Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Daniel Hofverberg

Sidor: [1] 2 3 ... 723
1
Det finns numera program från tredje part som kan tanka hem och låsa upp material från vissa av streamingtjänsterna. Det är ingen universallösning, men kan hjälpa i vissa fall. Om det är lagligt eller ej kan diskuteras.

Även om huvudregeln är att det är olagligt att kringgå DRM-skydd finns undantag för om det behövs för att kunna titta på materialet. Om man t.ex. använder en mediaspelare som inte stödjer DRM borde det alltså vara lagligt att ta bort skyddet.
Absolut, och jag har själv använt sådana program för att ta mig runt DRM-skydd när jag ibland "tvingats" köpa filmer och serier digitalt - bl.a. från iTunes, där det ju finns effektiva och bra metoder att få bort DRM-skydden. Det är som sagt en juridisk gråzon, men gör man det bara för att spela upp material man själv köpt lagligt är det säkerligen helt riskfritt.

Jag anser dock fortfarande att även om det är möjligt att komma runt det, så är idiotiska DRM-skydd ett argument för att inte vilja stötta filmbolag och tjänster genom att "i onödan" köpa filmer digitalt, utan istället i möjligaste mån hålla sig till att köpa på DVD eller Blu-Ray (som förstås också har kopieringsskydd, men som inte påverkar användbarheten på samma sätt som vid digitala tjänster). Ibland har man dock inget val, när det gäller filmer som bara släppts via digitala köp och som inte går att köpa på DVD eller Blu-Ray - då måste man ibland bita i det sura äpplet, även fast jag principiellt inte tycker om det, men jag köper inget digitalt som faktiskt har släppts på DVD eller Blu-Ray.

Det jag har via digitala köp är alltså uteslutande sådant som inte har släppts på DVD eller Blu-Ray i de nordiska länderna, alternativt filmer jag fått som digitala recensionsexemplar från filmbolag (som vanligtvis har skett via rabattkoder för att köpa filmerna ifråga på Viaplays hyr/köp-butik). Det sistnämnda är förstås inte lika livsviktigt att kunna se för evigt när man inte själv har betalat för det, bara man hinner recensera filmen ifråga, men det känns ändå lite riskabelt om man inte kunnat få ner materialet utan DRM-skydd...

2
Dubbningar och röster / SV: Live-action Tom och Jerry (2021)
« skrivet: Idag kl. 01:06:14 »
Däremot kan en trailer avgöra om man tänker se en film på bio eller ej, detsamma kan sägas om recensioner även om jag själv oftast inte bryr mig särskilt mycket om dem.
Precis, och man kan absolut utifrån en trailer säga att man misstänker att filmen är dålig och därför avstår från att se den - men det är en helt annan femma än att säga att en film är dålig utifrån en trailer.

3
Dubbningar och röster / SV: Live-action Tom och Jerry (2021)
« skrivet: Idag kl. 00:49:49 »
Såg på trailern. Bara från det så visade sig filmen va dåligt.
Man kan omöjligen bedöma en hel film utifrån en trailer. Visst kan trailers i vissa fall vara representativa för en hel film, men minst lika ofta är de inte det - det har hänt ofta att filmer både visar sig vara bättre och sämre än vad en trailer vill göra gällande.

Återkom efter att du har sett hela filmen, innan du börjar klaga över att filmen är dålig. :)

4
Känns som att många inlägg inte hör till ämnet Disneyfilmer på Blu-ray. Skulle det inte vara bättre att flytta dessa till ett nytt eller kanske ett redan existerande ämne?
Sagt och gjort! Det här var det mest passande ämne jag kunde hitta. :)

Sanningen är som du säger Daniel, dvd utgåvor av filmer och serier är bättre än streaming osv med tanken på att DU äger en fysisk kopia av filmen/serieren jämfört med att hyra eller köpa den från en app affär osv. Man köper den och man behåller den. Det är verkligen synd hur snabbt dvd och fysiska media är på gång mot stenåldern och man växlar till streaming. Vem vill betala för det här varje månad när man istället kan köpa 1 dvd utgåva och ha den på bokhyllan?
Jag håller med, men streamingtjänster är helt klart oerhört bra och praktiska. I dagens läge klarar man sig knappast utan streamingtjänster, men det betyder inte att man vill ersätta DVD och Blu-Ray med streamingtjänster - det är snarare ett ypperligt komplement som fungerar på helt olika sätt.

