Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Daniel Hofverberg

#11206
Nu tror jag att jag ska ha rättat och preliminärt utsett vinnare för samtliga tävlingar arrangerade till dags dato. :) Det som återstår är att granska lagrade data för de tävlingar som bygger på spel, för att se så att inte personerna fuskat sig till vinst.

Förutom nyss nämnda Justice League, Westworld och Downsizing har jag i alla fall gått igenom och sammanställt resultaten för Tjuren Ferdinand, Mordet på Orientexpressen, The Greatest Showman, Maze Runner (Labyrintspelet), Shape of Water (Tetris), Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Memory), Ready Player One (Pac-Man) och Deadpool 2 (Flappy Bird). Har jag glömt någon tävling nu, eller är det här alla som varit (som inte redan offentliggjorts vinnare för)...?

Det är inte helt lätt att hålla koll på allt, och min dokumentation har inte varit tillräckligt omfattande, så det är inte omöjligt att jag kan ha missat någon tävling i mängden...
#11207
Citat från: Anders M Olsson skrivet 18 februari 2019 kl. 09:57:05
Jag minns speciellt två tecknade filmer från Hanna-Barbera som jag såg som barn på sextiotalet:
Hallå där - Yogi e' här! (svensk premiär den 6 december 1964)
och
Vår man Fred Flinta (svensk premiär den 10 december 1966)

Jag tror inte att de var dubbade till svenska, utan endast textade. Bioannonserna har i alla fall ingen notering om svenskt tal. Det finns inte heller några svenska röster dokumenterade på Svensk Filmdatabas.
Jag tror inte heller att Vår man Fred Flinta dubbades till svenska. Den filmen sändes flitigt på FilmNet under första halvan av 1990-talet, och där var den i textad originalversion (engelskt ljudspår och valbara svenska/norska/danska/finska undertexter) - om det hade funnits någon svensk dubb sedan innan så borde FilmNet ha köpt in den, såsom de vanligtvis gjorde.

Den filmen dubbades ju vid ett senare skede för Cartoon Network (som på senare år sänts på Boomerang), och i samband med det valde de av outgrundlig anledning att döpa om filmen till Agent Flinta.

Hallå där - Yogi e' här! (Hey There, It's Yogi Bear) verkar för övrigt nästintill vara bortglömd nuförtiden, och jag kommer inte ihåg att den sänts i svensk TV överhuvudtaget - möjligen kan den ha sänts på Cartoon Network under kanalens barndom, men troligen inte på någon annan kanal. Inte heller verkar den ha släppts på VHS; än mindre DVD. :( Jag visste faktiskt inte ens om att den hade gått på bio i Sverige...
#11208
Förutom de som redan nämnts kan nämnas Dave Fleischers trevliga och välgjorda tecknade långfilmer Gullivers resor från 1939 (svensk premiär i april 1940) och Hoppe kommer till stan (Mr. Bug Goes to Town) från 1941 (svensk premiär i oktober 1942). Det är mig veterligen de enda långfilmerna som Fleischer Studios (annars mer kända för Karl-Alfred och Betty Boop) producerade.

Jag har ännu inte lyckats utröna till 100% huruvida någon eller båda av dessa filmer var dubbade till svenska, men när filmerna sändes på SVT (på 1980- respektive 1970-talet) var båda två i svensktextad originalversion. Sannolikt lär nog det betyda att de återgavs i textad originalversion även på bio, men det har jag inte lyckats fastställa med säkerhet.

