Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Skriv svar

Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Är du en spamrobot? Skriv "Ja" eller "Nej" (utan citattecken):
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 12 april 2024 kl. 15:07:23
Citat från: gstone skrivet 12 april 2024 kl. 14:44:39Kommer If - Låtsaskompisar släppas på fysiska medier (DVD/Blu-Ray) i Sverige ?
Hur ska vi kunna veta det...? Mig veterligen är det ingen på forumet som jobbar på vare sig SF Studios eller Paramount, som kan svara på din fråga.

Det bör vara SF Studios som ska distribuera den, om den nu kommer att släppas fysiskt, men deras releaseplan sträcker sig inte så långt framåt - så det är nog först nån månad efter biopremiären som det finns en rimlig chans att se om filmen kommer att släppas på DVD och/eller Blu-Ray eller inte.

Men SF Studios är ju i alla fall fortfarande hyfsat aktiva med att släppa filmer fysiskt, så har de något att säga till om och det inte beslutas helt från USA, så bör det finnas en hyfsad chans.
Skrivet av Steffan Rudvall
 - 12 april 2024 kl. 14:51:10
Citat från: gstone skrivet 12 april 2024 kl. 14:44:39Kommer If - Låtsaskompisar släppas på fysiska medier (DVD/Blu-Ray) i Sverige ?
Inte nu iallafall, du behöver nog vänta tills biopremiären och några månader efter det.
Skrivet av gstone
 - 12 april 2024 kl. 14:44:39
Kommer If - Låtsaskompisar släppas på fysiska medier (DVD/Blu-Ray) i Sverige ?
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 12 april 2024 kl. 13:13:23
Citat från: gstone skrivet 12 april 2024 kl. 12:31:36kommer disney filmer( Insidan Ut 2, Mufasa, Vaiana 2) fortsätta ges ut på r fysiska medier (DVD/Blu-Ray) i Sverige ? :-\
Det är väl ingen som kan svara på det just nu, men om inget oförutsett inträffar har jag svårt att tro att något skulle hinna förändras innan de tre filmer du nämner har premiär.

Trots allt är det väl "bara" i Oceanien (Australien och Nya Zeeland) där Disney än så länge slutat ge ut filmer fysiskt, och till dags dato inget europeiskt land. Det är gissningsvis försäljningsvolymen som avgör om Disney på sikt kommer sluta ge ut filmer fysiskt i fler länder eller inte - förmodligen använder de Oceanien som försökskaniner, för att se om deras intäkter påverkas till det bättre eller till det sämre av att inte sälja fysiskt...
Skrivet av gstone
 - 12 april 2024 kl. 12:31:36
kommer disney filmer( Insidan Ut 2, Mufasa, Vaiana 2) fortsätta ges ut på r fysiska medier (DVD/Blu-Ray) i Sverige ? :-\


Skrivet av TBT_STR_QR
 -  9 april 2024 kl. 14:40:21
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  9 april 2024 kl. 11:08:07Streamingtjänster är här för att stanna; därom råder ingen tvekan. I många fall är det också ett ypperligt påfund, som fungerar stabilt och bra.
En nackdel med streamingtjänster är att de förutsätter att man har en internetkoppling och att internetuppkopplingen är stabil och i vissa fall att internetuppkopplingen har en IP-adress från ett särskilt land. Streaming av film har bra resultat idag, men streaming av 3D video spel har varierande resultat. En annan nackdel är att man inte kan sälja i andra hand. En annan nackdel är psykologisk, där folk generellt värderar något man kan hålla fysiskt högre än något digitalt.

En nackdel med att ladda ner digitala filmer är att man måste ha en stabil internetkoppling och tillräckligt med minne på hårddisken. Även här man kan man inte sälja i andra hand.

Ovanstående aspekter gäller inte för fysiska media (såvida inte bonus materialet behöver internetuppkoppling för att fungera).

