Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - Daniel Hofverberg

#21
För er som är intresserade av norska dubbningar, så kan jag tipsa om att antikvariatet/second hand-affären Eventyrhuset i Oslo har börjat att digitalisera sina VHS-filmer och publicera dem på YouTube. I skrivande stund innehåller deras YouTube-kanal smått otroliga 837 digitaliserade VHS-filmer, och även om inte alls alla är norskdubbade så gissar jag att närmare hälften eller åtminstone minst en tredjedel är det. :)

Det är en riktig guldgruva med mängder av unika norska dubbningar, som aldrig släppts på DVD eller använts någon annanstans. Än så länge inget från Disney vad jag kan se (kanske av rättighetsskäl, eller en tillfällighet), och ganska ont om filmer från andra multinationella filmbolag, utan det är huvudsakligen från mindre distributörer. Men där finns ändå mycket intressant - kanske mest intressant för norrmän, men det finns säkert en och annan svensk här som också är intresserad av dubbningar från våra grannländer.


På deras YouTube-kanal finns också några svenskdubbade VHS-filmer, av den enkla anledningen att det under 1980-talet inte var helt ovanligt att VHS-filmer i Norge hade svensk dubbning och norsk text. Jag har hittills hittat 17 svenskdubbade filmer, de flesta med norsk text men enstaka utan text, men det kan säkert finnas fler.

Så här skriver Eventyrhuset i mailet som (gissningsvis) gått ut till alla deras kunder:
Citat från: EventyrhusetNå lanserer vi YouTube-kanal!

Mange filmer utgitt på VHS i Norge ble aldri utgitt på digitalt format. VHS-filmene er 30-40 år gamle og varer ikke evig. For å bevare disse for ettertiden har vi derfor begynt å digitalisere og tilgjengeliggjøre disse.

Kvaliteten på VHS-filmene er ikke som i dag, men hensikten er å sikre at disse kulturhistoriske filmene, oftest med unik norsk dubbing og reklame/innhold før/etter selve filmene, ikke går tapt. For alle disse filmene er det kun opprinnelig rettighetshaver som har rett til å bruke innholdet i kommersiell sammenheng og som tjener penger på visninger av videoene vi publiserer.
(Innan de nuvarande svenska moms- och tullreglerna tillkom där alla försändelser utanför EU stoppas och beläggs med PostNords ockeravgifter handlade jag mycket från Eventyrhuset; därav att jag fortfarande finns med i deras kundregister)

Här är länken till deras YouTube-kanal:
https://www.youtube.com/channel/UC2wYXssM_Y9U1kTwtcQ904Q/
#23
Filmer och TV-serier / Walter Presents (C More)
4 mars 2022 kl. 02:11:35
Är det någon mer än mig som har upptäckt "programavdelningen" Walter Presents på C More, där den italienske producenten och kritikern Walter Iuzzolino valt ut ett flertal kvalitetsserier från diverse icke engelskspråkiga länder? Där finns det en hel del att hämta, och jag har upptäckt flera riktigt lyckade serier.

Än så länge har jag inom den avdelningen sett:

Blodspakten
Nederländsk dramathrillerserie. Ganska bra om än något rörig, och dessutom har bara den första säsongen släppts på C More än så länge (det ska finnas två säsonger till).

Den andra mamman
Fransk miniserie. Ett ovanligt lyckat kriminaldrama, som både känns trovärdig, spännande och engagerande.

Dödlig lek
Ukrainsk kriminaldramaserie. Ganska bra och mycket annorlunda, men lite invecklad och rörig. Dessutom väldigt mörk - både bildligt och bokstavligt, då det är ganska många mörka scener där man knappt ser vad som händer.
(Jag skulle gissa att det aldrig varit tänkt någon till säsong, men om det var tänkt någon sådan så lär ju det av uppenbara skäl inte bli av inom överskådlig tid... :( )

Mysteriet vid sjön
Fransk kriminaldramaserie. Kanske inte alltför originell, men ändå ganska bra och fullt sevärd.

och nu senast:

Astrid och Raphaëlle
Fransk kriminalserie. Lite ovanlig och annorlunda kriminalserie, med rollfigurer man verkligen bryr sig om. Lite ojämn nivå på avsnitten, men överlag en riktigt bra och minnesvärd serie.


