Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Översättarföretag

Startat av Eriksson, 15 december 2010 kl. 15:52:02

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Eriksson

Jag funderar på att börja arbeta som översättare och undrar lite vilka företag man skall kontakta. Vad jag förstår så är det inte dubbningsbolagen själva som översätter, utan de beställer översättningen av ett annat företag.

Daniel, jag vet att du har nämnt Mediaplant som översättarföretag och vid en sökning på det kom jag hit: http://www.mediaplant.se/. Är det verkligen samma företag? Det verkar lite långsökt att de skulle syssla med så många olika saker och därtill översättning.
Jag svär högtidligt att jag har nåt rackartyg i kikarn.

Daniel Hofverberg

Nej, det är inte samma Mediaplant. Det som åsyftas i dubbningssammanhang är det danska företaget Mediaplant, som ligger i Köpenhamn och bara sysslar med översättning. Deras webbsida är istället:
http://www.mediaplant.dk

För övrigt är det främst SDI Media (f.d. Sun Studio) som anlitar Mediaplant, och därutöver också danska SmartDub. De flesta andra dubbningsbolag anlitar oftast frilansöversättare direkt utan att gå via något centralt företag - det rör sig visserligen tekniskt sett ibland ändå om översättningsbolag, men det är oftast enmansföretag som respektive översättare driver som enskild firma; gissningsvis av skattemässiga skäl (exempelvis Hana Produktion som innehas av Mia Hansson, o.s.v).

Så för andra dubbningsbolag än SDI Media och SmartDub så får man troligen lov att vända sig direkt till dubbningsbolagen.

Eriksson

Jaha, tack för upplysningarna.

Förresten, hur verkar en dubbningsöversättare egentligen? Får han lov att se på filmen medan han översätter eller får han bara ett manus i handen?
Jag svär högtidligt att jag har nåt rackartyg i kikarn.

Daniel Hofverberg

Såvitt jag förstår brukar översättare få tillgång till en tidskodad kopia av filmen och som regel även ett skriftligt originalmanus, även om manuset tydligen inte alltid brukar vara helt korrekt. Man skulle inte kunna klara sig utan filmen i sig, i och med att en viktig del av översättningen är att skriva tidskoder i det svenska manuset för när varje replik börjar och ibland även slutar; något som ju inte står i originalmanus. Dessutom behöver man ju ofta se bilder och sammanhang för att kunna göra korrekta översättningar.

Om det gäller nya långfilmer är det dock inte alltid som man får en färdig version av filmen för översättningen, utan det kan röra sig om en arbetskopia som inte är helt färdiganimerad eller dylikt.

Eriksson

Jo, jag förstod nästan att man måste ha tillgång till själva filmen. Det hade nog blivit lite svårt med bara ett skriftligt manus.

Två frågor om Mediaplant: Översätter de bara filmer eller annat också? Kan de svenska eller måste man kontakta dem på engelska?
Jag svär högtidligt att jag har nåt rackartyg i kikarn.

Eriksson

Jo, som sagt...
Citat från: Eriksson skrivet 16 december 2010 kl. 13:28:17
Två frågor om Mediaplant: Översätter de bara filmer eller annat också? Kan de svenska eller måste man kontakta dem på engelska?
Jag skulle gärna vilja veta detta innan jag kontaktar dem.
Jag svär högtidligt att jag har nåt rackartyg i kikarn.

Daniel Hofverberg

Ursäkta, jag såg inte ditt senaste inlägg. Jag tror bara att Mediaplant jobbar med översättning för dubbningar, men jag är inte 100% säker.

Jag har bara haft kontakt med en person på Mediaplant, men hon förstod i alla fall svenska alldeles utmärkt, fastän hon skrivit alla svar på danska. Jag tror nog att man kan räkna med att alla på Mediaplant förstås skriftlig svenska, och sannolikt även muntlig, trots att de nog inte själva kan tala eller skriva på svenska.

Anders M Olsson

Sen gäller det med översättaruppdrag som med de flesta kvalificerade arbeten - det är extremt liten chans att man får jobb som total nybörjare på området. Man måste ha en del "i bagaget" i form av utbildning och erfarenhet. Inte nödvändigtvis exakt en viss utbildning/erfarenhet, men ändå något som har viss relevans för det jobb man söker.

