Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Alexander

#1817
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 14 april 2017 kl. 06:36:52
All information jag kunnat hitta på nätet tyder på att alla filmer från Pongo och de 101 dalmatinerna t.o.m. Micke och Molle ska ha animerats i Open Matte, men då det per definition ska innebära 1,37:1 (Academy Ratio) i grunden verkar det ju inte riktigt stämma; åtminstone inte för Bernard och Bianca.

Om man lägger ihop all unik bildinformation i Bernard och Bianca (VHS och DVD) får jag det, om jag inte räknat fel, till ett bildförhållande på ungefär 1,5:1; d.v.s. ungefär mitt emellan normalbild på 1,37:1 och DVD-utgåvornas bildförhållande på 1,66:1. Det är dock ett väldigt udda bildformat som långt ifrån är någon standard, och jag känner heller inte till någon kamera som faktiskt filmar i 1,5:1 eller någonstans därikring (vid handtecknade filmer använder man ju fortfarande en kamera för att fotografera varje enskild bildruta).
Det verkar råda delade meningar om Micke och Molle, men den mesta informationen på nätet tyder på att den gjorts i Open Matte, liksom bl.a. Djungelboken och Robin Hood. Jag har dock inte själv Blu-Ray-utgåvan i min ägo och har därför inte kunnat jämföra 1,33:1- och 1,66:1-versionerna själv. Så möjligen skulle det med den filmen kunna vara något liknande skumt som med Bernard och Bianca...

I vilket fall som helst är filmen i alla fall inte tecknad i flera versioner, utan det rör sig som med nästan alla filmer bara om olika maskning/beskärning; vilket rimligtvis inte kan klassas som flera versioner.

Den enda Disney-filmen som faktiskt tecknats i flera versioner är mig veterligen Lady och Lufsen, där man alltså animerat och fotograferat en normalbildsversion och en Cinemascope-version parallellt med varandra. Där har man bland annat arrangerat om bilderna och exempelvis flyttat rollfigurer närmare varandra i bredd för 4:3-versionen; allt för att det ska se bra ut i båda formaten. Bara synd att den äkta normalbildsversionen kommit till så begränsad användning, och aldrig släppts på DVD eller Blu-Ray - åtminstone på Blu-Ray hade det ju annars funnits alla möjligheter att rymma båda versionerna på samma skiva...

Har själv båda och det är som på Bernard & Bianca. Widescreen-versionen har mer information på sidorna som man missar i fullscreen versionen. Medan fullscreen versionen har information på höjden och botten som inte syns i Widescreen-versionen.

Ja, Lady och Lufsen är den enda där de ritade två olika versioner. Men det jag menar med Bernard & Bianca och Micke & Molle när jag säger två versioner är att de båda har en widescreen version och en fullscreen version där viss  bildinformation endast kan hittas i den ena versionen och inte den andra. Att widescreen versionen har mer information längst med sidorna medan den informationen går förlorad i fullscreen versionen. Och fullscreen versionen har information längst med höjden och botten som inte syns i widescreen versionen. Förstår du? :)
#1818
Ringaren i Notre Dame

Finns endast en DVD och en Blu-ray utgåva av filmen. Blu-Ray utgåvan har bättre bild men bonusmaterialet är lika bra som på DVD utgåvan.

Bäst utgåva: Blu-ray utgåvan från 2013 ( För att bildkvaliten är mycket bättre)




Herkules

Första DVD utgåvan från 2000 har inget bonusmaterial och ingen alltför imponerande bildkvalite, därför är den andra DVD utgåvan från 2003 bättre. Men den bästa utgåvan av filmen är Blu-ray utgåvan från 2014 som erbjuder likvärdigt bonusmaterial och bättre bildkvalite som slår DVD utgåvorna.

Blu-Ray utgåvan från 2014 och DVD utgåvan från 2003 är de som är tillgängliga idag i butikerna.


Bäst DVD utgåva : Utgåvan från 2003

Bäst utgåva: Blu-ray utgåvan från 2014
#1819
Citat från: Richardo skrivet 13 april 2017 kl. 20:05:05
Vad menar du med att DVD:en från 2010 har nästan samma utbud? Vad är skillnaden?

