Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Anders M Olsson

#1606
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 september 2021 kl. 01:20:23
1997 års film har jag funderat på att se i många år, men det har tyvärr aldrig blivit av... :-[ Finns den att se någonstans nuförtiden? Eller finns de två andra versionerna av musikalen att ses någonstans?

1957 års version (Julie Andrews, Edie Adams) finns på YouTube:

https://youtu.be/C1F4YhBOA14
Man ska notera att det är generalrepetitionen som har spelats in och inte den slutliga tv-sändningen. Den riktiga tv-sändningen finns inte bevarad. Vidare är bildkvalitén ganska dålig eftersom inspelningen har gjorts med kinescope och inte på videoband. Kinescope är en apparat som i princip består av en 16mm filmkamera riktad mot en tv-skärm. Videoband var väldigt nytt, dyrt och sällsynt 1957, så man hade inga andra sätt att spela in från TV. Inspelningen är dessutom i svartvitt när den slutliga tv-sändningen 1957 var i färg - fast det var förmodligen bara ett fåtal som hade färg-tv i USA då.

1965 års version (Lesley Ann Warren, Ginger Rogers) finns på Amazon Prime Video.

1997 års version (Brandy Norwood, Whitney Houston) finns på Disney+.
#1607
Jag håller också med Daniel beträffande Disneys tecknade version. Den är outstanding.

Utöver den låter jag mig vägledas av musiken. Disneykompositörerna bröderna Sherman ligger bakom The Slipper and the Rose som därför får en röst av mig.

Sen är jag väldigt svag för Rodgers och Hammersteins musikal. Där finns faktiskt hela tre olika inspelningar att välja mellan. Whitney Houstons version från 1997 får min röst, kanske mest på tekniska grunder. De båda andra har inte åldrats särskilt väl, även om en ung Julie Andrews från 1957 förtjänar ett hedersomnämnande.
#1608
Citat från: Erika skrivet  3 september 2021 kl. 17:20:31
Nej, det har jag inte gjort. Är dock på gång med en, men 156 alternativ är nog lite väl många. :) Men ett litet urval kan det bli. :)

Det finns nog många fler än 156 om man även tar med alla versioner som inte uttryckligen heter Cinderella, t.ex. Cinderfella, The Slipper and the Rose, The Glass Slipper osv.

Även om resultatet inte blev så tokigt är det ändå högst förvånande att någon vågade göra en ny film om Askungen när det redan finns minst ett par hundra. Jag skulle knappast ha någon trovärdighet om jag sa "Vad världen behöver mest av allt just nu är en ny filmversion av Askungen, så öppna era plånböcker, riskkapitalister"!
#1609
Citat från: Erika skrivet  3 september 2021 kl. 16:18:11
Så här på rak arm känner jag till KnAskungen (kanske inte räknas eftersom man har vänt på nästan alla roller...), CinderElmo och Les nouvelles aventures de Cendrillon. Utöver dessa har vi även minst två porrfilmer där rollen spelas av män, och ett avsnitt av en parodiserie som SVT sände 1991 där Peter Settman (?) spelade rollen. Norska tv-pjäsen Askepott (från 1978) har också en (dock en ande/djinn så det kanske inte räknas, när jag tänker efter... Rollfiguren har dock samma funktion). Vill också minnas Leonardo da Vinci fyllde ungefär samma funktion i För evigt - en askungesaga

Det verkar också som kommande Sneakerella kommer ha en, men i och med att man verkar ha vänt på rollerna så kanske inte det räknas...

Ja, i parodier är såklart allt möjligt. :) Jag vet inte om man ska räkna den nya Askungen som parodi. På ett sätt är den väl det. Den är i alla fall inte helt seriös fast den är väldigt påkostad.

Du har väl inte gjort någon omröstning om "Den bästa filmatiseringen av Askungen", eller hur? Det skulle nog bli intressant. Bara genom att söka på exakta träffar på Cinderella på IMDb får jag 156 träffar. Så det skulle bli mååååånga alternativ att välja mellan.