Som parentes kan nämnas att Gullivers resor som bekant har släppts på VHS och DVD med en urusel lektordubbning, där en pålagd speaker (Olav F. Andersen) gör samtliga röster medan man hör originalljudet i bakgrunden. Jag är inte säker exakt när den måttligt roliga dubben producerades, men då Olav inte ens var född på 1940-talet är den i alla fall definitivt av betydligt nyare datum än från biovisningarna...
#11209
Dubbningar och röster / SV: Landet Narnia
17 februari 2019 kl. 20:37:55
Citat från: gstone skrivet 14 februari 2019 kl. 21:20:10
Jag önskar att den gammla dubbningen släppts på dvd någon gång.
Jag håller med dig, men det lär förmodligen inte hända. Mest troligt ville väl inte SVT licensiera ut sin dubbning till Atlantic Film, och ville de inte det då är det väl knappast troligt att de kommer att ändra sig senare; vilken distributör som än frågar.

Men den gamla svenska DVD-utgåvan från Atlantic Film från 2006 är numera utgången sedan länge, så nu finns inte filmen att få tag i på DVD med svenskt tal överhuvudtaget, oavsett dubbning.

Vi kan alltid hoppas på att någon annan distributör satsar på att ge ut en nyutgåva på DVD snart, men det är väl inte jättestor chans att vem det än är skulle få tillstånd att använda SVT-dubben.

Så hoppas jag att SVT/Barnkanalen sänder filmen igen, men även det ser tyvärr inte så jätteljust ut just nu... Förmodligen drar sig väl SVT från att sända sådana här gamla produktioner så ofta, i och med att de då måste betala ut reprisersättning till de skådespelare som fortfarande är i livet. Det finns förstås en orsak till att man vid dubbningar nuförtiden istället friköper rättigheter, så att man därefter kan sända programmen hur ofta som helst utan att börja krångla med att betala ut nya ersättningar till skådespelarna.
#11210
Citat från: TonyTonka skrivet 17 februari 2019 kl. 02:22:53
Jag förmodrar att du föredrog antingen upplägget 2013-2014 då Andra Chansen påminde om en deltävling, eller upplägget 2002-2006 då Andra Chansen var ett segment i Söndagsöppet, och man bara röstade rakt upp och ner? ^^
Ja, jag tycker det var mer rättvist när man röstade på låtarna i Andra Chansen som vilken deltävling som helst. Med duellupplägget blir det så orättvist, då det beror på vem man får möta - det har ofta hänt att det i en duell varit två bra låtar, där man hade velat att båda skulle gå vidare, medan det i andra dueller varit två dåliga låtar där ingen förtjänat att gå vidare. I det här fallet vill jag ju exempelvis till varje pris att både Rebecka Karlsson och Anna Bergendahl går vidare, så om de skulle ställas mot varandra blir det ju omöjligt...

Nu är det ju visserligen en smaksak vad som är bra och dåliga låtar, men det hade likväl varit mer rättvist om alla ställdes mot alla så att det inte bara är en av två givna låtar som faktiskt kan gå vidare...

Däremot är det förstås positivt att alla numera sjunger på nytt i Andra Chansen, och inte som de första åren då Andra Chansen bara bestod av uppspelning av bandade framträdanden från respektive deltävling. Det kändes väldigt tråkigt och menlöst...
#11211
Jag tycker också om spel i tävlingarna, och tydligen verkar majoriteten tycka detsamma eftersom antal tävlingsbidrag har blivit fler än med övriga upplägg.

Men tyvärr tar det också tid med spel, och för att hitta åt passande HTML5-baserade spel, bearbeta dessa efter behov, testa i olika webbläsare, programmera in skyddsåtgärder och att kunna skicka in/lagra svar och till sist göra själva sidan med information och dylikt har det förmodligen tagit närmare 10 timmar per tävling; eller rentav ännu mer. Det är tid som inte känns rimligt och motiverat att lägga ner på en tävling som bara kommer finnas tillgänglig i några få veckor - den tiden känns helt enkelt som bättre spenderad på recensioner, creditlistor, mobilanpassning av Dubbningshemsidan (ett område som tyvärr är kraftigt eftersatt), o.s.v. I synnerhet inte när det på senare tid ofta blivit 1 - 2 tävlingar varje månad, vilket alltså innebär att lägga ner minst 10 - 20 timmar varje månad... :(

Det är också just därför som många tävlingar tagit för lång tid att publicera, och just därför som den senaste tävlingen som jag lovade före jul inte ens lagts ut än. Det är helt enkelt svårt att få tiden att räcka till, när jag utöver allt arbete med Dubbningshemsidan också har ett ordinarie arbete.