Enkelt uttryckt: Vill du hitta någonting bra att se, men inte letar efter specifika titlar, så är streamingtjänster idealiskt. Men vill du se specifika filmer, som du antingen tycker mycket om, har fått tips om/hört positivt om eller som har vunnit priser (jag vill exempelvis alltid se alla Oscarsnominerade filmer varje år) så duger streamingtjänster inte alls, då det inte finns någon garanti för att filmen man faktiskt vill se råkar finnas på de streamingtjänster man har tillgång till - har man otur råkar filmerna ifråga inte finnas på någon streamingtjänst alls i världen...

Så blir ju heller inte saken bättre av att rättigheterna blivit så uppdelade mellan streamingtjänster nuförtiden, så att man nästan måste ha tillgång till alla streamingtjänster för att få ett fullgott utbud. Trots allt finns ju de flesta filmer eller serier bara på en enda tjänst, varför man kan behöva både Netflix, Disney+, Viaplay, HBO Nordic och Amazon Prime Video - har man otur kan man också behöva C More och/eller Apple TV+... :(

Jag håller med om mycket du säger, men faktum är ju att mycket innehåll nu för tiden släpps exklusivt på streaming, exempelvis via Netflix, Amazon Prime Video och Disney+, och ofta tar det flera år innan dessa titlar släpps fysiskt, om de gör det överhuvudtaget. Dessutom finns det ju flera filmer som är svåra att få tag på i fysiskt format och därför är mycket lättare tillgängliga på säg Netflix.
Ja, mycket släpps ju inte alls via fysiska medier utan bara via streamingtjänster. Och med tanke på den oerhörda mängd filmer och serier som exempelvis Netflix varit med och producerat, så vore det ju totalt orealistiskt att ens släppa en bråkdel av det fysiskt...

Något annat jag gillar med streamingtjänster är att man via dem kan upptäcka filmer man aldrig tidigare känt till och på så vis kanske hitta en ny favorit som man sedan bestämmer sig för att köpa i fysiskt format, något som jag gjort upprepade gånger.
Jag håller med, och det har hänt flera gånger för mig också.

Kort sagt vill jag äga fysiskt alla filmer som jag tror att jag kommer vilja se om flera gånger, för man kan ju aldrig vara säker på att filmen finns kvar på streamingtjänsten ifråga när man vill se den nästa gång. Som exempel har jag sett Dirty Dancing (min favoritfilm) närmare 15 gånger genom åren, och kommer garanterat se om den flertalet gånger till - då vore det ju idiotiskt att hoppas på att den filmen råkar finnas på någon streamingtjänst just när jag vill se den, så den har jag givetvis köpt på Blu-Ray.

Däremot är streamingtjänster idealiskt för att dels upptäcka nya saker, dels se sådant som inte har släppts på DVD/Blu-Ray och dels för att se sådant som man inte tror sig vilja se om i första taget. Ett högaktuellt exempel är The Handmaid's Tale, vars fjärde säsong avslutades för ett par månader sedan - det är en suverän serie, och en av de bästa serier som producerats på många år. Men det är också en serie som jag ärligt talat inte tror att jag någonsin kommer att se om - dels är den för obehaglig för att man ska njuta av att se om avsnitt, och dels bygger den för mycket på överraskning och spänning; som förstås går förlorat om man redan har sett avsnitten. Det händer att jag ser om det sista avsnittet i den förra säsongen när det kommer en ny säsong, då det är så långa uppehåll mellan säsongerna att man kanske glömt bort vad som hänt senast - men jag tror ärligt talat inte att jag någonsin kommer vilja se om alla avsnitt från början till slut; eller åtminstone inte på flera år till. Då vore det ju idiotiskt att köpa de fyra säsongerna på Blu-Ray eller DVD för 900 kronor (aktuellt pris på Discshop), när man istället kan abonnera på HBO Nordic för 109 kr i månaden och få tillgång till alla hittllls släppta säsonger; och om man prioriterar kan man säkert hinna se alla fyra säsonger på ett par månader.