Inte mycket när det gäller bonusmaterialet, bonusmaterialet är lite annorlunda men innehåller samma information så man missar inget viktigt precis. Den stora skillnaden ligger hos själva filmen där 2010 endast innehåller en version av filmen (Specialutgåvan), medan 2 disc utgåvan ( även en disc utgåvan) från 2002 innehåller tre olika versioner av filmen ( orginal versionen som visades på bio 1991, Specialutgåvan och "Work-in-progress" versionen) :)
#1820
Citat från: Richardo skrivet 13 april 2017 kl. 16:16:44
Finns det ett sätt att veta på förhand om DVD:en har originaldubbning eller inte? Jag antar att DVD-omslaget inte kommer inkludera någon sådan information.

Tror nog Daniel Hofverberg kan förklara lite mer utförligt. Men det är produktionskoden på skivan som man ska titta på för att veta.   :D
#1821
Skönheten och Odjuret

Den bästa utgåvan är helt klart 2 disc Blu-ray utgåvan från 2010 med bäst bildkvalite, mest bonusmsterial och möjligheten att se tre olika versioner av filmen (orginal versionen, Specialutgåvan med scenen "Människa igen" och "work in progress" versionen som visades på en gala som en särskild smygtitt för filmen innan den var färdig. ) Möjligheten att se de tre versionerna finns även på DVD utgåvan från 2002, men den har inte lika bra bild, men bildkvaliten håller god standard än idag. DVD utgåvan från 2002 kom ut både som en disc och två disc utgåva och det är två disc utgåvan som man då ska satsa på.

2 disc DVD utgåvan från 2010 innehåller bättre bild än DVD utgåvan från 2002 och nästan samma utbud när det kommer till bonusmaterialet. Men DVDN ger dig inte möjligheten att se de tre olika versionerna av filmen. (Utan endast Specialutgåva versionen)

Utgåvorna från 2014 som finns idag i butikerna kan man skippa för de är bara första skivan från 2010 utgåvorna.
3D Blu-Ray utgåvan från 2011 innehåller bara filmen i 3D grafik. Och ska nog bara införskaffas för det ändamålet,  detsamma gäller för 3D Blu-ray utgåvan av Lejonkungen från 2011.

Bäst Blu-ray utgåva : 2 Disc utgåvan från 2010
Bäst DVD utgåva: 2 Disc utgåvan från 2002 (Skippa om du bara hittar utgåvan med en skiva och satsa då istället på 2 Disc utgåvan från 2010)

Bäst utgåva: 2 Disc Blu-ray utgåvan från 2010 (Den här är packad med bonusmaterial)
#1822
Den lilla sjöjungfrun

Blu-ray utgåvan från 2013 innehåller bäst bild och mest bonusmaterial. Enda nackdelen på både Blu-rsy utgåvan från 2013 och DVD utgåvan från 2013 är att två bildsekvenser under sången " En del av din värld" har hamnat i fel ordning när de gjorde restaureringen, Men det här är ändå inget som förstör filmens njutning.

Så här ska ordning vara ( spola fram tll 2:30 i videon)

https://m.youtube.com/watch?v=SXKlJuO07eM

Och så här är ordningen på utgåvorna från 2013

https://m.youtube.com/watch?v=1Kg57ivgvFE


DVD utgåvan från 2006 har bildsekvenserna I rätt ordning, men har inte lika bra bildkvalite. (Men bilden är fortfarande väldigt bra).Den har även mer bonusmaterial än DVD utgåvan från 2013.
Utgåvorna från 2013 kan fortfarande köpas i butikerna.

Bäst Blu-ray utgåva : Utgåvan från 2013
Bäst DVD utgåva : Utgåvan från 2006


Bäst utgåva : Blu-ray utgåvan från 2013 ( Att ordningen på bilderna är fel är dåligt av Disney, men utgåvan innehåller bäst bildkvalite och bonusmaterial) Om du tycker att bildsekvenserna under sången ska vara i rätt ordning är viktigt så ska du köpa 2006 DVD utgåvan.

