Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Författare Ämne: Coronaviruset  (läst 31995 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 425
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #705 skrivet: 26 juni 2021 kl. 21:42:09 »
Det är nog riskfritt, i och med att alla vaccin som används i Sverige är effektiva mot delta-varianten; om än inte riktigt lika effektiva som andra varianter efter bara en dos.

Enligt regeringens plan kommer ju Sverige sakta att öppna upp i fem steg, där nästa steg ska tas den 1 juli om inget extremt oförutsett inträffar - då blir det 300 personer som tillåts på biografer och andra sittande tillställningar inomhus, och 3000 personer som tillåts vid sittande publik utomhus. Preliminärt i september ska alla nuvarande restriktioner tas bort, och efter det ska bara regeln att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom finnas kvar (och möjligen även rekommendation att jobba hemifrån i möjligaste mån). Det kan förstås påverkas av hur vaccinationerna går, så september kan mycket väl bli augusti eller oktober istället beroende på vaccinleveranserna; men knappast större variationer än så.

Det enda som skulle kunna leda till det som du skriver är om en väldigt stor andel av Sveriges befolkning vägrar att vaccinera sig, så att det inte blir fler än runt 60 - 65% som är vaccinerade (då de flesta experter tror att runt 70 - 75% behövs för att nå flockimmunitet). Men än så länge finns det ju inget som tyder på det, då vi redan är uppe i 52% av Sveriges vuxna befolkning som fått minst en dos - och även fast det inte lär vara riktigt lika många som vill vaccineras när vi kommer ner i åldrarna (säg åldersgruppen 18 - 30 år), så skulle det förvåna mig om det påverkar så mycket så att det blir en stor procentuell andel som inte vill vaccineras.

Inte minst lär väl resor avgöra saken, då det ju framöver kommer att krävas vaccinpass för att resa in i de flesta länder (framförallt inom EU) - och många unga tycker ju om att resa, så om vaccin krävs för det kommer de nog gå med på att vaccineras hellre än att inte kunna resa utomlands mer...
Jag ser inte att det finns alltför mycket mer som regeringen eller Folkhälsomyndigheten hade kunnat göra, åtminstone inte utan alltför stor påverkan på folkhälsan eller andra alltför stora negativa konsekvenser. Det ser vi ju världen över att ökade restriktioner inte har lett till någon nämnvärd minskad smittspridning - tvärtom har de länder som haft de största restriktionerna också haft störst smittspridning (såsom Italien, Spanien, m.fl.).

Och så får vi ju komma ihåg att alla regler och restriktioner även får negativa konsekvenser, även om man inte alltid märker av dem på en gång, så det gäller att väga konsekvenserna mot varandra och genomföra de restriktioner som bedöms få störst effekt utan att det blir alltför stora negativa bieffekter.


Det är väl det som är den största skillnaden i Sverige mot andra länder - att här har Folkhälsomyndigheten ansvar både för smittskydd och för folkhälsan i största allmänhet (efter att Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsmyndigheten gick ihop för några år sedan), medan i många andra länder är det olika myndigheter som ansvarar för smittskydd och för folkhälsa. Därför har det i andra länder blivit smittskyddsåtgärderna som fått störst genomslag, då myndigheterna för folkhälsa inte har haft så mycket att säga till om. Men det kommer säkerligen få konsekvenser på sikt - exempelvis tror ju alla experter att stängda skolor (som de flesta länder haft under kortare eller längre tid) kommer få negativa konsekvenser för befolkningen under flera decenniers tid...
Hur tror du det kommer det ut under hösten och vinter med dom nya varianterna i Sverige?  Särskild när det gäller spridningen av varianterna.

