Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - Daniel Hofverberg

#1
Detta ämne har slagits samman med Marcel the Shell with Shoes On.
#3
Inlägg berörande Lilla Dot och kängurun har nu flyttats ut från den här tråden, samt sammanfogad med befintlig tråd, så att allt om Dot-serien ska vara samlat på ett och samma ställe. :)


Nu har jag digitaliserat och lagt upp den australiensiska familjefilmen Lilla Dot och kängurun från 1977, som visades på bio i Sverige 1982 och släppts på VHS flera gånger; men tyvärr aldrig på DVD i Sverige. :)
https://archive.org/details/lilla-dot-och-kangurun
(Inte färdigbehandlad än av Archive, så går inte att spela online än, men det går ju att ladda hem redan nu)

Jag har inte lyckats ta reda på vilken dubbningsstudio som gjort dubbningen, men det är i alla fall Monica Forsberg, Kerstin Andeby, Bertil Engh, Marrit Ohlsson, Peter Wanngren, Hans Lindgren och Bert-Åke Varg som medverkar. Tyvärr vet jag inte vem som spelar respektive rollfigur.

Det här är den första filmen i en serie om 8 filmer som producerades i Australien om Dot, men jag tror bara att 5 av filmerna dubbats till svenska. Det här verkar vara den enda som visats på bio i Sverige, medan de andra fyra bara släppts på VHS. Filmen består av äkta filmade bakgrunder, men tecknade rollfigurer.

Citat från: A skrivet 14 december 2022 kl. 19:05:50Hur gick det med detta? Det skulle vara intressant att se jag har precis hört talas om dom.
Jag har precis fått S-Video-kabeln jag beställt från Amazon, men har inte hunnit koppla in den än för att se om det gör att Macrovision-eliminatorn fungerar. Jag ska försöka göra det snarast, men det börjar vara hektiska tider inför jul så jag kan inte lova att jag hinner göra det före jul.
#4
Det här ämnet kom på tal vid en diskussion med mina kollegor på jobbet, och därför blev jag nyfiken på hur alla ni andra resonerar kring detta. Använder ni cykelhjälm när ni cyklar? I så fall, varför/varför inte?

Frågeställningen som uppstod gällde i första hand "vanliga" cyklar, men för all del kan förstås även elcyklar räknas in till frågan.

(Frågan gäller alltså vuxna människor - är man under 15 år är det ju lag på att använda cykelhjälm, varför jag förutsätter att alla respekterar det)
#5
Test / Testar sessioner
17 september 2022 kl. 11:56:02
Testar 123...

Test
#6
För allas kännedom kommer jag på måndag morgon att resa till Stockholm (eller rättare sagt Åkersberga) på konferens med jobbet; vår årliga resa till Stockholm med konferens, möten och aktiviteter som min arbetsgivare brukar ordna varje år - fast nu var det tre år sedan sist i och med pandemin.

Det här innebär att jag till största delen kommer att lysa med min frånvaro här mellan måndag och onsdag. Jag kommer försöka att titta in lite grand sent på kvällarna (efter att våra gemensamma aktiviteter är färdiga), men det är oklart om det kommer finnas någon stabil och fungerande Internet-uppkoppling - vid vår förra konferens i Norrtälje för tre år sedan fungerade Internet i stort sett inte alls, så därför är jag osäker på hur bra Internet kommer fungera här.

