Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Daniel Hofverberg

#1
Citat från: Anders M Olsson skrivet Igår kl. 23:54:06Det är inget som skiljer på omslagen eller skivornas etiketter. De enda sätten att veta säkert vilken version det är, är att antingen titta på matrisnumret som är tryckt inne vid skivans nav, eller lyssna på ljudspåret. Förmodligen skiljer även datum om man läser av filsystemet i en dator.
Det är just det som är det stora kruxet - oftast när man hittar åt exemplar av 2002 års utgåva av Oliver & gänget har man inget sätt att kunna veta om det är den första upplagan eller den "korrigerade" upplagan. På annonser på exempelvis Tradera nämns oftast ingenting, och även om det nämns kan man inte alltid lita på det som skrivs; åtminstone om det inte finns med foton på själva skivan vid navet.

Även när man hittar åt filmen på second hand-affärer är det, åtminstone här i Skellefteå, vanligt förekommande att de har plomberat eller tejpat för fodralet så att man inte ska kunna öppna det och titta på matrisnumret på skivan... :(

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet Idag kl. 00:27:59Det förklarar den delen men som situationen är blir inte äldre DVD utgåvor mer sällsynt ju mer tid som går? Dom är inte längre i print så inga nya exemplar blir utgivna längre?
Ja, självklart blir äldre DVD-utgåvor mer ovanliga ju längre tiden går, då det förstås inte tillkommer fler exemplar. Men det är ju ett svårlösligt problem...

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet Idag kl. 00:27:59så är det nog bäst att köpa det som är tillgänglig på fysisk media i sin personliga samling. Det går inte att anlita sig till streamingtjänsterna.
Nej, som alla redan konstaterat kan man aldrig sia om vad som händer i framtiden med utbud på streamingtjänster, och inga licensavtal i världen varar för evigt.

Streamingtjänster är utmärkt som komplement till fysiska medier, men inte som substitut. Men tyvärr är det ju oerhört mycket som aldrig släppts på DVD eller Blu-Ray, och på grund av exklusivavtal, rättigheter, konkurser eller bristande intresse kommer mycket med största sannolikhet heller aldrig att släppas. Och även det som faktiskt släpps försvåras av det faktum att ganska många hushåll nuförtiden inte ens äger en DVD- eller Blu-Ray-spelare...
#2
Off-topic / SV: Diverse frågor
Idag kl. 06:14:10
Citat från: Anders M Olsson skrivet Idag kl. 00:33:25Vilken konstig fråga. Ordet används väl varje gång någon vill prata om djuret murmeldjur, på samma sätt som ordet "elefant" används varje gång någon vill prata om elefanter.
Nej, jag håller med att det är en väldigt konstig fråga. Vore bra att veta vad som egentligen åsyftades av @MOA...?

Hur vanligt djuret är har ju liksom ingen koppling till själva ordet i sig...
#3
Citat från: Jonas9881 skrivet Idag kl. 01:02:48Studion kanske inte bevarar men någon bör göra det såklart. Finns vissa fall att dom raderas som dom äldre filmer men det är ju inte aktuellt p.g.a denna är från 2010-2013. Men har inget att förlora på att fråga iallafall.
Det råder ingen tvekan om att Warner Bros. har bevarat dubbningarna, mest troligt i deras arkiv i USA.

Dubbningsstudior lär generellt sett inte spara gamla dubbningar de utfört (bara rollistor/creditlistor), och även om de skulle råka ha sparat arbetsmaterial får de ju ändå på grund av upphovsrätten inte göra något med det - dubbningsstudior utför ju bara ett beställningsuppdrag av en kund, så det är ju kunden som återfår det dubbade materialet och som äger alla rättigheter till det.
#4
Off-topic / SV: Diverse frågor
Igår kl. 15:56:56
Citat från: Disneyfantasten skrivet Igår kl. 15:26:13Jag tycker inte ordet är gammaldags eller ovanligt.

