Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vilket är den första bokstaven i alfabetet?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 19 oktober 2018 kl. 08:44:50
Tyvärr finns det inget inbyggt stöd i SMF för att begränsa huruvida länkar finns i inläggen. Jag ska söka och se om det finns något plugin som har stöd för det.

Citat från: TrondM skrivet 18 oktober 2018 kl. 17:20:57
Jeg er nesten helt sikker på at de som poster spam her, gjør det manuelt. Da vil ingen captcha-løsninger hjelpe.
Du kan ha rätt i att det är manuellt. Men i så fall kan man ju tycka att personerna som postar borde ge upp, när de får meddelande att inlägget måste godkännas av moderator innan det blir synligt...

Det som också talar emot teorin att det skulle vara levande människor som postar manuellt är det faktum att alla spaminlägg som inte är som nya trådar har varit som svar i en enda tråd (Superhjältarna 2) - om det vore manuellt spam kan man väl tycka att det borde ha blivit mer utspritt, så att spaminläggen hamnat i olika trådar; i synnerhet efter att just den där tråden börjat hamna så pass långt bakåt som sida 3 eller liknande...
Skrivet av TrondM
 - 18 oktober 2018 kl. 17:21:50
Citat från: TonyTonka skrivet 18 oktober 2018 kl. 17:19:15
Vad vinner de på att komma högt i sökmotorerna, får de pengar av Google/Bing/etc?   ???

De vinner mer trafikk, som gir flere annonsevisninger, som gir mer penger.
Skrivet av TrondM
 - 18 oktober 2018 kl. 17:20:57
Jeg er nesten helt sikker på at de som poster spam her, gjør det manuelt. Da vil ingen captcha-løsninger hjelpe.

Jeg tror enda strengere begrensninger på hva uregistrerte og nye brukere kan poste, kan hjelpe noe.

Jeg vil foreslå automatisk moderering av innlegg fra uregistrerte og nye brukere, om det inneholder linker. "Nye brukere" kan f.eks. defineres som brukere som har skrevet mindre enn 10 innlegg, eller en som har vært registrert i mindre enn en uke. Altså, den første uken blir alle innlegg en ny bruker poster med linker moderert, selv om han skriver 100 innlegg. Hvis den nye brukeren ikke skriver noen innlegg den første uken, så må han skrive 10 innlegg før han kan poste innlegg med linker, uten moderering.
Skrivet av TonyTonka
 - 18 oktober 2018 kl. 17:19:15
Citat från: Anders M Olsson skrivet 18 oktober 2018 kl. 06:13:20

Jag misstänker för övrigt att spaminläggen inte i första hand var avsedda att läsas av medlemmarna här på forumet, utan mer för att driva upp rankingen till deras tvivelaktiga sajter i olika sökmotorer.

Vad vinner de på att komma högt i sökmotorerna, får de pengar av Google/Bing/etc?   ???
Skrivet av Anders M Olsson
 - 18 oktober 2018 kl. 14:16:37
Jag har tyvärr ingen erfarenhet av SMF, men det går kanske att hitta någon bättre captcha att installera som plugin?
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 18 oktober 2018 kl. 13:58:29
Där kan du ha en poäng. Samtidigt vill man ju dock inte ha för svåra frågor, så att det finns risk att "vanliga" människor inte kan svara på dem; så det är en svår balansgång...

Tyvärr tror jag också att många spamrobotar i dagens läge är ganska bra på att tyda bokstäver i en traditionell CAPTCHA... :(
Skrivet av Anders M Olsson
 - 18 oktober 2018 kl. 11:13:55
Jag kollade lite på hur captchat och frågorna egentligen ser ut.

Själva bilden med förvrängda bokstäver och siffror är förmodligen inga större problem för en bot. Sådant knäcker spamrobotar ganska enkelt idag.

Beträffande frågorna har flera av dem svaret inbakat i frågan, t.ex. "Vad heter Gunnar Ernblad i efternamn?" Här finns kanske anledning att se över frågorna och se vad det kan ge för effekt.

På Simple Machines Forums wiki finns följande råd:
"Ensure that the answer is not included in the question because there are bots that will try to use every word within it, so avoid questions like 'what is the color of the red car?'"
"Automated registration bots are usually quite good at mathematics, so avoid using questions like 'what is the result of 2+2?'"
Skrivet av Anders M Olsson
 - 18 oktober 2018 kl. 10:49:10
Om de postar manuellt tycker man att de borde upptäcka att det är lönlöst att hålla på p.g.a. modereringen.