Det kommer i alla fall inte bli någon uppdatering av Dubbningshemsidan under den tiden, och om jag kan titta in någon stund på forumet eller kan svara på mail får ni se det som en bonus; så ni får försöka klara er själva under den här tiden - och jag hoppas att Erika håller ställningarna, och kan ta hand om eventuella spammare och liknande. :)

Jag flyger hem med det sista flyget från Stockholm till Skellefteå på onsdag kväll, och lär förmodligen vara ganska slut då, så räkna inte med någon uppdatering av sajten eller större närvaro från mig förrän på torsdag.
(Och i och med konferensen är min semester slut, varför jag inte kommer kunna vara online lika ofta som under den senaste tiden)
#7
För några månader sedan släpptes äntligen forumprogramvaran SMF, som används på det här forumet, i en ny huvudversion - närmare bestämt version 2.1, efter att ha varit i beta och Release Candidate-faser i flera års tid. Jag har sedan dess avvaktat med att de viktiga plugins/mods jag använder och som Dubbningshemsidan inte kan vara utan ska uppdateras till att stödja SMF 2.1, och nu tror jag till sist att det har skett. :)

Inom den närmaste tiden kommer det här forumet därför att uppgraderas till SMF 2.1.2. Det rör sig alltså om en ny huvudversion; inte bara en mindre buggfix-version (så kallad minor-version) som de versioner jag uppgraderat till under de senaste åren varit. Det är en helt ny version utvecklad från scratch, och kommer medföra ett antal förändringar - flera nya funktioner och finesser, bättre säkerhet (både för individen och för forumet som helhet), ny design, bättre mobilanpassning, m.m.

Problemet är bara det att till skillnad från mindre versionsuppdateringar går det inte att uppgradera till en ny sådan här huvudversion automatiskt, utan det måste göras manuellt den hårda vägen genom att ladda upp helt nya filer till servern. Det kommer inte gå på nolltid, och framförallt är risken inte alls oväsentlig att någonting går snett. Jag kommer givetvis att ta backup av alla filer och databasen innan jag uppgraderar, så att jag kan få tillbaka allt om något går snett, men allt det här kommer ta lite tid.

Och värst av allt måste alla plugins/mods läggas in på nytt manuellt och konfigureras om från början igen, vilket medför att allt sådant inte kommer att fungera på en gång. Det rör sig bland annat om spelhallen, spoiler-taggar, möjlighet att spela upp bifogade ljudfiler i webbläsaren (utan att behöva ladda hem filerna först), en del spamskydd, m.m. Då det kommer ta lite tid att installera och konfigurera varje mod för sig, så kommer det inte ske på en gång; utan successivt allt eftersom. Det innebär alltså att efter uppgraderingen kommer ni behöva klara er utan spelhallen, spoilertaggar, o.s.v. ett litet tag, då jag allt eftersom kommer att lägga till fler och fler av de plugins som just nu är i bruk. Om inget strular kan det troligen ta någon eller några dagar innan allt sådant är på plats igen.

Men första steget är alltså att uppgradera själva forumet till den nya versionen av SMF. Det kommer inte påverka befintliga trådar och inlägg, men däremot kan det ta lite tid. Under tiden som jag först tar backup av allt och därefter uppgraderar till den nya versionen så måste forumet stängas ned helt och hållet, och om inget strular kommer forumet sannolikt vara nere i 1 - 2 timmar medan jag lägger in de nya filerna och uppgraderar allt.


Så summa summarum: När uppgraderingen påbörjas kommer hela forumet att stängas ned i troligen 1 - 2 timmar, men om något går snett och det uppstår stora problem så kan det ta i värsta fall ta upp till 12 - 14 timmar. Under den tiden kommer Dubbningshemsidan i övrigt (creditlistor, recensioner och dylikt) inte att påverkas, men forumet kommer alltså att ligga helt nere. När forumet fungerar som det ska igen kommer jag att påbörja installationen av alla plugins, vilket kan ta ytterligare någon eller några dygn innan allt är up and running igen - men forumet är inte beroende av dessa plugins, så förutom att spelhallen eller spoilertaggen kanske inte fungerar så kommer de grundläggande funktionerna inte att påverkas.