Likaså känner man ju ibland för att se på lättsam underhållning som man knappast vill se om, som kriminalserier eller -filmer - såsom de femtioelva Wallander eller Beck-filmerna. Det är knappast något som håller att ses om, men är man på rätt humör kan det vara trevligt att se sådana relativt enkla filmer en gång; men knappast mer än så. Då finns det ingen som helst anledning att kasta bort en massa pengar på att köpa filmer på DVD eller Blu-Ray, när alla 42 Beck-filmer finns på C More och kan ses där snabbt och enkelt; och betydligt billigare än att köpa alla 42 filmer i serien på DVD (vilket skulle kosta tusenlappar, för filmer som efter en titt sen bara skulle ligga och samla damm).

5
Dubbningar och röster / SV: Live-action Tom och Jerry (2021)
« skrivet: Igår kl. 19:42:31 »
Menar inte att spricka bubblan men undrar bara vad är poängen med att köpa den I blu ray format? Filmen är dålig och det här är nog det sämsta tom och Jerry har sjunkit till sen dom där dåliga tv filmerna. Kan inre förstå hur det gick från kort filmerna under 40 talet till tom och Jerry 2021.... warner bros har gjort det igen. Hade låga förväntningar sen nyheterna dök up om filmen och det visade sig vara rätt beslut.
Jag har som sagt inte sett filmen, så jag kan inte uttala mig om den är bra eller dålig. Men den verkar i alla fall lovande av trailern, så jag har svårt att tänka mig att den kan vara så dålig...

Har du alltså gått och sett filmen på bio, för att kunna uttala dig om det här? Varför har du i så fall lagt pengar på det, när du verkar ha varit oerhört skeptisk redan innan filmen hade premiär...?

6
Dubbningar och röster / SV: Live-action Tom och Jerry (2021)
« skrivet: Igår kl. 19:16:37 »
Det är inte vettigt väntar man tills Black Friday så kan man nog få den för typ 60 kr.
Kanske inte 60 kr, men jag tror nog att man vid Black Friday eller åtminstone någon gång före jul kan få tag i den för runt hundralappen i alla fall...

7
Det kan hända dock? Folk kan stjäla dem.
Visst, men sannolikheten är betydligt mindre än att licensavtalet med leverantören går ut, så att du inte längre kan se digitalt köpta filmer.

Med DVD och Blu-Ray lär i alla fall inte filmbolaget knacka på din dörr, och säga: "Vi måste tyvärr beslagta dessa filmer från dig, då de har utgått från förlaget och inte längre säljs"... ;)

Digital media finns inte enbart som streaming - jag har massvis av filmer via Dropbox som jag kan ladda ned och kolla på när jag vill. Precis som DVD-filmer.
Visst finns det andra digitala alternativ än streaming, men de digitala hyr- och köpfilmer som finns har åtminstone just nu väldigt stora nackdelar. Antingen krävs aktivt Internet-abonnemang (och ibland kan ju faktiskt bredbandet lägga av, så att man inte kan spela upp något), eller också finns det DRM-skydd med så kraftiga begränsningar att användningsområdet kraftigt begränsas.

Med många digitala köptjänster kan man heller inte lita på att fortfarande ha tillgång till filmen när leverantörens licensavtal går ut - och skulle leverantören ifråga gå i konkurs så är det förstås hursomhelst definitivt kört att kunna spela upp filmerna man köpt för dyra pengar. :( Inte för att det är särskilt sannolikt att Apple, Viaplay eller SF Studios (SF Anytime) skulle gå i konkurs imorgon, men allt kan ju hända...

Dessutom finns det ju inget andrahandsvärde, och inget sätt att kunna sälja filmer du inte vill se längre vidare till någon annan; på samma sätt som med fysiska medier - har du väl köpt en film digitalt, så finns det inget sätt att kunna sälja eller överlåta den till någon annan.

Förhoppningsvis kommer åtminstone en del av de här bristerna att förbättras med tiden, på samma sätt som redan skett inom musikbranschen där digitala album inte längre har några DRM-skydd/kopieringsskydd - men där är vi som sagt inte än, och filmbolagen verkar än så länge väldigt motsträviga mot att göra något åt sattyget med DRM-skydd.