Å andra sidan, är streamingtjänster smidigare att titta på filmer genom en knapptryck på fjärrkontrollen och är billigare samt enklarare att distribuera, förutsatt att infrastrukturen finns.

Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  9 april 2024 kl. 13:39:16
Citat från: Steffan Rudvall skrivet  9 april 2024 kl. 13:11:40Om det inte alls släpps fysisk media mer så kan man ju köpa digital och bränna på DVD eller Blu-Ray då kopior för privatbruk brukar vara okej.
Men för att lyckas med det måste man ju komma runt de jäkla DRM-skydden, som ställer till problem och gör att man oftast inte kan ladda hem det... :(

Ett undantag är dock TriArt Play, som mig veterligen är den enda tjänsten med digitala hyr- och köpfilmer som faktiskt inte har några som helst DRM-skydd, utan som går att ladda ner från utan kraftansträngning. Det förtjänar de en eloge för. :)
Skrivet av Steffan Rudvall
 -  9 april 2024 kl. 13:11:40
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  9 april 2024 kl. 12:28:09Men frågan är då vad man kan göra när det inte finns fler alternativ utan fysisk media?
Om det inte alls släpps fysisk media mer så kan man ju köpa digital och bränna på DVD eller Blu-Ray då kopior för privatbruk brukar vara okej.
Skrivet av Scoobydoofan1
 -  9 april 2024 kl. 12:28:09
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  9 april 2024 kl. 11:50:37Visst är det en verklig risk, men risken är inte speciellt stor. Det har väl hänt någon enstaka gång att någonting på någon streamingtjänst har klippts om i efterhand med borttagna scener (åtminstone Tretton skäl varför/13 Reasons Why på Netflix), men mig veterligen har det hittills aldrig hänt att någon film eller serie har fått ny dubbning på en och samma tjänst i efterhand.

Om musik byts ut är det förstås olyckligt, men i 9 fall av 10 gäller detsamma i så fall även på DVD och Blu-Ray; om nu filmen/serien finns tillgänglig någonstans.

Att specifika avsnitt saknas förekommer, och är helt klart ett problem, men är inte jättevanligt. Så nog är det fortfarande en betydligt större risk att hela serien försvinner än specifika avsnitt...
Men frågan är då vad man kan göra när det inte finns fler alternativ utan fysisk media?
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  9 april 2024 kl. 11:50:37
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  9 april 2024 kl. 11:12:05Det som är mest störande med streamingtjänster är om ändringar, ny dubbning eller ändring på musik, borttagna scener, eller om avsnitt inte är tillgängliga på grund av rättigheterna, vad exakt har kunderna kvar? Särskild om det inte är utgiven på DVD eller Blu-ray osv? Det är den största nackdelen med streaming och digital köp.
Visst är det en verklig risk, men risken är inte speciellt stor. Det har väl hänt någon enstaka gång att någonting på någon streamingtjänst har klippts om i efterhand med borttagna scener (åtminstone Tretton skäl varför/13 Reasons Why på Netflix), men mig veterligen har det hittills aldrig hänt att någon film eller serie har fått ny dubbning på en och samma tjänst i efterhand.

Om musik byts ut är det förstås olyckligt, men i 9 fall av 10 gäller detsamma i så fall även på DVD och Blu-Ray; om nu filmen/serien finns tillgänglig någonstans.

Att specifika avsnitt saknas förekommer, och är helt klart ett problem, men är inte jättevanligt. Så nog är det fortfarande en betydligt större risk att hela serien försvinner än specifika avsnitt...
Skrivet av Scoobydoofan1
 -  9 april 2024 kl. 11:12:05
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  9 april 2024 kl. 11:08:07Det ena behöver väl inte utesluta det andra...? Streamingtjänster är här för att stanna; därom råder ingen tvekan. I många fall är det också ett ypperligt påfund, som fungerar stabilt och bra.