Kruxet med allt det här är att min semester (från mitt ordinarie arbete) nu har börjat och jag har även besök av släktingar just nu. Därför kan jag inte spika någon definitiv dag eller tid när det här kommer att ske, utan det kommer jag behöva bestämma spontant när jag har tid över och vädret är passande. Så det kan bli allt från imorgon till om någon vecka, och jag kommer tyvärr inte att kunna meddela en definitiv tid innan. :(

Men jag kommer försöka att göra det här under någon tidpunkt då det är så få personer som möjligt online på forumet, så troligtvis under dagtid eller nattetid - det brukar vara mest folk här på aftnar och kvällar, så då kommer jag inte att röra någonting. Jag kommer också försöka kolla så att ingen skriver något inlägg/svar innan jag stänger ned, så att inget går förlorat under tiden som uppgraderingen pågår.
#8
Test / Test på språk
14 juli 2022 kl. 06:53:24
CitatTestar 123...
#9
Då serien har börjat sändas i skandinaviskdubbad form flyttar jag tråden till Dubbningar och röster.

https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=14113.0
#10
Nu har jag lagt upp VHS-filmen Rosa Pantern på språng igen, som gavs ut av Esselte Video 1986 - en kortfilmssamling med nio kortfilmer med Rosa Pantern, och en av fåtalet VHS-filmer i "serien" som faktiskt var dubbad till svenska. :)
https://archive.org/details/rosa-pantern-pa-sprang-igen
(I skrivande stund har Archive.org inte hunnit framställa en H264-version för uppspelning via deras webbsida än, men förmodligen blir det klart inom en halvtimme - annars kan man alltid ladda hem MPEG-2-filen)


Såvitt jag kan bedöma är det en enda skådespelare som medverkar. I två av kortfilmerna förekommer konkret dialog, men i övriga sju tror jag bara att det är uppläsning av diverse textskyltar. Rösten låter oerhört bekant för mig, men jag lyckas tyvärr inte placera in honom på rak arm trots att jag är säker på att det är någon välbekant skådis... Någon annan som kan det?

Jag ska ha en eller två VHS-filmer till med Rosa Pantern från Esselte Video, som åtminstone enligt omslaget ska ha svenskt tal - jag är dock lite osäker om jag har digitaliserat den/dem eller inte, och i och med datorproblemen kan jag inte digitalisera något just nu.
#11
Då tråden inte ser ut att uppmana eller leda till någon större diskussion utöver omröstningen, så flyttar jag tråden till Omröstningar, listor och sammanställningar.

https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=14556.0
#13
Då tråden har kommit att användas enbart för efterlysning av inspelade avsnitt, och inte alls för diskussion, flyttar jag tråden till Efterlysningar och byten.

https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=12183.0
#14
Teenage Mutant Ninja Turtles har dubbats till svenska flyttar jag tråden till Dubbningar och röster.

https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=14478.0
#15
För er som är intresserade av norska dubbningar, så kan jag tipsa om att antikvariatet/second hand-affären Eventyrhuset i Oslo har börjat att digitalisera sina VHS-filmer och publicera dem på YouTube. I skrivande stund innehåller deras YouTube-kanal smått otroliga 837 digitaliserade VHS-filmer, och även om inte alls alla är norskdubbade så gissar jag att närmare hälften eller åtminstone minst en tredjedel är det. :)

Det är en riktig guldgruva med mängder av unika norska dubbningar, som aldrig släppts på DVD eller använts någon annanstans. Än så länge inget från Disney vad jag kan se (kanske av rättighetsskäl, eller en tillfällighet), och ganska ont om filmer från andra multinationella filmbolag, utan det är huvudsakligen från mindre distributörer. Men där finns ändå mycket intressant - kanske mest intressant för norrmän, men det finns säkert en och annan svensk här som också är intresserad av dubbningar från våra grannländer.


På deras YouTube-kanal finns också några svenskdubbade VHS-filmer, av den enkla anledningen att det under 1980-talet inte var helt ovanligt att VHS-filmer i Norge hade svensk dubbning och norsk text. Jag har hittills hittat 17 svenskdubbade filmer, de flesta med norsk text men enstaka utan text, men det kan säkert finnas fler.