I dagarna har jag dock fått nya förfrågningar från Fox-Paramount Home Entertainment om tre nya tävlingar, och nu hade jag inte mage att tacka nej - tre tävlingar kändes alldeles för mycket, så därför har jag valt att tacka nej till två av dem men ändå tacka ja till en. I och med att filmbolagen i USA har riktlinjer på när tävlingar helst ska publiceras och avslutas lär det dock förmodligen inte bli något spel den här gången, då det skulle ta för lång tid för att kunna publicera tävlingen i tid.

Citat från: saintetienne skrivet 16 februari 2019 kl. 15:31:56
Tyvärr kan jag inget alls om programmering och dyligt för att kunna hjälpa till på det.
Även om du inte kan något om programmering, så skulle det hjälpa till enbart att få hjälp att hitta åt passande spel på nätet; d.v.s. spel som bygger på HTML5/Javascript, som har öppen källkod och som har poängräkning och/eller tidräkning, så att det skulle passa i tävlingsform. Jag brukar oftast ha behövt spendera timmar bara på att googla efter passande spel, så kan någon hjälpa till med det vore mycket vunnet; och då har man i alla fall sparat in en del tid.

Citat från: saintetienne skrivet 16 februari 2019 kl. 15:31:56
Andra sidor som har tävlingar burkar ha 2-3 frågor om filmen sen är det lott-dragning bland de som skickar in rätt svar.
Men jag vet inte om man får det för lotteri lagen nu för tiden då det är mer tur än skicklighet som bestämmer utfallet. Men så gör ju Melodikrysset varje vecka .... men de kanske har tillstånd.
Tyvärr har lagen inte hängt med sin tid, i och med att det i Lotterilagen har stått att det finns ett undantag för tryckta periodiska tidskrifter och radio/TV där det varit tillåtet att lotta ut vinster, så länge som vinsterna inte är värda mer än 1/60 prisbasbelopp (vilket i dagsläget innebär 775 kr). Men i lagen står det uttryckligen att det ska vara tryckta tidningar och radio eller TV som "förmedlas med hjälp av radiovågar" - således alltså inga webbtidningar, ingen webb-TV, inga poddar eller ens SVT Play...

Jag ser dock nu att sedan den 1 januari i år har tydligen Lotterilagen upphört till förmån för den nya Spellagen (SFS 2018:1138), som huvudsakligen tillkommit för att hantera det nya omtalade licenssystemet för casinon och dylikt. I den nya lagen kan jag inte längre hitta åt de gamla paragraferna som kontrollerade det här, och tvärtom hittar jag en intressant nytillkommen 4 §, där det bland annat står följande:
"Licens krävs inte för spel
1. där deltagande inte kräver betalning av en insats"

Om jag tolkar det rätt verkar det nästan som att det sedan årsskiftet faktiskt är tillåtet att slumpa fram vinnare, så länge som det inte kostar något för deltagare att vara med. I så fall förändrar det ju läget rejält, då det i så fall alltså skulle vara lugnt att ställa ett par kunskapsfrågor och sedan lotta fram vinnarna bland dem som svarar rätt på frågorna.

Jag är dock ingen jurist, så jag vågar inte svära på att det faktiskt är så som det verkar - kanske finns det andra väl dolda paragrafer som anger fler villkor (precis som det gjorde förut), eller andra förbehåll någonstans i lagen (den nya lagen är på 26 fulla A4-sidor, så det går inte på nolltid att läsa igenom). Jag måste undersöka det här mer ordentligt innan jag vågar dra någon säker slutsats, och jag ska även rådfråga min systerson som är juridikstuderande och säkerligen betydligt mer van vid lagtexter än jag.

