Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Abort

Startat av TBT_STR_QR, 23 februari 2024 kl. 16:00:50

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Will Siv

Citat från: MOA skrivet 14 april 2024 kl. 21:09:06Abort måste existera, kommer göra det om jag behöver i framtiden
Citat från: TBT_STR_QR skrivet 15 april 2024 kl. 09:46:52Detta är inkorrekt.

Alla delstater i USA tillåter att abort sker om den biologiska mammans liv är i ett akut livshotande tillstånd, vilket sker genom problem med äggledarna (för annars skulle både mamman och barnet i magen dö).
Hur förklarar du det här?

- what.


TBT_STR_QR

Citat från: Will Siv skrivet 15 april 2024 kl. 12:02:52Hur förklarar du det här?

Som jag skrev tidigare, tillåter alla delstater att abort sker om kvinnans liv är akut hotad via äggledarna, till exempel.

Ett exempel är staten Alabama. De tillåter endast abort om kvinnans liv är akut hotad.
Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

Daniel Hofverberg

Citat från: TBT_STR_QR skrivet 15 april 2024 kl. 11:56:38Det finns inga aborter som är riskfria.
Alla aborter har allvarliga biverkningar på kvinnor och kan leda till död.
År 1972 i USA, när aborter fortfarande var olagliga, då dog 19 kvinnor från aborter.
År 1973 i USA, när aborter blev lagliga, då dog 25 antal kvinnor från aborter.
När aborter blev lagliga, då ökade dödsantalet av kvinnor.
Problemet har att göra med proceduren självt.

De säkraste för kvinnor är att helt enkelt föda barnet.
Så är kanske fallet i de länder som använder sig av kirurgiska operationer för abort, men i Sverige sker ju minst 90% av alla aborter via medicinsk abort - d.v.s. att man tar läkemedel för att kroppen naturligt ska stöta ut fostret, antingen på sjukhus eller hemma, utan något kirurgiskt ingrepp - och det är helt riskfritt.

Sen tror jag dock att även kirurgiska aborter har utvecklats sedan 1973, så dina siffror är med största sannolikhet inte tillämpbara i dagens läge.

Citat från: TBT_STR_QR skrivet 15 april 2024 kl. 11:56:38Ett exempel är fallet med Rebecca Kiessling (se nedan).
Rebecca Kiessling blev till genom en våldtäkt.
Rebeccas biologiska mamma tänkte avliva Rebecca i magen, men den biologiska mamman var rädd för riskerna med illegala aborter och därför avstod hon från att göra en illegal abort och Rebecca föddes.
Rebecca placerades för adoption och fick ett tryggt hem med en familj som älskade henne.
Det fungerar dock inte i Sverige, för här förekommer inhemsk adoption i stort sett inte alls; bortsett från närståendeadoptioner (exempelvis adoption av bonusbarn och liknande). Förutom sådana fall adopteras i stort sett bara barn från utlandet, och om en biologisk mamma inte kan ta hand om barn så kommer barnet hamna i familjehem (det som förut hette fosterhem); men kommer förutom i sällsynta undantagsfall inte adopteras - således otryggare för barnet.

Citat från: Will Siv skrivet 15 april 2024 kl. 11:58:49Det där fattar jag inte.

Det är som att säga en lärare har rätt att vägra lära ut en klass för att hen inte gillar klassen.

eller att en bilmekaniker borde ha rätt att vägra fixa en bil (bara för att hen inte gillar bilen, eller ägaren).

Varför ska man ens ha ett sånt jobb då? ???
Nej, jag håller fullständigt med - när det ingår i ens jobb att utföra aborter (som det gör för alla sjuksköterskor) ska man givetvis göra det också, även om man inte själv tycker om det. Att börja komma med sådana lagförslag är en farlig väg att gå, för vad ska man då hitta på härnäst att folk ska kunna vägra att göra som hör till ens arbetsuppgifter...?

Jag kan för all del tycka det är rimligt att man kan vilja avstå från att utföra aborter, om det finns någon annan sjuksköterska i tjänst som kan göra det, men finns det ingen annan som kan göra det där och då så ska man givetvis göra det själv. Det känns inte märkvärdigare än att jag också gärna överlåter vissa arbetsuppgifter jag inte är så bra på till kollegor så långt det är möjligt, men finns ingen annan tillgänglig som kan göra det så får jag vackert lov att klara av det själv; hur bra eller dålig jag än är på det.

TBT_STR_QR

#19
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 15 april 2024 kl. 12:24:03d.v.s. att man tar läkemedel för att kroppen naturligt ska stöta ut fostret ...  och det är helt riskfritt.
Nej, läkemedlet är inte riskfritt.

Alla läkemedel har biverkningar, men abortpillret (RU-486) i synnerhet har otäcka biverkningar som kan leda till förblödning och i värsta fall död.

Kroppen uppfattar utstöttningen som ett missfall, vilket resulterar i att kvinnor kan bli deprimerade och få psykiska besvär. Detta är i skarp kontrast till om barnen födds, vilket får kvinnan att känna sig glad och lycklig efteråt. 
Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

Daniel Hofverberg

#20
Citat från: TBT_STR_QR skrivet 15 april 2024 kl. 12:32:16Detta är i skarp kontrast till om barnen födds, vilket får kvinnan att känna sig glad och lycklig efteråt.
Om nu inte kvinnan drabbas av förlossningsdepression eller ännu värre förlossningspsykos, vilket inte är särskilt ovanligt (det sistnämnda är förvisso sällsynt, men det förstnämnda drabbar ungefär en tiondel av alla som fött barn)...