Så här skriver Eventyrhuset i mailet som (gissningsvis) gått ut till alla deras kunder:
Citat från: EventyrhusetNå lanserer vi YouTube-kanal!

Mange filmer utgitt på VHS i Norge ble aldri utgitt på digitalt format. VHS-filmene er 30-40 år gamle og varer ikke evig. For å bevare disse for ettertiden har vi derfor begynt å digitalisere og tilgjengeliggjøre disse.

Kvaliteten på VHS-filmene er ikke som i dag, men hensikten er å sikre at disse kulturhistoriske filmene, oftest med unik norsk dubbing og reklame/innhold før/etter selve filmene, ikke går tapt. For alle disse filmene er det kun opprinnelig rettighetshaver som har rett til å bruke innholdet i kommersiell sammenheng og som tjener penger på visninger av videoene vi publiserer.
(Innan de nuvarande svenska moms- och tullreglerna tillkom där alla försändelser utanför EU stoppas och beläggs med PostNords ockeravgifter handlade jag mycket från Eventyrhuset; därav att jag fortfarande finns med i deras kundregister)

Här är länken till deras YouTube-kanal:
https://www.youtube.com/channel/UC2wYXssM_Y9U1kTwtcQ904Q/
#17
Filmer och TV-serier / Walter Presents (C More)
4 mars 2022 kl. 02:11:35
Är det någon mer än mig som har upptäckt "programavdelningen" Walter Presents på C More, där den italienske producenten och kritikern Walter Iuzzolino valt ut ett flertal kvalitetsserier från diverse icke engelskspråkiga länder? Där finns det en hel del att hämta, och jag har upptäckt flera riktigt lyckade serier.

Än så länge har jag inom den avdelningen sett:

Blodspakten
Nederländsk dramathrillerserie. Ganska bra om än något rörig, och dessutom har bara den första säsongen släppts på C More än så länge (det ska finnas två säsonger till).

Den andra mamman
Fransk miniserie. Ett ovanligt lyckat kriminaldrama, som både känns trovärdig, spännande och engagerande.

Dödlig lek
Ukrainsk kriminaldramaserie. Ganska bra och mycket annorlunda, men lite invecklad och rörig. Dessutom väldigt mörk - både bildligt och bokstavligt, då det är ganska många mörka scener där man knappt ser vad som händer.
(Jag skulle gissa att det aldrig varit tänkt någon till säsong, men om det var tänkt någon sådan så lär ju det av uppenbara skäl inte bli av inom överskådlig tid... :( )

Mysteriet vid sjön
Fransk kriminaldramaserie. Kanske inte alltför originell, men ändå ganska bra och fullt sevärd.

och nu senast:

Astrid och Raphaëlle
Fransk kriminalserie. Lite ovanlig och annorlunda kriminalserie, med rollfigurer man verkligen bryr sig om. Lite ojämn nivå på avsnitten, men överlag en riktigt bra och minnesvärd serie.


Än så länge finns det 12 serier inom Walter Presents, så jag har alltså 7 serier kvar. Alla dessa kommer jag inte se - bland annat känns ryska serier lite si och så att se just nu - men det kommer garanterat bli fler som jag ser då de jag sett har hållit en ganska hög klass trots allt. :)

C Mores avtal sträcker sig tydligen under två år, så det lär nog komma ett antal ytterligare serier med jämna mellanrum.
#18
Med anledning av det pågående kriget i Ukraina kommer 50% av Dubbningshemsidans reklamintäkter under februari, mars och april månad att skänkas till välgörenhetsorganisationer som hjälper civilbefolkningen med nödvändiga insatser i Ukraina. Hittills har en tredjedel vardera av pengarna gått till Röda Korset, UNHCR (FNs flyktingorgan) och UNICEF, men det kan komma att ändras i april utifrån vilka välgörenhetsorganisationer som är aktiva i området och seriösa - att organisationen ifråga är ansluten till Svensk Insamlingskontroll är förstås en förutsättning. :)

