Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Författare Ämne: Coronaviruset  (läst 31672 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 399
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #690 skrivet: 3 juni 2021 kl. 13:07:31 »
Du har rätt om det, det är bara sjukt att Sverige inte lyckades sätta bromsen på smitningen medan granländerna hanterade det mycket bättre när det gäller smitningen och dom som gick bort. Sverige har ju ändå över nästan över 15% som är bekräftade med covid 19.
Exakt varför som Norge och Finland klarat sig så pass mycket bättre än Sverige är det ju ingen som vet idag, och kanske får vi aldrig någon klarhet i det. Det kanske bara är slumpen som avgör, eller så fick Norge in smittan i landet så pass mycket senare än Sverige och att det gjorde all skillnad.

En bidragande orsak kan också vara att svenska regioner tyvärr inte hade resurser eller kapacitet för testning och smittspårning från början, så att det dröjde fram till juni förra året innan det fanns på plats. Före det fanns alltså ingen möjlighet att kunna smittspåra vilka som kommit i kontakt med smittade personer, och fanns det på plats från början hade det säkert kunnat hitta åt en del fall och hjälpa till att minska smittspridningen en del. Tyvärr inte mycket regeringen kunnat göra åt det, för det spelar ju ingen roll vad de beslutar om inga regioner kan följa besluten...

Problemet är att principen i Sverige alltid har varit att smittspårningen sker av respektive läkare som har kontakt med en smittad patient - och det fungerar säkert utmärkt vid HIV eller klamydia, men fungerar mindre bra i en pandemi när läkarna behöver använda tiden till att ta hand om patienter... Ska alla regioner både anställa nya smittspårare och utbilda dessa, så går det ju tyvärr inte på nolltid hur mycket man än anstränger sig.


De restriktioner som Norge haft som skiljer sig från Sverige borde inte ha spelat stor roll för smittspridningen i sig. Under den första vågen förra våren (Norges restriktioner har varit mer likt Sverige under den andra och tredje vågen) var väl de stora skillnaderna att grundskolor och förskolor var stängda (i Sverige var det ju bara gymnasieskolor som hade distansutbildning), att kultur- och idrottsevenemang tvingades ställas in och att frisörer, massageterapeuter och liknande yrken tvingades hålla stängt.

Att skolorna hölls stängda kan säkert till viss del ha bidragit till att hålla nere smittspridningen, men får ju å andra sidan andra stora konsekvenser varför Folkhälsomyndigheten avrådde från det för att inte orsaka för många andra negativa konsekvenser. Nu i efterhand har ju också de flesta forskare i världen kommit fram till att det nog var ett dumt drag att stänga grundskolor, då alla tror att det kommer få negativa konsekvenser för både folkhälsan, barns utbildning och framtida lönenivåer i flera decennier framåt.

Att kultur- och idrottsevenemang tvingades ställas in gjorde knappast någon stor skillnad för smittspridningen, i och med att de flesta sådana ställdes in på frivillig väg i Sverige - och det spelar ju liksom ingen roll om något ställs in för att arrangörerna själva vill det eller för att de måste.

Att frisörer, massageterapeuter och andra liknande nära yrkesgrupper tvingades stänga kan säkert ha bidragit en aning, då det förstås medför en smittrisk att sitta nära en frisör en längre tid - men jag tror ärligt talat att de flesta förra våren hoppade över att besöka frisörer och liknande av egen vilja, varför det förmodligen inte heller gjorde någon stor skillnad. Förra våren var det ju inte många som trodde att pandemin skulle bli så utdragen, så då var det nog många som avvaktade med att boka in tider hos frisörer och annat som inte ansågs akut.

Däremot kan jag tänka mig att ordvalet vid norska presskonferenser kan ha spelat viss skillnad - där framhävde de att alla som kan "ska jobba hemifrån", medan ministrar i Sverige istället sade "bör jobba hemifrån". Även om det inte är juridiskt bindande kan säkert det lilla ordet göra skillnad för tveksamma arbetsgivare och/eller arbetstagare, då de flesta blir mer angelägna att ta till sig av ordet ska än av ordet bör (då bör för gemene man uppfattas som en rekommendation, medan ska vanligtvis uppfattas som ett krav).

Utloggad King Owl

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 554
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #691 skrivet: 4 juni 2021 kl. 16:53:16 »
Fast skyller man inte ifrån sig när man säger att Sverige inte lyckades stoppa? Vad är invånarnas skyldighet?

