Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Scooby-Doo - Where are you? på svensk dvd

Startat av Erika, 27 april 2005 kl. 15:30:31

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Daniel Hofverberg

För att besvara Erikas ursprungliga fråga tills dess att jag hunnit lägga in creditlistorna på hemsidan, så är alltså 1 avsnitt med Bobo Eriksson som Shaggy och 6 avsnitt med Kristian Ståhlgren som Shaggy (med i övrigt samma skådisar). Sen är 4 avsnitt med Sun Studios gamla betydligt sämre röster (Thomas Engelbrektsson, Gizela Rasch, m.fl).

Hur det ligger till med alla andra avsnitt är det ingen som vet, då dessa tydligen inte gjorts på Sun Studio överhuvudtaget. Kanske Warner har använt Media Dubbs gamla klassiska dubb till de avsnitten...? Nåja, det märker vi snart - om de inte ändrat releasedagen, så är det väl idag som de boxarna ska släppas...

Daniel Hofverberg

Och idag kom äntligen de två DVD-boxarna, efter flera förseningar! För er som ännu inte fått dem, kan jag berätta att till de återstående 14 avsnitten som inte gjorts av Sun, så har Warner använt Media Dubbs gamla klassiska dubbning från TV3, med oslagbara Steve Kratz som Scooby!  :)

Som vanligt när det gäller Warner, så står det dock inte utsatt några credits till någon av dubbningarna. På omslaget listas de fem huvudrollsinnehavarna till den senaste Sun Studio-dubben, men de glömmer bort att nämna att dessa uppgifter faktiskt bara gäller för 6 av de 25 avsnitten...  ::)

På tal om credits, är det någon som vet vem det är som sjunger ledmotivet till serien i Media Dubbs gamla dubb? Jag har inte lyckats att känna igen vem det är...

Daniel Hofverberg

Börjar bli lite tråkigt att jag är den enda som postar i den här tråden, men...  ::)

Jag har i alla fall gått igenom alla 25 avsnitten nu, och den tidigare informationen stämde inte riktigt helt...

I säsong 1 (d.v.s. de 17 avsnitten från 1969) är 1 avsnitt dubbat av Sun Studio i Köpenhamn med de dåliga rösterna, närmare bestämt "Mine Your Own Business". Alla de resterande 16 avsnitten är med Media Dubbs gamla suveräna dubb.

I säsong 2 (de 8 avsnitten från 1970) är 1 avsnitt dubbat av Sun Studio i Köpenhamn ("The Haunted House Hang-Up") och de resterande 7 avsnitten är gjorda av Sun Studio i Sverige (sex avsnitt med Kristian Ståhlgren som Shaggy, och ett med Bobo Eriksson).

Med andra ord: Det är alltså bara två avsnitt som har Sun Studios dåliga Köpenhamns-baserade dubb, och 16 avsnitt (istället för 14) som har Media Dubbs version. Det finns tre avsnitt till som Sun Studio i Köpenhamn har dubbat ("Hassle in the Castle", "Go Away Ghost Ship" och "A Night of Fright is No Delight"), men deras dubbningar använts inte på DVD:n för de avsnitten utan istället används Media Dubbs dubbningar av dem.

Erika

Nu har jag skaffat säsong ett (säsong två kommer jag att skaffa vid ett senare tillfälle), lite sent kanske men bättre sent än aldrig...

Jag tittat på några avsnitt och har upptäckt att både Fred och Velma har andra röster vid varsitt tillfälle, i avsnittet "A Gaggle of Galloping Ghosts" spelas Fred av Jan Simonsson, och i "Scooby-Doo and a Mummy Too!" spelas Velma av Annelie Berg.

Titelsången framförs av Tommy Nilsson (men kvinnan som sjunger i bakgrunden har jag inte lyckats identifiera). 

Jag ska ta och se lite fler avsnitt och om du vill kan jag även identifiera några biroller.

Daniel Hofverberg

Ja, gör gärna det - jag uppskattar all info jag kan få.

Gäller allt det du skrev alltså om de Media Dubb-dubbade avsnitten (från TV3), förutsätter jag?