Jag skulle gissa på att 80% av allt som gemene man ser på är sådant som man förmodligen inte kommer vilja se om, utan som är trevligt att se en gång men sen är man nöjd - eller så är det åtminstone för mig, och förmodligen är jag inte ensam om det. För sådant fungerar streamingtjänster utmärkt, och det vore slöseri med både plats och pengar att ha dessa fysiskt.

Men sen har vi de resterande 20 procenten, där streamingtjänster inte är så lyckat - sådant man kommer vilja se om, sannolikt mer än en gång, och där man knappast vill förlita sig på att filmen/serien finns kvar på streamingtjänsten nästa gång man vill se det. Trots allt försvinner ju ett antal filmer och serier från nästan varenda streamingtjänst varje månad, och att det även tillkommer mycket nytt hjälper inte mycket om det man faktiskt vill se har försvunnit...

Då återstår digitala hyr- och köpfilmer. Där fungerar hyrfilmer alldeles utmärkt för allt sådant som man knappast kommer vilja se om, och som inte finns på någon streamingtjänst just nu. Jag hyr filmer i stort sett varje månad, och det är både smidigt och praktiskt.

Men digitala köpfilmer är något annat - där kan man inte förneka att det medför vissa risker, då man inte kan garantera att en film man lagligt köpt verkligen finns tillgänglig "för evigt". Har du betalat några tior för en film kanske du kan leva med den risken, men har man betalat över 150 kr skulle åtminstone jag vilja ha mer garantier.

Dessutom ska vi ju inte glömma bort risken att inget bredband i världen är 100% stabilt - det finns alltid en risk att ens bredband dör under kortare eller längre perioder, antingen av olyckshändelse (exempelvis en avgrävd kabel) eller genom sabotage. Vi har väl alla varit med om att vara utan internet i någon period, i värsta fall flera veckor, och har man bara en del filmer och/eller serier fysiskt klarar man sig säkert och hittar någonting att se på - men har du precis allt digitalt, via streamingtjänster och/eller digitala köpfilmer, så blir det inte så roligt att stirra in i en vägg och inte ha någonting alls att se på...

Allt lär knappast komma att släppas fysiskt, så där skulle filmbolagen behöva överge sin prestige och sluta med idiotiska DRM-skydd så att man faktiskt kan ladda hem filmerna/serierna.
Nja, det är knappast bortkastade pengar med abonnemang - för gemene man är det praktiskt och smidigt för 80% av det man ser på, då det mesta de flesta ser på trots allt är sådant man knappast kommer vilja se om. Kriminalserier är ju exempelvis ganska meningslöst att se om, när man väl vet vem gärningsmannen är. Man skulle snabbt bli ruinerad om man skulle köpa allt man ser på fysiskt, om det ens hade funnits tillgängligt...

För att ta ett konkret exempel: De senaste två månaderna har jag sett 12 TV-serier och runt 15 långfilmer - serierna är (om jag inte har glömt bort någon) The Gymnasts (TV4 Play), Det forsvundne ravkammer (DR), Mysteriet på Bornholm (DR), Mysterierna på Rock Island (Viaplay), Som en gnista (SVT), Veronika (SkyShowtime), Painkiller (SVT), Dr. Death (TV4 Play), Palmemordet - Den stora mörkläggningen (HBO Max), Surviving Summer (Netflix), Nora Sand - Flickorna på Englandsbåten (TV4 Play) och Astrid och Raphaëlle (TV4 Play). Alla dessa var bra eller åtminstone fullt sevärda, men av dessa är det möjligen Mysterierna på Rock Island och Som en gnista som jag kan tänka mig att se om framöver - de resterande tio serierna lär jag knappast se om inom överskådlig tid. Nu finns de flesta av dessa inte att köpa fysiskt, men även om de hade funnits vore det vansinne att lägga ut en massa tusenlappar på serier jag kommer se en gång och som därefter kommer att ligga och samla damm för evigt (plus att ingen ännu har lyckats uppfinna en bokhylla som rymmer obegränsat med DVD-filmer... ;))...

