Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Coronaviruset

Startat av gstone, 16 mars 2020 kl. 17:09:32

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Scoobydoofan1

1/10 har fåt dos 3. 10% av Sveriges befolkning vilket är bra med tanken på att det gick snabbt. Frågan är dock hur länge det kommer ta tills dom som inte har vaccin för vaccinet.

Goliat

Citat från: Jabberjaw skrivet  2 december 2021 kl. 18:00:39
Man jösslar med pengar på vaccin och på rutiner. Och sedan tar man bort rutinerna och skänker bort vaccin. Vi har tydligen hur mycket pengar som helst i det här lilla landet. Men det lär alla märka som skall gå i pension i framtiden :)

Vaccin är viktigt, och det är väl bra att vi hjälper länder som inte ha möjlighet att ge vaccin genom att skänka till dem?

Dessutom sänker man skatterna hela tiden för de rika och gör inget för de fattiga eller låginkomsttagare, klart pengar sinar då. Men så har det nästan alltid varit, att man tar från de fattiga och ger till de rika, eller rättare sagt man gör de rika rikare och gör de fattiga fattigare.

Daniel Hofverberg

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  2 december 2021 kl. 16:11:09
Ny börjar mängden vaccinerade öka igen och spridningen av covid är på gång.... hur dålig kommer den här vintern se ut när det kommer till smitning av covid 19?..... det ser bara mörkt ut. Man blir irriterad.
Svårt att säga. Hur vintern kommer att se ut beror väl i stort sett på två faktorer: hur många fler som väljer att vaccinera sig, och vad som händer med den nya Omikron-varianten.

Nedstängningar och restriktioner i all ära, men har man lärt sig något från de flesta länder i världen så är det ju att de allra flesta restriktioner bara tycks få effekt så länge de är i bruk - men så fort man börjar lätta på restriktioner, så kommer smittspridningen sakta men säkert att öka igen... Restriktioner tycks alltså sällan eller aldrig få någon permanent effekt, utan det handlar främst om att vinna tid tills vaccinationsgraden ökar. Under våren 2020 var det ju en del länder som trodde sig kunna ha landet nedstängt ända tills pandemin var över, i tron att hela pandemin skulle vara över inom ett par månader, men nuförtiden har ju alla insett att det är helt omöjligt att kunna ha lockdowns tillräckligt länge för att pandemin ska gå över.

Sen är det som sagt stora frågetecken kring Omikron-varianten, som helt tagit över i Sydafrika och som sakta men säkert börjar spridas över Europa. Den varianten verkar ju vara mer smittsam än Delta-varianten, och ser också ut att kunna kringgå vaccinen åtminstone till viss del. Vi väntar ju fortfarande på att få oberoende studier om detta, men enligt Pfizers egna preliminära data ska två doser av Pfizers vaccin ge ett ganska dåligt skydd mot Omikron-varianten, medan tre doser ska ge ett riktigt bra skydd. Om det stämmer, så innebär alltså det att det är bråttom att så många som möjligt ska hinna få sin tredje dos (d.v.s. 6 månader efter den andra för alla under 65 år, och 5 månader efter den andra för äldre).

Alltså finns mycket att vinna på att införa restriktioner för att bromsa smittspridningen, så att så många som möjligt ska hinna få sin tredje dos innan Omikron-varianten tar över även i Sverige (Än så länge finns det ju bara ett fåtal fall i Sverige, men då den verkar spridas väldigt lätt och ganska många fall har börjat dyka upp i Norge och Danmark, så är det med stor sannolikhet bara en tidsfråga innan den tar över fullständigt i hela Europa).


Med facit i hand kan vi väl konstatera att alla länder i världen hade lite för bråttom med att släppa på alla restriktioner nu under hösten (29 september i Sverige, och redan före det i många andra länder) - man borde ha tagit det mer stegvis, istället för att ta bort alla restriktioner och t.o.m. rekommendationer om att hålla avstånd och jobba hemifrån från en dag till nästa... :(

Men sedan 1 december gäller ju som sagt vaccinpass i Sverige på allmänna sammankomster större än 100 personer, och sedan den 8 december även rekommendationer om att hålla avstånd och till viss del jobba hemifrån. Det kan säkert hjälpa till att bromsa smittspridningen lite grand, men förmodligen kommer man behöva ta till fler åtgärder för att det inte ska öka ännu mer.