Citat från: TBT_STR_QR skrivet 15 april 2024 kl. 12:32:16Nej, läkemedlet är inte riskfritt.

Alla läkemedel har biverkningar, men abortpillret (RU-486) i synnerhet har otäcka biverkningar som kan leda till förblödning och i värsta fall död.
Nu är jag förvisso ingen läkare, men när jag tittar efter biverkningar i FASS för mifepriston tycker jag inte att det ser alltför allvarligt ut - i synnerhet inte om man jämför med listade biverkningar för så simpla och alldagliga saker som Alvedon och Ipren...

Lilla My

Citat från: TBT_STR_QR skrivet 15 april 2024 kl. 12:32:16Kroppen uppfattar utstöttningen som ett missfall, vilket resulterar i att kvinnor kan bli deprimerade och få psykiska besvär. Detta är i skarp kontrast till om barnen födds, vilket får kvinnan att känna sig glad och lycklig efteråt.
Missfall är i detta fall fortfarande bättre än att tvingas gå igenom en graviditet och föda ungen. Om du hade ens NÅGON hum om vad en kropp går igenom under en graviditet skulle du aldrig ens säga att föda ungen är skonsammare för kroppen psykiskt ELLER fysiskt än vad en medicinsk abort är.

TBT_STR_QR

Citat från: Lilla My skrivet 18 april 2024 kl. 18:26:47Missfall är i detta fall fortfarande bättre än att tvingas gå igenom en graviditet och föda ungen. Om du hade ens NÅGON hum om vad en kropp går igenom under en graviditet skulle du aldrig ens säga att föda ungen är skonsammare för kroppen psykiskt ELLER fysiskt än vad en medicinsk abort är.
I alla nordiska länder finns det restriktioner på när abort får ske.

Detta innebär att alla nordiska länder, inklusive Sverige, "tvingar" kvinnan att föda fram barnet efter en viss gräns.

Det är endast i vissa delstater i USA som saknar restriktioner och därför är det lagligt utföra abort fram till födseln där.

Anser du att den rådande lagstiftningen i Sverige bör ändras så att abort fram till födseln blir tillåtet, som i delstaterna i USA?
Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

Lilla My

Citat från: TBT_STR_QR skrivet 18 april 2024 kl. 18:37:05Anser du att den rådande lagstiftningen i Sverige bör ändras så att abort fram till födseln blir tillåtet, som i delstaterna i USA?
Va? Nej. Jag anser att abort ska vara lagligt fram tills den vecka som är lagstiftad, och att var person som väljer att ha abort ska få ha det utan att bli ifrågasatt eller nedtryckt - OAVSETT anledning.

TBT_STR_QR

#24
Citat från: Lilla My skrivet 18 april 2024 kl. 18:45:22OAVSETT anledning.
Om det hade varit möjligt att detektera huruvida barnet i magen hade tecken på att vara HBTQ, anser du att detta också hade varit ett legitimt skäl att göra abort, enbart för att barnet i magen kan vara HBTQ?

Är det legitimt att göra abort, enbart för att barnet i magen är en flicka (eller en pojke)?
Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

Mathilda Gustafsson

Jag håller med Lilla My, ingen ska lägga sig i bara man håller sig till lagstiftningen.

TBT_STR_QR

Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet 18 april 2024 kl. 18:51:40Jag håller med Lilla My, ingen ska lägga sig i bara man håller sig till lagstiftningen.
Detta är min följdfråga:
I Sverige får man göra abort fram till vecka 18.
I flera delstater i USA får man göra abort fram till födseln.
Vem har rätt här?

Det är en logisk omöjlighet får båda att ha rätt samtidigt.

Antingen har Sverige rätt och delstaterna i USA bör ha en mer restriktiv lagstiftning, eller så har delstaterna i USA rätt och Sverige bör tillåta abort fram till födseln.
Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

Mathilda Gustafsson

Citat från: TBT_STR_QR skrivet 18 april 2024 kl. 18:55:32Detta är min följfråga:
I Sverige får man göra abort fram till vecka 18.
I flera delstater i USA får man göra abort fram till födseln.
Vem har rätt här?

Det är en logisk omöjlighet får båda att ha rätt samtidigt.

Antingen har Sverige rätt och delstaterna i USA bör ha en mer restriktiv lagstiftning, eller så har delstaterna i USA rätt och Sverige bör tillåta abort fram till födseln.
Sverige har mer rätt om du vill ha ett konkret svar för fram till födelsen är det svårare och det påverkar mamman mer både psykiskt och fysiskt.

MOA

Vas har detta ämne förvandlats till? Kommer göra abort om jag blir gravid, jag vill inte ha barn!

Lilla My

Citat från: TBT_STR_QR skrivet 18 april 2024 kl. 18:50:01Om det hade varit möjligt att detektera huruvida barnet i magen hade tecken på att vara HBTQ, anser du att detta också hade varit ett legitimt skäl att göra abort, enbart för att barnet i magen kan vara HBTQ?
Ja - För det är inte min kropp och jag ska inte lägga mig i varför personen väljer att göra abort eller ej. Skitsamma vilken anledning.