Inloggad MOA

 • Medverkar i AOSTH podcast av Pixelklubben 64 till hösten
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 4 502
 • Kön: Kvinna
  • Visa profil
  • MOAVideoGamer
SV: Coronaviruset
« Svar #706 skrivet: 26 juni 2021 kl. 23:34:41 »
Jag kommer vaccinera mig nu

Inloggad Steffan Rudvall

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 8 773
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #707 skrivet: 26 juni 2021 kl. 23:36:32 »
Jag kommer vaccinera mig nu
Ja just det, Nu får gymnasieelever också vaccinera sig.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 430
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #708 skrivet: 27 juni 2021 kl. 02:34:47 »
Hur tror du det kommer det ut under hösten och vinter med dom nya varianterna i Sverige?  Särskild när det gäller spridningen av varianterna.
Delta-varianten (den indiska varianten) har ju börjat ta över lite successivt - hittills runt 600 bekräftade fall, men det är en oroväckande ökning med närmare 400% på bara ett par veckor. Så det finns absolut en viss risk att Delta-varianten kan bli den vanligaste även här, precis som i Storbritannien.

Som det ser ut nu ska ju alla över 18 år som vill vaccinera sig ha fått åtminstone den första dosen innan mitten av september, så då bör smittspridningen minska kraftigt. Om vi förmodar att Delta-varianten - som första dosen av vaccinet inte är lika effektivt mot - har helt tagit över i Sverige vid det laget (vilket finns en viss risk); så kan det alltså dröja 6 veckor senare innan alla har ett fullgott skydd även mot Delta-varianten. Även efter en spruta är skyddet hyfsat, men dock långt ifrån hundraprocentigt. Så senast mot slutet av oktober bör alltså smittspridningen nästintill sluta helt, men även före det är förstås en stor andel av Sveriges befolkning fullvaccinerade.

Efter det lär det förmodligen uppstå lokala smittspridningskedjor här och var, framförallt i skolmiljöer, i och med att det som det ser ut nu bara är personer från 16 år och uppåt som ska vaccineras (plus barn med vissa riskfaktorer mellan 12 och 15 år). Men barn måste förstås få smittan någonstans ifrån, så det beror på hur stora grupper i samhället som inte vill vaccinera sig. Störst risk för smittspridning är det förstås om lärare (eller annan skolpersonal) inte vill vaccinera sig, men om föräldrar till elever på grundskola och förskola inte vill vaccinera sig kan det förstås uppstå smittspridning även därigenom. Men då merparten av Sveriges vuxna befolkning sannolikt vill vaccinera sig (hoppas jag i alla fall), så blir det förmodligen inget stort problem utan bara lokala utbrott då och då.


Redan nu har ju smittspridningen gått ner oerhört snabbt. Den senaste siffran låg på 60 nya fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, att jämföra med över 1000 för bara en och en halv månad sedan. Jag har (tyvärr) svårt att tänka mig att alla invånare plötsligt blivit så mycket bättre på att följa regler och rekommendationer, så mest troligt beror det här huvudsakligen på vädret; då det ju är först under senare veckor som det blivit varmt i hela landet. Dels sprids ju viruset lättare när det är kallt ute, och dels beter sig folk annorlunda då det är mer sannolikt att man umgås med släkt och vänner utomhus än inomhus ju bättre väder det är. Då det dessutom är fler som vaccineras för varje dag som går, så bör det här leda till att smittspridningen fortsätter att sjunka till mycket låga nivåer under sommaren. :)

Beroende på vädret blir det väl gissningsvis någonstans runt andra halvan av augusti eller första halvan av september som det börjar bli kallare i merparten av Sverige igen (möjligen med undantag av de sydligaste delarna), varför smittspridningen riskerar att öka då. Men vid det laget borde de allra flesta ha fått åtminstone första vaccindosen, så att det förmodligen inte kommer bli någon fjärde våg, utan mer bara lokala utbrott i specifika miljöer.

Redan nu är ju ganska många vaccinerade, ca 55% av alla över 18 år har åtminstone fått en första dos, men tyvärr är skillnaden stor mellan olika regioner - i Norrbotten vaccinerar man redan nu 18-åringar (och är alltså nere i den sista etappen), medan i flera andra regioner (däribland Västerbotten) håller man fortfarande på med 40-åringar. Först den här veckan har det blivit min åldersgrupps tur här i Västerbotten, medan en del regioner ligger långt före. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska man börja med 16- och 17-åringar efter att alla från 18 och uppåt har vaccinerats, vilket bör hjälpa mycket mot utbrott på gymnasieskolor och liknande, men det kommer alltså dröja olika länge i olika regioner innan man kommer ned till de åldrarna.