Nästa steg i Folkhälsomyndighetens plan är ju att kräva vaccinpass även på restauranger, caféer, barer och gym, som regeringen nu har skickat ut på remiss till ett stort antal remissinstanser och som är tänkt att tas i bruk om smittspridningen ökar påtagligt. Med tanke på att Moderaterna hellre vill att det ska införas genast istället för att vänta tills spridningen ökar, så råder det väl ingen tvekan om att det lagförslaget (om så behövs) kommer att godkännas av riksdagen.


Citat från: King Owl skrivet  7 december 2021 kl. 08:05:04
Vaccin är viktigt, och det är väl bra att vi hjälper länder som inte ha möjlighet att ge vaccin genom att skänka till dem?
Precis, och dessutom är det till största delen AstraZenecas vaccin som Sverige har skänkt bort till U-länder. AstraZenecas vaccin används ju inte längre i Sverige, på grund av de sällsynta men allvarliga biverkningarna med blodproppar, så att de vaccindoserna skänks bort påverkar ju alltså inte Sveriges vaccinationstakt alls.

Trots allt har ju alla vaccin bäst före-datum, så det ger ju inget att vaccin får samla damm, utan allt som Sverige inte tänker eller hinner använda innan de blir för gamla är ju en fördel att skänka bort så att någon får glädje av dem istället för att behöva kasta bort det.

Vi får ha i åtanke att förra hösten skrek ju hela världen efter vaccin, och alla länder ville få tag i vaccin till varje pris. Därför valde ju EU att med alla medlemsländer gemensamt köpa in stora mängder vaccin från flera olika tillverkare - vaccin som då ännu inte var vare sig färdigtillverkat eller godkänt, just för att öka chansen att någon av vaccintyperna fungerade och blev godkända.

Således har alltså alla EU-länder (plus Norge och Island, som inte är medlemmar i EU men som varit med i EU-samarbetet via Sverige) köpt in fler vaccindoser än vad som behövs för att vaccinera hela befolkningen flera gånger om - alltså är det logiskt och riktigt att alla EU-länder därför successivt skänker bort vaccindoser som de inser att de själva inte kommer vilja eller hinna använda i tid.

Scoobydoofan1

Med tanken på att dom gör oväsen i Norge över omicron varianten med hur många som kommer få det per dag så är frågan hur det ser ut i Sverige? Sover hälsomyndigheterna eller klantar dom i kontoren? Hittills så har Sverige gjort ett dåligt jobb och...... man tappar orden på hur landets regering och hälsovård har reagerat under den här prövande tiden. Otroligt.

Daniel Hofverberg

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet 13 december 2021 kl. 20:08:26
Med tanken på att dom gör oväsen i Norge över omicron varianten med hur många som kommer få det per dag så är frågan hur det ser ut i Sverige? Sover hälsomyndigheterna eller klantar dom i kontoren? Hittills så har Sverige gjort ett dåligt jobb och...... man tappar orden på hur landets regering och hälsovård har reagerat under den här prövande tiden. Otroligt.
De senaste siffrorna jag hittar (från den 13 december) är 51 bekräftade fall av Omikron-varianten i Sverige, medan det i Norge är uppe i 958 bekräftade fall. Nu är det ju dock inte alla prover som helgenomsekvenseras för att avgöra vilken variant det är, så det finns förmodligen mörkertal i båda länderna, men det ger ändå en fingervisning om skillnaden. I Sverige är det än så länge bara något enstaka fall som inte har koppling till resor till Afrika, men i Norge börjar däremot Omikron-varianten få en viss samhällsspridning utan koppling till resor.

Men ännu viktigare är att sjukvården är betydligt hårdare belastad i Norge än i Sverige just nu - just nu är det 106 personer som intensivvårdas i Norge, och 67 personer i Sverige; trots att det bor dubbelt så många i Sverige som i Norge.