Har man inte det får man gå den långa vägen och försöka skaffa sig kontakter. Hålla ögonen öppna om det erbjuds något helt annat jobb i branschen så att man får in en fot osv.

Om målet är att översätta för dubbning kanske man måste skaffa sig erfarenhet av andra typer av översättningar först. Jag kan t.ex. tänka mig att behovet av textade översättningar är mycket större än för dubbade.

Daniel Hofverberg

Det håller jag med om. Marknaden för textning bör vara mycket större än för dubbningsöversättning, så där bör chansen vara betydligt större att få jobb. Marknaden för textning är ju väldigt stor, i och med alla TV-kanaler och direkt-till-DVD-releaser som görs. Dessutom märker man ju av kvaliteten på många TV-textningar att det inte direkt handlar om något alltför ambitiöst och noggrant arbete.

Dessutom krävs det inte riktigt samma kunskap och noggrannhet vid textning som vid dubbning, då man där inte behöver ta hänsyn till läppsynk, längder, huruvida rollfigurer är i bild eller inte, o.s.v. Det finns trots allt en anledning till att en hel del dubbningsöversättare i själva verket är skådespelare som också har egen erfarenhet av dubbning.

Eriksson

Jo, jag kan förstå att man säkert behöver någon utbildning. Det blir till att läsa språk på universitetet då?

Å andra sidan, även om jag aldrig arbetat som översättare, så har jag jobbat så pass mycket med översättning privat, att jag nog tycker mig kunna översätta ändå, utan utbildning. Har det ingen egentlig betydelse?

Fast då jag även försökt få jobb som text-översättare utan framgång, kan man nog dra den slutsatsen att det är utbildningen det hänger på. Den kanske inte förändrar mitt arbete i någon större utsträckning, men den ser ju oerhört bra ut på papperet i alla fall.
Jag svär högtidligt att jag har nåt rackartyg i kikarn.

Anders M Olsson

#10
Citat från: Eriksson skrivet 20 december 2010 kl. 22:12:50Jo, jag kan förstå att man säkert behöver någon utbildning. Det blir till att läsa språk på universitetet då?

Ja, det är utan tvekan en bra grund. Andra tänkbara vägar är att utbilda sig inom teater, film, media, musik, pedagogik, journalistik m.m.

Det är också nyttigt att kunna flera språk, inte bara engelska. Ju fler språk du kan, desto bättre meriterad är du. Översättare som bara kan engelska går det tretton på dussinet av.

Citat från: Eriksson skrivet 20 december 2010 kl. 22:12:50Å andra sidan, även om jag aldrig arbetat som översättare, så har jag jobbat så pass mycket med översättning privat, att jag nog tycker mig kunna översätta ändå, utan utbildning. Har det ingen egentlig betydelse?

Troligen väger det inte speciellt tungt som ensam merit. Däremot i kombination med annat kan hobbyverksamhet ha en viss betydelse.

Citat från: Eriksson skrivet 20 december 2010 kl. 22:12:50Fast då jag även försökt få jobb som text-översättare utan framgång, kan man nog dra den slutsatsen att det är utbildningen det hänger på. Den kanske inte förändrar mitt arbete i någon större utsträckning, men den ser ju oerhört bra ut på papperet i alla fall.

Utbildning, betyg, erfarenhet, referenser, kontakter, egna arbetsprover. Det är mycket som måste klaffa om man ska få jobb. Inte bara jobb som översättare, utan vilket kvalificerat jobb som helst. De flesta av oss har nog inte turen att få jobba med exakt det som vi egentligen skulle vilja. Det är mycket slumpen som gör att man halkar in på en viss bana. Den som inte är utrustad med samma tur som Alexander Lukas kan kompensera det med målmedvetenhet och ruskigt mycket slit. Man får se det som ett långtidsprojekt.

Daniel Hofverberg

Citat från: Eriksson skrivet 20 december 2010 kl. 22:12:50
Å andra sidan, även om jag aldrig arbetat som översättare, så har jag jobbat så pass mycket med översättning privat, att jag nog tycker mig kunna översätta ändå, utan utbildning. Har det ingen egentlig betydelse?
Det borde absolut vara en fördel, i synnerhet om man kan visa upp faktiska exempel på sådant man översatt (vad det nu kan röra sig om, bara det är något som går att visa upp konkret). Som ett litet (om än bristfälligt) exempel så har jag en del erfarenhet av översättning av programvaror till svenska, och det är exempelvis jag som är huvudöversättare för den forumprogramvara som används just här (Simple Machines Forum).