Murmeldjur är ett djur, det finns flera olika arter, några exempel är Skogsmurmeldjur (Marmota monax) som lever i Nordamerika, Alaskamurmeldjur (Marmota broweri) som lever i norra Alaska och Alpmurmeldjur (Marmota marmota) som lever i södra delarna av Europa.
Ordet i sig är förstås inte ovanligt eller gammaldags, men det är sällsynt att du stöter på murmeldjur i Sverige - därför är det ju av förståeliga skäl relativt sällan som de flesta pratar om murmeldjur vid vardagligt tal här...

Jag skulle nästan rentav vilja sträcka mig så långt som till att påstå att för många i Sverige är djuret sannolikt mest känt genom filmen Måndag hela veckan (Groundhog Day) från 1993.
#5
Citat från: Steffan Rudvall skrivet Igår kl. 08:22:07Creditlistan refererar ju dessutom till BTI Studios som varit Iyuno ett tag nu.

Jag antar den svenska dubbningen och bildversionen faktiskt är gjorda 2020 men att den av någon anledning kommer först nu.
Det är min slutsats också. Filnamnet på videon med eftertexterna antyder att eftertexterna färdigställdes den 20 augusti 2020, vilket verkar rimligt efter omständigheterna (både BTI Studios och C More referas till under eftertexterna).

Man kan ju undra varför det har dröjt så länge, om hela filmen, dubbningen och bildversionen faktiskt färdigställdes hösten 2020...? 2020 var det förstås omöjligt att släppa något, när pandemin precis hade börjat och många biografer var stängda - men senast ifjol borde det ju ha varit fullt möjligt, när alla restriktioner släpptes och pandemin officiellt upphörde (en del är nog försiktiga fortfarande för Covid-19 kommer ju inte försvinna, men det upphörde ju att klassas som en pandemi ifjol).

För övrigt väldigt egendomligt att man på filmaffischen/postern har hoppat över Maria Sid, som väl ändå i både Sverige och Finland bör ses som den mest kända av skådespelarna i nydubbningen...? Dessutom är ju Muminmamman i så stor roll att hon borde ha stått med bara därför.
#6
Nu har jag uppdaterat den gamla creditlistan och lagt till alla uppgifter om omdubbningen, som alltså går upp på bio under fredagen (även om det säkert är fler orter än bara Skellefteå där den börjar visas först på lördag). :)
https://www.dubbningshemsidan.se/credits/mumintrollet-kometen-kommer/

(För att inte förstöra gamla bokmärken/favoriter och sökresultat kommer jag inte ändra URLn för att efterspegla den nya titeln, men jag har skrivit dit båda titlarna på själva sidan.)
#7
Dubbningar och röster / SV: Oliver och gänget
28 september 2023 kl. 23:03:54
Citat från: Anders M Olsson skrivet 28 september 2023 kl. 17:05:20Jag tycker också att 600 kronor är i mesta laget för den här skivan. Men det är ändå inget extremt ockerpris. Men 599 kronor är utropspriset, inget "köp nu-pris". Så det kan stiga innan auktionen avslutas om det är mer än en som är riktigt angelägna om att få den, och är beredda att slåss om den.
Precis. 600 kr är inget extremt ockerpris, och jag har sett värre, så det hade jag möjligen kunnat acceptera om det hade varit "köp nu" för det priset. Men vid en auktion finns ju risken att det kan stiga till astronomiska summor - det har tyvärr hänt förut... :(
#8
Off-topic / SV: Diverse frågor
28 september 2023 kl. 14:40:01
Citat från: gstone skrivet 28 september 2023 kl. 13:13:24Dör man av CP( cerebral pares) ?
Generellt sett, nej - CP innebär muskelstörningar, så det påverkar motorik och rörlighet; men de flesta med CP kan leva lika länge som andra. Men det finns undantag, och beroende på hur svåra skador man har förekommer en viss överdödlighet - milda skador innebär alltså i stort sett ingen överdödlighet, medan mycket grava CP-skador innebär en ganska påtaglig risk att dö för tidigt.