Det är förmodligen bara en tidsfråga innan det kommer öka även i Sverige, men än så länge är det trots allt relativt lugnt i Sverige.


Och nej, Folkhälsomyndigheten sover inte - de har ju faktiskt redan presenterat alla åtgärder som är på gång i tre olika nivåer/steg, utifrån hur smittspridningen utvecklas. Vid en relativt låg smittspridning (som idag) gäller de regler och rekommendationer som infördes den 1 december respektive 8 december - d.v.s. vaccinpass vid tillställningar på mer än 100 personer, rekommendation att "i viss mån" jobba hemifrån, rekommendation att hålla avstånd till personer man inte vet om de är vaccinerade eller inte och regler för serveringsställen (restauranger, caféer och dylikt) med avstånd mellan sällskap.

Nästa steg vid en påtaglig smittspridning och påtaglig belastning på vården blir att alla som kan jobba hemifrån ska jobba hemifrån, vaccinpass även vid mindre tillställningar än 100 personer (exempelvis biosalonger som rymmer färre personer än så) och krav på vaccinpass på restauranger, caféer och gym. Vaccinationsbevis vid sådant finns ju redan på plats i de flesta andra länder, så det känns ju logiskt att införa det i Sverige också.

Regeringen har ju redan remitterat lagförslag på vaccinpass på restauranger, caféer och gym, och även i övrigt förutsätter jag att regeringen och Folkhälsomyndigheten har förberett för att med kort varsel kunna införa övriga restriktioner. I Norge dröjde det ju tills nu ikväll innan de införde fler restriktioner, och då är ändå situationen betydligt mer allvarlig i Norge just nu, så utifrån det gissar jag att det sannolikt inte kommer hända så mycket i Sverige de närmaste veckorna.

Men det finns ju ingen anledning att införa fler restriktioner än nödvändigt, och än så länge är smittspridningen så pass låg i Sverige att det är tveksamt om det går att rättfärdiga fler åtgärder. Trots allt måste man ju ha i åtanke att inga restriktioner i världen hjälper om inte befolkningen också respekterar reglerna och faktiskt följer dem - och det lär inte många göra om man inte faktiskt ser att smittspridningen har ökat, så att det finns anledning att vara orolig...

Det gäller alltså att införa åtgärder och restriktioner i precis rätt tidpunkt, inte för tidigt men heller inte för sent. I Norge var det säkert rätt läge att sätta in fler restriktioner nu, men då situationen än så länge är betydligt lugnare i Sverige finns det knappast anledning att sätta in alltför tunga åtgärder redan idag.

Däremot är jag inte nöjd med de nuvarande rekommendationerna om att "i viss mån" jobba hemifrån - hur ska vare sig arbetsgivare eller arbetstagare kunna veta exakt vad ett så luddigt begrepp betyder...? Det är helt enkelt dömt att misslyckas, då de flesta arbetsgivare inte kommer att bry sig om så otydliga rekommendationer... :( Om smittspridningen ökar blir det däremot betydligt tydligare i nästa steg - då står det i Folkhälsomyndighetens regler "Endast arbetstagare vars fysiska närvaro är nödvändig för att kunna bedriva verksamheten ska vara på plats", och det blir svårare för arbetsgivare att kunna opponera mot.

Som sagt, med tanke på att smittspridningen ökar kraftigt i nästan hela Europa utom Sverige, och Omikron-varianten har sakta börjat ta över i ganska många länder, så är det förmodligen bara en tidsfråga innan varianten kommer att ta över i Sverige också. Frågan är väl egentligen bara när...? Det kan ske nästa vecka eller dröja flera månader, det är ingen som vet än...