Nu bör i alla fall Sverige ha uppnått alla Folkhälsomyndighetens krav för så kallade steg 2 i återöppnandet, så förhoppningsvis borde lättnaderna i restriktionerna som planerats till den 1 juli kunna genomföras då. Då blir det alltså 300 personer sittandes inomhus (biografer, teatrar och liknande), 600 personer ståendes utomhus och 3000 personer sittandes utomhus. Folkhälsomyndigheten ska tydligen fatta ett slutgiltigt beslut mot början av nästa vecka (troligen måndag), men frågan är förstås om det då finns någon regering som faktiskt kan genomföra beslutet...? Om Sverige då bara har en övergångsregering (med högst begränsade befogenheter), så vet jag faktiskt inte om sådana har befogenhet att fatta sådana beslut; eller om det finns risk att vi fastnar i ett "limbo" utan någon som kan lätta på restriktioner...  :(

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 425
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #709 skrivet: 27 juni 2021 kl. 10:49:16 »
Delta-varianten (den indiska varianten) har ju börjat ta över lite successivt - hittills runt 600 bekräftade fall, men det är en oroväckande ökning med närmare 400% på bara ett par veckor. Så det finns absolut en viss risk att Delta-varianten kan bli den vanligaste även här, precis som i Storbritannien.

Som det ser ut nu ska ju alla över 18 år som vill vaccinera sig ha fått åtminstone den första dosen innan mitten av september, så då bör smittspridningen minska kraftigt. Om vi förmodar att Delta-varianten - som första dosen av vaccinet inte är lika effektivt mot - har helt tagit över i Sverige vid det laget (vilket finns en viss risk); så kan det alltså dröja 6 veckor senare innan alla har ett fullgott skydd även mot Delta-varianten. Även efter en spruta är skyddet hyfsat, men dock långt ifrån hundraprocentigt. Så senast mot slutet av oktober bör alltså smittspridningen nästintill sluta helt, men även före det är förstås en stor andel av Sveriges befolkning fullvaccinerade.

Efter det lär det förmodligen uppstå lokala smittspridningskedjor här och var, framförallt i skolmiljöer, i och med att det som det ser ut nu bara är personer från 16 år och uppåt som ska vaccineras (plus barn med vissa riskfaktorer mellan 12 och 15 år). Men barn måste förstås få smittan någonstans ifrån, så det beror på hur stora grupper i samhället som inte vill vaccinera sig. Störst risk för smittspridning är det förstås om lärare (eller annan skolpersonal) inte vill vaccinera sig, men om föräldrar till elever på grundskola och förskola inte vill vaccinera sig kan det förstås uppstå smittspridning även därigenom. Men då merparten av Sveriges vuxna befolkning sannolikt vill vaccinera sig (hoppas jag i alla fall), så blir det förmodligen inget stort problem utan bara lokala utbrott då och då.


Redan nu har ju smittspridningen gått ner oerhört snabbt. Den senaste siffran låg på 60 nya fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, att jämföra med över 1000 för bara en och en halv månad sedan. Jag har (tyvärr) svårt att tänka mig att alla invånare plötsligt blivit så mycket bättre på att följa regler och rekommendationer, så mest troligt beror det här huvudsakligen på vädret; då det ju är först under senare veckor som det blivit varmt i hela landet. Dels sprids ju viruset lättare när det är kallt ute, och dels beter sig folk annorlunda då det är mer sannolikt att man umgås med släkt och vänner utomhus än inomhus ju bättre väder det är. Då det dessutom är fler som vaccineras för varje dag som går, så bör det här leda till att smittspridningen fortsätter att sjunka till mycket låga nivåer under sommaren. :)

Beroende på vädret blir det väl gissningsvis någonstans runt andra halvan av augusti eller första halvan av september som det börjar bli kallare i merparten av Sverige igen (möjligen med undantag av de sydligaste delarna), varför smittspridningen riskerar att öka då. Men vid det laget borde de allra flesta ha fått åtminstone första vaccindosen, så att det förmodligen inte kommer bli någon fjärde våg, utan mer bara lokala utbrott i specifika miljöer.

