Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Anders M Olsson

#1
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet Igår kl. 01:44:36E.H. skulle ju kunna röra sig om ett smeknamn, om det nu inte är personens riktiga initialer. Svårt att säga...

Nu har jag inte själv sett arvodeslistorna med egna ögon, men rör det sig om handskrivna sådana kan det ju också vara andra initialer och att någon har läst fel vad som stått; det är ju inte alltid så lätt att läsa någon annans handstil...
I en arvodeslista finns det knappast någon orsak att ange något annat än skådespelarens riktiga namn. Den är bara ett internt dokument som aldrig har varit avsett att publiceras, så varför skulle man skriva smeknamn, artistnamn eller pseudonymer där? Men som sagt, om den är handskriven och otydlig finns det gott om möjligheter att läsa fel på namnet, inte bara på initialerna.

Är det för övrigt någon här som har tillgång till Sveriges dödbok och har letat där?
#2
Dubbningar och röster / SV: Klas Klättermus
17 april 2024 kl. 21:27:11
Inspirerad av den senaste tidens diskussioner om Folk och rövare i Kamomilla stad har jag köpt den några år äldre filmen om Klas Klättermus (av samma animationsstudio) på Blu-ray.

Klas-blu-ray.jpg

Det är en mycket märklig Blu-rayutgåva sett till vilka språkval som erbjuds. Det finns svenskt, danskt och finskt tal och svensk text, men av någon obegriplig anledning har de inte tagit med det norska originalljudet.

Vill man ha norskt tal får man köpa den norska Blu-rayutgåvan (som bara har norskt tal och norsk text), men det verkar lättare sagt än gjort att köpa den som svensk och få den skickad till Sverige.

Den finns på CDONs norska webbplats
https://cdon.no/film/dyrene-i-hakkebakkeskogen-blu-ray-39481287
men det verkar inte gå att handla där som svensk. Jag har skickat ett ärende till CDONs svenska kundtjänst och bett dem lägga upp produkten även i deras svenska butik. Vi får se om det lyckas!
#3
Filmer och TV-serier / SV: Hair (1979)
17 april 2024 kl. 13:19:00
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 april 2024 kl. 20:24:54Men låter mycket intressant om den verkligen har svensk, norsk, dansk och finsk text; som den italienska utgåvans omslag gör gällande. Jag får kanske prova och beställa den äldre tyska utgåvan från tyska Amazon...
Jag har nu fått hem den italienska Blu-rayutgåvan av Hair. Tyvärr har den ingen nordisk textning alls, trots att det står angivet på omslagets baksida att den skulle ha text på bl.a. svenska, norska, danska och finska. Så det är inte troligt att det finns på motsvarande tyska utgåva heller.

Nåja, den är väl inte sämre än någon annan Blu-rayutgåva. Jag får väl själv tillverka en svensktextad Blu-ray med bild och ljud från den italienska och svensk text från en DVD som jag har haft i min samling sen länge.
#4
Ännu en spik i kistan för fysiska medier:

Jag såg nu att filmen The Holdovers som kommer på en "nordisk" Blu-rayutgåva den 20 maj enbart kommer att ha engelska undertexter. :(

Varför ens bry sig om att trycka upp och distribuera en utgåva med nordiskt omslag om den inte är anpassad för våra länder? De som trots allt är intresserade kan i så fall lika gärna köpa den på import från t.ex. England.

holdovers_nordic.jpg
#5
"Askungen" Astrid Smeplass medverkade i hyllningskonserten till ABBA, men SVT kallade henne för "Agnes S" i ett bakom kulisserna-reportage...

Astrid-Agnes.jpg
#6
Dubbningar och röster / SV: Disneydags
7 april 2024 kl. 06:37:31
Citat från: Artan1528 skrivet  6 april 2024 kl. 21:40:02TaleSpin og Kim Possible om 2 uger


Var har du hittat den detaljerade informationen om vilka avsnitt som kommer att sändas?