Scoobydoofan1

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 14 december 2021 kl. 02:34:30
De senaste siffrorna jag hittar (från den 13 december) är 51 bekräftade fall av Omikron-varianten i Sverige, medan det i Norge är uppe i 958 bekräftade fall. Nu är det ju dock inte alla prover som helgenomsekvenseras för att avgöra vilken variant det är, så det finns förmodligen mörkertal i båda länderna, men det ger ändå en fingervisning om skillnaden. I Sverige är det än så länge bara något enstaka fall som inte har koppling till resor till Afrika, men i Norge börjar däremot Omikron-varianten få en viss samhällsspridning utan koppling till resor.

Men ännu viktigare är att sjukvården är betydligt hårdare belastad i Norge än i Sverige just nu - just nu är det 106 personer som intensivvårdas i Norge, och 67 personer i Sverige; trots att det bor dubbelt så många i Sverige som i Norge.

Det är förmodligen bara en tidsfråga innan det kommer öka även i Sverige, men än så länge är det trots allt relativt lugnt i Sverige.


Och nej, Folkhälsomyndigheten sover inte - de har ju faktiskt redan presenterat alla åtgärder som är på gång i tre olika nivåer/steg, utifrån hur smittspridningen utvecklas. Vid en relativt låg smittspridning (som idag) gäller de regler och rekommendationer som infördes den 1 december respektive 8 december - d.v.s. vaccinpass vid tillställningar på mer än 100 personer, rekommendation att "i viss mån" jobba hemifrån, rekommendation att hålla avstånd till personer man inte vet om de är vaccinerade eller inte och regler för serveringsställen (restauranger, caféer och dylikt) med avstånd mellan sällskap.

Nästa steg vid en påtaglig smittspridning och påtaglig belastning på vården blir att alla som kan jobba hemifrån ska jobba hemifrån, vaccinpass även vid mindre tillställningar än 100 personer (exempelvis biosalonger som rymmer färre personer än så) och krav på vaccinpass på restauranger, caféer och gym. Vaccinationsbevis vid sådant finns ju redan på plats i de flesta andra länder, så det känns ju logiskt att införa det i Sverige också.

Regeringen har ju redan remitterat lagförslag på vaccinpass på restauranger, caféer och gym, och även i övrigt förutsätter jag att regeringen och Folkhälsomyndigheten har förberett för att med kort varsel kunna införa övriga restriktioner. I Norge dröjde det ju tills nu ikväll innan de införde fler restriktioner, och då är ändå situationen betydligt mer allvarlig i Norge just nu, så utifrån det gissar jag att det sannolikt inte kommer hända så mycket i Sverige de närmaste veckorna.

Men det finns ju ingen anledning att införa fler restriktioner än nödvändigt, och än så länge är smittspridningen så pass låg i Sverige att det är tveksamt om det går att rättfärdiga fler åtgärder. Trots allt måste man ju ha i åtanke att inga restriktioner i världen hjälper om inte befolkningen också respekterar reglerna och faktiskt följer dem - och det lär inte många göra om man inte faktiskt ser att smittspridningen har ökat, så att det finns anledning att vara orolig...

Det gäller alltså att införa åtgärder och restriktioner i precis rätt tidpunkt, inte för tidigt men heller inte för sent. I Norge var det säkert rätt läge att sätta in fler restriktioner nu, men då situationen än så länge är betydligt lugnare i Sverige finns det knappast anledning att sätta in alltför tunga åtgärder redan idag.

Däremot är jag inte nöjd med de nuvarande rekommendationerna om att "i viss mån" jobba hemifrån - hur ska vare sig arbetsgivare eller arbetstagare kunna veta exakt vad ett så luddigt begrepp betyder...? Det är helt enkelt dömt att misslyckas, då de flesta arbetsgivare inte kommer att bry sig om så otydliga rekommendationer... :( Om smittspridningen ökar blir det däremot betydligt tydligare i nästa steg - då står det i Folkhälsomyndighetens regler "Endast arbetstagare vars fysiska närvaro är nödvändig för att kunna bedriva verksamheten ska vara på plats", och det blir svårare för arbetsgivare att kunna opponera mot.