När du nämner Dropbox får jag nästan känslan av att du syftar till olagliga alternativ, och sådana ska vi förstås inte uppmuntra till - filmbolagen behöver sina intäkter, under förutsättning att det gäller filmer som är möjliga att få tag i på laglig väg (gäller det filmer som aldrig släppts vare sig digitalt eller på DVD/Blu-Ray tycker jag att man kan ha överseende med att ta till illegala alternativ).

Jag kan tycka det är bra att fysisk media slutas tillverkas och bli ersatt av digitalt helt  på så vis tar de mindre plats, mindre plast kommer till världen och mindre skräp i miljön som inte kan brytas ned. Dessutom kommer nog bättre regler och lagar och lättare att bevara för eftervärlden med digitalt med flera dubbar. Även billigare för hoppningsvis då ett steg mellan som tryckning av mediat försvinner kanske de kan skippa mellankostnaden.
Teoretiskt sett håller jag med dig, men där är vi som sagt inte idag. Faktum är att digitala köpfilmer vanligtvis är dyrare eller åtminstone lika dyra som filmer på DVD och Blu-Ray - och till råga på allt sjunker priset nästan aldrig på digitala köp, utan till skillnad från fysiska medier (där priset oftast sjunker ganska snabbt när filmerna funnits ute i handeln i några månader) så brukar digitala köp behålla samma pris år ut och år in.

Plus då som sagt problemet att man inte kan sälja filmer man äger till någon annan, även om man aldrig mer kommer vilja se om filmen.

Det är tyvärr också osannolikt att det kommer komma någon lösning på dilemmat att man en vacker dag plötsligt inte längre kan se filmerna man köpt, då antingen licensavtalet mellan filmbolaget och leverantören gått ut eller att leverantören gått i konkurs (eller att tjänsten av annan anledning lagts ned). Jag har exempelvis flera köpfilmer hos Viaplay, och det krävs dels aktivt och stabilt Internet för att kunna se filmerna; plus att filmerna går förlorade om Viaplay inte längre erbjuder filmen ifråga...

Rör det sig om en dubbad film kan man ju heller inte vara säker på att fllmen man köpt inte plötsligt får en ny dubbning, så att man inte längre kan se filmen i samma skick som när man köpte den - alternativt att dubbningen försvinner och ersätts med textad originalversion (det har mig veterligen hittills aldrig hänt, men det är ju fullt möjligt).

Kort sagt, en del av problemen kan kanske bli bättre med tiden - men innan det sker är det bäst att hålla kvar vid DVD och Blu-Ray, som om man tar bra hand om skivorna håller väldigt länge; och ingen risk att plötsligt förlora tillgången till filmerna så att man plötsligt har kastat en massa pengar i sjön...

8
Dubbningar och röster / SV: Live-action Tom och Jerry (2021)
« skrivet: Igår kl. 18:42:30 »
Tänkte du köpa blu ray utgåvan för den här filmen?
Förr eller senare kommer jag absolut att köpa Tom & Jerry på Blu-Ray - jag missade tyvärr filmen på bio, då den slutade gå i Skellefteå innan smittspridningen gått ner tillräckligt för att jag skulle våga gå på bio.

Men det är ju en dryg månad kvar innan den ens släpps, och när den är ny kommer den förmodligen vara i dyraste laget (förköpspriset på Discshop just nu är 179 kr, vilket jag tycker är i saftigaste laget). Så jag kommer nog ligga lågt ett litet tag, tills priserna går ner - före jul finns det väl åtminstone en hyfsad chans att priset gått ner till vettiga nivåer. :)

9
Off-topic / SV: Coronaviruset
« skrivet: Igår kl. 02:59:23 »
Sök bara och använd ”covid vaccin” så dyker mängden vaccinerad up. Sist var det runt 63% så nästan 70% har fåt 1 dos av vaccination mot covid 19.
Aha! De där procenttalen utgår ifrån hela befolkningen (inklusive barn); inte den del av befolkningen som faktiskt ska vaccineras. Det kan förvisso vara intressant för att se när vi börjar närma oss flockimmunitet, men det blir ju vilseledande eftersom den aldrig kommer bli ens i närheten av hundra (då barn under 16 år som inte tillhör någon särskild riskgrupp åtminstone i dagsläget inte rekommenderas vaccination).