#1610
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  3 september 2021 kl. 16:22:50
Så dom la ut alla 65 avsnitt på Disney+?

Nej, två avsnitt saknas. Se mitt föregående inlägg.
#1611
Citat från: Marcus R skrivet  3 september 2021 kl. 16:00:17
Hela serien finns ju på Disney Plus med svenskt tal så det är onödigt jobb som Daniel har gjort...

Det saknas faktiskt två avsnitt på Disney+:

Last Horizons (p.g.a. stereotyp skildring av asiater)
och
Flying Dupes / På fredligt uppdrag (p.g.a. terroristtemat)

(Last Horizons fanns dock med när serien gavs ut på svenska DVDer för några år sen.)
#1612
Citat från: Erika skrivet  3 september 2021 kl. 14:51:31
Den goda fen/gudmodern har spelats av män förr, inget konstigt alls.

Ja, det vet du säkert bättre än jag. Kan du ge några exempel? (Förutom studentspex där alla roller spelas av män, men det är ju inte riktigt samma sak.)

Citat från: Erika skrivet  3 september 2021 kl. 14:51:31
Kommer nog se nya Askungen någon gång, lite intressant verkar den vara...

Ja, det tyckte i alla fall jag!
#1613
Jag har sett Askungen nu, och jag tycker faktiskt den var bättre än väntat. Man får ta den för vad den är, en blandning av många olika stilar och tidsepoker helt utan verklighetsförankring. Sammantaget blir det en fullständigt surrealistisk "tavla". En del påhitt är ganska roliga, som när Askungen klättrar upp på statyn för att se bättre och kommer i polemik med kungen.

Det enda som jag egentligen tyckte "skar sig" helt var valet att låta en karl spela rollen av gudmodern. Tog de med en homosexuell karaktär bara för att vara "politiskt korrekta"? Sydsvenskans recensent tycker att det är filmens komiska höjdpunkt och att Billy Porter är "suverän". Det kan verkligen diskuteras.

Övriga skådespelare tycker jag däremot passar väldigt bra i sina roller. James Corden som en av mössen är obetalbar! :)
#1614
Off-topic / SV: Hofverberg fyller år idag!
3 september 2021 kl. 13:48:48
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 september 2021 kl. 13:31:54
Jag försöker alltid att få rollistor så kompletta som möjligt, men brukar dock bara i undantagsfall publicera helt obekräftade uppgifter som bara framkommit via röstidentifiering - just för att hur duktig man än är, så finns alltid risken att man hört fel...

Precis. Det är väldigt trevligt och bra att vi hjälps åt att identifiera röster och berättar vad vi kommit fram till här på forumet. Men de listor som publiceras på själva sajten under Svenska röster och credits bör vara korrekta och verifierade på annat sätt även om det inte alltid har gått att få fram helt kompletta uppgifter.

Ett fel där kan få väldigt omfattande konsekvenser, så det ska helst inte hända. Vi vet att journalister, forskare, webbredaktörer och många andra plockar information därifrån, oftast utan att fråga om lov. De publicerar uppgifterna i andra sammanhang, och sen är cirkusen i full gång. En felaktig uppgift kan leva sitt eget liv, kopieras i det oändliga och vara väldigt svår, eller rent av omöjlig att få bort.

#1615
Off-topic / SV: Hofverberg fyller år idag!
3 september 2021 kl. 13:34:07
Citat från: Culum skrivet  3 september 2021 kl. 13:15:43
Någon annan får försöka förklara det här, Jag orkar inte.

Jag förstår inte heller skämtet. Det hade varit en annan sak om Daniel hade fyllt år den 29 februari, för då skulle han bara vara 11 år! :)
#1616
Dubbningar och röster / SV: sämsta dubbningarna
3 september 2021 kl. 12:52:35
Citat från: King Owl skrivet  3 september 2021 kl. 12:37:38
Att peka ut någons dyslexi är väldigt fult gjort. Du får läsa på om dyslexi och skaffa lite information om det innan du yttrar dig nästa gång.

https://www.dyslexiforeningen.se/vad-ar-dyslexi

Tack, jag vet redan vad dyslexi är, så det behöver du inte påpeka.