CP är alltså väldigt brett, där somliga inte kan röra sig alls medan somliga har så små besvär att det inte är synligt för omgivningen.
#9
Dubbningar och röster / SV: Oliver och gänget
28 september 2023 kl. 14:29:39
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 28 september 2023 kl. 14:17:07Jag skulle inte rekommendera att du lägger ner nästan 600 kr på en DVD film men du gör som du vill.
När det gäller så här sällsynta och sedan länge utgångna DVD-filmer får man nog tyvärr räkna med överpriser - men jag tycker ärligt talat också att 600 kr är för mycket pengar; i synnerhet i dessa tider med höjda matpriser och annat när de flesta hushåll inte direkt badar i pengar...

Men var och en gör förstås som de själva vill, utifrån hur mycket pengar de har till övers och hur mycket de tycker att en sådan sällsynt DVD är värd.

#10
Off-topic / SV: Hoppastråden
28 september 2023 kl. 11:18:10
Citat från: gstone skrivet 28 september 2023 kl. 10:09:19Bara så ni vet  :D
Utan någon tillförlitlig tydlig källangivelse bör ju dock även den uppgiften tas med en liten nypa salt, men jag tror vi kan vara ganska säkra på att ryktet är falskt - för en film som redan är inspelad lär det krävas väldigt starka skäl för att byta ut en skådespelare, i och med de enorma kostnader det medför, och att somliga (många?) inte tycker om vad hon sagt i intervjuer om 1937 års film är knappast tillräckligt för det...

Dessutom tror jag inte att Disney vill punga ut så mycket mer pengar på Snövit, då det lär vara en chansning som det är om den verkligen kommer att gå runt ekonomiskt. Disney har ju haft tur hittills när det gäller sina live-actionremakes, men ärligt talat tror jag nog att det handlar minst lika mycket om tur som om skicklighet...

#11
Citat från: gstone skrivet 28 september 2023 kl. 11:03:10Det till kom vist fler röstskådspelare till Önskan :D
Det är inte så konstigt, då alla repliker lär vara inspelade minst ett år innan strejken inleddes - så alla skådespelare har förstås varit färdiga och kända av Disney sedan länge, det handlar bara om vad Disney väljer att gå ut med och när.
(Av marknadsföringsskäl vill man förstås pytsa ut lite information i taget under en längre period, för att inte intresset från allmänheten ska ha avtagit innan filmen får premiär)
#12
Citat från: Gustav Jonsson skrivet 28 september 2023 kl. 09:27:45Vad heter den här serien på svenska? SVT Play kallar den bara Pettson och Findus medans bildversionen säger Pettson och Findus på nya äventyr
Ja, SVT verkar ha lite svårt att komma överens med sig själva om vad serien egentligen heter... ;)

På finländska YLE heter den i alla fall genomgående Pettson och Findus.
#13
Off-topic / SV: Hoppastråden
28 september 2023 kl. 08:33:38
Citat från: gstone skrivet 28 september 2023 kl. 06:25:06Jag älskar Rachel Zegler ❤️❗️

Jag tycker hon är jätte begåvad🤩❗️

Framför allt har hon en makalöst vacker sångröst 🎶🎼🎤🤩❤️
Själv har jag något begränsad erfarenhet av Rachel, men hon var helt klart väldigt bra i West Side Story. :)

På rak arm tror jag faktiskt inte att jag sett henne i något annat.
#14
Off-topic / SV: Hoppastråden
28 september 2023 kl. 01:13:19
Citat från: Simon Axelsson skrivet 27 september 2023 kl. 18:41:51Det där är dock bara ett rykte som sprids på TikTok. Tills dess att de större nyheterna, exempelvis Variety, tar upp det skulle jag ta det med en rejäl nypa salt, särkilt med tanke på att filmen dessutom redan är färdiginspelad sen minst två månader tillbaka.
Citat från: gstone skrivet 27 september 2023 kl. 18:48:20Jag tivilar på at det här sant ;D

För mycket a filmen är redan filmad.
Jag tror också vi bör ta de här uppgifterna med en rejäl nypa salt, så länge det inte är officiellt bekräftat. Jag har väldigt svårt att tro att det skulle vara ekonomiskt försvarbart att byta ut huvudrollsinnehavaren i det här sena skedet.