Som sagt, med tanke på att smittspridningen ökar kraftigt i nästan hela Europa utom Sverige, och Omikron-varianten har sakta börjat ta över i ganska många länder, så är det förmodligen bara en tidsfråga innan varianten kommer att ta över i Sverige också. Frågan är väl egentligen bara när...? Det kan ske nästa vecka eller dröja flera månader, det är ingen som vet än...
Vilka rekommendationer? Dom gör ju knappt nånting osv medan befolkningen kommer bli hård drabbad av omicron varianten. Frågan är hur stor spridningen kommer bli och hur många som kommer gå bort under den här tiden. Det här är mörka tider och situationen är ännu värre än svininfluensan från Mexico år 2009.

Daniel Hofverberg

#831
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet 14 december 2021 kl. 09:12:09
Vilka rekommendationer? Dom gör ju knappt nånting osv medan befolkningen kommer bli hård drabbad av omicron varianten. Frågan är hur stor spridningen kommer bli och hur många som kommer gå bort under den här tiden. Det här är mörka tider och situationen är ännu värre än svininfluensan från Mexico år 2009.
Det här är de regler och rekommendationer som gäller just nu:
https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset/coronapandemin-detta-galler-just-nu
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/december/nya-atgarder-for-att-begransa-spridning-av-covid-19/

Om smittspridningen ökar kommer det som sagt inte att räcka till, men då finns ju åtskilliga andra restriktioner redan inplanerade - men man kan ju inte införa dem i förtid, innan de faktiskt behövs och medan smittspridningen fortfarande är kvar på en relativt låg nivå. Trots allt måste man ju ha i åtanke att nästan alla slags restriktioner även medför negativa konsekvenser, bl.a. för människors hälsa och/eller ekonomiska effekter. Ju längre tid som restriktioner ligger kvar, desto större är risken att företag går i konkurs och att en massa personer blir arbetslösa...

EDIT: I en intervju med Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör i TV4Nyheterna igår kväll sa hon att om smittspridningen fortsätter i samma takt som det gjort de senaste veckorna, så kommer nya restriktioner att behöva sättas in i början av nästa vecka.


Sen ska vi ju ha i åtanke att majoriteten av all smittspridning i världen sker i hemmen, på arbetsplatser och på privata tillställningar (fester, middagsbjudningar och dylikt) - precis de situationer som är svårast att göra något åt, och som är svårt att lagstifta om... :( Alla andra restriktioner och nedstängningar blir alltså främst "en bonus", men kommer inte påverka majoriteten av all smittspridning.

Privata fester är ju tyvärr svårt att göra så mycket åt, utan där är man i stort sett tvingad att lita på invånarnas egna omdömen - vilket inte har fungerat alltför bra i de flesta länder i världen... Det är trots allt lätt att säga åt folk att de inte ska arrangera stora fester, men väldigt svårt att kunna se till att det faktiskt efterlevs och upprätthålls i praktiken.

De nuvarande rekommendationerna om att "Göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter" kommer säkert minska smittspridningen en del, men det är (som jag nyss skrivit) för luddiga instruktioner så att många arbetsgivare förmodligen inte kommer att bry sig om det - vad menas egentligen med "i viss utsträckning"...? Det hade behövt göras mycket tydligare, men det verkar ju dessbättre stramas åt i nästa steg (om/när smittspridningen ökar).

Det finns absolut arbetsgivare som sköter det här exemplariskt - min bror jobbar exempelvis på Spotify, och där har de hemarbete som norm där man om man vill jobba på kontoret måste boka in dagar för det i förtid; så att de kan se till att det inte blir för många på kontoren så att alla fortfarande kan hålla avstånd. Men tyvärr har ju alltför många arbetsgivare tvingat tillbaka alla anställda till kontoren, vare sig så behövs eller inte, och på de flesta arbetsplatser är det ju tyvärr svårt att kunna hålla avstånd hela tiden (tänk bara på fikapauser, lunchraster och liknande, då de flesta brukar trängas i något fikarum utan en tanke på avstånd)... :(

Scoobydoofan1

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 14 december 2021 kl. 11:28:38
Det här är de regler och rekommendationer som gäller just nu:
https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset/coronapandemin-detta-galler-just-nu
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/december/nya-atgarder-for-att-begransa-spridning-av-covid-19/