Nu ser jag förmodligen på mer än många andra, men jag gissar att fördelningen mellan sådant man lär vilja se om och sådant man bara vill se en gång är ungefär densamma för merparten.

Men då återstår som sagt sådant man faktiskt vill se om, och där är det ju väldigt olyckligt om fysiska medier försvinner. För min del är det exempelvis de flesta Oscarsnominerade filmer, där jag definitivt inte vill förlita mig på streamingtjänster där filmen kanske eller kanske inte finns kvar.

Jag tror nog att gemene man just nu ännu inte har insett nackdelarna med streamingtjänster, men det gissar jag att fler kommer få upp ögonen för allt eftersom att filmer och serier försvinner - det var exempelvis inte mer än ett halvår sedan som min bror frågade mig "Varför ha nånting fysiskt? Allt finns ju ändå på streaming!"; något han sedan dess har börjat inse inte är fallet...
Det som är mest störande med streamingtjänster är om ändringar, ny dubbning eller ändring på musik, borttagna scener, eller om avsnitt inte är tillgängliga på grund av rättigheterna, vad exakt har kunderna kvar? Särskild om det inte är utgiven på DVD eller Blu-ray osv? Det är den största nackdelen med streaming och digital köp.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  9 april 2024 kl. 11:08:07
Citat från: KurageDHH skrivet  9 april 2024 kl. 08:11:06Kan du själv förklara varför du är besatt av att få folk att överge streaming och gå tillbaka till fysisk media??? >:(
Gång på gång skall du hålla på att gnälla om den. Nån gång är du illa tvungen att acceptera att det finns folk som inte är (längre) intresserade av fysisk media.
Är du rädd för att en dag i framtiden inte kommer finnas människor som bryr sig om fysisk media?
Det ena behöver väl inte utesluta det andra...? Streamingtjänster är här för att stanna; därom råder ingen tvekan. I många fall är det också ett ypperligt påfund, som fungerar stabilt och bra.

Jag skulle gissa på att 80% av allt som gemene man ser på är sådant som man förmodligen inte kommer vilja se om, utan som är trevligt att se en gång men sen är man nöjd - eller så är det åtminstone för mig, och förmodligen är jag inte ensam om det. För sådant fungerar streamingtjänster utmärkt, och det vore slöseri med både plats och pengar att ha dessa fysiskt.

Men sen har vi de resterande 20 procenten, där streamingtjänster inte är så lyckat - sådant man kommer vilja se om, sannolikt mer än en gång, och där man knappast vill förlita sig på att filmen/serien finns kvar på streamingtjänsten nästa gång man vill se det. Trots allt försvinner ju ett antal filmer och serier från nästan varenda streamingtjänst varje månad, och att det även tillkommer mycket nytt hjälper inte mycket om det man faktiskt vill se har försvunnit...

Då återstår digitala hyr- och köpfilmer. Där fungerar hyrfilmer alldeles utmärkt för allt sådant som man knappast kommer vilja se om, och som inte finns på någon streamingtjänst just nu. Jag hyr filmer i stort sett varje månad, och det är både smidigt och praktiskt.

Men digitala köpfilmer är något annat - där kan man inte förneka att det medför vissa risker, då man inte kan garantera att en film man lagligt köpt verkligen finns tillgänglig "för evigt". Har du betalat några tior för en film kanske du kan leva med den risken, men har man betalat över 150 kr skulle åtminstone jag vilja ha mer garantier.

Dessutom ska vi ju inte glömma bort risken att inget bredband i världen är 100% stabilt - det finns alltid en risk att ens bredband dör under kortare eller längre perioder, antingen av olyckshändelse (exempelvis en avgrävd kabel) eller genom sabotage. Vi har väl alla varit med om att vara utan internet i någon period, i värsta fall flera veckor, och har man bara en del filmer och/eller serier fysiskt klarar man sig säkert och hittar någonting att se på - men har du precis allt digitalt, via streamingtjänster och/eller digitala köpfilmer, så blir det inte så roligt att stirra in i en vägg och inte ha någonting alls att se på...