Att hålla avstånd, inte träffas så mycket, undvika gå ut och festa och göra onödiga köp i butik. Ingen vill ju följa dessa så många går ut ändå och gör tvärtom. O inte tal om förnekarna....fick höra senast i förrgår att jag lever i konsumtionskorruption för jag hade ansiktsmask när jag handlade för att det inte finns något som heter Covid...själv har man legat sjuk i drygt två veckor och hade problem ett par veckor efter tillfrisknandet. ändå står de där och står nära och inte håller avstånd för att förespråka sin ignoranspropaganda.

Utloggad Lilla My

 • Certifierad Nörd och Grinolle
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 133
 • Damn it, Jim
  • Visa profil
  • Youtube-kanal
SV: Coronaviruset
« Svar #692 skrivet: 4 juni 2021 kl. 22:12:57 »
Fast skyller man inte ifrån sig när man säger att Sverige inte lyckades stoppa? Vad är invånarnas skyldighet?

Håller med starkt.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 399
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #693 skrivet: 5 juni 2021 kl. 06:49:10 »
Fast skyller man inte ifrån sig när man säger att Sverige inte lyckades stoppa? Vad är invånarnas skyldighet?

Att hålla avstånd, inte träffas så mycket, undvika gå ut och festa och göra onödiga köp i butik. Ingen vill ju följa dessa så många går ut ändå och gör tvärtom. O inte tal om förnekarna....fick höra senast i förrgår att jag lever i konsumtionskorruption för jag hade ansiktsmask när jag handlade för att det inte finns något som heter Covid...själv har man legat sjuk i drygt två veckor och hade problem ett par veckor efter tillfrisknandet. ändå står de där och står nära och inte håller avstånd för att förespråka sin ignoranspropaganda.
Jag instämmer fullständigt. Restriktioner och nedstängningar kan hjälpa till en del, vilket kan göra skillnaden mellan om sjukvården blir överbelastad eller inte. Men det största ansvaret ligger på alla invånare, och det är allas våra beslut i vardagen som kommer göra den stora skillnaden - att jobba hemifrån (om man kan och ens arbetsgivare tillåter det), att hålla avstånd, handla ensam, bara umgås med sin närmaste krets, undvika alla slags fester och större middagsbjudningar, stanna hemma vid minsta sjukdomstecken, o.s.v.

Det ser vi ju också tydligt att smittan i Sverige gick ner snabbt förra våren, men sedan andra vågen kom igång i november har det varit svårare att hålla smittan nere trots mycket hårdare restriktioner än förra våren - med all säkerhet ett tecken på att folk inte bryr sig om att följa rekommendationerna längre. Och som du säger kan vi ju gissa oss till hur mycket som alla förnekare och konspirationsteoretiker, som inte ens tror på att sjukdomen finns, har brytt sig om att följa regler och rekommendationer... :(

Tittar man internationellt sett går det ju heller inte att hitta något direkt samband mellan restriktioner och hur bra ett land klarat sig. Förutom Sverige och våra grannländer har vi också exempelvis Spanien och Portugal, som verkar ha fått in smittan ungefär samtidigt men där Portugal klarat sig mycket bättre trots mildare restriktioner än i Spanien. I Spanien fick man ju delvis knappt ens lämna bostaden, men landet drabbades ändå oerhört hårt; särskilt under den första vågen.


Men med det sagt är det ett problem att lite för många arbetsgivare i Sverige helt eller delvis inte har tillåtit sina anställda att jobba hemifrån, även om det varit möjligt utifrån arbetsuppgifterna - vilket lär påverka mycket, då arbetsplatsen är den i särklass vanligaste platsen där personer blir smittade (förutom i hemmet, men bor man tillsammans med någon som är smittad så är det ju nästan omöjligt att undvika att själv bli smittad). Statistik över mobilrörelser har ju visat att många jobbade hemifrån förra våren, men att det sedan i höstas är betydligt färre som jobbat hemifrån.