Men om det här stämmer, så blir det ju plötsligt betydligt mer realistiskt att arrangera tävlingar framöver när man kan låta lotta fram vinnarna. :) Det är ju visserligen lite tråkigare än att spela spel, så att man vet att det är skickligheten som avgjort vem som vinner, men det går många gånger snabbare att ordna. I synnerhet om någon kan hjälpa till med spelen kan man ju ändå ha spel som tävlingsupplägg nån gång då och då, men kan däremellan köra på enklare tävlingar med lottning.


Jag kan för övrigt nämna att under lördagen har jag äntligen gjort slag i saken och ägnat flera timmar åt att gå igenom, rätta, bedöma motiveringar och utse vinnare för tre olika sedan länge avslutade tävlingar; närmare bestämt Justice League, Westworld och Downsizing. Det tog sin lilla tid, men nu är i alla fall vinnarna klara för de tre tävlingarna. :)

I och med att det tar lite tid att maila till de som vunnit och de som inte vunnit väljer jag dock att avvakta ett par dagar med att offentliggöra vilka som vunnit, för att istället försöka hinna utse vinnare i en eller två tävlingar till under de närmaste dagarna. Då sparar man tid, i och med att det oftast varit ungefär samma personer som varit med i de flesta tävlingar, varför sannolikheten är stor att samma person kan ha vunnit i flera tävlingar (i synnerhet som det i de flesta tävlingar varit relativt få deltagare).
#11212
Jag röstar med appen, och brukar ibland komplettera med telefonomröstning.

Citat från: Erik Dahlberg skrivet 16 februari 2019 kl. 23:12:46
Vi får hoppas att hon går vidare från andra chansen ;)
Jo, jag hoppas verkligen det. Det lär ju bero mycket på vilket bidrag som Rebecka ställs mot, om de nu ska fortsätta envisas med det här absurda och orättvisa duell-upplägget i Andra Chansen...
#11213
Jag tyckte överlag att kvällens bidrag var svagare än tidigare veckors, och det var egentligen bara två riktigt bra låtar ikväll - Rebecka Karlsson och Jon Henrik Fjällgren. Jag tycker det var märkligt och tråkigt att inte Rebecka gick direkt till final, som jag tyckte var helt givet, som kvällens bästa låt... :(

Martin Stenmarcks låt var helt okej och fullt godkänd. Lina Hedlund är absolut en väldigt duktig artist, och låten var väl hyfsad, men jag tycker den var lite för ooriginell och påminner för mycket om allting annat. Inte tillräckligt bra för att motivera att gå direkt till final, i alla fall.

Klart sämst ikväll var Lovers of Valdaro, som jag tyckte var väldigt tjatig och tråkig. Dolly Style var någorlunda skapliga, men de har aldrig fallit mig i smaken...
#11214
Om Dubbningshemsidan / SV: Önska creditlistor
16 februari 2019 kl. 13:34:34
Citat från: Erik Dahlberg skrivet 14 februari 2019 kl. 15:06:15
Det var bra :) Föressten: det står på creditsen till Som Hund och Katt - Kitty Galores Hämnd att Butch spelas av Dick Eriksson men egentligen är det Peter Harryson. Kan du fixa det Daniel :)
Det måste jag undersöka närmare. Jag är nästan hundra på att jag skrev av Warners officiella credits till 100%, och det låter märkligt om de skrivit fel i undertexterna som visades när filmen gick på bio...

Jag ska ta och se om jag har kvar creditlistan jag fick från dem, och se vad som står där. Sen ska jag också försöka leta åt DVD-filmen, för att bekräfta att det verkligen är som du säger. :)
#11215
Om Dubbningshemsidan / SV: Önska creditlistor
16 februari 2019 kl. 08:07:47
Jag är nästan hundra på att jag ska ha creditlistor till Flygplan och Svampbob Fyrkant - Äventyr på Torra Land, så där är det nog bara förbiseende att de inte lagts upp. Jag ska se över det och ordna snarast. :)

Jag kan fråga Eurotroll vid tillfälle om creditlista till Katten i hatten vet allt om ditten och datten.