Det är ju vanligtvis mer intressant att se hur många av de som faktiskt kan och får vaccineras som har gjort det - det ser man enklast på Folkhälsomyndighetens statistiksida (som uppdateras varje tisdag - fredag). Där är det som sagt 78,1% av Sveriges vuxna befolkning (18+) som har fått minst en dos.

Men från nästa vecka ska även 16- och 17-åringar få vaccineras - dels de som har fått samtycke från förälder/vårdnadshavare och dels via mognadsbedömning för de som vill men inte har fått samtycke från en förälder - så jag förmodar att Folkhälsomyndigheten då kommer att ändra så att procentsatserna återspeglar det nya "totala" antalet. Förhoppningsvis är det hyfsat många 16- och 17-åringar som kommer att göra det, då det förstås kan hjälpa mycket för att få ned smittspridningen på högstadie- och gymnasieskolor.

10
Dubbningar och röster / SV: Ainbo: Amazonas väktare (2021)
« skrivet: Igår kl. 02:28:52 »
Nu har jag publicerat den svenska creditlistan till Ainbo: Amazonas väktare. :)
https://www.dubbningshemsidan.se/credits/ainbo/

Tyvärr har jag dock inte lyckats få tag i creditlistan för den nordsamiska dubbningen än - inte heller har jag fått fram något om hur många (eller vilka) biografer som kommer att visa den nordsamiska versionen. :(

11
Off-topic / SV: Coronaviruset
« skrivet: 2 augusti 2021 kl. 21:20:05 »
Nu har Sverige nästan vaccinerat 70% av befolkningen med 1 dos och nästan 42% med 2 doser, hur kommer delta varianten se ut under hösten? Hur ser det ut med den kommande vågen?
Var får du egentligen dina inaktuella siffror ifrån? De senaste uppgifterna (från i fredags, då Folkhälsomyndigheten inte uppdaterar statistik på måndagar) var att just över 78% av Sveriges vuxna befolkning (18 år och uppåt) har fått en dos, och 51% har fått två doser. Det är riktigt imponerande siffror, och från och med nästa vecka kan ju också 16- och 17-åringar börja vaccinera sig (plus barn över 12 år som tillhör någon riskgrupp). :)

Just nu är ju smittspridningen låg i Sverige, och trots en viss ökning de senaste veckorna i vissa regioner ligger vi nästan lägst i Europa - alla våra nordiska grannländer har högre smittspridning än Sverige (med reservation för att man ju aldrig kan veta hur stort mörkertalet är; d.v.s. hur många som är smittade men som inte provtar sig).


Orosmomentet är just att Delta-varianten nu har tagit över fullständigt i många regioner, och står för över hälften av alla bekräftat smittade på många håll i landet. Enligt alla data som finns ska två doser av vaccinen ge ett fullgott skydd mot Delta-varianten, lika bra som mot andra varianter, medan däremot bara en dos ger ett märkbart sämre skydd (om än fortfarande ett skapligt skydd). Så frågan är nu om tillräckligt många hinner få båda doserna innan smittspridningen tar fart igen...?

Det är väl ungefär nu som många börjar om att jobba efter semestrarna, och om folk nu återvänder till arbetsplatserna (istället för att jobba hemifrån) så kan smittspridningen öka ganska snabbt igen. Jag hoppas att alla som har möjlighet väljer att jobba hemifrån lite längre (framförallt personer som inte är fullvaccinerade än), så kanske smittspridningen håller sig på en låg nivå tillräckligt länge.

Enligt de senaste prognoserna bör väl alla som vill ha hunnit få sin första dos till början av september, vilket då bör innebära att alla från 16 år och uppåt som vill vaccinera sig ska ha fått sin andra dos tills slutet av oktober eller senast början av november. Då bör smittspridningen stanna upp nästan helt - visserligen är ju inget vaccin hundraprocentigt, men Pfizers och Modernas vaccin har ju en effektivitet på runt 95% vilket är oerhört bra (som jämförelse ligger de årliga vaccinationerna mot säsongsinfluensa, som pågått i många år, bara på runt 50% effektivitet).

