Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Ligger Finland eller Australien närmare Sverige?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Mathilda Gustafsson
 - 23 maj 2023 kl. 18:06:58
Hur finns inte enhörningar men giraffer gör det?

Vad är mest troligt en häst med ett horn eller en leopard-älg-kamel med en 2 meters hals?
Skrivet av Skokaka
 -  4 april 2023 kl. 22:09:52
Citat från: Disneyfantasten skrivet  4 april 2023 kl. 22:04:16Vargar är faktiskt allätare även om de mest äter kött (de jagar oftast stora djur som hjortar, älgar, renar, vildsvin, med flera), de äter även bär, frukt och svamp till exempel.

Det enda hunddjur som endast äter kött är faktiskt Afrikansk Vildhund (Lycaon pictus).
Jaså? Det var mer än jag visste.
Skrivet av Disneyfantasten
 -  4 april 2023 kl. 22:04:16
Citat från: Skokaka skrivet  4 april 2023 kl. 21:06:31Som jag trodde, det är inte så konstigt. Jag vet att båda är hunddjur, men vargar äter endast kött medan rävar är allätare. Någon trodde seriöst att det är kannibalism att hökar äter kycklingar, bara för att båda är fåglar. Men rovfåglar äter ju mindre fåglar för övrigt, och det är inte kannibalism. Större kattdjur skulle säkert äta en katt, och hajar är ju stora fiskar som äter små fiskar, de må vara släkt men det är inte kannibalism. ::) 

Vargar är faktiskt allätare även om de mest äter kött (de jagar oftast stora djur som hjortar, älgar, renar, vildsvin, med flera), de äter även bär, frukt och svamp till exempel.

Det enda hunddjur som endast äter kött är faktiskt Afrikansk Vildhund (Lycaon pictus).
Skrivet av Skokaka
 -  4 april 2023 kl. 21:06:31
Citat från: Disneyfantasten skrivet  4 april 2023 kl. 20:57:02Jo, vargar äter rävar, lodjur och kungsörnar äter också rävar, järvar äter också rävar.

Jo, rovdjur kan också ätas ibland.
Som jag trodde, det är inte så konstigt. Jag vet att båda är hunddjur, men vargar äter endast kött medan rävar är allätare. Någon trodde seriöst att det är kannibalism att hökar äter kycklingar, bara för att båda är fåglar. Men rovfåglar äter ju mindre fåglar för övrigt, och det är inte kannibalism. Större kattdjur skulle säkert äta en katt, och hajar är ju stora fiskar som äter små fiskar, de må vara släkt men det är inte kannibalism. ::)  
Skrivet av Disneyfantasten
 -  4 april 2023 kl. 20:57:02
Citat från: Skokaka skrivet  4 april 2023 kl. 19:59:36Okej, för att fråga bara en simpel fråga i taget... Jag vet att vargar kan döda rävar, då de är större, men kan de även äta rävar? De är ju ändå släkt, så jag är osäker på om rävar brukar vara föda till vargar eller inte. Någon som vet om de gör så eller inte? ???

Jo, vargar äter rävar, lodjur och kungsörnar äter också rävar, järvar äter också rävar.

Jo, rovdjur kan också ätas ibland.
Skrivet av Skokaka
 -  4 april 2023 kl. 19:59:36
Okej, för att fråga bara en simpel fråga i taget... Jag vet att vargar kan döda rävar, då de är större, men kan de även äta rävar? De är ju ändå släkt, så jag är osäker på om rävar brukar vara föda till vargar eller inte. Någon som vet om de gör så eller inte? ???
Skrivet av Disneyfantasten
 - 31 mars 2023 kl. 20:27:12
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 31 mars 2023 kl. 20:05:21

Det påminner mig lite om en film jag läst lite om men inte har sätt ännu men skulle vilja se någon dag, nämligen Sheena Queen of The Jungle (1984) där Sheena rider på en zebra, fast det är i själva verket en häst målad för att se ut som en zebra.