För ovanlighetens skull vill jag också be alla att tillfälligt sluta donera pengar till Dubbningshemsidan, och istället skänka en slant till någon av välgörenhetsorganisationerna som hjälper till i Ukraina. Även fast jag alltid är i behov av pengar för att täcka in Dubbningshemsidans utgifter, så går det ingen nöd på mig personligen, och det finns andra som är i större behov av pengarna just nu...

Vill ni bidra med pengar har jag hittat åt följande bild med organisationer och Swish-nummer som är passande att bidra till. Har ni inte Swish, så finns det givetvis andra sätt att skänka också - googla på respektive organisations namn, så kommer ni på deras respektive webbsidor hitta mer information. Alla sex organisationer på listan är anslutna till Svensk Insamlingskontroll, så att man kan vara säker på att pengarna går till rätt ändamål och att ingen orimligt stor andel går bort i administrativa kostnader eller dylikt.
#19
Om Dubbningshemsidan / Göteborgs filmfestival 2022
3 februari 2022 kl. 16:44:23
Som ni säkert märkt har Dubbningshemsidan den senaste veckan publicerat ett flertal recensioner från Göteborgs filmfestival - detta via det så kallade Onlinepasset, där 50 av de 200 premiärvisade filmerna finns att streama via Draken Film för en avgift (350 kr för de 10 dagarna som festivalen pågår). Därigenom har jag kunnat publicera hela 8 nya recensioner och 8 uppdateringar av sajten under 6 dagars tid, vilket är nytt rekord för Dubbningshemsidan. :)

Det här är de recensioner som publicerats hittills:
Kupé nr. 6
Så jävla easy going
Playground
Excess Will Save Us
Brighton 4th
De oskyldiga
Pakten
Private Desert

Nackdelen är att jag därmed inte har så mycket övrig tid tills dess att filmfestivalen avslutas på söndag, så jag har begränsad möjlighet att hinna svara på e-post och PM - och mer avancerade frågor hinner jag inte svara på alls förrän nästa vecka. Möjligheterna att kunna göra andra uppdateringar av sajten än just recensioner, bland annat creditlistor, är också begränsade; men ett par creditlistor kanske jag ändå hinner smyga ut under veckans gång.

Det här beror på att Onlinepasset är tämligen dyrt (350 kr för 10 dagar), plus att varje film bara finns tillgänglig i 24 timmar från det att den fått premiär. Ska jag kunna få någon slags valuta för pengarna måste jag alltså se och recensera väldigt mycket filmer - minst en film per dag, och helst två filmer per dag. Ska man dessutom hinna med sitt ordinarie jobb, så blir det inte så mycket tid över... :(


Summa summarum ber jag alltså om överseende om ni den här veckan inte får svar på e-post eller PM, eller om jag i övrigt är frånvarande mer än vanligt. Plus då att jag inte har tid att undersöka röster eller annat som kan efterfrågas på forumet den här veckan.

Jag skulle också uppskatta om ni som har möjlighet vill bidra med en liten slant för att täcka kostnaderna för alla dessa recensioner. Kostnaden för Onlinepasset i kombination med Dubbningshemsidans ordinarie utgifter (server, domännamn, o.s.v.) överstiger nämligen reklamintäkterna, varför jag oundvikligen kommer att gå med förlust... Jag är inte jätteförtjust i att betala utgifter ur egen ficka, utan föredrar om annonsintäkter kan täcka in merparten av kostnaderna, varför jag gärna ser att ni som har möjlighet bidrar med en liten slant. Även en liten symbolisk summa på några tior är mycket värdefullt för att minska mängden pengar jag själv måste punga ut med. :)