Då är det kanske troligare att det är någon robot som aktivt söker efter forum på nätet och postar inlägg överallt där den lyckas ta sig förbi captchat.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 18 oktober 2018 kl. 08:45:49
Sedan jag låste den tråden verkar det som att samma spammare istället har övergått till att skapa nya trådar på tavlan "Dubbningar och röster"; inlägg som ser ut att vara i det närmaste identiska )(eller åtminstone i samma stil) som inläggen i just Superhjältarna 2-tråden. Ett flertal sådana trådar har dykt upp som jag har tagit bort (men dock inte lika många som före det dök upp som svar i tråden), men eftersom forumet har moderering av nya trådar för gäster så är det förstås ingen annan än jag och moderatorn som sett dessa. Det skiljer sig från de spamtrådar som dyker upp i stort sett dagligen på Off-topic-tavlan, som har en helt annan stil och lite mer innehåll istället för bara en massa skräptext och länkar.

Eftersom spammare uppenbarligen inte har några svårigheter att ta sig förbi CAPTCHAn för nya trådar, så är det onekligen väldigt mystiskt varför de älskade att spamma just denna enda tråd men i övrigt nästan aldrig postat spam som svar i någon annan tråd. Trots allt bör det ju vara samma säkerhetsskydd både för nya trådar och för att skriva svar i befintliga...

Jag hade också gärna velat veta huruvida dessa spammare postar manuellt (av levande människor), eller om det är möjligt att kringgå CAPTCHA-kontrollerna och övriga skydd på något sätt...
Skrivet av Anders M Olsson
 - 18 oktober 2018 kl. 06:13:20
Man ska kanske inte ropa hej för tidigt, men nog verkar det som åtgärden att låsa just den tråden har haft effekt!?

Frågan kvarstår dock varför de var så glada för att posta i just den tråden? Jag gissar att någon bugg eller säkerhetslucka har gjort det möjligt att gå förbi captcha-kontrollen i just den tråden, och då har de kunnat använda ett script som automatiskt har startat upp med vissa intervall och postat nya inlägg.

Jag misstänker för övrigt att spaminläggen inte i första hand var avsedda att läsas av medlemmarna här på forumet, utan mer för att driva upp rankingen till deras tvivelaktiga sajter i olika sökmotorer.
Skrivet av TrondM
 - 18 oktober 2018 kl. 01:05:36
Citat från: Kust skrivet 14 oktober 2018 kl. 12:33:07
Varför spammar dom egentligen? Får de betalt per användare som går in på länken / Sprider virus via länkarna?

Jeg har sett websider (spesielt slike som har et litt avslappet forhold til opphavsrett), som krever at du poster en spammelding til x antall websider, og du må legge inn linken til sidene der du har postet meldingen, for å kunne registrere deg som bruker der.

(For ordens skyld - jeg avbryter alltid brukerregistreringen hvis jeg støter på et slikt krav)
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 15 oktober 2018 kl. 20:49:38
Jo, precis. Jag tyckte det var värt ett försök att tillfälligt låsa tråden, bara för att se om det resulterar i att all spam upphör eller om spammarna då går över till någon annan tråd istället...
Skrivet av Anders M Olsson
 - 15 oktober 2018 kl. 17:52:38
Jag ser att du har låst tråden Superhjältarna 2 nu. Det ska bli mycket intressant att se vad det leder till!
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 15 oktober 2018 kl. 08:51:55
Bra fråga - jag vet faktiskt inte...

Det var ju som sagt inte speciellt oväntat att det inte hjälpte att blockera några IP-adresser. Men frågan kvarstår varför spammarna bara verkar posta i just tråden Superhjältarna 2 (plus de nya spamtrådar som hela tiden skapas under Off-topic, som är modererade och därför ingen annan än jag hinner se innan de tas bort).
Skrivet av Anders M Olsson
 - 15 oktober 2018 kl. 05:49:25
Citat från: TonyTonka skrivet 15 oktober 2018 kl. 04:37:31
Det verkade inte fungera.   :(

Det var väl egentligen inte mer än väntat. "Yrkesspammare" brukar ha tillgång till en hel arsenal av kapade datorer med otaliga ip-adresser. Det går helt enkelt inte att spärra ut alla om de ger sig sjutton på att leka katt och råtta.

Daniel, när du spärrar ut en ip-adress, blir den adressen då helt utspärrad från forumet, eller går det fortfarande att läsa men inte posta?