Ett exempel är företaget som jag jobbar på, som lät alla anställda jobba hemifrån under den förra våren men som sedan i höstas insisterade på att alla skulle jobba på plats på kontoret hela tiden (trots att vi inte har jättestora lokaler) - de skyllde på att "arbetet fungerade bättre om alla var på plats", vilket jag tycker är ett märkligt resonemang då jag tycker att hemarbete och möten på distans fungerat väldigt bra via Teams, Skype, Zoom och liknande program. Dessbättre lyckades jag få dem att ändra sig i november, när smittan ökade så kraftigt och Västerbotten införde skärpta restriktioner, så att jag fick börja jobba hemifrån igen; vilket jag sedan har gjort ända sedan dess - men det kändes hela tiden att det var som "på nåder" att de tillät distansarbete... :(

Förmodligen var det många fler arbetsgivare som gjorde detsamma, så att det delvis var därför som smittan ökade kraftigt i november efter att ha varit på en relativt låg nivå sedan juni ifjol.

Dock ska det ju sägas att det också finns en del arbetsgivare som sköter det här exemplariskt. Min bror jobbar exempelvis på Spotify, och de har ju sedan början av mars förra året inte tillåtit någon att jobba på kontoret; utan samtliga anställda världen över har uteslutande jobbat hemifrån hela tiden - och fortfarande vet dem inte när de får komma tillbaka till kontoren än, vare sig de vill eller inte. Det är trots allt en ganska stor arbetsgivare, med 1700 anställda i Sverige och 6500 anställda över hela världen, så deras beslut har säkert gjort en påtaglig effekt för smittspridningen. :)

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 411
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #694 skrivet: 6 juni 2021 kl. 22:51:54 »
En ny variant av covid från Colombia. Hur många varianter finns det nu?

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 399
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #695 skrivet: 7 juni 2021 kl. 01:00:49 »
En ny variant av covid från Colombia. Hur många varianter finns det nu?
Om man ska hårdra saken finns det tiotusentals varianter av Covid-19 - alla coronavirus muterar hela tiden, så att det tillkommer mängder av nya varianter varje dag.

Men de allra flesta skiljer sig inte nämnvärt från "originalet", så att det därför inte spelar någon roll vilken variant det rör sig om. Några få varianter misstänks vara mer smittsamma och/eller kan öka risken för svår sjukdom, även om det inte finns några 100-procentiga bevis för någotdera. Men det kan förstås också vara tvärtom, att varianter sprider sig svårare eller är mindre sannolika att orsaka svår sjukdom - det är bara slumpen som avgör, då varianter/mutationer uppstår då misstag sker när viruset "kopieras".

I skrivande stund finns det 5 mutationer/varianter som WHO klassar som "Variants of concern" (d.v.s. varianter som det finns skäl att bry sig om), och 7 varianter som klassas som "Variants of interest" (d.v.s. som bör studeras vidare). Av de 5 varianterna i den förstnämnda kategorin har 4 av dessa påträffats i Sverige, men enbart den brittiska är väletablerad - de övriga har på sin höjd drabbat någon procent av alla, och gör alltså i dagsläget ingen nämnvärd skillnad i samhället; bara på individnivå. Just nu är den brittiska varianten nästan allenarådande i Sverige, som 90% av alla som testats har.

Än så länge verkar alla hittills godkända vaccinsorter också fungera bra mot de flesta varianter, även om det finns vissa tecken som tyder på att vaccinen inte är lika effektiva mot den brasilianska och/eller sydafrikanska varianten. Sannolikheten för att någon variant inte ska stoppas alls av vaccinen bedöms av experter som väldigt små, då det kräver att stora delar av viruset förändras så att vaccinen inte längre känner igen det som Covid-19.

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 411
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #696 skrivet: 8 juni 2021 kl. 16:46:15 »
Om man ska hårdra saken finns det tiotusentals varianter av Covid-19 - alla coronavirus muterar hela tiden, så att det tillkommer mängder av nya varianter varje dag.

Men de allra flesta skiljer sig inte nämnvärt från "originalet", så att det därför inte spelar någon roll vilken variant det rör sig om. Några få varianter misstänks vara mer smittsamma och/eller kan öka risken för svår sjukdom, även om det inte finns några 100-procentiga bevis för någotdera. Men det kan förstås också vara tvärtom, att varianter sprider sig svårare eller är mindre sannolika att orsaka svår sjukdom - det är bara slumpen som avgör, då varianter/mutationer uppstår då misstag sker när viruset "kopieras".