Om smittspridningen ökar kommer det som sagt inte att räcka till, men då finns ju åtskilliga andra restriktioner redan inplanerade - men man kan ju inte införa dem i förtid, innan de faktiskt behövs och medan smittspridningen fortfarande är kvar på en relativt låg nivå. Trots allt måste man ju ha i åtanke att nästan alla slags restriktioner även medför negativa konsekvenser, bl.a. för människors hälsa och/eller ekonomiska effekter. Ju längre tid som restriktioner ligger kvar, desto större är risken att företag går i konkurs och att en massa personer blir arbetslösa...

EDIT: I en intervju med Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör i TV4Nyheterna igår kväll sa hon att om smittspridningen fortsätter i samma takt som det gjort de senaste veckorna, så kommer nya restriktioner att behöva sättas in i början av nästa vecka.


Sen ska vi ju ha i åtanke att majoriteten av all smittspridning i världen sker i hemmen, på arbetsplatser och på privata tillställningar (fester, middagsbjudningar och dylikt) - precis de situationer som är svårast att göra något åt, och som är svårt att lagstifta om... :( Alla andra restriktioner och nedstängningar blir alltså främst "en bonus", men kommer inte påverka majoriteten av all smittspridning.

Privata fester är ju tyvärr svårt att göra så mycket åt, utan där är man i stort sett tvingad att lita på invånarnas egna omdömen - vilket inte har fungerat alltför bra i de flesta länder i världen... Det är trots allt lätt att säga åt folk att de inte ska arrangera stora fester, men väldigt svårt att kunna se till att det faktiskt efterlevs och upprätthålls i praktiken.

De nuvarande rekommendationerna om att "Göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter" kommer säkert minska smittspridningen en del, men det är (som jag nyss skrivit) för luddiga instruktioner så att många arbetsgivare förmodligen inte kommer att bry sig om det - vad menas egentligen med "i viss utsträckning"...? Det hade behövt göras mycket tydligare, men det verkar ju dessbättre stramas åt i nästa steg (om/när smittspridningen ökar).

Det finns absolut arbetsgivare som sköter det här exemplariskt - min bror jobbar exempelvis på Spotify, och där har de hemarbete som norm där man om man vill jobba på kontoret måste boka in dagar för det i förtid; så att de kan se till att det inte blir för många på kontoren så att alla fortfarande kan hålla avstånd. Men tyvärr har ju alltför många arbetsgivare tvingat tillbaka alla anställda till kontoren, vare sig så behövs eller inte, och på de flesta arbetsplatser är det ju tyvärr svårt att kunna hålla avstånd hela tiden (tänk bara på fikapauser, lunchraster och liknande, då de flesta brukar trängas i något fikarum utan en tanke på avstånd)... :(
Hur kommer det se ut i somras? Länder på andra sidan världen där det är sommar har stora nummer när det gäller spridningen av covid.

Soscla

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  3 januari 2022 kl. 15:57:39
Hur kommer det se ut i somras? Länder på andra sidan världen där det är sommar har stora nummer när det gäller spridningen av covid.

Man kan inte sia om framtiden
It's so fluffy I'm gonna die!

Scoobydoofan1

Citat från: Soscla skrivet  5 januari 2022 kl. 09:22:42
Man kan inte sia om framtiden
Du har rätt om det där, men man kan se på länderna söder om ekvatorn hur dom är med mängden dom blir smittade per dag och det ser inte bra ut. T.e.x i Australien så är det sommar och Mängden som får covid där är enormt per dag. Det ser inte bra ut där med covid i somras vilket är konstigt med tanken på att i sommaren så är det få som får covid 19.

Daniel Hofverberg

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  3 januari 2022 kl. 15:57:39
Hur kommer det se ut i somras? Länder på andra sidan världen där det är sommar har stora nummer när det gäller spridningen av covid.
Sommaren är alldeles för långt fram för att börja sia om nu. Nu får man först och främst koncentrera sig på resten av vintern och våren.