Det kommer ju alltid finnas personer som inte vill eller kan vaccineras, men förhoppningsvis är det så pass få personer så att det inte kommer bli någon ordentlig smittspridning utan bara lokala utbrott här och var. Största risken är väl med grundskolor och gymnasieskolor, i och med att de flesta barn inte kommer att vara vaccinerade - om lärare inte har vaccinerat sig riskerar de ju att smitta ner sina elever (som i värsta fall i sin tur smittar äldre släktingar); då kan det bli relativt stora utbrott på sina håll och ansträngd sjukvård igen (men knappast i närheten av den första eller andra vågen).


Men om folk har slappnat av för mycket och inte längre följer restriktioner och rekommendationer, så kan det förstås hinna bli en fjärde våg innan alla är fullvaccinerade - den kommer knappast bli lika stor som tidigare, i och med att drygt hälften av Sveriges vuxna befolkning redan nu har fått sina båda doser, men den kan bli tillräckligt stor för att orsaka problem ändå. Men vi får hoppas att de flesta sköter sig någorlunda i ett par månader framåt, och att alla som inte redan gjort det väljer att vaccinera sig. :)

12
Om Dubbningshemsidan / SV: Önska creditlistor
« skrivet: 2 augusti 2021 kl. 17:05:57 »
Nej, jag vet bara vad jag har läst i tidningarna. Om det är ett kontraktsbrott eller ej får väl domstolen ta ställning till. Själv har jag ingen uppfattning eftersom jag inte har en aning om vad som står i kontraktet.
Precis, vi har ju faktiskt bara Scarlett Johanssons ord på det hela, och har inte själv tillgång till kontraktet ifråga - så man får nog vara försiktig med att dra sådana slutsatser.

Nu tror jag i och för sig inte att Scarlett skulle avsiktligt ljuga, men kontrakt är ju trots allt sällan okomplicerade historier som är lätta att tolka och läsa...

Känner jag Disney rätt skulle jag exempelvis bli förvånad om det inte finns någon klausul om force majeure, och till den kategorin borde rimligen en pandemi räknas...

13
Om Dubbningshemsidan / SV: Önska creditlistor
« skrivet: 1 augusti 2021 kl. 17:50:55 »
Scarlett Johansson är självklart inte luspank, men ett kontraktsbrott är ett kontraktsbrott och sådant borde inte förbises.
Ja, men å andra sidan måste det vara oerhört många kontrakt skrivna innan pandemin som inte längre är aktuella - trots allt hade ju ingen för ett och ett halvt år sedan kunnat förutspå att en pandemi skulle stänga mängder av biografer världen över...

Samma problem borde ju även gälla en rad andra filmer, från både Disney och andra filmbolag, där man antingen helt hoppat över biopremiärer eller släppt filmer samtidigt via digitala tjänster.

Jag tycker dock att det borde vara enkelt att lösa genom att helt enkelt ge de aktuella skådespelarna procentuell utdelning även av köpen från Disney+ och inte bara från biografintäkter, så borde alla bli nöjda och glada. Trots allt måste det ju vara väldigt enkelt för Disney att kunna se exakt hur många från respektive land i världen som har köpt Black Widow som Premier AccessDisney+.

Det är ju betydligt värre med exempelvis Själen och Luca, som direkt släpptes i Disney+ ordinarie utbud utan betaltillägg och utan att visas på bio alls - då finns det ju inget sätt att kunna veta hur många som tecknat abonnemang helt eller delvis för att se de filmerna...

14
Om Dubbningshemsidan / SV: Önska creditlistor
« skrivet: 1 augusti 2021 kl. 12:05:45 »
Ett bråk med en redan välbetald skådespelare som inte kan få nog, utan vill ha ännu mer, går säkert att lösa. Det går hur som helst knappast någon nöd på Scarlett Johansson.