I skrivande stund finns det 5 mutationer/varianter som WHO klassar som "Variants of concern" (d.v.s. varianter som det finns skäl att bry sig om), och 7 varianter som klassas som "Variants of interest" (d.v.s. som bör studeras vidare). Av de 5 varianterna i den förstnämnda kategorin har 4 av dessa påträffats i Sverige, men enbart den brittiska är väletablerad - de övriga har på sin höjd drabbat någon procent av alla, och gör alltså i dagsläget ingen nämnvärd skillnad i samhället; bara på individnivå. Just nu är den brittiska varianten nästan allenarådande i Sverige, som 90% av alla som testats har.

Än så länge verkar alla hittills godkända vaccinsorter också fungera bra mot de flesta varianter, även om det finns vissa tecken som tyder på att vaccinen inte är lika effektiva mot den brasilianska och/eller sydafrikanska varianten. Sannolikheten för att någon variant inte ska stoppas alls av vaccinen bedöms av experter som väldigt små, då det kräver att stora delar av viruset förändras så att vaccinen inte längre känner igen det som Covid-19.
Tydligen från en studie så har vegetarianer en lättare tid att undvika bli hård drabbad av covid 19. Det här är enligt en studie rapport.

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 411
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #697 skrivet: 18 juni 2021 kl. 09:56:29 »
Så hur ser den nya varianten ut som har spridit sig till Sverige? Borde landet förvänta sig att 1 million till ska bli sjuke med covid 19?

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 399
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #698 skrivet: 18 juni 2021 kl. 13:31:25 »
Så hur ser den nya varianten ut som har spridit sig till Sverige? Borde landet förvänta sig att 1 million till ska bli sjuke med covid 19?
Jag förmodar att du syftar på den indiska varianten, som numera kallas Delta (WHO har döpt om alla mutationer, för att inte enskilda länder ska få dåligt rykte)? I så fall är det fortfarande ett väldigt lågt antal som smittats av den varianten - enligt pressträffen igår 171 personer, och även fast inte alla positiva provsvar typas för att se vilken variant det är, så bör det ju likväl tyda på att det till största delen inte finns någon större samhällsspridning av den just nu.

Största orosmomentet är väl Värmland, som har fått ett utbrott av den indiska varianten och är den enda regionen i Sverige där smittspridningen ökar. Även där är det få provsvar som tillhör den indiska varianten, men antalet ökar oroväckande snabbt; plus att det säkerligen finns mörkertal. :(

Enligt de studier som finns hittills ska alla vaccinsorter stoppa även Delta-varianten - men efter bara en dos är effektiviteten lägre, medan man däremot får ett fullgott skydd även mot den varianten efter två doser.

Med andra ord är det med andra ord en kamp mot klockan, om alla kan hålla sig till regler och rekommendationer tillräckligt mycket ett litet tag till, tills dess att en tillräckligt stor andel av befolkningen har hunnit bli fullvaccinerade...

Dessbättre brukar ju dock smittspridningen gå ner under sommaren, både på grund av att virus inte sprider sig lika lätt i varma och torra klimat, plus att folk beter sig annorlunda och är mer utomhus när det är varmt ute. Det gör ju att man bör kunna leva lite mer normalt, så bara folk undviker att gå på stora fester, middagsbjudningar och liknande så kan det knappast hinna bli någon alltför stor spridning av Delta-varianten. Och innan smittspridningen i normala fall skulle öka igen till hösten, så bör merparten av Sveriges befolkning vara vaccinerade.

Så faran är inte alls över, men i dagsläget finns det inget större skäl till oro - trots allt är det bara i Storbritannien som Delta-varianten tagit över fullständigt, och i resten av Europa rör det sig på sin höjd om några procent av de smittade. Alla tre vaccin som används i Sverige verkar också ge ett hyfsat skydd mot Delta-varianten redan efter en spruta, även om effektiviteten är sämre och det krävs två sprutor för fullgod effekt - enligt de studier som gjorts handlar det om runt 75 - 80% skydd efter en dos, så därför kommer ju fortfarande majoriteten av all smittspridning kunna undvikas bara tillräckligt många har fått en dos av något av vaccinen. Just nu är det ju faktiskt över 50% av Sveriges vuxna befolkning som hunnit få åtminstone första dosen, så än så länge ser det ganska lovande ut.


Största frågetecknet är väl vad som händer till hösten, när alla skolor och förskolor öppnar igen; i och med att barn under 18 år i dagsläget inte vaccineras...? Då finns förstås risken att det bryter ut lokala utbrott här och var, även om man kan hoppas på att tillräckligt många vuxna då är vaccinerade så att risken minskar att barn ska smittas. Barn måste ju trots allt bli smittade någonstans ifrån, mest troligt från vuxna, så allt hänger väl på hur många vuxna i Sverige som vill vaccineras och huruvida det förekommer större "luckor" med ett antal oskyddade (ovaccinerade) personer i en nära krets...