Det är mycket som verkar underligt med den här satsningen. Trots att Disney Channel och Disney Junior skulle slås ihop fr.o.m. den 1 april finns det fortfarande separata tablåer till de båda kanalerna. Finns båda kanalerna kvar?

Jag har tyvärr inte tillgång till Disney Channel och/eller Disney Junior, och ingen operatör där jag kan teckna abonnemang har kvar några Disneykanaler, så jag kan inte kolla själv.

Vad är det för mening med ett separat Disney sjov- eller Disneydags-block i en kanal som ändå bara sänder Disney-program?

Dessutom finns väl samtliga avsnitt enligt ovan att se på Disney+, och det kan man ju göra när som helst. Man behöver inte vänta på att de ska sändas linjärt.

När Disney sjov och Disneydags sändes på DR respektive SVT var det meningsfullt som service till dem som inte hade tillgång till Disney+ eller Disney Channel, men som ändå ville se lite Disneyprogram. Men samma programblock i Disney Channel verkar i mina ögon helt meningslöst.
#7
Filmer och TV-serier / SV: Julkalendern
4 april 2024 kl. 08:25:50
Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet  3 april 2024 kl. 00:34:13Varför finns det inte påskkalendrar i Sverige?
Vad är egentligen en påskkalender?

Det är så mycket som utmärker julkalendrarna - att de sänds på TV eller i radio med ett avsnitt om dagen den 1-24 december, att handlingen har någon form av koppling till julen, att det finns en papperskalender att köpa i handeln...

Men inget liknande finns när det gäller de s.k. påskkalendrarna på dansk tv. De är som vilka barn- och ungdomsserier som helst. Oavsett hur bra de är kan jag inte se något "kalenderaktigt" alls i dem.

För övrigt har ju SVT varit medproducenter både till Det forsvundne ravkammer och Mysteriet på Bornholm, så även den senare bör väl dyka upp på Barnkanalen och/eller SVT Play så småningom, dock inte nödvändigtvis till påsk.
#8
Filmer och TV-serier / SV: Hair (1979)
3 april 2024 kl. 16:18:38
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 april 2024 kl. 14:15:51Tack för tipset. Om det fungerar, så låter det ju som ett bra alternativ som inte kostar något, då jag förstås har Amazon Prime-abonnemang.

Jag har inte själv testat, men med lite tur kanske det fungerar med fjärde generationens Chromecast, så att man med Chromecastens appar kan slå på VPN och spela upp filmen; då jag förstås vill se den på TV:n...
(Att titta på film på en datorskärm är inget man gör annat än som en sista utväg)
Ja, det fungerar. Jag har testat, och man kan även få engelsk text. Men om bilden hackar, testa följande:
- Först måste du aktivera utvecklarmenyerna. Gå in i Inställningar/System/Om. Flytta ner markören till "Underversion av Android TV:s operativsystem" och tryck enter/select sju gånger!
- Sen kan du gå in på Inställningar/System/Utvecklaralternativ och slå på "Inaktivera HW-överlagringar".
Därefter bör bilden inte längre hacka. Tyvärr verkar inte inställningen hålla i sig, utan man får göra om det igen om man t.ex. startar om sin Chromecast.