#1823
Citat från: Richardo skrivet 13 april 2017 kl. 16:22:51
Just det, kan du även inkludera uppföljarna till Disneys Klassiska långfilmer? Även där, skiftar bonusmaterialet och bilden mellan släppingarna.

Vet någon varför VHS-kassetter slits ut när de används? Finns det inte ett sätt att försäkra sig om att de aldrig slits ut när de spelas upp?

Det med uppföljarna kan jag ta när jag först är klar med klassikerna. :)
Tror sen jag behöver en paus. ;)
#1824
Citat från: Richardo skrivet 13 april 2017 kl. 14:59:14
Skulle du även kunna skapa en översikt när du är klar med alla Disney klassiker-filmer? Det blir lättare att se då, med alla Disney filmer uppradade och i fet stil, när du skriver en DVD och Blu-ray.

Så här till exempel:
Disney klassiker-långfilmer
Lejonkungen:
DVD: 2003
Blu-Ray: 2014

Tarzan
DVD: X
Blu-Ray: X

Det kan jag säkert göra när jag är klar  :)
#1825
Mästerdetektiven Basil Mus

Finns ingen Blu-ray utgåva än men av DVD utgåvorna så är de ganska lika. 2011 utgåvan har lite bättre bild men jag har för mig det var något som saknades på det svenska ljudspåret som finns med på 2002 utgåvan (någon körsång tror jag). Daniel Hofverberg kanske kan hjälpa mig med information.

Bäst utgåva: DVD Utgåvan från 2002 ( 2011 utgåvan har lite bättre bild men knappt för att man ska märka jättemycket)



Oliver & gänget

Säger det här direkt: DVD utgåvan från 2002 kan man skippa OM det är ett exemplar som inte har den svenska orginaldubbningen på sig. För dem som har orginaldubbningen på sig är få och eftertraktade samlarobjekt.

Övrigt så är det DVD utgåvan från 2009 och Blu-ray utgåvan från 2013 man ska satsa på. Dem två är de som man fortfarande kan köpa.

Bäst Blu-ray utgåva : Utgåvan från 2013 ( Är den utgåvan som har bäst bild och lika mycket bonusmaterial)
Bäst DVD utgåva: Utgåvan från 2009 ( Har bättre bild än utgåvan från 2002. Men om du hittar ett exemplar av DVD utgåvan från 2002 med orginaldubbningen så satsa på den istället)

Bäst utgåva: Blu-ray utgåvan från 2013
#1826
Citat från: Richardo skrivet 13 april 2017 kl. 14:53:39
Har du några förslag på hur man införskaffar äldre DVD-skivor som är utgångna i butiker?

Precis som Tonytonka skrev så är bästa chansen loppisar eller annonser på Blocket/Tradera.Du kan även höra med folk på olika Disney forum om de kanske har ett exemplar till salu.
T.ex finns det en annons nu uppe på Blocket, som säljer den för 20 kr.
https://www.blocket.se/stockholm/Barnfilm_pa_DVD_72616453.htm?ca=23_11&w=3&last=1
#1827
Citat från: Richardo skrivet 13 april 2017 kl. 13:05:03
Finns det någon märkbar skillnad i kvalité mellan två-disk specialutgåvan av Lejonkungen och Diamond Edition utgåvan? Själv ser jag inte någon större skillnad, förutom vissa skillnader i ljuset. Vilken är bäst utav de två?

Lejonkungens Diamond edition Blu-ray utgåva anser jag är bäst och är den som innehåller bäst bildkvalite och bonusmaterial. Det man förlorar från 2003 utgåvan i bonusmaterialet är mest spel och musikvideor. (Jag skrev en lista några sidor tillbaka på de saker som Blu-ray utgåvan saknade)

Men om det är Diamond edition DVD utgåvan du menar så är två-disk DVD specialutgåvan från 2003 bättre. Diamond edition DVD har lite bättre bild men i princip inget bonusmaterial. Därför utav DVD utgåvorna är den från 2003 bäst, den som har mycket bonusmaterial och en bild som i dagens standard fortfarande är jättebra.