Folkhälsomyndigheten har ju inte fattat beslut än om barn mellan 12 och 17 år ska vaccineras (annat än de som tillhör riskgrupper), då ju Pfizers vaccin numera godkänts från 12 år och uppåt, men de ska väl fatta beslut om detta inom någon vecka. Det är onekligen inget lätt beslut ur en etisk synvinkel, för trots allt har vi ju alla lärt oss att inget vaccin i världen är 100% säkert, och risken att barn ska bli svårt sjuka i Covid-19 är trots allt väldigt liten - även vid svininfluensavaccineringen 2009 trodde ju alla att vaccinet var helt säkert, men likväl inträffade tragedin då över 500 barn och ungdomar drabbades av obotlig narkolepsi... :(


Och som om det inte vore nog, verkar det ju som att Sverige kommer ställas inför en politisk kris nu, då allt tyder på att Stefan Löfven kommer att förlora misstroendeomröstningen nu på måndag, så att regeringen kommer tvingas avgå. Då blir det väl sannolikt nyval till hösten, men innan en ny regering finns på plats kommer den nuvarande regeringen agera som övergångsregering, vilket innebär att de bara har begränsade befogenheter och får i stort sett bara fatta nödvändiga beslut för att hålla landet "flytande". Att lätta på restriktioner räknas säkert till sådant som en övergångsregering får göra, men att tillföra nya åtgärder är nog betydligt mer tveksamt - och det är helt klart en illa vald tidpunkt för regeringskris just nu... :(

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 411
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #699 skrivet: 18 juni 2021 kl. 13:53:23 »
Jag förmodar att du syftar på den indiska varianten, som numera kallas Delta (WHO har döpt om alla mutationer, för att inte enskilda länder ska få dåligt rykte)? I så fall är det fortfarande ett väldigt lågt antal som smittats av den varianten - enligt pressträffen igår 171 personer, och även fast inte alla positiva provsvar typas för att se vilken variant det är, så bör det ju likväl tyda på att det till största delen inte finns någon större samhällsspridning av den just nu.

Största orosmomentet är väl Värmland, som har fått ett utbrott av den indiska varianten och är den enda regionen i Sverige där smittspridningen ökar. Även där är det få provsvar som tillhör den indiska varianten, men antalet ökar oroväckande snabbt; plus att det säkerligen finns mörkertal. :(

Enligt de studier som finns hittills ska alla vaccinsorter stoppa även Delta-varianten - men efter bara en dos är effektiviteten lägre, medan man däremot får ett fullgott skydd även mot den varianten efter två doser.

Med andra ord är det med andra ord en kamp mot klockan, om alla kan hålla sig till regler och rekommendationer tillräckligt mycket ett litet tag till, tills dess att en tillräckligt stor andel av befolkningen har hunnit bli fullvaccinerade...

Dessbättre brukar ju dock smittspridningen gå ner under sommaren, både på grund av att virus inte sprider sig lika lätt i varma och torra klimat, plus att folk beter sig annorlunda och är mer utomhus när det är varmt ute. Det gör ju att man bör kunna leva lite mer normalt, så bara folk undviker att gå på stora fester, middagsbjudningar och liknande så kan det knappast hinna bli någon alltför stor spridning av Delta-varianten. Och innan smittspridningen i normala fall skulle öka igen till hösten, så bör merparten av Sveriges befolkning vara vaccinerade.

Så faran är inte alls över, men i dagsläget finns det inget större skäl till oro - trots allt är det bara i Storbritannien som Delta-varianten tagit över fullständigt, och i resten av Europa rör det sig på sin höjd om några procent av de smittade. Alla tre vaccin som används i Sverige verkar också ge ett hyfsat skydd mot Delta-varianten redan efter en spruta, även om effektiviteten är sämre och det krävs två sprutor för fullgod effekt - enligt de studier som gjorts handlar det om runt 75 - 80% skydd efter en dos, så därför kommer ju fortfarande majoriteten av all smittspridning kunna undvikas bara tillräckligt många har fått en dos av något av vaccinen. Just nu är det ju faktiskt över 50% av Sveriges vuxna befolkning som hunnit få åtminstone första dosen, så än så länge ser det ganska lovande ut.