Redan nu är ju ganska många vaccinerade, ca 55% av alla över 18 år har åtminstone fått en första dos, men tyvärr är skillnaden stor mellan olika regioner - i Norrbotten vaccinerar man redan nu 18-åringar (och är alltså nere i den sista etappen), medan i flera andra regioner (däribland Västerbotten) håller man fortfarande på med 40-åringar. Först den här veckan har det blivit min åldersgrupps tur här i Västerbotten, medan en del regioner ligger långt före. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska man börja med 16- och 17-åringar efter att alla från 18 och uppåt har vaccinerats, vilket bör hjälpa mycket mot utbrott på gymnasieskolor och liknande, men det kommer alltså dröja olika länge i olika regioner innan man kommer ned till de åldrarna.


Nu bör i alla fall Sverige ha uppnått alla Folkhälsomyndighetens krav för så kallade steg 2 i återöppnandet, så förhoppningsvis borde lättnaderna i restriktionerna som planerats till den 1 juli kunna genomföras då. Då blir det alltså 300 personer sittandes inomhus (biografer, teatrar och liknande), 600 personer ståendes utomhus och 3000 personer sittandes utomhus. Folkhälsomyndigheten ska tydligen fatta ett slutgiltigt beslut mot början av nästa vecka (troligen måndag), men frågan är förstås om det då finns någon regering som faktiskt kan genomföra beslutet...? Om Sverige då bara har en övergångsregering (med högst begränsade befogenheter), så vet jag faktiskt inte om sådana har befogenhet att fatta sådana beslut; eller om det finns risk att vi fastnar i ett "limbo" utan någon som kan lätta på restriktioner...  :(
Problemet är också hur många som kommer bli smittade, just nu så är det sommar och mängden som får en av varianterna är låga men under höst och vinter så kommer det bli katastrof med spridningen, på tal om vaccination processen så har det gått väldigt långsamt, bara 4.5 millioner i Sverige har fåt 1 dos medan 2.5 har fåt båda doserna. Dom måste vaccinera snabbare.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 430
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #710 skrivet: 27 juni 2021 kl. 11:39:55 »
Problemet är också hur många som kommer bli smittade, just nu så är det sommar och mängden som får en av varianterna är låga men under höst och vinter så kommer det bli katastrof med spridningen, på tal om vaccination processen så har det gått väldigt långsamt, bara 4.5 millioner i Sverige har fåt 1 dos medan 2.5 har fåt båda doserna. Dom måste vaccinera snabbare.
Jag är säker på att alla regioner vaccinerar så snabbt de kan, men ingen kan ju vaccinera med vaccin som inte finns. Alla EU-länder (plus Norge och Island) får ju vaccin procentuellt tilldelat utifrån folkmängden, så det bör vara ungefär lika stor andel av befolkningen som vaccinerats i alla EU-länder. Det gick absolut alldeles för långsamt i början, men nuförtiden har ju vaccintillverkarna och framförallt Pfizer fått upp tillverkningskapaciteten rejält, så att det kommer in ganska mycket vaccin - under juni månad har Sverige fått in ungefär 2,7 miljoner vaccindoser, vilket jag tycker trots allt måste ses som riktigt bra. :)

Just nu är det ju dock ganska många som får sin andra dos, vilket gör att andelen som får dos 1 inte ökar lika snabbt som förut.

Sen varierar det ju också lite mellan olika länder hur lång tid man valt att vänta mellan de två doserna - i vissa länder har man ju prioriterat att så många som möjligt ska få sin första dos, så att de väntar väldigt länge mellan doserna; och det är svårt att säga om det är taktiskt smart eller om det blir en katastrof (beroende på hur mycket varianter sprids som den första dosen ger sämre skydd mot).

Enligt vaccintillverkarnas prognoser ska Sverige till och med september månad få totalt 18,7 miljoner vaccindoser (räcker till 9,35 miljoner människor), och det bör ju gott och väl räcka till alla över 16 år som vill vaccineras. Så efter september bör det vara ganska få som blir smittade (då alla ska ha fått åtminstone en dos, och således minst ett 75-procentigt skydd) - och efter oktober bör knappt någon alls bli smittad (lite beroende på hur många vuxna som väljer att inte vaccineras, och hur många barn som dessa kan komma i kontakt med).