Det kan också vara en god idé att ställa om Chromecastens bildfrekvens till 24Hz, så blir uppspelningen ännu mjukare. Visserligen stödjer de nya Chromecastarna automatisk omställning av bildfrekvensen, men det fungerar bara om apparna också stödjer det, vilket de flesta appar inte gör. Glöm bara inte att ställa tillbaka bildfrekvensen. 60 Hz fungerar i de flesta fall halvbra som kompromiss.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 april 2024 kl. 14:15:51Enligt omslagstexten verkar den tyska Blu-Ray-utgåvan för övrigt heller inte ha engelsk text, utan bara tysk text, och jag vill helst ha engelsk text att tillgå - jag förmodar att det måste finnas Blu-Ray-utgåvor i andra länder som har engelsk text...?
 (För egen del klarar jag mig bra utan svensk text, men även om det säkert går hjälpligt utan text vill jag helst ha engelsk text för att kunna titta mer avslappnat)
Det verkar finnas minst två olika tyska utgåvor, varav den senaste bara tycks ha tysk text. Men det finns en äldre tysk utgåva som innehåller en väldig massa ljud- och textspår, kanske t.o.m. svensk text:
https://www.amazon.de/dp/B004X4SDJY/
Den italienska utgåvan med samma omslag anger att den ska ha svensk text ("Svedese"), och det verkar vara samma skiva som den tyska. Därför borde även den tyska ha svensk text.
hair-italian.jpg
#9
Filmer och TV-serier / SV: Hair (1979)
3 april 2024 kl. 08:00:43
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 april 2024 kl. 21:21:30Vad finns det för möjligheter att se filmklassikern Hair i dagens läge? Jag ser att filmen har funnits ute på DVD, som verkar vara utgången numera, men har den inte kommit ut på Blu-Ray?
Som redan har påpekats finns filmen på iTunes, och den går att både hyra (39:--) och "köpa" (119:--) i Sverige. Dock har den tyvärr inte svenska texter.

Med Primevideo-abonnemang och VPN kan du se den "gratis" på amazon.com i USA. Då får du utstå någon minuts reklam innan filmen, men jag tror inte det är några reklamavbrott inne i filmen.
https://www.amazon.com/dp/B09Q23WL41/

Någon svensk Blu-rayutgåva tror jag inte finns, varken helsvensk eller utländsk med svensk text. Däremot finns filmen på Blu-ray utan svensk text i flera länder, t.ex. USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Möjligen skulle du kunna hinna få hem den tyska utgåvan tills på fredag om du beställer den på amazon.se.
https://www.amazon.se/dp/B09CBY7V61/

Och som sagt finns det en svensk DVD som visserligen är utgången, men som bör gå att få tag på begagnad.
#10
Citat från: DingoPictures2005 skrivet  1 april 2024 kl. 20:40:05Har för mig att saker blir public domain efter 100år?
Reglerna är inte samma i hela världen.

I Sverige, liksom i övriga EU, gäller upphovsrätten under upphovsmannens hela livstid och därefter 70 år till.

För filmer räknas regissören, manusförfattaren, dialogförfattaren och musikkompositören som upphovsmän. Så när alla fyra är döda gäller upphovsrätten under ytterligare 70 år.

Personligen tycker jag att regeln dels är alldeles för krånglig, dels att tiden är alldeles för generöst tilltagen. Lagstiftningen skulle behöva en grundlig översyn. Tiden borde räknas från den dag ett verk publiceras, inte från upphovsmännens död. De allra flesta inkomsterna från ett kreativt verk kommer under de första åren när verket är nytt, låt oss säga under fem år. Därför borde 25 år räcka mer än väl för alla praktiska behov.

Man kan jämföra med patent som oftast gäller i 20 år, men aldrig mer än 25.

Citat från: DingoPictures2005 skrivet  1 april 2024 kl. 20:40:30Därför behövs en annan lösning hittas.
Lycka till med att hitta en annan lösning!
#11
Citat från: DingoPictures2005 skrivet  1 april 2024 kl. 19:55:42Hur ska man bevara originaldubbningar och filmer som film företag vill radera då från exsistens då?
Jag har inga patentlösningar på det problemet. Så länge Disney äger upphovsrätten till ett verk har de sin fulla rätt att bestämma att det inte får spridas. I så fall måste lagstiftningen ändras, t.ex. om en majoritet av Sveriges befolkning plötsligt bestämmer sig för att rösta på Piratpartiet.