Största frågetecknet är väl vad som händer till hösten, när alla skolor och förskolor öppnar igen; i och med att barn under 18 år i dagsläget inte vaccineras...? Då finns förstås risken att det bryter ut lokala utbrott här och var, även om man kan hoppas på att tillräckligt många vuxna då är vaccinerade så att risken minskar att barn ska smittas. Barn måste ju trots allt bli smittade någonstans ifrån, mest troligt från vuxna, så allt hänger väl på hur många vuxna i Sverige som vill vaccineras och huruvida det förekommer större "luckor" med ett antal oskyddade (ovaccinerade) personer i en nära krets...

Folkhälsomyndigheten har ju inte fattat beslut än om barn mellan 12 och 17 år ska vaccineras (annat än de som tillhör riskgrupper), då ju Pfizers vaccin numera godkänts från 12 år och uppåt, men de ska väl fatta beslut om detta inom någon vecka. Det är onekligen inget lätt beslut ur en etisk synvinkel, för trots allt har vi ju alla lärt oss att inget vaccin i världen är 100% säkert, och risken att barn ska bli svårt sjuka i Covid-19 är trots allt väldigt liten - även vid svininfluensavaccineringen 2009 trodde ju alla att vaccinet var helt säkert, men likväl inträffade tragedin då över 500 barn och ungdomar drabbades av obotlig narkolepsi... :(


Och som om det inte vore nog, verkar det ju som att Sverige kommer ställas inför en politisk kris nu, då allt tyder på att Stefan Löfven kommer att förlora misstroendeomröstningen nu på måndag, så att regeringen kommer tvingas avgå. Då blir det väl sannolikt nyval till hösten, men innan en ny regering finns på plats kommer den nuvarande regeringen agera som övergångsregering, vilket innebär att de bara har begränsade befogenheter och får i stort sett bara fatta nödvändiga beslut för att hålla landet "flytande". Att lätta på restriktioner räknas säkert till sådant som en övergångsregering får göra, men att tillföra nya åtgärder är nog betydligt mer tveksamt - och det är helt klart en illa vald tidpunkt för regeringskris just nu... :(
Det som är oroande är att 1/10 har covid 19, medan nu så har Sverige fåt delta varianten, den är snabbare att sprida sig, är bara en tidsfråga innan 1/5 i Sverige har covid 19 & delta varianten medan 2/5 har fåt vaccination mot det eller 3/5 har fåt 1 dos. Hur kommer det se ut under hösten och vinter är oroväckande.

Hittills så har Sverige varit urusel med reaktionen mot covid 19. Förväntar ingenting med delta varianten.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 399
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #700 skrivet: 18 juni 2021 kl. 15:54:23 »
Det som är oroande är att 1/10 har covid 19, medan nu så har Sverige fåt delta varianten, den är snabbare att sprida sig, är bara en tidsfråga innan 1/5 i Sverige har covid 19 & delta varianten medan 2/5 har fåt vaccination mot det eller 3/5 har fåt 1 dos. Hur kommer det se ut under hösten och vinter är oroväckande.

Hittills så har Sverige varit urusel med reaktionen mot covid 19. Förväntar ingenting med delta varianten.
Delta-varianten verkar visserligen sprida sig lite lättare än övriga mutationer, men samtidigt tyder all forskning på att samma åtgärder som hjälper mot övriga varianter också har bra effekt på Delta-varianten. Så bara svenska folket fortsätter att hålla avstånd, stannar hemma när de är sjuka och om möjligt jobbar hemifrån ett tag till, så lär smittspridningen även av den varianten kraftigt minska. De flesta verkar trots allt ha skött sig bra den senaste månaden - då genomsnittet för två veckor i Sverige gått från 1000 bekräftat smittade per 100 000 invånare till bara 130 smittade inom loppet av bara en månad - så om alla fortsätter så ett litet tag till så bör vi klara det här. :)

Men om du med "Sverige" menar merparten av svenska folket, till skillnad från regering eller riksdag, så håller jag helt med om att svenska folket före det till stora delar har varit urusla på att följa regler och rekommendationer - och då hjälper ju tyvärr inga åtgärder eller restriktioner i världen... :(