Sen finns det förstås en liten risk att viruset förr eller senare förändras så mycket så att det kommer varianter som vaccinen inte biter på alls, men förhoppningsvis dröjer det så pass länge så att det ändå är dags att vaccinera om hela befolkningen - för vi vet ju alla att vaccinen inte kommer ge något evigt skydd, så förr eller senare lär alla behöva vaccineras igen; men förhoppningsvis dröjer det åtminstone till början av nästa år.

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 425
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #711 skrivet: 27 juni 2021 kl. 14:47:26 »
Jag är säker på att alla regioner vaccinerar så snabbt de kan, men ingen kan ju vaccinera med vaccin som inte finns. Alla EU-länder (plus Norge och Island) får ju vaccin procentuellt tilldelat utifrån folkmängden, så det bör vara ungefär lika stor andel av befolkningen som vaccinerats i alla EU-länder. Det gick absolut alldeles för långsamt i början, men nuförtiden har ju vaccintillverkarna och framförallt Pfizer fått upp tillverkningskapaciteten rejält, så att det kommer in ganska mycket vaccin - under juni månad har Sverige fått in ungefär 2,7 miljoner vaccindoser, vilket jag tycker trots allt måste ses som riktigt bra. :)

Just nu är det ju dock ganska många som får sin andra dos, vilket gör att andelen som får dos 1 inte ökar lika snabbt som förut.

Sen varierar det ju också lite mellan olika länder hur lång tid man valt att vänta mellan de två doserna - i vissa länder har man ju prioriterat att så många som möjligt ska få sin första dos, så att de väntar väldigt länge mellan doserna; och det är svårt att säga om det är taktiskt smart eller om det blir en katastrof (beroende på hur mycket varianter sprids som den första dosen ger sämre skydd mot).

Enligt vaccintillverkarnas prognoser ska Sverige till och med september månad få totalt 18,7 miljoner vaccindoser (räcker till 9,35 miljoner människor), och det bör ju gott och väl räcka till alla över 16 år som vill vaccineras. Så efter september bör det vara ganska få som blir smittade (då alla ska ha fått åtminstone en dos, och således minst ett 75-procentigt skydd) - och efter oktober bör knappt någon alls bli smittad (lite beroende på hur många vuxna som väljer att inte vaccineras, och hur många barn som dessa kan komma i kontakt med).

Sen finns det förstås en liten risk att viruset förr eller senare förändras så mycket så att det kommer varianter som vaccinen inte biter på alls, men förhoppningsvis dröjer det så pass länge så att det ändå är dags att vaccinera om hela befolkningen - för vi vet ju alla att vaccinen inte kommer ge något evigt skydd, så förr eller senare lär alla behöva vaccineras igen; men förhoppningsvis dröjer det åtminstone till början av nästa år.
Få se om det, problemet är att varianterna blir mer och mer, nästan 2 år har gått och vi har ju nu runt 8 varianter av covid 19, inkluderad den som först dök up slutet av 2019.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 430
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #712 skrivet: 27 juni 2021 kl. 19:33:07 »
Få se om det, problemet är att varianterna blir mer och mer, nästan 2 år har gått och vi har ju nu runt 8 varianter av covid 19, inkluderad den som först dök up slutet av 2019.
Rent tekniskt sett så finns det minst 10000 olika varianter - virus muterar naturligt hela tiden, så det kommer nya varianter dagligen, men de allra flesta gör inget stort väsen av sig och skiljer sig inte nämnvärt från övriga varianter för att det ska spela någon roll i praktiken.

Därav att WHO officiellt kallar det för "Variants of Concern"; d.v.s. varianter som det finns anledning att bry sig om (till skillnad från alla andra varianter).