Kort sagt: Om det är Blu-ray utgåvan så tycker jag att den är lika bra som DVDN från 2003, men Blu-rayn har ändå bättre bild och lite mer intressantare bonusmaterial.
Om det är DVD utgåvorna emellan så skaffa 2003 utgåvan direkt och skippa 2011 utgåvan totalt. 2003 utgåvan all the way där.  8)
#1828
Micke och Molle

Av den informationen som jag känner till tecknades både Bernard & Bianca och Micke & Molle i två format, men att widescreen formatet var den som var främst var tänkt att användas. Blu-Ray utgåvan har bättre bild än DVD utgåvorna, men inte jättemycket.
Blu-Ray utgåvan innehåller widescreen versionen som visades på bio, medan DVD utgåvorna innehåller fullscreen versionen som gjordes samtidigt för säkerhetens skull. Därför innehåller ingen av dem fel bildformat utan har är det mest bara en smaksak.

Men tyvärr har Blu-ray utgåvan inte lika bra bonusmaterial som DVD utgåvorna.

Blu-Ray utgåvan från 2014 och DVD utgåvan från 2008 är de som finns i butikerna.

Bäst Blu-ray utgåva : Utgåvan från 2014 (Har bäst restaurerad bild, men DVD utgåvorna är nästan ändå snarlika i bildkvaliten)
Bäst DVD utgåva: Utgåvan från 2002/2008 ( Båda har samma bildkvalite men några småsaker skiljer sig i bonusmaterialet men inget viktigt, mest bara spel)

Bäst utgåva: DVD utgåva från 2002/2008 (Mest för bonusmaterialet)
#1829
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 13 april 2017 kl. 12:54:46
Efter närmare jämförelse är jag faktiskt inte längre riktigt säker på vilket som är originalformatet för Bernard och Bianca, och huruvida den är producerad i Open Matte eller inte. När jag jämför VHS-utgåvorna (1,33:1) med DVD-utgåvan (1,66:1) innehåller DVD-utgåvan mer information i bredd medan VHS-utgåvan innehåller lite mer information i höjdled. Det som tillkommit i bredd i Widescreen-versionen är betydligt mer än vad som kan förklara skillnaden mellan 1,33:1 och 1,37:1 (som förklarar varför Djungelboken har aningen mer bild i bredd på Widescreen-versionen), medan skillnaden i vad som syns höjdmässigt mellan 4:3- och 16:9-versionen förefaller vara lite mindre än vid exempelvis Djungelboken och Robin Hood.

Det verkar alltså inte finnas någon version av Bernard och Bianca där man ser "allt", utan alla släppta versioner ser ut att vara någon slags kompromiss där man går miste om en del av bilden. Därför är jag inte riktigt säker vilket format som filmen faktiskt spelats in i, och hur dessa båda versioner har åstadkommits...

Någon mer insatt än jag som kan förklara detta?

Det är fortfarande lite av en gåta.
Av den informationen jag har så var filmerna från Pongo och de 101 dalmatinerna till Filmen om Nalle Puh tecknade i 4:3 formatet och anpassade för att kunna visas i  1:75 widescreen formatet i biograferna. Vid Bernard & Bianca verkar det som att de ändrade riktning och gjorde den från början i 1:66 widescreen formatet men att animatörerna fick instruktioner att tecknade lite extra på botten och höjden för att med säkerhet ha en 4:3 version också till hands.



#1830
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 13 april 2017 kl. 11:52:24
Det finns ingen "riktig" 4:3-version av Bernard och Bianca, utan den filmen verkar vara animerad för 1,66:1.

Mig veterligen är det bara en Disney-film som det faktiskt producerats två olika versioner av (4:3 och 16:9), och det är Lady och Lufsen - av den enkla anledningen att den filmen gjordes precis i övergångsperioden, när alla biografer ännu inte hade uppgraderats för att stödja Cinemascope. I alla övriga fall är det antingen ren 1,37:1 (så kallad Academy Ratio), Open Matte (animerat för 1,37:1 men avsett att visas på bio beskuret i höjdled) eller "äkta" Widescreen som i vissa fall beskurits i sidled för 4:3 (Pan & Scan).

Ja, jag menade att de inte har 4:3 Open Matte versionen på VHS erna  :)
Utan bara Pan&Scan av Widescreen versionen.