(side note: en annan målad häst är Lilla Gubben i Pippi Långstrump, som är målad med prickar)
Skrivet av Steffan Rudvall
 - 31 mars 2023 kl. 20:05:21
Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet 26 mars 2023 kl. 13:30:29Om man tittar på zebror så ser dem ut som vita åsnor med ränder ju.
Skrivet av Steffan Rudvall
 - 26 mars 2023 kl. 19:03:31
Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet 26 mars 2023 kl. 18:52:44Nej överlag zebror jämförs för mycket med hästar de kallas ibland randiga hästar men det är tydligen bara jag som kan se att det är en åsna med ränder
Nej, det är inte bara du på till exempel arabiska heter zebra حمار الزرد (himar alzard) där حمار (himar) betyder åsna.
Skrivet av Mathilda Gustafsson
 - 26 mars 2023 kl. 18:52:44
Citat från: Disneyfantasten skrivet 26 mars 2023 kl. 18:20:22Jag tror hon åsyftar på att zebrornas svansar är mer lika åsnornas svansar.
Nej överlag zebror jämförs för mycket med hästar de kallas ibland randiga hästar men det är tydligen bara jag som kan se att det är en åsna med ränder
Skrivet av Disneyfantasten
 - 26 mars 2023 kl. 18:20:22
Citat från: Lilla My skrivet 26 mars 2023 kl. 18:11:52För de är fortfarande "hästens släktingar". Hästar, åsnor och zebror kommer alla från samma grund-djur (Hyracotherium).

 Men det stämmer att zebror och åsnor är närmare varandra än någon av de är till hästar, men de är alla fortfarande från samma släkte, så "hästens släktingar" är inte fel.

Jag tror hon åsyftar på att zebrornas svansar är mer lika åsnornas svansar.
Skrivet av Lilla My
 - 26 mars 2023 kl. 18:11:52
Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet 26 mars 2023 kl. 13:30:29Jag har tänkt på en sak. Varför refererar man alltid till zebror som hästens släktingar och jämför dessa? Borde det inte vara Åsnas? Om man tittar på zebror så ser dem ut som vita åsnor med ränder ju.
För de är fortfarande "hästens släktingar". Hästar, åsnor och zebror kommer alla från samma grund-djur (Hyracotherium).

 Men det stämmer att zebror och åsnor är närmare varandra än någon av de är till hästar, men de är alla fortfarande från samma släkte, så "hästens släktingar" är inte fel.
Skrivet av Mathilda Gustafsson
 - 26 mars 2023 kl. 13:30:29
Jag har tänkt på en sak. Varför refererar man alltid till zebror som hästens släktingar och jämför dessa? Borde det inte vara Åsnas? Om man tittar på zebror så ser dem ut som vita åsnor med ränder ju.

Skrivet av Skokaka
 - 21 maj 2022 kl. 16:11:22
Jag har funderat på en del saker om djur. Och även om jag vet en massa saker om djur så kan jag dock inte precis allt om dom... Frågorna har mest med däggdjur att göra, men i hela fall...

Min första fråga är om däggdjur som är "Halv släkt" med ett annat djur. Som till exempel halvbjörnar, är pandor i den gruppen eller är dom i gruppen "björnar"? Samma sak med den röda pandan, den ser mer ut som en röd tvättbjörn. I vilka grupper tillhör jättepandan och den röda pandan?

Sen så har vi halvapor, det kan till exempel vara lemurer och andra arter som ser mindre mänskliga ut. Men jag undrar dock om delfiner är halvvalar eller vanliga valar? För när man ser en vanlig typ av val så kan man annars bara kalla den för en val, men om man ser en delfin så säger man inte direkt: "Titta, en val!" Plus så är delfiner mindre än andra valar. Jag antar halv val är svaret?

Min andra fråga är om arter som brukade tillhöra en grupp men som senare verkar inte att vara det, som till exempel kaniner. Jag har för mig att man brukade räkna dom som gnagare förr i tiden, men nu är dom inte det, utan hardjur. Och skunkar har väl varit mårddjur också, men inte nu längre? Jag har för mig att de är släkt med mungos? Eller så har jag fel, antar jag... Och så har vi jättepanda och röd panda som jag nämnde tidigare.

Någon som kan svaren på dessa frågorna?...