Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Cosmonova är Sveriges enda IMAX-biograf

Startat av Anders M Olsson, 3 november 2004 kl. 10:58:47

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Elios

Är skillnaden på IMax bio och kupolbio att själva duken på IMax är väldigt bred och ja kupolbio säger ju sig själv att det är en rund bio och det här jag varit på däremot inte IMax son jag gärna väldigt vill. Men var!?  ::)

Anders M Olsson

Citat från: Elios skrivet 21 oktober 2019 kl. 21:15:47
Är skillnaden på IMax bio och kupolbio att själva duken på IMax är väldigt bred och ja kupolbio säger ju sig själv att det är en rund bio och det här jag varit på däremot inte IMax son jag gärna väldigt vill. Men var!?  ::)

Om vi för ett ögonblick bortser från de nya digitala varianterna så är IMAX från början ett filmformat som använder 70mm film som löper horisontellt istället för vertikalt som i en vanlig filmprojektor. Varje bildruta matas fram 15 perforeringshål och är alltså tre gånger så stor som för vanlig 70mm film. Det gör att IMAX-bilden inte alls verkar speciellt bred, tvärtom har den nästan samma proportioner som gammal normalbild. Däremot använder man en väldigt stor filmduk som på vissa biografer kan vara över 20 meter hög, som ett höghus på 7-8 våningar!

IMAX Dome (kupolbio) använder exakt samma filmformat, men filmer som är gjorda för IMAX Dome är filmade med ett speciellt objektiv med mycket kort brännvidd som gör att perspektivet blir rätt för kupolen. Tyvärr har det bara gjorts ett mycket litet antal filmer speciellt för IMAX Dome. Därför är de flesta filmer som visas på Dome-biografer samma som på IMAX-biografer med platt filmduk, och passar egentligen inte i kupolen. Det kan till nöds passera, och om förvrängningen skulle bli för stor kan man minska bildstorleken något genom att sätta ett lite längre objektiv på projektorn.

Så för att sammanfatta: Filmformatet på IMAX och IMAX Dome är exakt samma. Filmer som är gjorda för IMAX (med platt duk) kan även visas på Dome-biografer, men inte tvärtom.

Men sen 2008 har IMAX experimenterat med olika digitala projektionssystem, och många biografer är numera ombyggda för att köra helt digitalt. Jag vet inte om det finns någon IMAX-biograf (med platt filmduk) i närheten av Sverige där man fortfarande kör analog film. Den enda i Skandinavien fanns i Oslo, men den fanns bara i några få år och stängdes för nästan 20 år sen.

Nya IMAX-biografer byggs förmodligen uteslutande för digital visning. En sådan finns i Heron City i Solna och en byggs just nu i Göteborg.

Elios

Verkar knappast särskilt roligt att man ska behöva städa där sen och plocka upp andras skräp.
Såg denna video efter lite research efter det som Anders M Olsson berättade:


https://youtu.be/nE1g3KKAAtM