Innan början av september ska ju alla över 18 år som vill ha fått åtminstone en dos av vaccinet, så hur det ser ut till hösten och vintern är väl helt avgörande av hur många som tackar ja till vaccin. Trots allt är det ju alltid frivilligt att vaccinera sig, och det kommer alltid finnas folk som inte vill. Bland de äldre åldersgrupperna, där många levt nästan helt isolerade i över ett år, lär det vara en ytterst liten andel som inte vill vaccinera sig. Men när man kommer ner till yngre åldersgrupper, som har mindre risk att bli svårt sjuka, är det väl ett lite större frågetecken. Även där tror och hoppas jag dock att merparten kommer att vilja vaccinera sig - om inte annat, så åtminstone för att bli av med restriktioner och för att kunna resa utomlands (där ju många länder kommer att kräva vaccinpass framöver)...

Är det bara tillräckligt många vuxna som tackar ja till vaccin, och det inte uppstår stora "fickor" med grupper som inte vill vaccinera sig, så borde barn och ungdomar automatiskt bli skyddade; så att det inte ska kunna uppstå någon fjärde våg. Däremot lär det säkert uppstå lokala begränsade utbrott här och var i främst skolmiljöer, precis som det lär göra i hela världen, men antagligen inte mer än någon enstaka skolklass här och var. I så fall bör alla kunna leva ungefär som förut, så länge som regionerna har beredskap för testning och smittspårning.

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 411
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #701 skrivet: 18 juni 2021 kl. 22:57:37 »
Delta-varianten verkar visserligen sprida sig lite lättare än övriga mutationer, men samtidigt tyder all forskning på att samma åtgärder som hjälper mot övriga varianter också har bra effekt på Delta-varianten. Så bara svenska folket fortsätter att hålla avstånd, stannar hemma när de är sjuka och om möjligt jobbar hemifrån ett tag till, så lär smittspridningen även av den varianten kraftigt minska. De flesta verkar trots allt ha skött sig bra den senaste månaden - då genomsnittet för två veckor i Sverige gått från 1000 bekräftat smittade per 100 000 invånare till bara 130 smittade inom loppet av bara en månad - så om alla fortsätter så ett litet tag till så bör vi klara det här. :)

Men om du med "Sverige" menar merparten av svenska folket, till skillnad från regering eller riksdag, så håller jag helt med om att svenska folket före det till stora delar har varit urusla på att följa regler och rekommendationer - och då hjälper ju tyvärr inga åtgärder eller restriktioner i världen... :(


Innan början av september ska ju alla över 18 år som vill ha fått åtminstone en dos av vaccinet, så hur det ser ut till hösten och vintern är väl helt avgörande av hur många som tackar ja till vaccin. Trots allt är det ju alltid frivilligt att vaccinera sig, och det kommer alltid finnas folk som inte vill. Bland de äldre åldersgrupperna, där många levt nästan helt isolerade i över ett år, lär det vara en ytterst liten andel som inte vill vaccinera sig. Men när man kommer ner till yngre åldersgrupper, som har mindre risk att bli svårt sjuka, är det väl ett lite större frågetecken. Även där tror och hoppas jag dock att merparten kommer att vilja vaccinera sig - om inte annat, så åtminstone för att bli av med restriktioner och för att kunna resa utomlands (där ju många länder kommer att kräva vaccinpass framöver)...

Är det bara tillräckligt många vuxna som tackar ja till vaccin, och det inte uppstår stora "fickor" med grupper som inte vill vaccinera sig, så borde barn och ungdomar automatiskt bli skyddade; så att det inte ska kunna uppstå någon fjärde våg. Däremot lär det säkert uppstå lokala begränsade utbrott här och var i främst skolmiljöer, precis som det lär göra i hela världen, men antagligen inte mer än någon enstaka skolklass här och var. I så fall bör alla kunna leva ungefär som förut, så länge som regionerna har beredskap för testning och smittspårning.
Ni som vill gå på bio kan förvänta er att biograferna kommer vara stängda för ett längre tag, kanske 1 år till.... hittills så har den svenska regeringen och dom som inte lyder reglerna varit halv bakad i ugnen, särskilt hälsomyndigheterna. Hoppas bara dom tar ut huvuden ur sanden och inser hur farligt den här pandemin och dom nya varianterna av covid 19 är. Har ändå inte ett stort hopp på det.

Utloggad Simon Axelsson

 • Filmfan
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 128
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #702 skrivet: 18 juni 2021 kl. 23:07:34 »
Ni som vill gå på bio kan förvänta er att biograferna kommer vara stängda för ett längre tag, kanske 1 år till....