Nu har ju tyvärr smittspridningen börjat öka kraftigt även i Sverige, och omikron-varianten börjar sakta men säkert ta över även här; precis som den redan gjort i våra grannländer. Tyvärr verkar ju två doser av vaccinet inte skydda särskilt bra mot omikron-varianten, och att ha varit sjuk i Covid-19 tidigare ger heller ingen nämnvärd immunitet mot Omikron-varianten - så även de som redan har varit sjuka kan alltså mycket väl bli sjuka på nytt. Så nu är det alltså akut att så många som möjligt får en tredje vaccindos, som fortfarande ger ett bra skydd mot omikron-varianten.

Tyvärr verkar många regioner vara ganska långsamma på att ge den tredje vaccindosen och har inte varit lika duktiga på att öka resurserna som vid den första och andra dosen. Det är helt klart inte bra, då den tredje dosen är det enda som på sikt kan få ner smittspridningen - restriktioner i all ära, men det handlar egentligen mest om att vinna tid, och är inget som kommer kunna stoppa smittspridningen på lite sikt. Mina föräldrar har exempelvis inte lyckats få sin tredje spruta än, trots att det för dem är över 7 månader sedan de fick sin andra spruta. De är förmodligen inte ensamma om det, så det gör ju sitt till att smittspridningen ökar.

Omikron-varianten är ju tyvärr mycket mer smittsam än de tidigare varianterna, så att det förmodligen inte räcker att "bara" hålla avstånd - plus att det ju finns många situationer där man inte kan hålla avstånd, hur mycket man än hade velat. Så särskilt ovaccinerade kommer med ganska stor sannolikhet att bli sjuka framöver. Så de som inte har vaccinerat sig alls borde verkligen göra det genast.

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  5 januari 2022 kl. 13:41:04
Du har rätt om det där, men man kan se på länderna söder om ekvatorn hur dom är med mängden dom blir smittade per dag och det ser inte bra ut. T.e.x i Australien så är det sommar och Mängden som får covid där är enormt per dag. Det ser inte bra ut där med covid i somras vilket är konstigt med tanken på att i sommaren så är det få som får covid 19.
Australien är dock inte helt jämförbart med Sverige och övriga nordiska länder, då Australien har en färre andel vaccinerade. Australien gjorde ju felberäkningen att de hösten 2020 satsade allt på att köpa in stora mängder av AstraZenecas vaccin, som sen bara har kunnat användas till äldre p.g.a. biverkningarna med blodproppar. Därför fick de i våras på nytt försöka köpa in vaccin från andra tillverkare, så att de förlorade några värdefulla månader.

Sen har Australien haft oturen att få in Omikron-varianten tidigt, och eftersom två doser vaccin ger ett ganska dåligt skydd mot Omikron-varianten - samtidigt som väldigt få har fått en tredje dos i Australien - så innebär det att de flesta är relativt oskyddade där.

Innan det blir sommar i de nordiska länderna bör väl däremot alla som vill ha hunnit få sin tredje dos vaccin, vilket borde innebära att smittspridningen blir avsevärt lägre än vad den är i Australien nu.

Scoobydoofan1

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  5 januari 2022 kl. 21:23:13
Sommaren är alldeles för långt fram för att börja sia om nu. Nu får man först och främst koncentrera sig på resten av vintern och våren.

Nu har ju tyvärr smittspridningen börjat öka kraftigt även i Sverige, och omikron-varianten börjar sakta men säkert ta över även här; precis som den redan gjort i våra grannländer. Tyvärr verkar ju två doser av vaccinet inte skydda särskilt bra mot omikron-varianten, och att ha varit sjuk i Covid-19 tidigare ger heller ingen nämnvärd immunitet mot Omikron-varianten - så även de som redan har varit sjuka kan alltså mycket väl bli sjuka på nytt. Så nu är det alltså akut att så många som möjligt får en tredje vaccindos, som fortfarande ger ett bra skydd mot omikron-varianten.