Än så länge finns det 12 serier inom Walter Presents, så jag har alltså 7 serier kvar. Alla dessa kommer jag inte se - bland annat känns ryska serier lite si och så att se just nu - men det kommer garanterat bli fler som jag ser då de jag sett har hållit en ganska hög klass trots allt. :)

C Mores avtal sträcker sig tydligen under två år, så det lär nog komma ett antal ytterligare serier med jämna mellanrum.
#24
Med anledning av det pågående kriget i Ukraina kommer 50% av Dubbningshemsidans reklamintäkter under februari, mars och april månad att skänkas till välgörenhetsorganisationer som hjälper civilbefolkningen med nödvändiga insatser i Ukraina. Hittills har en tredjedel vardera av pengarna gått till Röda Korset, UNHCR (FNs flyktingorgan) och UNICEF, men det kan komma att ändras i april utifrån vilka välgörenhetsorganisationer som är aktiva i området och seriösa - att organisationen ifråga är ansluten till Svensk Insamlingskontroll är förstås en förutsättning. :)

För ovanlighetens skull vill jag också be alla att tillfälligt sluta donera pengar till Dubbningshemsidan, och istället skänka en slant till någon av välgörenhetsorganisationerna som hjälper till i Ukraina. Även fast jag alltid är i behov av pengar för att täcka in Dubbningshemsidans utgifter, så går det ingen nöd på mig personligen, och det finns andra som är i större behov av pengarna just nu...

Vill ni bidra med pengar har jag hittat åt följande bild med organisationer och Swish-nummer som är passande att bidra till. Har ni inte Swish, så finns det givetvis andra sätt att skänka också - googla på respektive organisations namn, så kommer ni på deras respektive webbsidor hitta mer information. Alla sex organisationer på listan är anslutna till Svensk Insamlingskontroll, så att man kan vara säker på att pengarna går till rätt ändamål och att ingen orimligt stor andel går bort i administrativa kostnader eller dylikt.
#25
Om Dubbningshemsidan / Göteborgs filmfestival
3 februari 2022 kl. 16:44:23
Som ni säkert märkt har Dubbningshemsidan den senaste veckan publicerat ett flertal recensioner från Göteborgs filmfestival - detta via det så kallade Onlinepasset, där 50 av de 200 premiärvisade filmerna finns att streama via Draken Film för en avgift (350 kr för de 10 dagarna som festivalen pågår). Därigenom har jag kunnat publicera hela 8 nya recensioner och 8 uppdateringar av sajten under 6 dagars tid, vilket är nytt rekord för Dubbningshemsidan. :)

Det här är de recensioner som publicerats hittills:
Kupé nr. 6
Så jävla easy going
Playground
Excess Will Save Us
Brighton 4th
De oskyldiga
Pakten
Private Desert

Nackdelen är att jag därmed inte har så mycket övrig tid tills dess att filmfestivalen avslutas på söndag, så jag har begränsad möjlighet att hinna svara på e-post och PM - och mer avancerade frågor hinner jag inte svara på alls förrän nästa vecka. Möjligheterna att kunna göra andra uppdateringar av sajten än just recensioner, bland annat creditlistor, är också begränsade; men ett par creditlistor kanske jag ändå hinner smyga ut under veckans gång.

Det här beror på att Onlinepasset är tämligen dyrt (350 kr för 10 dagar), plus att varje film bara finns tillgänglig i 24 timmar från det att den fått premiär. Ska jag kunna få någon slags valuta för pengarna måste jag alltså se och recensera väldigt mycket filmer - minst en film per dag, och helst två filmer per dag. Ska man dessutom hinna med sitt ordinarie jobb, så blir det inte så mycket tid över... :(


Summa summarum ber jag alltså om överseende om ni den här veckan inte får svar på e-post eller PM, eller om jag i övrigt är frånvarande mer än vanligt. Plus då att jag inte har tid att undersöka röster eller annat som kan efterfrågas på forumet den här veckan.

Jag skulle också uppskatta om ni som har möjlighet vill bidra med en liten slant för att täcka kostnaderna för alla dessa recensioner. Kostnaden för Onlinepasset i kombination med Dubbningshemsidans ordinarie utgifter (server, domännamn, o.s.v.) överstiger nämligen reklamintäkterna, varför jag oundvikligen kommer att gå med förlust... Jag är inte jätteförtjust i att betala utgifter ur egen ficka, utan föredrar om annonsintäkter kan täcka in merparten av kostnaderna, varför jag gärna ser att ni som har möjlighet bidrar med en liten slant. Även en liten symbolisk summa på några tior är mycket värdefullt för att minska mängden pengar jag själv måste punga ut med. :)
#28
Filmer och TV-serier / FLYTTAD: Teletubbies
2 december 2021 kl. 10:52:26
Teletubbies har dubbats till svenska har tråden flyttats till Dubbningar och röster.

https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=14005.0
#29
På grund av dödsfall i släkten kommer jag inte vara lika aktiv här som vanligt, utan kommer bara titta in lite då och då.

Jag kommer heller inte kunna uppdatera sajten eller lägga ut recensioner eller creditlistor de närmaste dagarna, då jag helt enkelt inte klarar av att koncentrera mig på i stort sett någonting... :'(

Kort sagt kommer bara det mest nödvändiga att hända med Dubbningshemsidan, tills jag känner att jag kunnat skingra tankarna tillräckligt för att kunna fokusera på sajten. :(