Men som Anders säger, så är det ju en stor fördel om det går att kombinera med konkret utbildning eller att man kan peka på erfarenhet av annat inom branschen. Många dubbningsöversättare är som sagt exempelvis skådespelare, sångare, tekniker eller dylikt; något som bör vara en klar fördel då man ju då lättare bör förstå sig på läppsynk, tidskoder och dylikt. När det gäller översättning för dubbning så handlar det ju trots allt om mer än bara själva översättningen.

Men jag tycker absolut att du ska ta kontakt med Mediaplant och höra vad de säger.

Mathilda Gustafsson

Varför hela tiden textning inte stämmer med dubbning?

Sabelöga

Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet  1 november 2020 kl. 22:08:54
Varför hela tiden textning inte stämmer med dubbning?
För att det är två olika översättningar där textningen behöver förhålla sej till originalet på ett sätt som dubbningen inte behöver.
Houba !

Mathilda Gustafsson

Citat från: Sabelöga / Raltseye skrivet  1 november 2020 kl. 22:25:12
För att det är två olika översättningar där textningen behöver förhålla sej till originalet på ett sätt som dubbningen inte behöver.
Men när man tittar på ett film som är dubbad till svenska och har texten på så Stämmer den svenska texten inte överens med dubbning heller

Soscla

Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet  1 november 2020 kl. 22:26:25
Men när man tittar på ett film som är dubbad till svenska och har texten på så Stämmer den svenska texten inte överens med dubbning heller

Det är två helt olika personer som har tagit fram de olika versionerna och de har förmodligen inte pratat med varandra, så därför överensstämmer de inte. Jag tycker det är kul att se hur olika personer tolkar samma situation olika :D Men jobbigt om man har svårt att höra och vill veta exakt vad dubben säger och hoppas hitta svar i texten, förstås
It's so fluffy I'm gonna die!

Daniel Hofverberg

Jo, fastän det är förståeligt så är det lite olyckligt att det numera inte finns textning som överensstämmer med dubbningens dialog; annat än SVTs textning för hörselskadade förstås. Fastän dubbning och textning är olika sätt att översätta, där man måste prioritera olika saker, så kan man ju som sagt ibland vilja ha på textning som stöd till dubbningen (om man exempelvis har någon form av hörselskada, av annan anledning har svårt att höra vad som sägs eller vill kunna se med låg volym); vilket ju i praktiken inte går i dagsläget.

En gång i tiden innehöll ju de flesta av Disneys DVD-utgåvor två olika svenska textremsor - en textning avsedd för hörselskadade som följde dubbningens översättning rakt av, och en annan textning som var nyöversatt från originalet. Jag tyckte det var optimalt, så det är väldigt olyckligt att både Disney och andra filmbolag sedan länge slutat med det. :(

Steffan Rudvall

Någon som vet varför Disney slutade med Svensk text för hörselskadade?

Sabelöga

Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet  1 november 2020 kl. 22:26:25
Men när man tittar på ett film som är dubbad till svenska och har texten på så Stämmer den svenska texten inte överens med dubbning heller
Ja, för att den oftast är gjord av olika människor, och en dubbning  måste ta hänsyn till hur något låter när man säjer det och hur naturlig dialogen kommer låta samt hur väl det passar in i munrörelserna.
Houba !

Daniel Hofverberg

Citat från: Steffan Rudvall skrivet  2 november 2020 kl. 01:06:45
Någon som vet varför Disney slutade med Svensk text för hörselskadade?
Jag kan bara gissa att det rör sig om ekonomiska skäl - nuförtiden brukar ju tyvärr ingenting få kosta mer än absolut nödvändigt... :(

Disney och de flesta andra distributörer har ju fortfarande kvar svensk text för hörselskadade vid svenska filmer på DVD och Blu-Ray (om än inte alltid vid utländska samproduktioner där bara en del av dialogen är på svenska), men det var ju tyvärr ganska många år sedan de slutade med svensk text för hörselskadade vid dubbade utländska produktioner.

