Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Hdmi-kablar

Startat av Zebastian, 23 juni 2023 kl. 00:02:40

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Zebastian

Var kan man köpa bra hdmi-kablar? Och är det verkligen bättre kvalitet om det är guldfärgat?

Will Siv

Citat från: Zebastian skrivet 23 juni 2023 kl. 00:02:40Var kan man köpa bra hdmi-kablar? Och är det verkligen bättre kvalitet om det är guldfärgat?
enklast är väl just på butiker som Elgiganten, men det finns också på ÖoB.

vet inte vad bästa typen är.

Anders M Olsson

Jag brukar köpa mina HDMI-kablar hos Kjell & Company. De har ett stort urval för olika behov. Dessutom har de en bra guide som förklarar det mesta ur ett tekniskt perspektiv:
https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/hembio/bild--och-ljudoverforing/hdmi-kablar

Om du bara ska ha en kort kabel på, säg, en meter eller mindre fungerar det mesta. Då behöver du inte betala mer än du har råd med för "super-duper-extra-hög kvalitet". Men ju längre kabel, desto viktigare är det med hög kvalité. Sen kan man även förmoda att en dyrare kabel är mera slitstark, dvs tål att pluggas in och ut många gånger, rullas ihop, transporteras och "misshandlas".

Elgiganten (och liknande butiker) skulle jag nog inte gå till annat än i nödfall.

Om du bara vill ha en så billig kabel som möjligt, och vet vad du vill ha, tror jag att det går att göra fynd på amazon.se. Jag ser t.ex. att de har en kabel på 1,5 meter för lite drygt 28 kronor. Om du har prime-abonnemang (rekommenderas) är frakten gratis.
https://www.amazon.se/dp/B06Y3ZKVVN/
Det priset lär du inte hitta i någon fysisk butik i Sverige. Å andra sidan kan kvalitén förstås vara hur som helst.

Zebastian

Finns det något märke som ni rekommenderar? 

Och skiljer det verkligen så mycket på om den är guldfärgad?

Anders M Olsson

Citat från: Zebastian skrivet 23 juni 2023 kl. 22:23:44Finns det något märke som ni rekommenderar?

Och skiljer det verkligen så mycket på om den är guldfärgad?
Om man tittar in i kontakten från änden ska alla de små kontakttungorna vara förgyllda. Det behövs för att säkerställa att de gör god kontakt och att de inte oxiderar och blir sämre med tiden.

Däremot är det mera tveksamt om det gör någon nytta att hela det omslutande plåthöljet är förgyllt. Man kan misstänka att tillverkarna gör så mest för att det ska se snyggt och lyxigt ut. Å andra sidan är det väl inte till någon skada heller.

Det finns andra saker som är viktigare - Stabiliteten och toleranserna på kontakterna, tjockleken på ledarna i kabeln, skärmningen, hur ledarna ligger organiserade i kabeln, kabelns flexibilitet m.m.

Det är svårt att rekommendera något speciellt fabrikat. De flesta kablarna tillverkas på fabriker i Kina, och samma kabel kan säljas under många olika varumärken. Kjell & Company har t.ex. flera egna påhittade varumärken som ingen annan säljer. Samma med Clas Ohlson.

Det är förmodligen inte många tillverkare som gör sina egna kablar, men de finns. T.ex. har Supra (Jenving) svensktillverkade kablar av hög kvalitet - om man har råd att betala för dem!

Och som jag skrev tidigare: Ju längre kabel du behöver, desto viktigare är att du väljer en av hög kvalité.