Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Cuphead - cartoons spelet

Startat av Richardo, 12 november 2017 kl. 17:49:00

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Richardo

Spelet Cuphead (2017) innehåller massviss med allusioner och referencer till de gamla tecknade kortfilmererna (cartoons) från 30-talet, där det anspelas på Disney-karaktärer, Popeye, Looney Tunes, Tom & Jerry och många fler. Den som gillar gamla tecknade kortfilmer kommer gilla att se (inte spela, då spelet är VÄLDIGT svårt för gemene man) spelet. 

Länk där man kan se spelet:
https://www.youtube.com/watch?v=gB0pShIwcQg

Lilla My

Fun fact; stilen kallas "Rubber Hose Animation" och var lika synonym för Amerikansk animation back in the days (närmare bestämt 20-talet) som anime är för Japan idag.

Den skapades mer eller mindre av en person (Bill Nolan) via Felix The Cat, och stilen blev populär nog att alla företag som ville syssla med hip animation snodde stilen och började producera filmer.

Stilen dog ut i takt med att Walt Disney började producera långfilmer med hög klass (riktigt hög klass!) som hade en väldigt väl utarbetat stil. Alla andra studior som använde sig av Rubber Hose Animation blev så bleka och tafatta i skuggan av Disney att de allihopa förr eller senare slutade använda stilen och gick i konkurs eller började med annat. Fleischer Studios (underbara Fleischer Studios) var de som längst höll på stilen tills de gav upp och gick i konkurs (p.g.a. personliga bråk inom företaget, annars hade de säkert kunnat hålla på längre och föra stilen vidare) tidigt 1940-tal.

Stilen var mer eller mindre död ända tills sent 2000-tal, då den plötsligt blev retro. Adventure Time har som exempel mycket inspiration från Rubber Hose Animation, för att inte tala om Cuphead som, som sagt, är 100% klassisk Rubber Hose Animation, och som dessutom säljer som smör mycket på grund av att stilen lockar. Den är rätt och slätt retro och inne igen ;D

Richardo


Richardo

Allting som inte är Disney mer eller mindre glöms bort nuförtiden?

Själv visste jag inget om animerings historia före Cuphead. Det enda jag såg som barn var antingen från MGM eller Disney.


Lilla My

Mr. Disney tog otroligt många risker under 30-talet, och han hade enorm tur och ett jävla sinne för affärer och en enorm vision. När Disney skapade Snow White var det över all förväntan om vad animerat tidigare hade varit. Från korta humorfilmer i stil med de alltmer utdöende stumfilmerna kom Walt Disney och släppte ett konstverk på bioduken. ;) Därefter hade de mer makt och viljan att våga göra fler filmer, våga sig på nya ideér, och Disney's namn växte i takt med att de släppte film efter film som alla var välgjorda och vackra.

(  Mer fun fact: Fleischer Studios (som jag nämnde innan) ville också göra en långfilm, men de vågade inte. De var rädda för vad kritikerna skulle säga och det fanns bara negativa åsikter om en tecknad långfilm back in the days (med farhågor som att publiken skulle få ont i ögonen av att titta på tecknat för länge och att filmen bara skulle bli dyr att publicera och inte få in de pengar som behövdes). Walt Disney hörde också alla dessa åsikter, men till skillnad från Fleischer-bröderna tog Disney chansen och släppte Snow White i alla fall. Året efter kom Fleischer Studios med sin långfilm (den andra tecknade långfilmen som gjorts), men som tyvärr glömdes bort och åter igen var blek och varken lika vacker, rolig eller fantastisk som Disney's mästerverk.  )

Det finns en hel del animeringsstudior förutom Disney, men i och med att Disney växte så fort och så kraftigt under 30- och 40-talet (och bara fortsatte öka) och fick ett rykte om sig att göra fantastiska filmer så kan jag tänka mig att de snodde rampljuset väldigt fort. Innan Disney släppte Snövit var den en ständig kamp mellan en hel del animeringsstudios i bland annat Hollywood och New York som kämpade om att bli de bästa av de bästa, och som vi vet så var det Disney som tog hem den titeln och har behållit den ända sedan dess. Med det sagt så finns det fortfarande ofantligt många animeringsstudior; https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_animation_studios    :P

Richardo

Visst finns det många idag, men Disney idag är väldigt annorlunda från Disney då och knappt några animation studio är lika populära som Disney globalt. Även om det finns många, är de inte populära och kommer bara falla i glömska. Idag sänds inte något som jag personligen skulle titta på Barnkanalen eller liknande, förutom Disneys gamla TV-serier.