Nu hänger jag inte riktigt med? De är ju öppna med en maxgräns på 50 personer per visning.

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 411
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #703 skrivet: 19 juni 2021 kl. 08:43:26 »
Nu hänger jag inte riktigt med? De är ju öppna med en maxgräns på 50 personer per visning.
Om delta varianten blir så dålig som den tidigare vågen så kommer dom nog säkert att stänga ner biografer som är öppna.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 399
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #704 skrivet: 19 juni 2021 kl. 09:26:19 »
Om delta varianten blir så dålig som den tidigare vågen så kommer dom nog säkert att stänga ner biografer som är öppna.
Det är nog riskfritt, i och med att alla vaccin som används i Sverige är effektiva mot delta-varianten; om än inte riktigt lika effektiva som andra varianter efter bara en dos.

Enligt regeringens plan kommer ju Sverige sakta att öppna upp i fem steg, där nästa steg ska tas den 1 juli om inget extremt oförutsett inträffar - då blir det 300 personer som tillåts på biografer och andra sittande tillställningar inomhus, och 3000 personer som tillåts vid sittande publik utomhus. Preliminärt i september ska alla nuvarande restriktioner tas bort, och efter det ska bara regeln att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom finnas kvar (och möjligen även rekommendation att jobba hemifrån i möjligaste mån). Det kan förstås påverkas av hur vaccinationerna går, så september kan mycket väl bli augusti eller oktober istället beroende på vaccinleveranserna; men knappast större variationer än så.

Det enda som skulle kunna leda till det som du skriver är om en väldigt stor andel av Sveriges befolkning vägrar att vaccinera sig, så att det inte blir fler än runt 60 - 65% som är vaccinerade (då de flesta experter tror att runt 70 - 75% behövs för att nå flockimmunitet). Men än så länge finns det ju inget som tyder på det, då vi redan är uppe i 52% av Sveriges vuxna befolkning som fått minst en dos - och även fast det inte lär vara riktigt lika många som vill vaccineras när vi kommer ner i åldrarna (säg åldersgruppen 18 - 30 år), så skulle det förvåna mig om det påverkar så mycket så att det blir en stor procentuell andel som inte vill vaccineras.

Inte minst lär väl resor avgöra saken, då det ju framöver kommer att krävas vaccinpass för att resa in i de flesta länder (framförallt inom EU) - och många unga tycker ju om att resa, så om vaccin krävs för det kommer de nog gå med på att vaccineras hellre än att inte kunna resa utomlands mer...

hittills så har den svenska regeringen och dom som inte lyder reglerna varit halv bakad i ugnen, särskilt hälsomyndigheterna. Hoppas bara dom tar ut huvuden ur sanden och inser hur farligt den här pandemin och dom nya varianterna av covid 19 är. Har ändå inte ett stort hopp på det.
Jag ser inte att det finns alltför mycket mer som regeringen eller Folkhälsomyndigheten hade kunnat göra, åtminstone inte utan alltför stor påverkan på folkhälsan eller andra alltför stora negativa konsekvenser. Det ser vi ju världen över att ökade restriktioner inte har lett till någon nämnvärd minskad smittspridning - tvärtom har de länder som haft de största restriktionerna också haft störst smittspridning (såsom Italien, Spanien, m.fl.).

Och så får vi ju komma ihåg att alla regler och restriktioner även får negativa konsekvenser, även om man inte alltid märker av dem på en gång, så det gäller att väga konsekvenserna mot varandra och genomföra de restriktioner som bedöms få störst effekt utan att det blir alltför stora negativa bieffekter.


Det är väl det som är den största skillnaden i Sverige mot andra länder - att här har Folkhälsomyndigheten ansvar både för smittskydd och för folkhälsan i största allmänhet (efter att Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsmyndigheten gick ihop för några år sedan), medan i många andra länder är det olika myndigheter som ansvarar för smittskydd och för folkhälsa. Därför har det i andra länder blivit smittskyddsåtgärderna som fått störst genomslag, då myndigheterna för folkhälsa inte har haft så mycket att säga till om. Men det kommer säkerligen få konsekvenser på sikt - exempelvis tror ju alla experter att stängda skolor (som de flesta länder haft under kortare eller längre tid) kommer få negativa konsekvenser för befolkningen under flera decenniers tid...