Som bekant så är det ju några av avsnitten på DVD:erna som dubbats av Sun Studio. Närmare bestämt ett avsnitt i säsong 1 och ett avsnitt i säsong 2 som dubbats av Sun Studio i Köpenhamn (med de gamla irriterande rösterna), samt sju avsnitt i säsong 2 (men inga säsong 1-avsnitt) som gjorts av Sun Studio Sverige (med de nyare rösterna) - trots att åtminstone en del av de avsnitten har dubbats av Media Dubb tidigare (som visats på TV3)...

Jag skulle verkligen vilja veta vad logiken varit från Warners sida om användandet av dubbningar...

Erika

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 20 september 2006 kl. 15:42:05
Ja, gör gärna det - jag uppskattar all info jag kan få.

Gäller allt det du skrev alltså om de Media Dubb-dubbade avsnitten (från TV3), förutsätter jag?

Ja, det stämmer.

Citat
Som bekant så är det ju några av avsnitten på DVD:erna som dubbats av Sun Studio. Närmare bestämt ett avsnitt i säsong 1 och ett avsnitt i säsong 2 som dubbats av Sun Studio i Köpenhamn (med de gamla irriterande rösterna), samt sju avsnitt i säsong 2 (men inga säsong 1-avsnitt) som gjorts av Sun Studio Sverige (med de nyare rösterna) - trots att åtminstone en del av de avsnitten har dubbats av Media Dubb tidigare (som visats på TV3)...

Snyft... Kunde de inte ha haft med Media Dubbs dubbning av dessa avsnitt också? Nu har jag inte sett Sun Studio Sveriges version som jag är ganska säker på är bra, men det är bara det att det är så knapert med Media Dubb-dubbningar som getts ut på DVD.  :'( 

Citat
Jag skulle verkligen vilja veta vad logiken varit från Warners sida om användandet av dubbningar...

Det undrar jag också.  ::)
Det måste vara förvirrande för dem som inte är så insatta i detta att först få höra en version, sedan en andra version och ytterligare en till version.

Daniel Hofverberg

Jag håller fullständigt med - jag hade också önskat att få se Media Dubbs dubbning även av de resterande avsnitten. Jag har inte sånt hästminne att jag med säkerhet kan minnas att alla 25 avsnitten i de båda säsongerna verkligen visades på TV3, så jag kan inte vara säker på att alla avsnitten har dubbats av Media Dubb. Men däremot är jag 100% säker på att "Mine Your Own Business" i säsong 1 samt åtminstone en del av säsong 2-avsnitten (däribland "Jeepers It's the Creeper" och "Scooby's Night With a Frozen Fright") har dubbats av Media Dubb och gått på TV3.

Men Sun Studio i Köpenhamn har ju dubbat ytterligare några få avsnitt till diverse samlingsfilmer som inte använts på DVD:n (utan där Media Dubbs version använts), så det verkar ju inte som att Warner har prioriterat Sun Studios dubbningar heller. Med andra ord, jag kan inte hitta någon som helst logik...

Jo, det måste vara vansinnigt förvirrande för personer som inte är insatta i de olika dubbningarna (vilket säkert innefattar de flesta barn) att se dessa 25 avsnitt, och tvingas vänja sig vid tre olika röstuppsättningar, plus ytterligare ett röstbyte för Shaggy (som spelas av Bobo Eriksson och Kristian Ståhlgren i olika av de Sun Studio-dubbade avsnitten). Och till råga på allt, så står ju enbart röster för en enda av dubbningarna utsatt på omslagen...

Cadpig

Personligen tycker jag att han Bobo, är den sämsta Shaggy av alla. På tok för gnällig och ljus.

Peter Harrysson var är du!?!

Daniel Hofverberg

Själv tycker jag riktigt bra om Bobo Eriksson - det kändes lite ovant i början, men nu tycker jag att han är bra som Shaggy.

Men självklart kommer han inte upp i samma klass som Peter Harryson. Han är och förblir den klart bästa rösten för Shaggy.

