalt så länge man har alternativ, utan bara om den inte släpps fysiskt (vilket ju tyvärr händer relativt ofta nuförtiden); men det är helt upp till var och en att ta ställning till om man anser att riskerna är acceptabla.

Att Apple skulle gå i konkurs den närmaste tiden förefaller som sagt osannolikt, men SF Anytime och framförallt Viaplay känns inte riktigt lika säkert - i synnerhet Viaplay har ju haft enorma ekonomiska problem, och hade kanske redan gått i konkurs om inte franska Canal+ nyligen hade gått in som ny majoritetsägare. De akuta kortsiktiga riskerna är kanske över nu, men att höja priserna och samtidigt försämra utbudet är knappast något vinnande koncept, så man kan inte vara säker på att det kommer förbli så...
(Viaplay känns ju mer riskabel än övriga tjänster, i och med att samma tjänst både innehåller en abonnemangsbaserad streamingtjänst och en butik för digitala hyr- och köpfilmer - så går företaget i konkurs kommer förstås båda delarna att försvinna)
Ja, jag håller fullständigt med dig.

Och du tar upp en viktig poäng med att man vid digitala köp heller inte kan vara 100% säker på att en film man köpt kommer förbli likadan som när man köper den - även om det förmodligen är sällsynt, så är det ju möjligt att en dubbning kommer bytas ut eller att scener censureras/redigeras om efter klagomål eller stämningar. Det har ju hänt att exempelvis Netflix har redigerat om serier efter klagomål, så detsamma kan åtminstone teoretiskt sett hända även vid digitala köp; då det ju för merparten av tjänsterna fungerar likadant med att filmen man köpt streamas över nätet.

Men minst lika viktigt tycker jag är att digitala köp inte har något som helst andrahandsvärde - om du tröttnar på en film kan du aldrig ge bort eller sälja den till någon annan, utan är fast med den för evigt. Så de pengarna du lagt ut kan du aldrig få igen. Om du äger filmen fysiskt kan du sälja eller ge bort den om du inte vill se den mer, så kan du kanske få in en del av pengarna du lagt på filmen; eller åtminstone låta någon annan glädjas åt den om du inte tänker se filmen mer.
Du har rätt när det gäller att sälja den när gäller fysisk media, sälj den på Tradera osv, du kommer få pengarna tillbaka garanterat, beroende på hur många det är som lägger bud, det gäller också vilken DVD utgåva det är du säljer osv.
#70
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 23 februari 2024 kl. 11:31:12Jag hoppas verkligen att det stämmer det som Blockbuster säger (*), och att detsamma även gäller övriga betaltjänster. Men Lillefots exempel i den här tråden, där flera hundra filmer försvann över en natt för betalande kunder utan ersättning, visar ju att det finns risker; så det ska man inte bortse från.

(*): Jag menar givetvis inte att Blockbuster avsiktligt skulle ljuga för dig, men på de flesta företag är kundtjänstpersonal inte tekniskt utbildade eller inblandade i själva de tekniska lösningarna, varför besked från kundtjänst inte alltid överensstämmer med verkligheten till 100%.

Men anser du att de riskerna är acceptabla för dig, och att du föredrar digitala köp, så kommer jag självklart inte att försöka övertala dig - det är helt upp till dig att väga fördelarna mot nackdelarna och ta hänsyn till de risker som bevisligen finns.

Själv skulle jag aldrig ämna till att köpa en film digitalt så länge man har alternativ, utan bara om den inte släpps fysiskt (vilket ju tyvärr händer relativt ofta nuförtiden); men det är helt upp till var och en att ta ställning till om man anser att riskerna är acceptabla.

Att Apple skulle gå i konkurs den närmaste tiden förefaller som sagt osannolikt, men SF Anytime och framförallt Viaplay känns inte riktigt lika säkert - i synnerhet Viaplay har ju haft enorma ekonomiska problem, och hade kanske redan gått i konkurs om inte franska Canal+ nyligen hade gått in som ny majoritetsägare. De akuta kortsiktiga riskerna är kanske över nu, men att höja priserna och samtidigt försämra utbudet är knappast något vinnande koncept, så man kan inte vara säker på att det kommer förbli så...
(Viaplay känns ju mer riskabel än övriga tjänster, i och med att samma tjänst både innehåller en abonnemangsbaserad streamingtjänst och en butik för digitala hyr- och köpfilmer - så går företaget i konkurs kommer förstås båda delarna att försvinna)
Ja, jag håller fullständigt med dig.

Och du tar upp en viktig poäng med att man vid digitala köp heller inte kan vara 100% säker på att en film man köpt kommer förbli likadan som när man köper den - även om det förmodligen är sällsynt, så är det ju möjligt att en dubbning kommer bytas ut eller att scener censureras/redigeras om efter klagomål eller stämningar. Det har ju hänt att exempelvis Netflix har redigerat om serier efter klagomål, så detsamma kan åtminstone teoretiskt sett hända även vid digitala köp; då det ju för merparten av tjänsterna fungerar likadant med att filmen man köpt streamas över nätet.