Det är synd att det inte finns en TV-serie som har lika bra animation som Snövit eller dylikt hade. Med dagens teknologi både det var möjligt. Det är som Downton Abbey för tecknade serier, alltså en hög budget serie som man kunde visa på filmduken men i formen av en TV-serie.

Woody Woodpecker-avsnitten släpps inte på några kanaler, och inte andra tecknade serier som Tom & Jerry. Det är mer eller mindre bara Disney som re-release sina gamla serier, för att karaktärerna och företaget är väldigt populärt. och andra nya serier som bara är ämnade till barn.

Argumentet att barn inte kommer tycka om de gamla serierna är minst sagt fel.

Lilla My

Citat från: Richardo skrivet 25 november 2017 kl. 20:03:33
Visst finns det många idag, men Disney idag är väldigt annorlunda från Disney då och knappt några animation studio är lika populära som Disney globalt.

Studio Ghibli och Don Bluth skulle jag säga är minst lika populära som Disney, bara det att Disney är större och har mer pengar och makt att göra "som de vill" :D Disney nu och Disney då är det dock ingen större skillnad på, beror väl på när "nu och då" är. Skulle nog säga att det fanns en enorm skillnad på Disney som kortfilms-studio, Disney efter Snövit och Disney efter att Disneyland-parkerna startade. Sedan dess har det väl inte hänt så mycket i själva företaget? Disney har alltid vart ett pengakåt företag som vill synas och höras. En gång i tiden behövdes det för att Walt ville visa sina visioner, idag har det ebbat ut i ett enormt företag som inte längre behöver skrika för att synas ;D

Citat från: Richardo skrivet 25 november 2017 kl. 20:03:33
Det är synd att det inte finns en TV-serie som har lika bra animation som Snövit eller dylikt hade. Med dagens teknologi både det var möjligt. Det är som Downton Abbey för tecknade serier, alltså en hög budget serie som man kunde visa på filmduken men i formen av en TV-serie.

I dagsläget skulle en film som Snövit inte kunna göras, eftersom det hade blivit alldeles för dyrt och alldeles för tidskrävande, speciellt inte en TV-serie som kräver snabbare leverans. Disney och company jobbar fortfarande på att få fram en snygg stil som är en mix av 3D och 2D så att det ser ut som handritade bilder (Paperman var en tidig test av denna teknologi) och animation kommer alltid utvecklas och förändras :D Det finns nog ingen seriös animations-studio idag som gör handritade animations-filmer/serier, det är helt enkelt för tidskrävande och kostar mycket mer än att lägga ned samma arbete och få ett renare resultat i datorer.

Richardo

Jag håller inte med :).

Den japanska animations studion Ufotable gör tv-serier som har en lika bra kvalité som en film. Två exempel är fate/Zero and fate/unlimited blade works, och nyligen fate/last encore.

Det enda skälet för att Studio Ghibli är populärt i väst är för att Disney hjälpte till med distributionen i väst.

Don Bluths filmer är inte alls populära som Disneys, tyvärr.

Visst finns det Dreamworks, men skillnad mellan de är att Disney är ett globalt företag som sysslar på mer än bara film, vilket är ett annat skäl till att Disney är så välkänt.

Lilla My

Citat från: Richardo skrivet 26 november 2017 kl. 09:12:24
Den japanska animations studion Ufotable gör tv-serier som har en lika bra kvalité som en film. Två exempel är fate/Zero and fate/unlimited blade works, och nyligen fate/last encore.

Men de är inte handritade, that's my point :) Finns många serier som har superfin kvalité, beror på vad som prioriteras helt enkelt. Ju simplare teknik på animationen, desto snabbare kan du få ut episoder t.ex, se bara på South Park.


Citat från: Richardo skrivet 26 november 2017 kl. 09:12:24
Don Bluths filmer är inte alls populära som Disneys, tyvärr.

Håller inte med. Alla jag känner känner till Don Bluth's filmer och har sett åtminstone en av dem, även om de inte har koll på vem Bluth är som person. Väldigt många förväxlar dock Bluth's filmer som Disney-filmer.