Allt lär knappast komma att släppas fysiskt, så där skulle filmbolagen behöva överge sin prestige och sluta med idiotiska DRM-skydd så att man faktiskt kan ladda hem filmerna/serierna.

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  9 april 2024 kl. 04:39:28Kan nån förklara varför det inte är mer intresse av att bevara fysisk media och kämpa för att den ska öka i salu som det var tidigare innan Netflix och streaming kom fram? Vet att det är vissa som vänder sig tillbaka till fysisk media och inte bryr sig om streaming med tanken på att det är bara bortkastade pengar på abonnemang.
Nja, det är knappast bortkastade pengar med abonnemang - för gemene man är det praktiskt och smidigt för 80% av det man ser på, då det mesta de flesta ser på trots allt är sådant man knappast kommer vilja se om. Kriminalserier är ju exempelvis ganska meningslöst att se om, när man väl vet vem gärningsmannen är. Man skulle snabbt bli ruinerad om man skulle köpa allt man ser på fysiskt, om det ens hade funnits tillgängligt...

För att ta ett konkret exempel: De senaste två månaderna har jag sett 12 TV-serier och runt 15 långfilmer - serierna är (om jag inte har glömt bort någon) The Gymnasts (TV4 Play), Det forsvundne ravkammer (DR), Mysteriet på Bornholm (DR), Mysterierna på Rock Island (Viaplay), Som en gnista (SVT), Veronika (SkyShowtime), Painkiller (SVT), Dr. Death (TV4 Play), Palmemordet - Den stora mörkläggningen (HBO Max), Surviving Summer (Netflix), Nora Sand - Flickorna på Englandsbåten (TV4 Play) och Astrid och Raphaëlle (TV4 Play). Alla dessa var bra eller åtminstone fullt sevärda, men av dessa är det möjligen Mysterierna på Rock Island och Som en gnista som jag kan tänka mig att se om framöver - de resterande tio serierna lär jag knappast se om inom överskådlig tid. Nu finns de flesta av dessa inte att köpa fysiskt, men även om de hade funnits vore det vansinne att lägga ut en massa tusenlappar på serier jag kommer se en gång och som därefter kommer att ligga och samla damm för evigt (plus att ingen ännu har lyckats uppfinna en bokhylla som rymmer obegränsat med DVD-filmer... ;))...

Nu ser jag förmodligen på mer än många andra, men jag gissar att fördelningen mellan sådant man lär vilja se om och sådant man bara vill se en gång är ungefär densamma för merparten.

Men då återstår som sagt sådant man faktiskt vill se om, och där är det ju väldigt olyckligt om fysiska medier försvinner. För min del är det exempelvis de flesta Oscarsnominerade filmer, där jag definitivt inte vill förlita mig på streamingtjänster där filmen kanske eller kanske inte finns kvar.

