Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vilka är de tre första bokstäverna i alfabetet?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Elios
 - 23 oktober 2019 kl. 07:18:59
Verkar knappast särskilt roligt att man ska behöva städa där sen och plocka upp andras skräp.
Såg denna video efter lite research efter det som Anders M Olsson berättade:

https://youtu.be/nE1g3KKAAtM
Skrivet av Anders M Olsson
 - 22 oktober 2019 kl. 07:41:33
Citat från: Elios skrivet 21 oktober 2019 kl. 21:15:47
Är skillnaden på IMax bio och kupolbio att själva duken på IMax är väldigt bred och ja kupolbio säger ju sig själv att det är en rund bio och det här jag varit på däremot inte IMax son jag gärna väldigt vill. Men var!?  ::)

Om vi för ett ögonblick bortser från de nya digitala varianterna så är IMAX från början ett filmformat som använder 70mm film som löper horisontellt istället för vertikalt som i en vanlig filmprojektor. Varje bildruta matas fram 15 perforeringshål och är alltså tre gånger så stor som för vanlig 70mm film. Det gör att IMAX-bilden inte alls verkar speciellt bred, tvärtom har den nästan samma proportioner som gammal normalbild. Däremot använder man en väldigt stor filmduk som på vissa biografer kan vara över 20 meter hög, som ett höghus på 7-8 våningar!

IMAX Dome (kupolbio) använder exakt samma filmformat, men filmer som är gjorda för IMAX Dome är filmade med ett speciellt objektiv med mycket kort brännvidd som gör att perspektivet blir rätt för kupolen. Tyvärr har det bara gjorts ett mycket litet antal filmer speciellt för IMAX Dome. Därför är de flesta filmer som visas på Dome-biografer samma som på IMAX-biografer med platt filmduk, och passar egentligen inte i kupolen. Det kan till nöds passera, och om förvrängningen skulle bli för stor kan man minska bildstorleken något genom att sätta ett lite längre objektiv på projektorn.

Så för att sammanfatta: Filmformatet på IMAX och IMAX Dome är exakt samma. Filmer som är gjorda för IMAX (med platt duk) kan även visas på Dome-biografer, men inte tvärtom.

Men sen 2008 har IMAX experimenterat med olika digitala projektionssystem, och många biografer är numera ombyggda för att köra helt digitalt. Jag vet inte om det finns någon IMAX-biograf (med platt filmduk) i närheten av Sverige där man fortfarande kör analog film. Den enda i Skandinavien fanns i Oslo, men den fanns bara i några få år och stängdes för nästan 20 år sen.

Nya IMAX-biografer byggs förmodligen uteslutande för digital visning. En sådan finns i Heron City i Solna och en byggs just nu i Göteborg.
Skrivet av Elios
 - 21 oktober 2019 kl. 21:15:47
Är skillnaden på IMax bio och kupolbio att själva duken på IMax är väldigt bred och ja kupolbio säger ju sig själv att det är en rund bio och det här jag varit på däremot inte IMax son jag gärna väldigt vill. Men var!?  ::)
Skrivet av Anders M Olsson
 - 21 oktober 2019 kl. 13:02:35
Jag hittar inte heller något på webben om några filmföreställningar på Kreanova i Karlshamn.
http://www.kreativum.se/
Någon som bor i, eller i närheten av, Karlshamn vet kanske hur det står till?

Det finns en digital IMAX-biograf på Filmstaden i Solna där det visas spelfilmer, och det ska även öppnas en digital IMAX-salong i Göteborg innan jul. En del kallar sådana biografer för "Lie-Max" eftersom de inte anser att det är riktig IMAX.

Cosmonova verkar köra på som vanligt med sina 45-minuters dokumentärer, men frågan är om de fortfarande kör 15/70, eller om de har digitaliserat (utan att uppdatera sin hemsida)?