Citat från: Sabelöga / Raltseye skrivet  2 november 2020 kl. 01:54:07
Ja, för att den oftast är gjord av olika människor, och en dubbning  måste ta hänsyn till hur något låter när man säjer det och hur naturlig dialogen kommer låta samt hur väl det passar in i munrörelserna.
Ja, det är som sagt logiskt att nyöversätta textning, just för att man måste ta hänsyn till olika saker vid dubbning och vid textning. Vid dubbning bör man ju tänka på munrörelser och dylikt, medan man vid textning istället måste begränsa längden på meningar för att alla ska hinna läsa det.

Men det är ju som sagt ingen ursäkt till att inte tillhandahålla dubbla versioner - en textning som är nyöversatt och en textning för hörselskadade som följer dubbningens dialog (bara nedkortat i de fall det behövs för att hinna läsa allt); precis som det var förr i tiden...

Så gör de för övrigt på TV i bl.a. Spanien på majoriteten av alla TV-kanaler, så att man ska kunna välja mellan att se program dubbade med eller utan text eller i textad originalversion; så jag ser ingen anledning varför man inte kunnat göra likadant här...

Soscla

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 november 2020 kl. 02:02:42

Så gör de för övrigt på TV i bl.a. Spanien på majoriteten av alla TV-kanaler, så att man ska kunna välja mellan att se program dubbade med eller utan text eller i textad originalversion; så jag ser ingen anledning varför man inte kunnat göra likadant här...

Spanien är väl ett mycket mer flitigt dubbland än Sverige och dubbar även filmer för vuxna? Då kanske de tycker att det är värt att ha två versioner men vi har ju mest bara för barnen som inte kan läsa :/
It's so fluffy I'm gonna die!

Daniel Hofverberg

Citat från: Soscla skrivet  2 november 2020 kl. 13:28:18
Spanien är väl ett mycket mer flitigt dubbland än Sverige och dubbar även filmer för vuxna? Då kanske de tycker att det är värt att ha två versioner men vi har ju mest bara för barnen som inte kan läsa :/
Ja, Spanien dubbar precis allt som inte har spanska som originalspråk.

Även i Sverige, Norge och Danmark (men intressant nog inte Finland i samma utsträckning) har ju dock dubbningsbenägenheten ökat kraftigt de senaste 10 - 15 åren, och nuförtiden dubbas ju väldigt många ungdomsserier och filmer som huvudsakligen riktar sig till tonåringar som bör vara läskunniga - sådana filmer och serier som så sent som 2005 hade varit helt otänkbart att dubba.

Jag minns fortfarande hur vansinnigt chockad jag blev 2006 när Hannah Montana plötsligt började dubbas till svenska - jag bokstavligt talat höll på att falla av stolen, och var stensäker på att det måste vara ett aprilskämt...! Facit: Det var det inte...

Men faktum kvarstår att även Disney Channel och Nickelodeon i Spanien har både spanskt och engelskt ljudspår samt textning att erbjuda, och då i stort sett allt på dessa kanaler är dubbade även i Sverige kan man ju inte påstå att det borde vara så olikt mellan Sverige och Spanien. Så varför envisas Disney Channel i Skandinavien med att inte tillhandahålla någon textning alls till dubbade produktioner, medan Nickelodeon inte ens har originalljudet som alternativt ljudspår...? :(

MOA

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 november 2020 kl. 14:07:32
Ja, Spanien dubbar precis allt som inte har spanska som originalspråk.
Samma sak med Tyskland

Sabelöga

Citat från: MOA skrivet  2 november 2020 kl. 14:50:11
Samma sak med Tyskland
Samma sak med Italien, Frankrike, Ryssland, Latimamerika, osv.
Houba !

Steffan Rudvall

Citat från: MOA skrivet  2 november 2020 kl. 14:50:11
Samma sak med Tyskland
När jag bodde i Tyskland upplevde jag det som att det var vanligare att titta på dubbat även om det fanns tysk text.

MOA

Citat från: Steffan Rudvall skrivet  2 november 2020 kl. 18:35:50
När jag bodde i Tyskland upplevde jag det som att det var vanligare att titta på dubbat även om det fanns tysk text.
Ja då såg du väl även vuxenprogram & filmer dubbade?

Varsågod

Textningen skiljer sig ofta från talade repliker av utrymmesskäl, eller för att texten behöver konciseras i syfte att lyfta fram det väsentliga, så att man enkelt får med sig informationen. Att behärska den sortens "effektiva" översättning så att allt känns naturligt i sitt sammanhang är också en konst.