Annars går all upphovsrätt ut förr eller senare, och när det väl inträffar för en film är den allmän egendom som får spridas fullt lagligt utan att Disney eller någon annan har några möjligheter att hindra det. Men beroende på vilken film det gäller kan det dröja 20-30-40-50 år eller mer. Dessutom bör man i så fall inte synka ljudet till någon restaurerad bildkälla av senare datum, eftersom själva restaureringen kan ha längre upphovsrätt än originalverket.
#12
Citat från: DingoPictures2005 skrivet  1 april 2024 kl. 18:58:12Vilket är varför jag tycker vi borde skaffa en egen hemsida där vi kan bevara material.
Med störst sannolikhet så kommer nog allt som läggs upp på Archive tas ned.
Det är förmodligen mera riskabelt att driva en egen hemsida med Disneys originaldubbningar än att lägga upp dem på Archive. Det man lägger upp på Archive kan komma att tas ner, och man kan bli av med sitt konto. Men det är i stort sett inte troligt att något allvarligare än så kan hända.

Men om man driver en egen hemsida kan man bli åtalad, få böta, betala stora skadestånd eller t.o.m. hamna i fängelse beroende på hur allvarligt brottet anses vara. Då är man direkt personligt ansvarig.

För att undvika det måste man vara väldigt noga med behörighetskontroll och bara släppa in en väldigt liten och begränsad skara, så att filmbolag, upphovsrättsorganisationer och myndigheter inte kommer åt datat, eller ens kan se att det finns. Men hur användbart skulle det vara?
#13
Off-topic / SV: Diverse frågor
1 april 2024 kl. 07:41:21
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  1 april 2024 kl. 01:35:23Har det verkligen det...? Bildformatet löste sig förvisso i höstas, men jag vill minnas att den suddiga bilden fanns där ända till slutet av SVTs sändningar - eller åtminstone är jag nästan hundra på att skärpan inte var i klass med Bumbibjörnarna på Disney+ ens mot slutet...
Det har du alldeles rätt i. Jag tänkte annars mest på problemet med fel bildformat som var så iögonenfallande att det är en gåta att SVT ens hade mage att sända programmet i det skicket, och t.o.m. i flera månader. Dels borde de ha varit tuffa mot Disney och krävt nytt material omgående, dels skulle det inte ha varit så svårt för SVTs egna tekniker att lösa problemet tillfälligt.

Den dåliga skärpan var förstås inget som SVT kunde lösa på egen hand, men även där borde de ha stått på sig mot Disney.

Med det sagt kan man väl tycka att det allra största problemet under de sista åren var valet av innehåll och bristen på förnyelse.
#14
Off-topic / SV: Diverse frågor
31 mars 2024 kl. 21:52:36
Citat från: Adam Larsson skrivet 31 mars 2024 kl. 19:46:42Det såg inte vackert ut men jag föredrar det över hur Bumbibjörnarna se ut de senaste gångerna suddigt och utdraget.
Det var visserligen ett problem i fjol våras och somras, men det löste sig fr.o.m. hösten. Jag vet inte om det skulle gå att restaurera Bumbibjörnarna i HD, men så länge det inte är gjort får man acceptera en uppskalning om den bara görs på korrekt vis.

Vinjetten är däremot en annan sak. Den är inte bara uppskalad, utan dessutom beskuren till bredbildsformat, vilket gör att man förlorar ytterligare i upplösning. Med Disneys resurser är det ynkligt om de inte kan ta fram en ny vinjett som från början är gjord i riktig HD och bredbild.
#15
Off-topic / SV: Diverse frågor
31 mars 2024 kl. 19:25:15
Citat från: MB skrivet 30 mars 2024 kl. 16:35:16Vad har folk emot introt till Disneydags? Jag ser inte felet det gamla med de tecknade karaktärerna var bättre men Vad är det som är dåligt med det senaste?
Det största felet är enligt min mening att det är SD-material i 4:3 som är beskuret och uppskalat till full HD 1920x1080. Det blir väldigt suddigt och ser inte alls vackert ut.