Men minst lika viktigt tycker jag är att digitala köp inte har något som helst andrahandsvärde - om du tröttnar på en film kan du aldrig ge bort eller sälja den till någon annan, utan är fast med den för evigt. Så de pengarna du lagt ut kan du aldrig få igen. Om du äger filmen fysiskt kan du sälja eller ge bort den om du inte vill se den mer, så kan du kanske få in en del av pengarna du lagt på filmen; eller åtminstone låta någon annan glädjas åt den om du inte tänker se filmen mer.
Inte bara det utan när du köper digitalt så kan köpet bli borttagen på en gång beroende på vad exakt det är som pågår, försökte inte Playstation store med nånting liknande eller nånting? Och när det kommer till dubbning så är det Snobben från Apple TV och Scanbox DVD utgåvorna som dras upp som ett exempel för att det är SVT som har rättigheterna till den dubbningen och med tanken på att Apple TV köpte rättigheterna för att ha specialerna på deras streamingtjänst så kan inte tv kanaler visa dom längre, det är samma sak med Disney+ eller Paramount+, dom vill att folk ska abonnera till dom för att ha tillgång till deras innehåll, vare sig det gäller filmer eller serier, säger nej tack, vill ha det på DVD med rätt dubbning och ocensurerade scener och repliker inom vare sig det gäller en serie eller film, samma sak med Snobben, vill ha eurotroll dubbningen från SVT och Familjen Flinta med mediadubb dubbning. Menar inte att tjafsa över det här men drar bara upp nackdelarna med streaming jämfört med fysisk köp vare sig det gäller DVD eller Blu-Ray. Det är så det ligger till och det man söker efter är inte bara mer sällsynt eller eftertraktad men också svårare att få tag på när det inte är i print längre. Ett par exemplar är ju utgångna DVD utgåvor av serier eller filmer man söker efter, det är väldigt svårt att hitta dom och man måste söka i många år kanske.
#71
Citat från: KurageDHH skrivet 22 februari 2024 kl. 16:25:45Eftersom det bor minst 10 miljarder människor på jorden kan ju finnas ganska många som köper filmer digitalt. Okej, kanske inte miljardtals men miljontals kan jag tänka att gissa på. Försäljning av fysiska gåvor har ju minskats sen streamingtjänster började dyka upp.

Jag hade kontaktat Blockbuster (SF Anytime) och tog upp ärende angående digitalt köp och frågade om att man kan behålla filmer man köpt (och går att streama) i sitt konto fast rättigheter har gått ut och att inte man köpa/hyra de länge. Då är det nån som svarat på och sagt att det stämmer helt korrekt som jag beskriver det och jag får lita på vad människan har sagt. Jag har köpt några filmer därifrån och allt finns kvar i mitt konto där inga av dom saknades än så länge.

Jag har även köpt minst 50 filmer från Apple-appen och allt finns även kvar på mitt konto. Fast Apple skulle gå i konkurs kan det lika gärna hända när jag blir gammal och inte lever kvar på jorden längre. ;)
Fast du gör så KurageDHH så finna det andra som inte gör det. Om man vill köpa så är det bara att köpa fysisk, alla är annorlunda osv. Fysisk är naturligtvis bättre med att om ett företag går i konkurs, eller problem med rättigheter, censurerade scener, eller en ny dubbning av en serie eller film osv så skulle det inte vara nån poäng med att köpa digital när vad som helst kan hända med det du köper, inte bara det utan digital köp är i praktisktaget bara hyrning tillsvidare eller om företaget går i konkurs och så kan ditt köp blir borttaget från ditt konto.
#72
Off-topic / SV: Grattis på födelsedagen!
23 februari 2024 kl. 00:56:41
Grattis i efterskott Jimstrom.
#73
Dubbningar och röster / SV: Avatar - Zuko ny röst?
21 februari 2024 kl. 10:23:55
Citat från: Nyfiken skrivet 27 januari 2024 kl. 10:58:36Jag kollar på avatar och hörde att Zukos röst har ändrats från säsong 1 till säsong 2. Jag kan bara hitta att Adam Giertz har gjort Zukos röst, vilket jag hör i säsong 2 och 3 men jag kan inte släppa att rösten låter så annorlunda i säsong 1. Någon som vet om det var en annan röstskådespelare i säsong 1 och vem i sådana fall?
Var det en annan röstskådespelare som gjorde rösten för Zuko? Var annorlunda i säsong 1 jämfört med säsong 2 och säsong 3? Var det nån annan röstskådespelare eller?
#74
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 21 februari 2024 kl. 08:31:42Sant, men den risken är nog betydligt större vid brända skivor än vid pressade.
(Nu förekommer det ju i undantagsfall att även köpfilmer släpps på brända skivor, när det gäller mindre distributörer, men det är inte speciellt vanligt)

Hursomhelst kan vi i alla fall vara ganska säkra på att riskerna är större vid digitala köp än om man har fysiska DVD/Blu-Ray-skivor.
Det stämmer, men det är ändå bättre att ha fysisk för att ha det i sin egen personliga samling.
#75
Off-topic / SV: Grattis på födelsedagen!
19 februari 2024 kl. 12:05:22
Grattis Fred.