Det finns faktiskt ett par andra dyslektiker här på forumet som har tackat mig för informationen när de har insett att de regelmässigt har använt ett ord med helt annan betydelse än det avsedda, som i det här fallet.
#1617
Dubbningar och röster / SV: sämsta dubbningarna
3 september 2021 kl. 12:27:19
Citat från: gstone skrivet  3 september 2021 kl. 11:20:37
Den är PREFEKT

Ur SAOL:

pre|fekt [-ek´t] substantiv -en -er • föreståndare, styresman, institutionschef vid universitet

1per|fekt [-ek´t] adjektiv; n. perfekt, -a • fulländad, utmärkt

Ser du skillnaden?
#1618
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 september 2021 kl. 21:12:57
Jag blev väldigt besviken över att intervjun i Efter fem på TV4 blev så kortfattad och rumphuggen, så att jag inte ens hann tala till punkt... :( Framförallt att inte ens hann ta upp vikten av dubbning för dyslektiker och andra som inte hinner läsa textremsor hade varit en viktig del att uppmärksamma, men som jag aldrig hann säga.

Jag hade fått höra i förväg ungefär vilka frågor de skulle ställa, men de ställde inte ens hälften av de frågorna - och de hade utlovat en tid på 3 - 5 minuter, men det där kan omöjligen ha varit ens i närheten av tre minuter...

Ja, jag reagerade också över att det var så kort.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 september 2021 kl. 01:09:12
Sen kan man förstås också ställa sig frågan vad definitionen är för att något inte togs emot särskilt väl...? Klagomål i tidningar/sociala medier, få personer som slog över till grekiskt ljudspår, eller vad...?

Jag undrar också hur Netflix tar reda på vad som tas emot väl och vad som inte gör det? Låter de oberoende opinionsinstitut göra undersökningar, eller tittar de bara på sina egna loggar över vad folk väljer för ljudspår, textspår etc.?

Det känns också lite konstigt att Netflix bara inför den här funktionen lite hipp som happ utan att egentligen gå ut med information till sina abonnenter. En del personer kanske inte ens har helt klart för sig hur man byter tillbaka till textat även om de helst skulle vilja göra det.

Det är också svagt av Netflix att de inte ställde upp på en intervju, utan bara skickade ett standardiserat uttalande. Som många stora amerikanska företag vill de väl helst inte ha alltför intim kontakt med sina kunder.
#1619
Off-topic / SV: Coronaviruset
2 september 2021 kl. 17:49:03
Citat från: MOA skrivet  2 september 2021 kl. 17:40:24
Nu blir det farligt för Lilla My...

Jag byter till gement "m" så ingen ska kunna missta det för ett egennamn.
#1620
Off-topic / SV: Coronaviruset
2 september 2021 kl. 16:59:28
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  2 september 2021 kl. 11:26:19
Tydligen finns det en farligare variant från Colombia. Det är som om man inte har blivit vaccinerad när det gäller den nya varianten.

Du menar my-varianten? Vem påstår att den skulle vara farligare och att vaccinen inte skulle ha någon effekt mot den?

Från SVT:
CitatKarin Tegmark Wisell bekräftar att 15 fall av den så kallade my-varianten av viruset upptäckts i Sverige.

- Vi har totalt 15 fall. De har hittats några månader tillbaka i några regioner. Det kommer några enstaka per vecka, men ingen ökning över tiden, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon är mer orolig över den pågående smittspridningen än av den nya varianten.

- Oron är att det förekommer smittspridning över huvud taget. Vi behöver ha koll på varianterna också. Men kring just den varianten förekommer inte någon oro.

- Vaccinen har god effekt mot alla kända varianter, sedan är effekten något påverkad beroende på hur man tittar, säger hon.

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  2 september 2021 kl. 11:26:19
Edit: enligt nyheterna så började den här varianten i januari...... varför tog dom så lång tid på att börja rapportera om den nu?

Kanske för att den inte har varit speciellt smittsam, och bara upptäckts i ett mindre antal fall?