Jag vill minnas att jag trots flera försök inte lyckats få fram creditlistor till Stuart Little 3 och TV-serien Stuart Little, men jag ska se över min gamla mailkorrespondens och göra ett nytt försök. Men ärligt talat tror jag inte chansen är jättestor att jag kommer att lyckas... :(

Jag minns faktiskt inte om jag lyckades få fram kompletta credits till PageMaster - Den magiska resan eller inte, men om inte ska jag försöka ordna fram det. :)
#11216
Dubbningar och röster / SV: Babe på Svenska
16 februari 2019 kl. 07:56:20
Citat från: moviefan skrivet 15 februari 2019 kl. 17:02:34
Hur funkar Plejmo ? Kan man både streama samt köpa och hyra ?
Plejmo är en streamingbaserad köp- och hyrbutik; precis som SF Anytime och Viaplays köpbutik. Filmer man hyr eller köper streamas alltså över nätet från deras servrar, vilket kräver att man hela tiden man tittar har en stabil internetuppkoppling; plus förstås att inte deras servrar råkar ligga nere just då.

I likhet med t.ex. Viaplay kan man i mobil (Android och iOS) ladda hem filmer, så att de går att spela upp utan tillgång till internet, men inte på dator.

Det skiljer sig alltså från exempelvis iTunes, som går ut på att ladda hem filer till sin egen lokala dator (med kraftiga begränsningar).


Citat från: Anders M Olsson skrivet 15 februari 2019 kl. 15:15:14
De behöver inte ens gå i konkurs. Inget varar för evigt. Det mesta avvecklas och läggs ner förr eller senare av olika skäl. Det kan handla om dålig lönsamhet eller att ny teknik har gjort affärsmodellen föråldrad.
Just precis. SF Anytime ägs ju exempelvis av Svensk Filmindustri/SF Studios, som i sin tur ägs av Bonniers; och i en sådan gigantisk koncern är ju SF Anytime en ganska obetydlig liten del; som förmodligen avvecklas så fort tjänsten inte längre är lönsam... När det är en så liten del av en koncern lär det inte finnas någon anledning av Bonniers att pytsa in pengar i ett "sjunkande skepp", på samma sätt som de förmodligen skulle göra om exempelvis Svensk Filmindustri eller TV4 gick dåligt (och som de redan nu gör med C More, som gått med förlust i flera års tid).

Dessutom är det ju oerhört vanligt att tjänster och företag köps upp av andra företag eller slås ihop med andra företag - det händer ju hela tiden - och då finns det förstås inte längre någon garanti för att filmer man köpt fortfarande går att se. I sådana fall finns det förstås en hyfsad chans att man fortfarande kommer åt allt, men vid uppköp och fusioner är det ju lika vanligt att de nya ägarna utvecklar en ny teknisk plattform som inte nödvändigtvis är kompatibel med den äldre.