Snövit bör ju som sagt till allra största delen vara färdiginspelad innan strejken inleddes - möjligtvis kanske några scener här och var återstår som inte hanns med innan strejken, men det är mer sannolikt att det rör sig om scener från så kallat andrateam (Second Unit) och knappast troligt att scener med Snövit återstår att spelas in. Snövit lär väl medverka i nästan varenda scen i filmen, så att byta ut henne skulle ju alltså innebära att kassera nästan allt inspelat material och spela in nästan varenda scen på nytt - det lär ju kosta många miljoner dollar, och dessutom försena premiären med närmare ett år...

Visst har det hänt att skådespelare byts ut när en film är nästan helt färdiginspelad - det mest kända exemplet är väl All the Money in the World, där Kevin Spacey byttes ut mot Christopher Plummer i ett mycket sent skede. Men det brukar vanligtvis krävas misstankar om grova brott eller liknande, så att risken är överhängande att nästan ingen kommer vilja se filmen, för att det ska vara försvarbart för ett filmbolag att ta den ekonomiska smällen.

Rachel Zegler är kanske inte världens allra populäraste skådespelare just nu, men hon är väl såvitt jag vet inte misstänkt för något brott, så jag har svårt att se att hennes uttalanden skulle vara tillräckligt illa för att Disney ska vara beredda att kasta bort så mycket pengar...

Dessutom lär väl Snövit gissningsvis huvudsakligen rikta sig till barn, och sådana bryr sig sannolikt inte så mycket om vad skådespelare sagt i intervjuer; än mindre om en film från 1937 som de med stor sannolikhet aldrig hört talats om... Kort sagt är sannolikheten liten att hennes närvaro skulle påverka hur många som går och ser filmen i nämnvärd utsträckning, då inte särskilt många vuxna lär se filmen på bio utan sina barn. Och vill barnen gå och se filmen lär nog inte deras föräldrar vägra ta med dem på grund av vad filmens huvudrollsinnehavare har sagt i intervjuer - det blir liksom svårt att rättfärdiga det för sina barn.
#15
Dubbningar och röster / SV: Önskan (Wish, 2023)
28 september 2023 kl. 00:37:14
Citat från: gstone skrivet 27 september 2023 kl. 22:20:23Dahlias svenska röstskådespelerska kommer nog vara Funktionshindrad.

Hennes engelska röst är en tjej i en rullstoll.
Mycket intressant. Jag hörde nämligen för runt ett halvår sedan av min svägerska att hennes kollega, som är sjukgymnast, hade fått i uppdrag att hitta åt en passande rullstolsbunden skådespelare för någon dubbning. Kan det tänkas vara denna...?

Citat från: BPS skrivet 27 september 2023 kl. 22:35:28Kan man höra på rösten att någon sitter i rullstol? För annars behöver det väl inte spela någon roll det är ju röstlikhet man går på.
Självklart kan man inte höra det på rösten, men nuförtiden har det blivit relativt vanligt att ta hänsyn till sådant vid rollbesättning och inte enbart gå på röstlikhet - allt i ett försök att tänka på inkludering och mångfald. Som exempel hade ju Nickelodeon krav över hela världen att CJ i Familjen Casagrande alltid ska spelas av skådespelare med Downs syndrom, eftersom originalskådespelaren har Downs.
(De tvingades dock att släppa på det kravet i samband med pandemin, eftersom Downs syndrom räknas som en riskgrupp för Covid-19 så att det därför inte blev realistiskt för personer med Downs att kunna ta sig till dubbningsstudion)