Filmkopior i 70mm är ohyggligt dyrt, och blir bara dyrare för vart år som går. Även transporten av dessa tunga filmer kostar stora pengar. Den enda långsiktigt hållbara lösningen är, hur tråkigt det än låter, att digitalisera.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 21 oktober 2019 kl. 11:24:09
Mycket har hänt överlag sen den här gamla tråden. Oavsett vilket system som Pite Havsbad i Piteå använde (använder?), så har de helt tappat stinget nuförtiden - de senaste fyra åren (eller kanske ännu fler) har de inte visat en enda film i kupolbiografen, som finns kvar men står helt oanvänd... :(

Det började gå sakta utför när dåvarande Akva Mega byggdes om/ut till upplevelsecentret Skeppet, som ägs av Pite Havsbad, och efter det började man sakta satsa mindre och mindre på kupolbiografen till förmån för diverse upplevelser/aktiviteter för barn (lekplats, äventyrsgolf, m.m.). Efter det fortsatte man med kupolbio, men det blev färre filmer och det marknadsfördes mindre och mindre. De sista 7 - 8 åren som biografen var i aktivt bruk visades ungefär två filmer per år, som alternerade och visades antingen en föreställning vardera per dag eller varannan dag. Någon av dessa filmer byttes ut ungefär vartannat år. Som följd av det blev det mindre och mindre populärt, och de gånger jag besökte kupolbiografen kunde antal besökare i stort sett räknas på ena handens fingrar. Ibland när jag såg filmer där var jag helt ensam...

Vissa somrar förr i tiden visade de istället (eller som komplement) vanliga DVD-filmer (långfilmer) via en vanlig projektor i kupolbiografen, vilket fick till följd att dessa visades med en pytteliten bild i mitten av kupolen; ganska meningslöst...

Och nu har kupolbiografen stått helt oanvänd i flera års tid, utan en enda film. :( Huruvida den fortfarande är i funktionellt skick eller inte har jag ingen aning om - de gånger jag frågat Pite Havsbad om saken har jag bara fått kortfattade och ganska intetsägande svar, och ingen verkar längre bry sig om anläggningen, som en gång i tiden storsatsades så mycket på...
Skrivet av Anders M Olsson
 - 21 oktober 2019 kl. 07:06:59
Det har runnit mycket vatten under broarna sen det här ämnet var på tapeten för 15 år sen.

Numera har IMAX i hög grad gått över till digital projektion. Jag vet inte riktigt status på de svenska kupolbiograferna, men så sent som för en vecka sen såg jag en film på IMAX-biografen i Bradford, England, och den kör helt digitalt sen fyra år tillbaka.

Den extremt stora filmduken gör att man ser en viss taggighet p.g.a. pixlarna, någon som man naturligtvis aldrig såg på analog film.
Skrivet av Elios
 - 21 oktober 2019 kl. 02:15:10
Jo jag älskar ju Kosmonova ska jag rätta mig. Inte Kosmorama. Det heter ju den biografen där jag bor.  ::)
Skrivet av E
 - 20 oktober 2019 kl. 19:33:42
Citat från: Elios skrivet 20 oktober 2019 kl. 19:25:29
Har varit på Kosmorama i Stockholm men också på en kupolsalong där i Karlshamn.
Hade ingen aning om att det skulle vara så dyrt med dubbning där.
Vill se IMax någon gång. Verkar skit häftigt.  :D
Jag anade nästan att du skulle återuppliva denna tråd också
Skrivet av Elios
 - 20 oktober 2019 kl. 19:25:29
Har varit på Kosmorama i Stockholm men också på en kupolsalong där i Karlshamn.
Hade ingen aning om att det skulle vara så dyrt med dubbning där.
Vill se IMax någon gång. Verkar skit häftigt.  :D
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 10 december 2004 kl. 18:05:33
Citat från: ceonline skrivet 10 december 2004 kl. 17:09:14
Tänkte bara kommentera att dubbning på Cosmonova är dyrt - det är ett hårt arbete för dem att sköta själva. Förutom den ekonomiska aspekten tar det naturligtvis även extra tid - när de har köpt en film tar det månader innan den visas pga av dubbningen.
De sköter det inte själva. Cosmonova lejer bort dubbningarna till Audio Building (f.d. Berghs ljudkommunikation), som står för regi, inspelning och teknik. Cosmonova övervakar dock det hela, och brukar dessutom bl.a. tillhandahålla översättare.