GaBBe

Nej, det gör Thomas Engelbrektsson som alltså passar perfekt som Shaggy. Värst vad ni skyltar dom rösterna som dåliga här då.
"I säsong 1 (d.v.s. de 17 avsnitten från 1969) är 1 avsnitt dubbat av Sun Studio i Köpenhamn med de dåliga rösterna, närmare bestämt "Mine Your Own Business". Alla de resterande 16 avsnitten är med Media Dubbs gamla suveräna dubb."
Jäkla favorisering...=P Stefan Frelander är och förblir den bästa Scooby-rösten, detsamma när det gäller Fred. Frelander låter så likt Freds original det går att komma. Scooby Doo på Zombie-ön är så charmig när det gäller dubbningen, så bra, där gär Engelbrektsson Shaggy bäst. Alla är faktiskt bra där!
Föresten, Steve Kratz är ju riktigt dålig som Scooby? Låter inte vettigt, förstår inte vad ni gillar =P

Daniel Hofverberg

Jag favoriserar ingen - jag är bara uppriktig. Men smaken är ju olika...

Jag kan hålla med dig att Stefan Frelander var bra som Fred, men definitivt inte som Scooby. Där är han ganska bristfällig. Och Thomas Engelbrektsson var ännu sämre - han var inte alls särskilt lyckad som Shaggy. Därmed inte sagt att han var rent dålig. Det finns värre exempel - bl.a. Musikservice gamla videofilmer med Scooby-Doo på 1980-talet, som hade en riktigt dålig dubb - men det betyder inte att vare sig Frelander eller Engelbrektsson var bra. I mitt tycke är/var båda två halvskapliga som Scooby resp. Shaggy, men långt ifrån bra.

Och för övrigt tycker jag att Steve Kratz var helt oslagbar som Scooby, och dessutom riktigt lik gamla goda originalrösten Don Messick. Ingen annan svensk röst kommer i närheten av samma klass som Steve Kratz vad gäller Scooby.

GaBBe

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 24 september 2006 kl. 23:58:50
Ingen annan svensk röst kommer i närheten av samma klass som Steve Kratz vad gäller Scooby.

Det gör Frelander med munkavle...=P

Elios

Har länge verkligen velat få tag i denna på Dvd. Men jag gissar att dem varit utgångna sedan lång tid. För övrigt så håller jag med om att Stefan Frelander kommer helt klart före Steve Kratz i rollen som Scooby-Doo med munkavle före.
Inget ont alls om Steve Kratz men tycker att Stefan Frelander är bättre bara.
Men Steve Kratz hade säkert funkat bra som Fred eller så.

Daniel Hofverberg

Jag tycker precis tvärtom - Stefan Frelander var helt okej som Scooby, men ingen klår gamla goda Steve Kratz som är överlägset bäst i rollen. :)

Citat från: Elios skrivet 20 januari 2020 kl. 10:04:56
Har länge verkligen velat få tag i denna på Dvd. Men jag gissar att dem varit utgångna sedan lång tid.
Båda de svenska DVD-boxarna (säsong 1 och 2) släpptes 2005, och är mycket riktigt utgångna sedan länge. De brukar dock inte vara så svåra att få tag i - just nu finns båda två på Tradera i begagnad form:
https://www.tradera.com/item/302099/382333974/dvd-scooby-doo-scooby-doo-where-are-you-tva-sasonger

Annars kan man också importera från Tyskland, som har svenskt och danskt ljudspår (samma skivor som i Sverige, men annat omslag):
https://www.amazon.de/Scooby-Doo-bist-kompletten-Staffeln-DVDs/dp/B0007VEQ16/

Eller så kan man köpa de svenska boxarna från Tyskland (ja, det är precis så egendomligt som det låter...):
https://www.amazon.de/Scooby-Doo-bist-komplette-Staffel-DVDs/dp/B002NFR0X0/
https://www.amazon.de/Scooby-Doo-bist-Die-komplette-Staffel/dp/B002RAEOU8/

Säsong 1 har alltså Mediadubb Internationals (TV3s) originaldubb, medan säsong 2 har nydubbningar av Sun Studio (växelvis Köpenhamn och Stockholm, med flera olika röstuppsättningar).

RC

Jag läste på forumet för ett tag sedan att det skulle finnas dvd två versioner av scooby-doo Where are you säsong 1 på svenska en med bara mediadubb och en som vi nämt tidigare med både mediadubb och 1 avsnitt av Sun Studio stämmer verkligen detta?