Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vilka är de tre första bokstäverna i alfabetet?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Anders M Olsson
 -  9 mars 2020 kl. 12:38:43
Det är en leksak, och man kan väl inte begära mer av en projektor som kostade 34 kronor med filmer som kostade 2 kronor stycket.

På sextiotalet hade jag själv några "riktiga" 8mm Disney-kortfilmer, 15m långa stumfilmer i färg med Kalle Anka och Musse Pigg. De kostade i butik c:a 30-35 kronor stycket, vilket var riktigt dyrt på den tiden om man som jag hade ett par kronor i veckopeng.

I annonserna påstods det ofta att filmerna hade en speltid på 5 minuter, men det var en sanning med modifikation. I rätt hastighet, 24 bilder i sekunden, varade de mindre än 3 minuter. De var kraftigt nerklippta versioner av Disneys klassiska kortfilmer, så minst hälften, kanske så mycket som två tredjedelar saknades.

Dock körde många 8mm-projektorer inte fortare än 16 bilder i sekunden, vilket var den normala hastigheten för privatfilmer på den tiden. I så fall varade en 15-metersrulle lite drygt fyra minuter. Med lite fantasi kunde man kanske avrunda det uppåt till fem.

Det fanns även kompletta oklippta kortfilmer med ljud i 8mm-format, men de kostade över 100 kronor stycket. Vi hade inte ens någon ljudfilmsprojektor, så även om jag hade haft råd att köpa en sådan film skulle jag inte kunnat spela den.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  9 mars 2020 kl. 10:55:01
Intressant, men inte så mycket att hurra för med andra ord... Så även dessa "Musse Pigg i spökslottet" och "Musse Pigg i Afrika" (som nämndes i annonsen) var alltså inga egentliga kortfilmer, utan bara liknande "stillbildsberättelser" med minimal animation...?

Tack för informationen, i alla fall. :)
Skrivet av Anders M Olsson
 -  9 mars 2020 kl. 09:30:35
När jag väl kom på vad produkten heter i original (en tysktillverkad leksak som heter Dux Kino) var det enkelt att hitta information och bilder på nätet.


(Foto av Peter de Wit från Wikipedia.)

Projektorn innehåller två lampor som drivs av ett 4,5 volts batteri, men det fanns även en transformator som passade i batterifacket så man kunde koppla den till ett vägguttag. Skåran på sockelns framsida var för genomföring av strömsladden, men troligen såldes inte det tillbehöret av Clas Ohlson. Motorn är inte elektrisk, utan ett fjäderverk som man drar upp och som går upp till 10 minuter på en uppdragning.

Filmerna är korta remsor 35mm film som sakta går horisontellt genom projektorn och innehåller två rader teckningar. Den övre och nedre raden är samma bilder, men med lite olika position på figurerna. På så vis kan man få en sorts enkel animation genom att projektorn hela tiden växlar mellan den övre och nedre raden bilder. Det är därför det finns två lampor och två objektiv.

Så här kunde en film se ut i verkligheten:
https://youtu.be/DRQc-9PqQuI

Ljud fanns naturligtvis inte, men det fanns en liknande produkt i USA som faktiskt hade ljud:
https://youtu.be/qFezqz2Wcdo


Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 14 juli 2018 kl. 08:19:51
Det låter onekligen intressant, men själv har jag aldrig ens hört talats om det här Duxbio. Det här är långt före min tid, men de personer jag pratat med som levde 1963 har inget minne av det; och jag hittar heller inget när jag söker på Internet. Så man kan väl anta att det knappast blev någon storsuccé i alla fall...

Men det hade varit intressant om någon som ihåg det där kunde berätta om hur det faktiskt fungerade. Och var det här något rent svenskt, eller hette systemet något annat i andra länder (vilket i så fall skulle kunna förklara varför man inte hittar något på nätet)?

Och alla dessa filmer som gick att köpa till - var dessa på engelska utan text, på engelska med svensk text eller med svenskt tal...? Många är ju svårt att säga vilka filmer det faktiskt motsvarar (då det rör sig om folksagor som filmatiserats mängder av gånger), men åtminstone ett par är ju uppenbarligen klassiska tecknade kortfilmer från Disney.
Skrivet av Anders M Olsson
 -  6 juli 2018 kl. 16:13:28
Den här hittade jag i en gammal Clas Ohlson-katalog (från 1963-64). Någon som har sett en sådan och kan berätta lite om hur den fungerade?

34 kronor som projektorn kostade år 1963 motsvarar väl ungefär tio gånger så mycket i dagens penningvärde, dvs c:a 340 kronor.