Kort sagt skulle jag aldrig tänka mig att köpa filmer digitalt, om jag inte var säker på att det gick att ta bort DRM-skydden så att man får ut en vanlig "ren" videofil som gick att spela var som helst. Även då skulle jag bara ämna till att köpa något digitalt om filmen/serien inte alls har släppts på DVD eller Blu-Ray i motsvarande form (med samma eventuella dubbning, o.s.v.). För fysiska medier är helt enkelt överlägset på nästan samtliga sätt, men nuförtiden händer det ju tyvärr då och då att nya filmer bara släpps digitalt; plus då filmer som exempelvis Babe - den modiga lilla grisen och Grinchen - Julen är stulen som på DVD och Blu-Ray bara släppts i textad originalversion utan sina skandinaviska dubbningar.
#11217
Dubbningar och röster / SV: Draktränaren 3
15 februari 2019 kl. 21:37:42
Citat från: Disneyfantasten skrivet 15 februari 2019 kl. 20:36:22
Men det är väl ändå DreamWorks som gjort Draktränaren-filmerna?
Dreamworks finns inte i Sverige, så deras filmer är det UIP som distribuerar på bio. På DVD/Blu-Ray är det Universal Sony Pictures som distribuerar deras filmer, då Universal och Sony Pictures numera gått ihop i Skandinavien.
#11218
Dubbningar och röster / SV: Babe på Svenska
15 februari 2019 kl. 13:06:50
Vid hyrfilmer är det ju ett betydligt mindre problem - begränsningarna som finns med DRM-skyddet är förmodligen inte hela världen för att bara se filmen en gång, och deras rättigheter lär ju förmodligen inte hinna gå ut under de två dygn som hyrperioden gäller...

Men för köpfilmer är det ju som sagt fullständigt oacceptabelt med DRM-skydden, om man inte faktiskt kan ta bort DRM-skydden på ett någorlunda smidigt sätt. Annars kan man ju som sagt i värsta fall förlora tillgången till en film som man köpt strax efter att man köpt den, om deras rättigheter råkar gå ut just då... :( Och skulle antingen SF Anytime eller filmbolaget som ger ut filmen gå i konkurs, så är det ju också helt kört.

Trots allt är det ju inga licensavtal i världen som varar för evigt, så förr eller senare lär allting försvinna...

Citat från: Elios skrivet 15 februari 2019 kl. 12:52:24
Jag har faktiskt hyrt den på SF anytime.
Stämde förhandsinformationen, att Babe bara har svenskt ljudspår och ingen textning?
#11219
Dubbningar och röster / SV: Babe på Svenska
15 februari 2019 kl. 11:00:56
Citat från: gstone skrivet 15 februari 2019 kl. 10:32:02
Jag har sätt at Babe den modiga lilla Grisen finns att köpa och hyra på nätet på Svevska på en del ställen. Är SF Anytime en av dessa ställen ? Finns den att köpa där med Svensk tal ?
Informationen på SF Anytimes webbsajt är lite knapphändig, men utifrån vad jag kan läsa mig till verkar det som att Babe - den modiga lilla grisen finns enbart med svenskt tal på SF Anytime; ingen originalversion och ingen norsk/dansk/finsk dubbning. Däremot går den att både hyra och köpa (39 respektive 99 kr).

Plejmo däremot finns filmen i en och samma version med både svenskt, norskt, danskt, finskt och engelskt ljudspår. Dock tyvärr ingen textning, såvitt jag kan se.

Uppföljaren Babe - en gris kommer till stan finns på Plejmo men inte på SF Anytime. Den har på Plejmo svenskt, norskt, danskt, finskt och engelskt ljudspår samt svensk, norsk, dansk och finsk textning.

Jag har ingen erfarenhet av SF Anytime, men jag förmodar att de flesta köp/hyrtjänster har ungefär samma (o)trevliga DRM-skydd... :( På SF Anytimes supportsidor finns exempelvis ganska väl dolt denna måttligt trevliga brasklapp:
"En köpfilm äger du precis som en DVD-film fast digitalt hos oss på SF Anytime så länge SF Anytime innehar nödvändiga rättigheter till filmen från rättighetshavaren för att fortsätta tillhandahållandet."

Det innebär alltså att om deras rättigheter till en film som du redan köpt skulle gå ut, så har du kastat pengarna i sjön och kan inte längre se filmen... :(
#11220
Dubbningar och röster / SV: Draktränaren 3
15 februari 2019 kl. 09:44:58
Jag kommer idag eller under helgen att börja försöka kontakta mina kontaktpersoner på United International Pictures (som distribuerar Universals och Sony Pictures filmer på bio) för att få fram en komplett creditlista på Draktränaren 3. :)