Likväl är det ju dock billigare och snabbare att dubba än med vanliga biofilmer - dels då IMAX-filmer som regel är ganska enkla (d.v.s. få munrörelser, och mestadels speakerröster), och dels då det som sagt inte görs någon svensk mastring, utan allting görs på separata ljudband som bara synkroniseras med filmen vid visning. Därmed behövs alltså ingen särskild anläggning för att hantera formatet vid dubbningen.
Skrivet av ceonline
 - 10 december 2004 kl. 17:09:14
Citat från: Anders M Olsson skrivet  3 november 2004 kl. 19:36:47
Det blir väldigt kostnadseffektivt eftersom det är billigt att reproducera CD-skivor, men dyrt att framställa lokaliserade filmkopior.
Hittade just till det här forumet!

Tänkte bara kommentera att dubbning på Cosmonova är dyrt - det är ett hårt arbete för dem att sköta själva. Förutom den ekonomiska aspekten tar det naturligtvis även extra tid - när de har köpt en film tar det månader innan den visas pga av dubbningen.

Tycker IMAX-föreställningar är otroligt fascinerande!

Jag hörde att man har försökt sig på en annan hastighet på filmmatning i Frankrike. Är det någon som vet varför? (Jag kommer inte ihåg!)
En annan fråga, är det bara Cosmonova som har en stjärnprojektor? (Eller har samtliga anläggningar problem med divergens?)
Skrivet av Anders M Olsson
 -  3 november 2004 kl. 19:36:47
Sen kan jag ju tillägga att när det gäller sådana här filmer är ljudet helt frikopplat från filmen. Det finns inget ljudspår alls på filmremsan, utan ljudet ligger på separata CD-skivor. Därför är det fullt möjligt att cirkulera samma filmkopia i flera länder. Det blir väldigt kostnadseffektivt eftersom det är billigt att reproducera CD-skivor, men dyrt att framställa lokaliserade filmkopior.

Det är också vanligt att man kör den dubbade versionen i högtalarna, men biobesökare som så önskar kan få lyssna på originalljudet i hörlurar.
Skrivet av Anders M Olsson
 -  3 november 2004 kl. 19:18:46
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 november 2004 kl. 18:55:16
Det enda jag kan säga är att Akva Mega ser imponerande ut i alla fall. Har dock aldrig varit på Cosmonova, och kan inte jämföra med det...
Jovisst kan även 8/70 bli väldigt imponerande. Det är ju trots allt större bildformat än konventionell 70mm biograffilm.

Det som är lite tråkigt är att vi här i Skandinavien inte längre har någon enda IMAX-biograf med platt filmduk. Det fanns en i Oslo, men den är tyvärr nerlagd. De flesta filmer som visas på Cosmonova och de andra kupolbiograferna är nämligen inte alls gjorda för att visas på kupolduk, utan på platt filmduk. Till nöds går det, men man får en viss förvrängning av perspektivet. Det görs bara ett väldigt litet antal filmer exklusivt för kupolduk.
Skrivet av Anders M Olsson
 -  3 november 2004 kl. 19:01:21
Motsvarande teknisk information för Cosmonova:
("Sveriges enda IMAX-biograf och största planetarium")

http://www.nrm.se/cosmonova/teknisk_fakta.php

Och för Maxxima i Göteborg:

http://www.liseberg.se/document.asp?doc_id=16550&tree_id=461&id1=&id2=
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  3 november 2004 kl. 18:55:16
Så märkligt... Antingen är uppgifterna på deras hemsida inaktuella eller felaktiga, eller också så vet inte deras tekniska chef vad han talar om...  ::)

Själv är jag i alla fall inte tillräckligt tekniskt insatt för att kunna uttala mig. Det enda jag kan säga är att Akva Mega ser imponerande ut i alla fall. Har dock aldrig varit på Cosmonova, och kan inte jämföra med det...