Tyvärr verkar många regioner vara ganska långsamma på att ge den tredje vaccindosen och har inte varit lika duktiga på att öka resurserna som vid den första och andra dosen. Det är helt klart inte bra, då den tredje dosen är det enda som på sikt kan få ner smittspridningen - restriktioner i all ära, men det handlar egentligen mest om att vinna tid, och är inget som kommer kunna stoppa smittspridningen på lite sikt. Mina föräldrar har exempelvis inte lyckats få sin tredje spruta än, trots att det för dem är över 7 månader sedan de fick sin andra spruta. De är förmodligen inte ensamma om det, så det gör ju sitt till att smittspridningen ökar.

Omikron-varianten är ju tyvärr mycket mer smittsam än de tidigare varianterna, så att det förmodligen inte räcker att "bara" hålla avstånd - plus att det ju finns många situationer där man inte kan hålla avstånd, hur mycket man än hade velat. Så särskilt ovaccinerade kommer med ganska stor sannolikhet att bli sjuka framöver. Så de som inte har vaccinerat sig alls borde verkligen göra det genast.
Australien är dock inte helt jämförbart med Sverige och övriga nordiska länder, då Australien har en färre andel vaccinerade. Australien gjorde ju felberäkningen att de hösten 2020 satsade allt på att köpa in stora mängder av AstraZenecas vaccin, som sen bara har kunnat användas till äldre p.g.a. biverkningarna med blodproppar. Därför fick de i våras på nytt försöka köpa in vaccin från andra tillverkare, så att de förlorade några värdefulla månader.

Sen har Australien haft oturen att få in Omikron-varianten tidigt, och eftersom två doser vaccin ger ett ganska dåligt skydd mot Omikron-varianten - samtidigt som väldigt få har fått en tredje dos i Australien - så innebär det att de flesta är relativt oskyddade där.

Innan det blir sommar i de nordiska länderna bör väl däremot alla som vill ha hunnit få sin tredje dos vaccin, vilket borde innebära att smittspridningen blir avsevärt lägre än vad den är i Australien nu.
Du har rätt där men det är också somrar där och mängden som får covid är hög.

gstone

Nu har jag och mina föräldrar fått corona  :'( :'( :'( :'(

Jag är så ledsen :( :( :(
[[George]]
I care about many things-

[[Dot]]
Things-not people.

[[George]]
People, too. I cannot divide my feelings up as neatly as you,
and I am not hiding behind my canvas-I am living in it.

Daniel Hofverberg

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  6 januari 2022 kl. 12:26:56
Du har rätt där men det är också somrar där och mängden som får covid är hög.
Ja, just nu är det helt klart ett bekymmersamt läge i de flesta länder i världen - oavsett klimat i respektive land, och det beror väl huvudsakligen på att Omikron-varianten är mycket mer smittsam än de tidigare varianterna. :(

Citat från: gstone skrivet  6 januari 2022 kl. 15:29:03
Nu har jag och mina föräldrar fått corona  :'( :'( :'( :'(

Jag är så ledsen :( :( :(
Det var tråkigt att höra - får hoppas att det inte blir så allvarligt.

Är ni vaccinerade, och i så fall med hur många doser? Två doser ger ju tyvärr inget vidare skydd mot Omikron-varianten, utan för det krävs tre doser. Dock ska två doser fortfarande ge ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död, så att man med stor sannolikhet inte blir lika sjuk som man hade blivit annars.

gstone

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  6 januari 2022 kl. 18:20:57
Det var tråkigt att höra - får hoppas att det inte blir så allvarligt.

Är ni vaccinerade, och i så fall med hur många doser? Två doser ger ju tyvärr inget vidare skydd mot Omikron-varianten, utan för det krävs tre doser. Dock ska två doser fortfarande ge ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död, så att man med stor sannolikhet inte blir lika sjuk som man hade blivit annars.

Två doser.

Och jag hade så mångaf filmer jag vill se :'(
[[George]]
I care about many things-

[[Dot]]
Things-not people.

[[George]]
People, too. I cannot divide my feelings up as neatly as you,
and I am not hiding behind my canvas-I am living in it.