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 425
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #713 skrivet: 12 juli 2021 kl. 13:36:54 »
Rent tekniskt sett så finns det minst 10000 olika varianter - virus muterar naturligt hela tiden, så det kommer nya varianter dagligen, men de allra flesta gör inget stort väsen av sig och skiljer sig inte nämnvärt från övriga varianter för att det ska spela någon roll i praktiken.

Därav att WHO officiellt kallar det för "Variants of Concern"; d.v.s. varianter som det finns anledning att bry sig om (till skillnad från alla andra varianter).
Sverige har nästan nått 60% av befolkningen som har fåt vaccin mot covid, fast det är bara 60% som har fåt 1 dos hittills men runt 35% har fåt 2 doser av vaccinet.

Utloggad Anders M Olsson

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 470
 • Kön: Man
  • Visa profil
  • Disneyania / D-zine
SV: Coronaviruset
« Svar #714 skrivet: 12 juli 2021 kl. 21:17:38 »
Sverige har nästan nått 60% av befolkningen som har fåt vaccin mot covid, fast det är bara 60% som har fåt 1 dos hittills men runt 35% har fåt 2 doser av vaccinet.

Var kommer de siffrorna ifrån? Enligt SVT var det 67,4% som har fått en dos och 43,5% fullvaccinerade i fredags. Men det gäller förstås personer 18 år och uppåt. Barn räknas inte eftersom de inte ska vaccineras, i alla fall inte i nuläget. Tar man med alla, även barn, måste siffrorna bli lägre.

Nya högre siffror kommer i morgon.

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 425
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #715 skrivet: 13 juli 2021 kl. 13:44:57 »
Var kommer de siffrorna ifrån? Enligt SVT var det 67,4% som har fått en dos och 43,5% fullvaccinerade i fredags. Men det gäller förstås personer 18 år och uppåt. Barn räknas inte eftersom de inte ska vaccineras, i alla fall inte i nuläget. Tar man med alla, även barn, måste siffrorna bli lägre.

Nya högre siffror kommer i morgon.
Har SVT rätt om det?

Utloggad Anders M Olsson

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 470
 • Kön: Man
  • Visa profil
  • Disneyania / D-zine
SV: Coronaviruset
« Svar #716 skrivet: 13 juli 2021 kl. 14:11:49 »
Har SVT rätt om det?

SVT hämtar sina siffror hos Folkhälsomyndigheten, så det är officiell statistik som bör stämma.

Dagens siffror (13/7) är för övrigt att 69,5% har fått en dos och 44,6% är fullvaccinerade.

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 425
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #717 skrivet: 13 juli 2021 kl. 14:48:23 »
SVT hämtar sina siffror hos Folkhälsomyndigheten, så det är officiell statistik som bör stämma.

Dagens siffror (13/7) är för övrigt att 69,5% har fått en dos och 44,6% är fullvaccinerade.
Okej, var lite förvirrad för Google har ju sina egna siffror. Dom brukar ju uppdaterad varje vecka.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 430
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #718 skrivet: 13 juli 2021 kl. 16:19:52 »
SVT hämtar sina siffror hos Folkhälsomyndigheten, så det är officiell statistik som bör stämma.

Dagens siffror (13/7) är för övrigt att 69,5% har fått en dos och 44,6% är fullvaccinerade.
Även Folkhälsomyndighetens egen webbsida för statistik uppger samma siffror, så man behöver inte ens gå via SVT:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/statistik-over-registrerade-vaccinationer-covid-19/

Går man efter hela befolkningen istället (inklusive barn som inte ska vaccineras), så är det 54,2% av Sveriges befolkning som fått minst en dos och 34,8% som fått båda doserna - inga direkt dåliga siffror det heller, även om det förstås blir något missvisande.

För övrigt är det ju klart att barn som är 16 och 17 år kommer att vaccineras, när den vuxna befolkningen är klar; så i de flesta regioner troligen i augusti eller september. För alla under 16 år är det ju dock i dagsläget bara riskgrupper som rekommenderas vaccin.

Utloggad gstone

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 10 686
 • Jag har Aspergers och älskar film !
  • Visa profil
SV:Rädda Coronaviruset
« Svar #719 skrivet: 14 juli 2021 kl. 19:50:51 »
LOL ;D