Då ska man nog vara mer orolig för eventuella långsiktiga effekter för biografägarna. I den branschen finns inga stora marginaler.
Jag tror inte heller att Scarlett Johansson är direkt luspank, men hur biografer påverkas är mycket riktigt en större fråga. Själv tror jag som sagt inte att de skulle påverkas i någon högre grad, då jag misstänker att de flesta som betalar för att se en film digitalt inte hade sett filmen på bio i vilket fall som helst - men såvitt jag vet har det inte gjorts någon studie eller forskning på det området, vilket nog hade behövts.

Men det här kanske vore rätt tidpunkt för Disney att beställa en sådan studie eller undersökning, för att kunna fatta välinformerade beslut inför framtiden...?

15
Om Dubbningshemsidan / SV: Önska creditlistor
« skrivet: 1 augusti 2021 kl. 03:25:41 »
Jag förmodar att det är halvt på allvar, halvt på skämt som Daniel skrev så. Disney kan ibland ta väldigt god tid på sig att ta fram creditslistor, även om jag nog tycker att ett år verkar vara i längsta laget. Tar de så lång tid på sig har de säkert glömt bort ärendet, och då behöver man påminna dem.
Ja, precis - jag menade inte bokstavligt talat 10 månader, utan bara att Disney ibland är oerhört långsamma på att ta fram creditlistor. Ibland har jag fått svar samma dag, ibland efter 3 - 4 månader och ibland inte alls. Nu senast mailade jag om Själen på juldagen och om Raya och den sista draken i början av mars, och ingendera har jag fått något svar på än. :(

Nu behövs ju inte längre credits till Själen (det här var ju på den tiden som Disney+ hade klantat sig och bara publicerat "Övriga röster" för alla språk); annars hade jag mailat igen om den vid det här laget.

Det är inte alls säkert att en eventuell fortsättning av "premier access" på Disney+ måste bero på hur pandemin utvecklar sig. Om det har visat sig ekonomiskt lönsamt för Disney är det fullt möjligt att de kommer att permanenta försöket och släppa alla kommande filmer på samma sätt.

Det har diskuterats i flera år att filmbolagen gärna skulle vilja släppa sina filmer på hemvideo samtidigt som på bio, men biografägarna har spjärnat emot. Nu är tiden kanske mogen att löpa linan fullt ut? Det behöver inte nödvändigtvis betyda katastrof för biograferna. I bästa fall kan "premier access" bli ett komplement till bio som ökar publiken för Disneys nya filmer utan att i motsvarande grad sänka antalet biobesök.
Kanske det, men samtidigt är det ju inte alla som är jätteförtjusta över tilltaget med Premier Access på Disney+ (däribland det här ärendet, plus många biografägare som har uttryckt oro), så frågan är väl om Disney vågar sig på att fortsätta med det på mer permanent basis om man inte längre har pandemin att skylla på...?

Själv tycker jag dock det är helt rätt att släppa filmer via Disney+ mot en avgift samtidigt som filmerna går på bio (även fast kostnaden hittills har varit i saftigaste laget), just för att nå fram till dem som inte kan eller vill gå på bio. Framförallt då för familjefilmer, då det inte minst för barnfamiljer kan vara en ganska stor procedur att göra barnen klara, ta sig till en biograf, stå i kö, o.s.v. Då finns risken att man väljer att hellre hoppa över allt, och vänta tills filmen släpps på DVD/Blu-Ray eller på någon streamingtjänst. För att inte tala om alla som har något slags fysiskt handikapp (rullstolsburna eller dylikt), som ofta inte har så lätt att ta sig till en biograf och knappast ämnar till det alltför ofta. Plus då familjer som exempelvis bor på den norrländska landsbygden och inte har tillgång till bil, där det vanligtvis är både dyrt och krångligt att ta bussen till en biograf - och innan filmen är slut finns risken att den sista bussen hem har gått för dagen... :(

Jag tror därför ärligt talat inte att biografägarna har så mycket att oroa sig över, då digitalt köp via Disney+ förmodligen inte kommer påverka biljettförsäljningen på bio mer än högst marginellt - trots allt är det ju en helt annan upplevelse att se film på bio och att se den på en TV hemma, så majoriteten av de som betalar för en film på Disney+ hade förmodligen inte gått och sett den på bio i vilket fall som helst. :)

Sidor: [1] 2 3 ... 723