Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Disney rättigheter

Startat av moviefan, 19 februari 2023 kl. 07:32:37

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

moviefan

Nalle Puh har blivit public domain, stämmer det ?  Har läst att det kommer att bli så med Musse Pigg.  Det har ju gjorts en skräckfilm baserat på Nalle Puh, det kommer att göras så med Bambi och Peter Pan har jag hört.  Hur länge har Disney rättigheter innan de blir Public domain, att andra kan använda deras material.  

Daniel Hofverberg

#1
Citat från: moviefan skrivet 19 februari 2023 kl. 07:32:37Nalle Puh har blivit public domain, stämmer det ?
Nja, rättare sagt är det A.A. Milnes första bok "Nalle Puh" från 1926 som är Public Domain sedan ifjol (vilket innefattar alla rollfigurer utom Tigger/Tiger); och "Nalle Puhs hörna" kommer bli det nästa år (vilket då innebär att även Tigger innefattas).

Men Disneys filmer och likaså Disneys utseende på rollfigurerna är långt ifrån Public Domain, så vill man använda Nalle Puh måste man alltså se till att utseendena mer håller sig till illustrationerna i böckerna än på Disneys utseenden.

Citat från: moviefan skrivet 19 februari 2023 kl. 07:32:37Har läst att det kommer att bli så med Musse Pigg.
Om inte amerikansk lag hinner ändras innan dess är det Steamboat Willie som nästa år kommer bli Public Domain. Det lär påverka mindre, då det bara berör just den kortfilmen - alla kortfilmer med Musse Pigg som kom efter den ägs ju fortfarande av Disney, och så även rollfiguren i sig.

Citat från: moviefan skrivet 19 februari 2023 kl. 07:32:37Hur länge har Disney rättigheter innan de blir Public domain, att andra kan använda deras material. 
Amerikansk upphovsrättslagstiftning är besvärlig och snårig, med en mängd undantag och specialregler. Men grundregeln i både USA och EU nuförtiden är att upphovsrätten sträcker sig 70 år efter upphovsmannens död - och för filmer räknas upphovsman som den sist överlevande av regissören, manusförfattaren och kompositören av originalmusik.

Men Felix Saltens litterära förlaga för Bambi är numera Public Domain, så vill man göra filmversioner av Bambi som håller sig till boken och inte innehåller beståndsdelar unika för Disneys film, så är det fritt fram - därav att det är en skräckfilm på gång där.

MOA


Men lägg av!Först Nalle Puh & nu Bambi, kan dom inte göra skräckfilmer baserade på obehagliga karaktärer?En skräckfilm om The Black Cauldron hade passat perfekt.

Daniel Hofverberg

Citat från: MOA skrivet 19 februari 2023 kl. 12:45:27Men lägg av!Först Nalle Puh & nu Bambi, kan dom inte göra skräckfilmer baserade på obehagliga karaktärer?En skräckfilm om The Black Cauldron hade passat perfekt.
The Black Cauldron hade inte gått, då varken romanserien eller Disney-filmen är i Public Domain - och det är knappast troligt att Lloyd Alexanders dödsbo hade gått med på att licensiera ut bokserien till sådana ändamål...

MOA

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 19 februari 2023 kl. 18:34:16The Black Cauldron hade inte gått, då varken romanserien eller Disney-filmen är i Public Domain - och det är knappast troligt att Lloyd Alexanders dödsbo hade gått med på att licensiera ut bokserien till sådana ändamål...
Läste även att de kommer en film om Peter Pan
Nämn nåt mer skrämmande än ovanstående