Jag tror nog att gemene man just nu ännu inte har insett nackdelarna med streamingtjänster, men det gissar jag att fler kommer få upp ögonen för allt eftersom att filmer och serier försvinner - det var exempelvis inte mer än ett halvår sedan som min bror frågade mig "Varför ha nånting fysiskt? Allt finns ju ändå på streaming!"; något han sedan dess har börjat inse inte är fallet...
Skrivet av Scoobydoofan1
 -  9 april 2024 kl. 08:55:12
Citat från: KurageDHH skrivet  9 april 2024 kl. 08:11:06Kan du själv förklara varför du är besatt av att få folk att överge streaming och gå tillbaka till fysisk media??? >:(
Gång på gång skall du hålla på att gnälla om den. Nån gång är du illa tvungen att acceptera att det finns folk som inte är (längre) intresserade av fysisk media.
Är du rädd för att en dag i framtiden inte kommer finnas människor som bryr sig om fysisk media?
Inte besatt, accepterar det men som kund så borde man ha alternativ med tanken att det är mycket man ger upp jämfört med när man köper fysisk media så äger man det tills vidare, det som mediaföretagen gör när det gäller fysisk media är ett skämt med tanken på att dom kan ändra vad som helst, inte bara det utan hela poängen med streamingtjänster var att det skulle vara bättre än tv och göra filmer, serier tillgängliga till allmänheten, det är tvärtemot, det finns mycket som saknas och vissa avsnitt som är inte tillgängliga på streamingtjänster och filmer kan ha scener censurerad eller ha borttagna scener jämfört när film eller serie är utgiven på DVD eller Blu-Ray. Inte bara det utan dom lägger reklam man vände sig till streaming för att undvika reklam och abonnerar varje månad.
Skrivet av KurageDHH
 -  9 april 2024 kl. 08:11:06
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  9 april 2024 kl. 04:39:28Kan nån förklara varför det inte är mer intresse av att bevara fysisk media och kämpa för att den ska öka i salu som det var tidigare innan Netflix och streaming kom fram? Vet att det är vissa som vänder sig tillbaka till fysisk media och inte bryr sig om streaming med tanken på att det är bara bortkastade pengar på abonnemang.
Kan du själv förklara varför du är besatt av att få folk att överge streaming och gå tillbaka till fysisk media??? >:(
Gång på gång skall du hålla på att gnälla om den. Nån gång är du illa tvungen att acceptera att det finns folk som inte är (längre) intresserade av fysisk media.
Är du rädd för att en dag i framtiden inte kommer finnas människor som bryr sig om fysisk media?
Skrivet av Scoobydoofan1
 -  9 april 2024 kl. 04:39:28
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  7 april 2024 kl. 20:21:50Ja, jag är också väldigt funderad över hur sjutton de tänkt med The Holdovers - kan det ens vara lönsamt att trycka upp omslag och sköta distribution och logistik, om DVD- och Blu-Ray-utgåvorna i Norden inte ens har med nordiska undertexter...?! Då vore det väl som sagt lika bra att låta intresserade importera den själva, så slipper SF Studios allt arbete. Annars brukar man ju ta för givet att nordiska utgåvor har nordisk text, så jag fattar absolut ingenting... :(

Dessutom är ju det här en kritikerrosad (smått otroliga 4,4 av 5 i snitt av svenska kritiker) och Oscarsnominerad storfilm, som trots allt var nominerad till 5 Oscars i år för bland annat bästa film och bästa originalmanus - är det någon film som förtjänar en påkostad och fin Blu-Ray-utgåva, så är det väl en sådan film; så varför behandla den så styvmoderligt...?

Det här är dessutom den enda av årets Oscarsnominerade filmer för bästa film som jag inte har sett än, och som jag inte hann se på bio, så jag hade verkligen sett fram emot Blu-Ray-utgåvan av filmen... :'(


Jag har visserligen sett förr om åren att enstaka TV-serier på DVD har saknat svensk text i Sverige, bland annat senare säsonger av kriminalserien NCIS, men där är det väl lite mer förståeligt när det rört sig om en "enkel" TV-serie som gått på TV länge och där intresset gissningsvis är begränsat - och när då tidigare säsonger haft svensk text, så kan man väl köpa att de ändå velat distribuera säsongerna även om de saknat svensk text (om det är så att distributören inte haft rätt att använda den befintliga svenska texten från TV3).
Kan nån förklara varför det inte är mer intresse av att bevara fysisk media och kämpa för att den ska öka i salu som det var tidigare innan Netflix och streaming kom fram? Vet att det är vissa som vänder sig tillbaka till fysisk media och inte bryr sig om streaming med tanken på att det är bara bortkastade pengar på abonnemang.